Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Shimano technológiák szakszótára

Shimano technológiák szakszótára
Ismeretlenül csengenek az orsó dobozán vagy a Shimano katalógusban szereplő technológiai megnevezések? Szeretnéd tudni, mit tud a Shimano botod, orsód, mire szolgál a bennük rejtőző tudás? Ebben a szótárban minden benne van!
SHIMANO TECHNOLÓGIÁK SZAKSZÓTÁR -

Horgászfelszerelések között válogatva sokszor értetlenkedve nézzük a gyártók szakkifejezéseit az orsóknál, botoknál, hogy a jól csengő megnevezések mit is jelentenek. Például amikor két gyártó orsóját hasonlítanánk össze a méreten és a tömegen kívül más egyezést nem fogunk találni, mert onnan jönnek a márka specifikus technológiai megnevezések, amelyek már egy 2512-ben játszódó filmben is sci-finek számítanának. Ez nem is áll messze a valóságtól!

Ez a szakmai anyag azért jött létre, hogy bemutassa azokat a technológiákat és speciális anyagokat, amelyeket a világ vezető horgászcikkgyártója, a SHIMANO használ jelenleg. Az anyag nem teljeskörű, már csak azért sem, mert van, ami gyártási, mérnöki titok, nem kötik sem a vásárló, de még inkább a versenytársak orrára sem. Ettől függetlenül, ajánljuk ezt a szakmai összeállítást minden olyan horgásznak, akit érdekel, mi van a kezében horgászat közben, milyen összefüggés van a tapasztalt tulajdonságok és az orsó vagy bot bel tartalma között.

1. SHIMANO ORSÓ TECHNOLÓGIÁK

A Shimano orsópalettája széles és szinte minden igényt kielégít. Például a pergető orsókból nem azért van húszféle, hogy jól összezavarjanak minket, hanem hogy mindenki megtalálhassa a céljainak és a pénztárcájának a megfelelőt. Az orsóknál (is) elmondható, hogy a magasabb árkategóriában több a műszaki tartalom – hiába ez ma már minden műszaki terméknél létező összefüggés. A bemutatott technológiák egy része a hajtóművel kapcsolatos, egy más része viszont a súllyal, hiszen több horgászmódszernél ez ma már fontos szemponttá nőtte ki magát. Lássuk…!

MEGHAJTÁS, ZSINÓRFEKTETÉS

HAGANE Gear: Ez a Shimano orsók „szíve”. A HAGANE GEAR a Shimano hidegsajtolási technológiájával készült meghajtó tányérkerék, ez biztosítja a tartós sima futást, erőt és könnyedséget. A felhasznált anyag hétpecsétes titok, a készséges fejlesztő mérnökből semmilyen furfangos kérdéssel nem tudtam kicsikarni egy elszólást sem. Ami biztos, hogy egyetlen tömbből 120 tonna erővel préselik össze a kívánt formára az anyagot, így jön létre pl. egy elpusztíthatatlan tányérkerék.
HAGANE Body: Minden eddiginél kompaktabb, nagyszilárdságú orsóház a fenti sajtolási technológiával előállítva. Orsótest így kisebb, könnyebb és tartósabb lett, mind amellett, hogy merevebb és kizárt bármiféle csavarodás-elmozdulás.
Magnum lite rotor: A formatervezés nem csak a futurisztikusabb megjelenést szolgálja, hanem az előnyös tulajdonságokat is javítja. Ez az újonnan kifejlesztett rotor a hagyományos rotorokhoz képest 14%-al csökkentette a rotációt, és 30%-al megnövelte a merevséget és ugyanennyivel csökkentette a súlyt. Ezt formát persze különböző anyagokból készítik az orsó kategóriáknak megfelelően.G Free Body: Egy nagyon okosan átrendezett erőátviteli szerkezet. Ezáltal könnyebbnek és kényelmesebbnek érezzük az orsót. Ezt úgy érték el, hogy a teljes oszcillációs rendszert 19 mm-rel feljebb helyezték, megváltoztatva ezzel az orsó súlypontját.X-Ship hajtómű: Ezt a hajtómű rendszert eredetileg a tengeri horgászatra fejlesztették, ahol az erő minden newtonja számít. Természetesen mindenfajta horgászatnál élvezzük ennek az előnyeit, elég, ha csak arra gondolunk, amikor egy harcsát kell kifordítani a gyökerek közül. Ilyen igénybevételnél mutatja meg egy igazi erőátviteli rendszer, hogy mit tud valójában. Átrendezték az erőátviteli alkatrészeket és megnövelték néhánynak a méretét. Így nagyobb hatékonysággal működnek együtt, mivel a hajtókarra kifejtett erő, veszteség nélkül, tengelyirányúvá válik, gyakorlatilag egy csörlővé változtatva az orsót. A tányérkereket két Shimano A-RB görgőscsapágy támogatja két oldalról.

A-RB: Shimano csak védelemmel ellátott rozsdamentes csapágyakat használ. Ez megvédi a szennyeződésektől és csökkenti a kopást, így hosszú távon rendkívül sima futást biztosít.S A-RB: az A-RB golyóscsapágyak egy extra védelmet kaptak a homokkal, sóval vagy porral szemben. Ez az extra védelem 10 szeresére növeli a csapágyak élettartalmát. eredetileg az S A-RB csapágyakat tengeri orsóknál használták, ma már több orsóban is helyet kaptak a kiemelkedően veszélyeztetett helyeken.
Hypergear: A fogantyúra kifejtett erőt megnövelve továbbítja a rotorra. Nagy igénybevételre tervezték, kisebb erőfeszítéssel nagyobb nyomatékot lehet leadni. Mint a terepjárók sebességváltóiban a felező, csak ezt nem lehet kikapcsolni.
Easy Maintenance: Külső olajozási pont. Bizonyos típusoknál az orsóházon található egy nyílás, ahol kívülről be lehet juttatni az olajat. Max egy csepp, ha az orsó hangján hallatszik már a fáradtság! A visszaforgásgátló nélküli típusokon általában nincsen.

SHIMANO EXTRA ORSÓ VÉDELMEI

X Protect: Háromszoros gumitömítés, ami arra szolgál, hogy ellenálljon akár a magasnyomású víznek is. A gumitömítések mellett egy labirintus szerkezet is helyet kapott, hogy sokkal tovább ellenállóbb maradjon tartós víznyomásnak. Természetesen nem befolyásolja a rotor és a tengely sima futását és teljesítményét.


Coreprotect: A koncepció egyszerű, a vízállóság biztosítása, anélkül, hogy az orsó könnyedségét és teljesítményét befolyásolnák. Az X Protect kiteljesítése az orsó minden részére. Ezért van az, hogy ha egy ilyen orsót a vízből kell kihalászni, minden gond nélkül fog működni, nem jut szennyeződés a kényes részekbe. Három kulcsfontosságú terület van, amelyek védelmet igényelnek; a görgős kuplung, test és a tengely.

1. Olyan felületvédő bevonatot adtak hozzá, amely a felületre kerülő vizet gyöngyözi. Ez a gyöngyöző akció megakadályozza a víz bejutását a kis résekbe, ahol a mechanizmusok összehangolódnak.
2. A visszaforgás gátló kapcsolót eltávolították a testből, hogy fokozza a védelmet.
3. A zsinórvezető görgő. Ezt a védelmet a 2014-es Stella kapta meg elsőnek. Egyrészes kivitel, a lezárt alkatrészek alacsony karbantartásúak, nem igényelnek kenést és rendszeres karbantartást, ugyanakkor így a víz sem tesz benne kárt.
SHIMANO ÁLTAL HASZNÁLT ORSÓANYAGOK

Magnézium: Minimum 10%-os súlycsökkenés még a Ci4+-hoz képest is, és sokkal nagyobb merevség és tartósság az alumíniumhoz képest. Csúcskategóriás orsóknál használják az ára miatt.
Alumínium: A Shimano különböző alumínium ötvözeteket használ, amelyek persze szintén hétpecsétes titok kategóriát képezik. A cég leggyakrabban a Diecast eljárást használja, ami hadiiparban és ott is a páncéloknál terjedt el, manapság a versenyautóknál a motor blokk is ezzel a technológiával készül. Ez egy présöntés, ami során az olvadt fémet hatalmas nyomással préselik be a formába. Így a felhasznált anyag szerkezete tömörebb és ellenállóbb lesz. Ezt az eljárást csak nem-vastartalmú anyagoknál lehet használni, mint az alumínium, magnézium, ólom stb. A felhasználás másik formája a hideg sajtolás, ami nagy erőt és tartósságot eredményez.
Ci4+: Az eredeti Ci4 tovább fejlesztett verziója. Ez a rendkívüli anyag jelenleg a műholdaknál is felhasznált alapanyag. 2,5-szer könnyebb és merevebb az alumíniumnál, kopásállósága pedig kiemelkedő. Egyfajta kompozit anyag, aminek fő alkotóeleme a karbon. Shimano a csúcsminőségű orsóinál használja, ahol fontos a súlycsökkentés, nem csak az orsók házainál, hanem a rotoroknál is.
XGT-7: Nem bakelit, nem műanyag! Ez egy szénszálas anyag, ezért erősebb és ellenállóbb. A közepes árkategóriájú orsók „kompozit” anyaga. Az XT-7 továbbfejlesztett verziója, könnyebb és merevebb lett.

SHIMANO ZSINÓRFEKTETŐ RENDSZEREK

X Aero Wrap: Ez biztosítja a kiváló zsinórfektetést, hogy csökkentse az energiaveszteséget a dobásnál. A Shimano X Aero Wrap jelenleg a világ egyik legjobb zsinórfektető rendszere.VariSpeed II: Olyan oszcillációs rendszer, amely a tengelyt különböző sebességgel mozgatja fel és le. A zsinórkép így tökéletes és egyenletes lesz még vastag zsinóroknál is. Az alábbi megnevezésekkel találkozhatunk:

One speed Oscillation: Normál sebességű zsinórfektetés (20 sor) (nagyon kevés modellnél használják)
Two speed Oscillation: - a dob két sebességgel mozog.
Slow Oscillation:
A dob lassan mozog így ciklusonként több sort fektet. (35-40 sor)
Super Slow 5 Oscillation: A dob nagyon lassan emelkedik és süllyed. (45-55 sor)
Super Slow 10 Oscillation: A dob nagyon lassan emelkedik és süllyed. (95-105 sor)

AR-C Spool: A Shimano AR-C Spool szabadalmaztatott dob „dizájnja”. Ez az úgynevezett ferde ajak letörés, amitől a zsinór kisebb hurkokat vett a dobásnál, kevésbé súrlódik. Így a dobásaink hosszabbak és pontosabbak lesznek. Ezt a dob kialakítást minden Shimano orsónál alkalmazzák.Parallel Body: Az orsók többségének a dobja a bot testhez képest egy kicsit felfelé néz, a botra mutat. A Parallel Body pedig egy párhuzamos orsódob kialakítás, amely javítja a zsinórfektetést és ezáltal a dobás hatékonyságát.2. SHIMANO HORGÁSZBOT TECHNOLÓGIÁK

Előszőr egy pár szót mindenképp írni kell az alapanyagokról. Azt tudni kell, hogy a világon 3 vezető karbon gyártó van, név szerint Toho, Torey és a Mitsubitshi. Ez a három gyártó lefedi a világ minőségi karbon gyártás 75%-t. Ez persze kiterjed mindenre, hadiipartól az űrtechnológián át a sportig. Horgászbotokhoz használt különböző karbonokat is innen veszik. Ahol a botok közötti különbség megvalósul, az a „blank gyártó” (Shimano, Daiwa, Okuma) minőségi tudása, technológiai fejlettsége és a funkcióhoz megfelelően megválasztott alapanyag.

Kevés blank gyártó van, és még kevesebb, akikről elmondható, hogy innovatívak. Sok „neves” márka valójában nem csinál mást, csak a dizájnt teszi a blankra. Emiatt fordul elő, hogy több egyforma bot van a piacon, jobbik esetben más dizájnnal, rosszabbik esetben csak a márka és a fantázia név különbözteti meg.

A felhasznált karbont és annak szövését minden márka a saját fantázia nevével látja el, így még véletlenül se derülhet ki, hogy ki milyen minőségű, típusú és gyanta tartalmú karbonszövetet használ. És itt még bele se mentünk, hogy azt hány rétegben és milyen szövéssel használják. (De ez már egy másik cikk tartalma.)
Így készül egy egyszerűbb horgászbot:A Shimano élenjár a karbon technológiában, és nem csak a horgászbotoknál, az orsóknál, de jó tudni, hogy pl. a kerékpár vázakban is. Ez az egyre fejlődő exkluzív karbon technológia egyre erősebb, gyorsabb és könnyebb botokat eredményez. Így nemcsak élvezetesebb a horgászat, hanem eredményesebb is. A fő technológiák közül kettőt emelnék most ki a Spiral X és Hi-power X konstrukciót (ami nyilvános).Spiral X konstrukció három rétegből áll:
- Egy függőleges szálakból álló középső paplanból.
- Egy belső, átlós irányban feltekert karbon szalag.
- Egy külső, ellentétes irányban feltekert karbon szalag.

Ez a technológia kiküszöböl minden csavarodást, fokozza a torziós merevséget és megkönnyíti az azonnali erőátvitelt, mindezt úgy, hogy csökkenti a súlyt. Amitől kiemelkedővé válik ez technológia, hogy a bot teljes hosszában tudják alkalmazni és nem csak rövid szakaszokon.Hi-Power X: A blank legkülső rétege, két ellentétes irányban feltekert karbon szalag. A szalag szélessége és a feltekerés szöge, a felhasználási mód szerint változik. Tehát egy távdobó bojlis bot és egy wobbleres pálcánál használt Hi-Power X technológia szemmel láthatóan eltér. Ezzel a technológiával rendelkező horgászbotok gyorsak és feszesek, mind amellett, hogy kiemelkedően rugalmasak.S.D.R.: Egyedül álló blank gyártás. Mint a fent látott videóban a feltekert karbon paplan miatt alakul ki a bot gerince. Viszont az ezzel a technológiával készült blankoknak nincs kimondott gerincük. Minden irányban egységes, így a gyűrűk felhelyezésénél nem kell külön megkeresni a bot gerincét.Steady cast: Szintén egy gerinctelen gyártási folyamat, csak ezzel kifejezetten dobóbotokat készítenek, a hozzáadott komponensekkel csökkentik az oldalirányú rezgéseket és gyorsítják a blankot.

Twist Control: Csavarodás mentes blank gyártás. Fárasztás közben rengeteg horgászbotnál fellép a csavarodás, ez a technológia ezt csökkenti.

Muscle Loop: Más néven: izom húr. Ez egy külső karbon szalag, amely erősíti a blankot és torziós merevséget ad.

S.A.S.: Ezt a rendszert a bérgyártás folyamán használják. Ezzel jelölik a blank gerincét és az optimális gyűrű kiosztást. Így könnyítve a megrendelő további munkáját.

Carbon Monocoque: Rengeteg pergető botnál a hátsó markolat már nem karbonból van vagy azt vastag EVA burkolat alá rejtik. Ezen jelzésű botok viszont végig karbonból vannak, így könnyebbek és érzékenyebbek is. Minden rezgést, amit a bot továbbít, nem csak az ujjunkkal érzékelünk, ha nem szinte az egész karunkkal. Ilyen botokkal horgászni, már tényleg olyan, mint ha a karunk lenne meghosszabbítva.SHIMANO HORGÁSZBOTOK ALAPANYAGAI

HPC: A Shimano High Pressure Carbon jelzéssel ellátott botjai a top technológiát jelentik. A HPC elkészítése egy igen bonyolult folyamat és nagyon kevesen képesek kivitelezni. A legtöbb gyártó a már lepréselt karbonszövetet „süti” a blankformára. Ez az eljárás nem szűri ki teljesen az inhomogenitásokat, azaz a horgászbot egyes részei erősebbek vagy épp gyengébbek lehetnek. A SHIMANO ennél a technológiával nem így csinálja! Képesek arra, hogy formára sütés közben préselik. Így sokkal egyenletesebben oszlik el a gyanta a karbonszöveten keresztül. Az eredmény egy homogén, iszonyatosan feszes, gyors reagálású blank. A katalógusban különböző HPC jelöléseket találhatunk. HPC100, HPC200, HPC300, HPC400, szám az erőt jelzi minél magasabb a szám, annál feszesebb és erősebb. Elsősorban a távdobó pontyozó botoknál és jig-es pálcáknál használják.

XT500/LAC: A Shimano Low Resin Carbon kevesebb gyantát használ a karbon szálak együtt tartására. Ez a technológia könnyebb és gyorsabb reagálású blankokat eredményez.

XT Carbon: A Shimano leggyakrabban használt karbonja. Az XT-t követő szám (XT100), a szénszál minőségét jelöli. Minél magasabb a szám, annál erősebb. Gyakran kombinálják az XT karbont alacsonyabb jelzésű vagy más típusú karbonnal, hogy megkapják azt a tulajdonságot, ami az adott blankhoz szükséges. P.l.: XT60 / 40 vagy XT60+Biofibre

Biofibre: Ez egy kiegészítő réteg, a kiválasztott karbont erősítik vele. Feljavítja a torziós merevséget és kiváló erőt, ütésállóságot, könnyedséget biztosít.

Geofibre: Természetes eredetű komponens, amely merevséget biztosít és a nagy szakítószilárdságot.

SHIMANO HORGÁSZBOT ALKATRÉSZEK

Fossil wood: Orsótartóknál használják. A kiválasztott fát 1000 fokon összepréselik, az így kapott anyag hihetetlen ellenállóvá válik a nedvességgel és az ütésekkel szemben.Ci4+: Ez az exkluzív anyag lehetővé teszi a Shimano számára, hogy ultra könnyű orsótartókat készítsenek, miközben fenntartják a maximális erőt.FUJI alkatrészek: A SHIMANO együttműködése a neves FUJI gyűrű és orsótartó gyártóval azt jelenti, hogy a botoknál élvezhetjük a FUJI technológiák minden előnyét (tartósság, zsinórvezetés, gubancmentesség, stb.)

SHIMANO FEEDER SPICCEK

Taftec: Általánosságban használt spicceknél keresztirányú karbont használnak, amik nagyon sérülékenyek és nem túl érzékenyek. A Taftec spiccek viszont T3500 jelölésű előfeszített párhuzamos karbon szálak. Az így kialakított spiccek érzékenyebbek és sokkal ellenállóbbak. A Taftec spiccek kiváló tulajdonságai a Speedcast feedereknél mutatkoznak meg igazán. Ahol a 150 méter feletti dobásoknál hatalmas erőhatások érik, de mégis képes jelezni a legfinomabb kapásokat is.

Softube Top: Ezek üreges karbon spiccek, hogy növeljék az érzékenységet. Így a legfinomabb kapások is érzékelhetőek lesznek.

Egyenlőre itt a vége. Természetesen ezt a cikket bővítjük, ha újabb technológiák kerülnek elő :)

Balogh Gabi
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére