Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Spiccbottal a Tiszán

Immár harmadik éve, hogy augusztusra a Tisza egészen alacsony vízállásokat produkál. Szinte minden év egy újabb negatív rekordot hoz magával. Sokan ilyenkor temetik a horgászatot, viszont vannak, akiknek ezek az időszakok egészen új távlatokat nyitnak. Ők (akik közé én is tartozom) egész évben partról próbálkoznak. Magasabb vízállás esetén felénk a Tisza partról majdhogynem horgászhatatlanná válik. Ami pedig az úszós horgászatot illeti, még a gondolatával is kár játszadozni. De nem úgy most! Ilyenkor rengeteg partszakasz válik kitűnő úsztatós pályává, legyen az spicc, bolognai vagy akár rakósbot. A módszerek közötti választást szinte csak az határozza meg, hogy az adott hely megközelíthető-e autóval. Ha igen, sokan nyúlnak a rakóhoz, de ha mégsem (és sajnos a part nagy része ilyen) marad a minimális felszerelés és a spicc vagy a gyűrűsbot.


Immár harmadik éve, hogy augusztusra a Tisza egészen alacsony vízállásokat produkál. Szinte minden év egy újabb negatív rekordot hoz magával. Sokan ilyenkor temetik a horgászatot, viszont vannak, akiknek ezek az időszakok egészen új távlatokat nyitnak. Ők (akik közé én is tartozom) egész évben partról próbálkoznak. Magasabb vízállás esetén felénk a Tisza partról majdhogynem horgászhatatlanná válik. Ami pedig az úszós horgászatot illeti, még a gondolatával is kár játszadozni.

De nem úgy most! Ilyenkor rengeteg partszakasz válik kitűnő úsztatós pályává, legyen az spicc, bolognai vagy akár rakósbot. A módszerek közötti választást szinte csak az határozza meg, hogy az adott hely megközelíthető-e autóval. Ha igen, sokan nyúlnak a rakóhoz, de ha mégsem (és sajnos a part nagy része ilyen) marad a minimális felszerelés és a spicc vagy a gyűrűsbot.

Kiváló terep az úsztatásra
Kiváló terep az úsztatásra


Az elmúlt években megfigyelhető tendencia, hogy a városi szakaszon a karikakeszeg vált az uralkodó halfajjá. Sajnos, a többiek így lassan kiszorultak. Egyre ritkábban hallani dévérekről, jászokról. Sőt, mára már a nemrég még domináns bagolykeszeg is csak mutatóban van jelen. Na de annyi baj legyen! Agresszív táplálkozása folytán nagyon jól horgászható a karika is. Ha valaki nem veti meg, és kimondottan rájuk utazik, általában rövid idő alatt is nagy mennyiséget zsákmányolhat belőlük. Szerencsére ezek a halak nem válogatnak és bármilyen partszakaszon jelen vannak. Így jóformán szabadon választhatunk, hogy milyen jellegű vízre szeretnénk leülni. Ugyanolyan jók a sekély, húzósabb részek, mint a lassú, mélyek. Az egyetlen zavaró tényező, hogy a halak mérete elég vegyes képet mutat, ami nagyjából 3 és 40 deka közötti példányokat takar.

Rendesebb karika
Rendesebb karika


Egyik reggel egy mély vizet rejtő kövezést szemeltem ki magamnak, ami ugyan egészen jól megközelíthető autóval is, de a horgászatra szánt pár órára nem éreztem szükségét, hogy a rakózáshoz szükséges cuccokat lecipeljem. Mivel a lábam alatt is majdnem öt méter volt a víz, nem kellett túl hosszú botot választanom, így egy hét méteres pálca mellett tettem le a voksom. A botválasztáshoz nagyban hozzájárult a meder rajzolata, ugyanis itt a parttal párhuzamosan egy árok húzódik, és minél beljebb haladunk, annál sekélyebb a víz. Egy nyolcméteres bottal már túl is horgásztam volna rajta, viszont én mindenképp a mély részt szerettem volna próbálni.

Spiccboton jól működnek a répa formájú úszók
Spiccboton jól működnek a répa formájú úszók


A sodrás nem volt túl erős, egy 8 grammos úszót éppen elégnek tartottam ahhoz, hogy a folyásnál lassabban lehessen vezetni, és ha néha erősebben visszatartottam, akkor sem feküdt ki a felszínre. Személy szerint sokkal jobbnak tartom a fordított csepp vagy répa alakú úszókat, mint a duci formákat. Bolognai és spiccboton szinte csak ilyeneket használok. A szereléket 18-as főzsinórral szereltem, amire 16-os előke került. A várható halak mérete messze nem kívánt volna ilyen vastagságot, viszont nem szerettem volna a 10-15 dekás halak merítésével bajlódni, illetve a karikák sem a finomságukról híresek. Annál többet nyom a latba a jól megválasztott horog formája és mérete. A gyors kapások utoléréséhez egy 14-es méretű, hosszúszárú és köríves öblű horgot ítéltem jónak.

Sörétsorból álló főólmozás
Sörétsorból álló főólmozás


Klasszikusnak mondható elrendezés
Klasszikusnak mondható elrendezés


Az úszó súlyozásánál nem használok cseppólmot. A sörétekből kialakított ólmozás sokkal szélesebb körben variálható, és lágyabban vezethető a nagy főólmos szerelékkel szemben.

Biztos voltam benne, hogy a halakat nem nagy távolságról kell a helyemre csalogatni. Az alapozásnak bedobott 5-6 kétkezes gombóc épp elég volt arra, hogy a szétszórtan úszkáló keszegeket az etetésemre rendezzem. Az etetőanyag alapját 3 kilónyi tapadós, barna színű, durva szemcséjű keverék alkotta, amit fél zacskó pv1-gyel tettem még tapadósabbá. Nehezítésként 4 kiló agyagot tettem hozzá. Hogy még tartalmasabbá tegyem, egy kiló főtt búzát kevertem bele.

Etetőanyagom alkotói
Etetőanyagom alkotói


Csontit szinte csak horogra használtam, mivel a tapasztalatok azt igazolták, hogy a túl sok élőanyag elaprózza a halak méretét. A nagy mennyiségű alap helyett sokkal fontosabb, hogy az ráétetést ütemesen végezzük, hiszen így lehet nagyjából egy pontra rendezni a halakat. Ha az etetésnek nincs meg a megfelelő ritmusa, a keszegek fel-alá járkálnak az úsztatási szakaszon és mindig máshova tolódva itt is, ott is lesz egy-egy kapásunk. Ha viszont eltaláljuk az épp szükséges ütemet, jól megfigyelhető, hogy a kapások zöme nagyjából ugyanott következik be. Illetve így a halak méretét is tudjuk valamennyire befolyásolni. Helyzetemben a gombócok becsapódásától számított kb 2 méterre többnyire az apróbb halak jelentkeztek, míg az úsztatás utolsó harmada adta a legstabilabban a nagyobb átlagsúlyú karikákat.

A bot spicce mindig jó támpont
A bot spicce mindig jó támpont


Ahova 5 percenként került egy egykezes gombóc
Ahova 5 percenként került egy egykezes gombóc


Persze ehhez elengedhetetlen, hogy a gombócok ugyanott érkezzenek a vízbe, aminek a helyét most a vízre merőlegesen tartott bot spicce jelentette.

Csodák ezen a reggelen sem történtek. Megannyi karika közé egyetlen vízközt vadászó garda tudott beékelődni. Már megszoktam, hogy a zsinórszaggató halak egy ilyen jellegű horgászat során elmaradnak. No de sokakkal ellentétben ezen bánkódok a legkevésbé. A két és fél óra alatt összeszedett 6-7 kilónyi keszeg gondoskodott arról, hogy jól induljon a napom.

Az egyetlen hal, ami nem karikakeszeg
Az egyetlen hal, ami nem karikakeszeg


Gyorsan megfogott teríték
Gyorsan megfogott teríték


Galambos Sándor
Profi Horgászbolt
Szolnok
AJÁNLOTT CIKKEK
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2022. december 22. - Horgász-Zóna
Decemberi csukák a Tisza-tavon...

Decemberi csukák a Tisza-tavon...

2022. december 20. - Nagy Róbert
Őszi nagypontyok a Tiszán...

Őszi nagypontyok a Tiszán...

2022. november 10. - Nagy Róbert
Október végi horgászat a Tisza-tavon...

Október végi horgászat a Tisza-tavon...

2022. november 03. - Nagy Róbert
Ősz ha jön... a Tisza-tavon

Ősz ha jön... a Tisza-tavon

2022. szeptember 30. - Nagy Róbert
Augusztus 20: irány a Tisza-tó!?

Augusztus 20: irány a Tisza-tó!?

2022. augusztus 28. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére