Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Színek, ízek jelentősége a pontyok táplálkozásában

Nagyon sok információ kering a halak látásáról, szaglásáról és ízleléséről. Sajnos a hitelesség sok esetben megkérdőjelezhető. Így, ha biztosra akarunk menni, saját magunknak kell utánajárnunk. A cél az, hogy kiderítsük, mikor milyen szín vagy íz a nyerő a számunkra.
Ahhoz, hogy néhány dolgot megértsünk, ismernünk kell a halak életét valamilyen szinten. Jó lenne tudni, mikor, milyen szempontok alapján keres táplálékot a hal? Mik azok a körülmények, amelyek befolyásolják a táplálkozásukat, és miért? Miért van az, hogy egyszer bármit felvesznek, néha semmit? Mi alapján döntik el, hogy az adott időszakban hol tartózkodjanak? Időjárás, légnyomás, front, a csali, az etető színe szaga hogy befolyásolja a táplálkozási szokásaikat? Ezekre választ csak úgy kaphatunk, ha megfigyeljük őket, a szokásaikat, és a tapasztalatainkat megosztjuk egymással. Így lehetünk sikeres horgászok és így tanulhatunk másoktól!

Saját kísérletezgetések és tapasztalatok alapján azt vettem észre, hogy:
- [font=Symbol][/font]a halak biztosan érzékelnek színeket
[font=Symbol]- [/font]különbséget tudnak tenni különböző ízek és aromák között.

Sok esetben előfordult – pl. Barina tó – hogy az adott napon csak a piros vagy sárga színű csalival lehetett halat fogni. És olyan szinten csak a szín számított, hogy mindegy volt az íz: lehetett fűszeres, ananászos, vagy épp vajsavas – csak az adott színt vette fel a hal. Többek között ezért lettek a kedvenceim a Stég oldódó lebegő pelletei. Egy ízben, négy különböző színben – dobozonként. Úgy tudom, tavasszal további új ízekkel gyarapszik az amúgy sem kis paletta.


Véleményem szerint a színeknek igazából a tisztább vizekben van jelentőségük, pl. folyók, bányatavak, stb. Ugyanis több méteres mélységben – pláne ha az zavaros, felkavart iszapos víz – minden sötét és egyszínű szürkének látható. Ilyen esetben van további jelentősége az ízeknek, aromáknak, illatoknak.

Saját tapasztalatom szerint a következő színek a legfogósabbak: Az idei évben (2015) közel 3 tonna halat fektettem matracra és a feljegyzéseim szerint kb 50%-a sárga/narancssárga színű csalira (ananász, vanília, polip, banán, és a négyszínű csalikból a sárga, ill gumikukorica) jelentkezett.


Kb. 25-30 %-a pirosra (eper, fűszer, krill, erdei gyümölcs, és a négyszínű pirosa), a többi fehér illetve elenyésző százalékban az egyéb szín. Sajnos a favorit csali – az SP6 smoke– későn jelent meg, és emiatt nem képviselt magasabb százalékot.


Mivel én leginkább a method horgászat elkötelezett híve vagyok, a legtöbb horgászidőt ennek a módszernek a csiszolgatására szánom. Mivel itt legtöbbször a csalit az etetőanyag belsejében rejtjük el, ezért fontosnak tartom, hogy a csali színe üssön el az etetőanyag színétől.


Az etetőanyagok legtöbbje sötét színű és tónusú. Hideg vízben ez a hatás még inkább kívánatos – hisz ilyenkor az óvatosan táplálkozó halakat elriasztja a világos, az aljzat színétől jelentősen eltérő etetőanyag. Tapasztalatok szerint a leginkább fogós csalik színe rikító sárga, piros, hófehér. Továbbá a fluoro és a füstölő – un. smoke – csalik hatása rendkívüli szinte minden esetben. Ezért van az, hogy minden jelentős gyártó forgalmaz fluo jellegű felhősítő folyadékokat – pl. Stég Fluo Juice. Megfigyeléseim szerint az etetőanyagtól jelentősen eltérő színű csalit minden esetben gyorsabban veszi fel a hal, mint a jellegtelen, a környezetébe simuló falatot.


És egy példa az ízek érzékelésére: Keve horgászparkban tavasszal bizonyos napokon pl. csak a fokhagymás ízt ették a halak – lehetett az fehér, zöld, vagy bármilyen színű…
Továbbá az is bizonyossá vált számomra, hogy az ízesített (aromába áztatott) gumikukorica szinte mindig jobban teljesített, mint natúr társai. Nekem például a DIP tartó táskában marékszámra áznak állandóan a natur gumikukoricák és tigrismogyorók a különböző tömény DIP-ekben (pl. vajsav, fokhagyma, ananász, banán, vanília, erdei gyümölcs, stb.)

Tehát saját tapasztalat alapján jutottam el oda – hogy igenis számít mind a csali színe, mind az íze. És véleményem szerint ezért fontos az, hogy egy csalinak – legyen íze és illata is. És az is fontos, hogy e kettő összhangban legyen egymással. Továbbá az is számít, hogy az íz, ill. aroma mennyire jól és gyorsan képes a vízben terjedni. Mennyire attraktív, és mennyire tartós – és milyen mértékben képes megnövelni a csalink „hatótávolságát” a kiáramló aromafelhő.
A kiáramló aroma megnöveli a hatótávolságot
A kiáramló aroma megnöveli a hatótávolságot
t

Sok gyártó termékei között lehet találni olyanokat, aminek például nagyon finom eper illata van – de az íze semmilyen vagy épp ellentétes a finom gyümölcsös jelleggel. Barátaimtól láttam, hogy mindig megkóstolják a csalikat, etetőanyagokat. És már én is ezt teszem. Azt ugyan nem tudjuk, hogy a halaknak mi tetszik, mi nem – de tapasztalatokat tudunk szerezni, hogy az általunk megkóstolt íz tetszik e nekik. És a tapasztalat idővel tudássá gyarapszik a fejünkben.

Vannak bizonyos ízek, amelyek évszakokhoz köthetőek? Kijelenthető, hogy ekkor és ekkor csak bizonyos ízek működnek? Szerintem NEM. De járjunk utána annak, hogy bizonyos íz világ miért működik és miért nem az adott időszakban.

Miért működnek nyáron a büdös ízek? Tudni kell, hogy a pontyok javarészt a mederfenéken táplálkoznak. Turkálnak az iszapban – akár 10 cm-es mélységből is kitúrják az élelmet. Az iszapba rengeteg szerves anyag kerül – etetőanyagok, elpusztult növényi és állati részek, kagylók, csigák, elpusztult kishalak, plankton, stb. Ezek a melegben bomlásnak indulnak és bizony elég szagos körülmények között bomlanak le. Természetes körülmények között ez a halak alaptápláléka. A bomló növényi és állati részek, a különféle férgek,lárvák, kagylók, stb… A halak ezt a szagot a táplálékkal asszociálják, ezért keresik az ilyen helyeket, mert ott táplálékot találnak. Ezért a büdös-halas jellegű csali a legtöbb esetben működik.
Megdőlni látszik az a régi szemlélet is, hogy hidegben csak az édes, melegben csak a büdös-halas ízek a fogósak. Bizonyára valamennyien tudunk rá példákat, hogy ez a szemlélet hibás. És talán ennek az oka a kíváncsiság, ami a halak részéről jelentkezik. Kíváncsiak az új dolgokra, az eddig nem látott és szagolt idegen anyagokra. És mivel nincs kezük, hogy megtapogassák azokat – szájba véve ízlelgetik, vizsgálgatják – hasznos-e számukra az elfogyasztása, vagy sem…

Alapvetően a halak végtelenül kíváncsi állatok. Mindent – amivel eddig nem találkoztak, megvizsgálnak, és ha ehető – fel is falják. Meggyőződésem, hogy az új csalik és etetőanyagok ezért fogósak szinte minden esetben. Újdonság – és a mi fontosabb: nem társul még hozzá veszélyérzet. Mivel ezzel a típusú kajával még nem fogták ki – gondolkodás nélkül felveszik. Legjobb példa rá Juhász Gergely barátom szenzációs fogása a nyáron – édes ízzel. Egy igazi újdonságot próbált ki – amivel még nem találkoztak a halak – a Vanília etetőbojlit. Különlegességképpen egy tőle teljesen idegen aromával – vajsavval – bolondította meg. Ez olyan újdonság volt, amivel még nem találkoztak a halak – és meg is hálálták a kísérletezést. Sok 100 kg fogással örvendeztették meg kiváló horgász barátomat.
Újdonságra ilyen gyönyörű halak jöttek
Újdonságra ilyen gyönyörű halak jöttek


Viszont, ha már elterjed ez az íz világ – és többször kifogják vele a halakat – utána nagyon óvatosak lesznek – és nem veszik fel olyan könnyedén… Ezért nagyon fontos a sikeres horgászathoz az állandó, folyamatos kísérletezés. És aki ezt jól csinálja – rengeteg halat fog.
Mivel a Catch & Release szemlélet elterjedőben van – és a törvény is kezdi követni a példát (pl a balatoni 80 cm-nél nagyobb halak védelme), így egyre több hal kerül vissza a vízbe kifogás után. Így a halak lehetőséget kapnak arra, hogy tanuljanak – és a túlélés ösztöne miatt egyre óvatosabbak lesznek. Nem véletlen, hogy az igazi nagy öreg halakat nem nagyon lehet megfogni. Ahhoz, hogy ez mégis sikerüljön, mindig újabb és újabb megoldásokat kell találnunk. Új csali típusok, új színek, ízek, formák, stb. És itt visszatérek az általam folyamatosan hangoztatott kijelentéshez: Folyamatosan kísérletezni, variálni, és változtatni kell a sikeres horgászatokhoz, nem ülhetünk a babérjainkon. Tanulnak a halak, ezért nekünk is folyamatosan ezt kell tennünk.

Kísérletezésben gazdag eredményes horgászatokat kívánok minden horgásztársamnak!

Nagy Tibi
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Spinner rig-gel hatékonyan

Spinner rig-gel hatékonyan

2020. január 15. - Nagy Róbert
FreeStyle - pergetőfelszerelés városlakóknak!

FreeStyle - pergetőfelszerelés városlakóknak!

2019. december 19. - Balogh Gábor
Pontyos december

Pontyos december

2019. december 18. - Nagy Róbert
Arany vasárnapi nyitvatartás a pesti üzletünkben!

Arany vasárnapi nyitvatartás a pesti üzletünkben!

2019. december 17. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére