Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Spinner rig-gel hatékonyan

Spinner rig-gel hatékonyan

Az elmúlt években a modern pontyhorgászat evolúciójának részeként több olyan hatékony végszerelék variációt megismerhettünk, amelyekre előtte, valljuk be igazán, nem nagyon gondoltunk, amikor kedvenceinket vettük üldözőbe. Csaknem mindent kipróbáltam ezek közül (volt olyan is, amit gyorsan elvetettem, mert nem műkődött), és a Spinner-rig alapelve, azaz csalink teljesen természetes mozgásának biztosítása, nagyon harmonizált sokéves tapasztalataimmal...

Ha rákeresünk valamely angol-magyar szótárban a "Spinner" kifejezésre, akkor nagyon meglepő találatokat láthatunk. Ilyenek a "fonófej", a "légcsavarkúp" vagy például a "pörgetett labda" kifejezések. Az angol nyelv talányos és szövevényes kifejezései közt nem nagyon kell megkeresnünk a "magyar valóságot", ám ha tanulmányozzuk a Spinner rig hatásmechanizmusát, akkor már könnyebben elfogadható, megérhető, a fenti fordítások bármelyike...

Maga a Spinner-rig eredetéről sokan sokféleképpen nyilatkoznak, "vitatkoznak", publikálnak a nemzetközi médiában. Az nem kérdés, hogy a szigetországból származik, ám egyes brit horgászok hajlamosak maguknak kisajátítani az alapelvet, ám szerintem, mint oly sok minden esetében, inkább valamiféle "kollektív tudat" szüleménye.

Ennek egyfajta bizonyítéka lehet, hogy a hatásmechanizmusban rokon Ronnie rig, German rig és 360 rig is külön "életet" élő és sokak által használt előke típus. Ezek az előkék, kéz a kézben a legújabb aprócikkek legyártásával, üzleti alapokon (is) megfontolt lépésenként, mindig egyre és egyre tökéletesebbek lettek.

Vitathatatlan egyes márkák szoros kötődése ezekhez, mi több, élen járánek a népszerűsítésükben és elérhetővé tételükben. Megkérdőjelezhetetlenül, jó példa erre a KORDA cég. Nekik például óriási a szerepük abban, hogy "lecsomagolva" az összetevőket, azonnal elérhetővé teszik a teljes rendszert, az újra fogékony pontyhorgászok tízezreinek Európa szerte. Számtalan általuk elkészített igen kiváló videó, cikk, fotóanyag hozza nagyon közel magát a "Spinnert".

A magam véleménye azonban - ebben nagyban megerősített a KORDA csapat személyes meglátogatása magyarországi horgászatukon - hogy minden előke csak akkor lesz valóban sikeres, ha egyrészt feltétel nélkül megbízunk benne, másrész a saját igényeink, elképzeléseink szerint, mi magunk alakítjuk azt a véglegesre.

Én a "Spinner" szereléket használtam már mély vizű bányatavakon, egészen sekély vizekben, alkalmaztam dobós és behúzós horgászatokon, valamint próbálgattam a legkülönfélébb csalikkal. A csalizási prezentációk terén most kizárólag a wafters-eket és a pop up csalikat értem. Sok száz óra "Spinnerezés" után, bátran mondhatom, hogy - szinte egészen biztosan, pár hazai vízen én használtam elsőként ezt a fajta előkét - eredményesség terén az egyik legjobbak közé sorolandó ez az előke típust. A legfontosabb dolgok, amiket  mindenképp megemlítenék ennek kapcsán: gubancmentes horgászatot biztosít, alkalmazható dobós és behúzós módszerekkel is, többféle előkehosszal is bevethető, nagyon gyors csali cserét tesz lehetővé, valamint az agyonhorgászott vizeken való gyors pontyhorgászatokon nélkülözhetetlen „agresszívan” ideális csali felkínálást érhetsz el vele.

Az elsőre komplikáltnak tűnő rendszer egy kis gyakorlással elsajátítható és így gyorsan elkészíthető az előke. Léteznek már komplett készre szerelt alkotóelemek is, így még egyszerűbben bevethető a "Spinner". Működési mechanizmusa röviden, ahogy én látom: A merev előke rész gyorsan süllyed és a halak előtt így láthatatlan marad. Itt jegyezném meg, hogy már nagyon régi tapasztalatom, hogy a "damil" előke mindig több kapást ad, mint a fonott. Erről a tapasztalatomról évekig nem nagyon „emlékeztem meg”, ám néhány „üres” napon, a fonott vagy bevonatos fonott-at okoltam a kapások elmaradásáért… mint később kiderült: teljesen jogosan.

 

Ha minden összeáll akkor ilyen szép halakat foghatunk Spinner előkével...
Ha minden összeáll akkor ilyen szép halakat foghatunk Spinner előkével...

A Spinner rig lelke a speciálisan krimpeléssel rögzített horog mobilitása pedig egészen új dimenziókat nyit meg a gyors kapás elérésben. A horog ugyanis, itt egy kis fülben szabadon mozogva, képes gyorsan és váratlanul megülni, legtöbbször a hal alsó szájszegletében. Ebben szerepet játszik, az a kis forgó is, ami megvezeti, minegy meghosszabbítja az amúgy is a csalink felhajtóereje miatt, agresszív szögben álló horgunkat. Ebben a folyamatban, a horog alá feltett kis ólomnehezék is nagy szerepet kaphat. A speciális, wax-os csalizó selyemmel végrehajtott csali rögzítés pedig, gyors és nagy variációs lehetőséget biztosít.

A legfontosabb azonban, hogy a lágy iszapon, vagy növényzeten, vagy akár egy kavicságyon felkínált, legtöbbször figyelemfelkeltő csali, minden esetben hozzáférhetően kínálható fel a hal számára.

Ezt úgy is értem, hogy nemcsak az éhes, de a kíváncsi halat is be tudjuk így csapni. Ez utóbbi tényező, számomra, mindig is egy fontos volt a horgászatban, ezen  a területen nagyon sokat tanultam a PVA bag-ezésből, éppúgy, mint a method feeder technikából...

Az alábbi videóban, azt láthatjátok, hogy hogyan készítem én el a Spinner-riget!

Összegezve tehát még egyszer a legfontosabb tulajdonságokat, amiért szívesen nyúlok ehhez az előkéhez:

1. Alkalmazható klipszes vagy helikopter rendszerben is

2. Az előke hozzásimul a mederhez

3. A legnagyobb példányok is kifoghatóak vele

4. „Kikerülhetetlen” a halak számára

5. Nagy magabiztosságot jelent a gubancolódás mentessége miatt

Javaslom, tegyél egy próbát Te is!

Ha kérdésed vagy észrevételed, netán fotóid is vannak a témában, akkor oszd meg velünk például a facebook oldalaink valamelyikén! Megtalálod a Horgász-Zóna Carp Team-et is a facebook-on, ahol sok-sok pontyos tartalommal várunk nap, mint nap. Jelenleg javában tombol még a tél, azonban ez ne szegje a kedvetek! Előbb vagy utóbb, de ki fog tavaszodni és addig is van időnk felkészülni alaposan a szezonra! Hamarosan újabb szakmai cikkel jelentkezem!

Üdvözlettel:

N.Robi

 

 

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Rapid pontyozás a LUPA tavon

Rapid pontyozás a LUPA tavon

2020. szeptember 04. - Nagy Róbert
Egy versenygyőzelem „titkai” a Bentáról

Egy versenygyőzelem „titkai” a Bentáról

2020. augusztus 25. - Hoffmann Feri
Alkalmazkodj a siker érdekében!

Alkalmazkodj a siker érdekében!

2020. július 21. - Hoffmann Feri
Bemutatkozik a Middy Muscle-Tech 300 feeder bot

Bemutatkozik a Middy Muscle-Tech 300 feeder bot

2020. július 01. - Hoffmann Feri
Egy igazán szép mentés többet ér ezer halnál

Egy igazán szép mentés többet ér ezer halnál

2020. június 29. - Szily László
Big in Japan: Toray zsinórok a kínálatban!

Big in Japan: Toray zsinórok a kínálatban!

2020. június 21. - Horgász-Zóna
Balfácánegyetem az öbölszájban

Balfácánegyetem az öbölszájban

2020. június 16. - Szily László

A hobbid a szakmánk! Tetejére