Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Pontycsali ajánló linkekkel, tippekkel

Pontycsali ajánló linkekkel, tippekkel

Gyors csaliválasztó oldal, linkekkel, tippekkel! Hogyan válassz pontycsalit? Mitől jó egy csali? Nagyon sok információ kering a halak látásáról, szaglásáról és ízleléséről. Mitől dönt úgy a ponty, hogy felveszi ezt vagy azt a csalit? Mikor milyen szín vagy íz lehet a nyerő az adott napon?

Hüvelykujjszabályok csaliválasztáshoz (linkekkel):

Method feeder módszerhez, csalitüskére:  Wafters (kikönnyített csalik)

Bojlis botokra, akár etetőkosár, akár ólom alá visszasúlyozva, hogy csak a csali lebegjen a horog már nem:  Pop up (lebegő) bojlik

Method feeder módszerhez, tüskére - vagy bordás kosár alá 12-15cm előkén visszasúlyozva, hogy a horog már ne lebegjen: Pop-up (lebegő) pelletek

Bojlis botra, kemény mederfenékre: Süllyedő bojlik

Feeder botra, bármilyen előkére, de kemény mederre: Süllyedő pelletek

***

Ahhoz, hogy néhány dolgot megértsünk, ismernünk kell a halak életét és szokásait valamilyen szinten. Jó lenne tudni, mikor, milyen szempontok alapján keres táplálékot a ponty? Mik azok a körülmények, amelyek befolyásolják a táplálkozásukat, és miért? Miért van az, hogy egyszer bármit felvesznek, néha pedig kegyetlenül válogatósak? Mi alapján döntik el, hogy az adott időszakban hol tartózkodjanak? Időjárás, légnyomás, front, a csali, az etető színe szaga hogy befolyásolja a táplálkozási szokásaikat?

Melyek a legjobb pontycsalik tavasszal? Nyáron? Ősszel? Esetleg télen?

Melyek a legjobb csalik iszapos talajon? Kemény mederben? Homokon? Sóderen?

Megannyi kérdés, melyekre ha egyszerű lenne a helyes megfejtés, akkor nem is lenne izgalmas a pontyhorgászat! :)

Nincs más út, ezekre választ csak úgy kaphatunk, ha megfigyeljük a pontyokat, a szokásaikat, és a tapasztalatainkat megosztjuk egymással. Így fejlődhetünk a pecában, így lehetünk sikeresebb horgászok és így tanulhatunk másoktól!

Általános tapasztalatok a színekkel kapcsolatban

Saját kísérletezgetések és tapasztalatok alapján azt vettük észre, hogy:
- a halak biztosan érzékelnek színeket
- különbséget tudnak tenni különböző ízek és aromák között

Sok esetben előfordult, hogy az adott napon csak a piros vagy csak a narancssárga vagy csak a sárga színű csalikkal lehetett halat fogni. Ezt úgy képzeljétek el, hogy olyan szinten csak a szín számított, hogy teljesen mindegy volt az íz: lehetett fűszeres, édes, halas vagy épp vajsavas – csak az adott színt vette fel a hal (íztől és aromától függetlenül!)

Egy másik megfigyelésünk a napfény erősségéhez kapcsolódik: többször előfordult, hogy míg nappal, napsütésben a ciromsárga szín volt erősebb, fényváltáskor, szürkületben már a narancssárga. De olyan esettel is többször találkoztunk, hogy felhős napszakban a fehér csali működött és ahogy előbújt a nap megállt a kapás és a rózsaszín és narancsásrga csalik hoztak már csak eredményt.

Saját tapasztalatok szerint a következő színek a legfogósabbak:
1. Sárga
2. Narancssárga
3. Barna
4. Pink/piros
5. Fehér

A legnépszerűbb színek 3 dobozban
A legnépszerűbb színek 3 dobozban

Természetesen versenykörülmények között teljesen más lehet a helyzet! Az óriási nyomás, amelynek ki vannak téve a halak, sokszor azt eredményezik, hogy az egyáltalán nem szokványos varációk lesznek sikeresek akár méret, akár íz és akár szín tekintetében. Az sem véletlen, hogy számos gyártó csalijai között mára már megtalálhatóak az úgynevezett "washed out" azaz fakóbb, nem olyan rikítóbb színű csalik. Ilyen csali például a Bait-Tech Krill and Tuna waftere vagy a Sonubaits Washed Out waftere. Ezek megalkotásánál a cél az volt, hogy olyan színű csalit hozzanak létre, ami úgy fest, mintha már hosszabb ideje a vízben ázna és az óvatosabb pontyok is fel merjék szippantani, amik egyébként félnének a nagyon feltűnő csalitól.

Method feeder tapasztalatok

Mivel methodozás során csalit legtöbbször magában az etetőanyagban rejtjük el, így színek tekintetében két lehetőség áll fenn:
1. A csali színe elüt az etetőanyag színétől
2. A csali beleolvad az etetőanyagba

Amikor a csali nem üt el az etetőanyag színétől
Amikor a csali nem üt el az etetőanyag színétől


A modern, hallisztes etetőanyagok legtöbbje sötét színű és tónusú. Vegyük például a legendás Bait-Tech Special G Greent, ami bekeverve zöldnek mondható. Megfigyelés, hogy átlagos napokon kiválóan adja a pontyot a rikító sárga, piros vagy hófehér csalikkal. Viszont nehezebb napokon vagy versenykörülmények között, nyomás alatt, nem egyszer előfordult már, hogy a teljesen színazonos és beleolvadó Bait-Tech Special G Green Soft Pellettel vagy a színben inkább hozzá passzoló barna The Juice pellet wafterrel adta a halat!

Rikító csali a sötétebb tónusú etetőanyagban
Rikító csali a sötétebb tónusú etetőanyagban

Gondolatok az ízekről

Talán te is tapasztaltad már, hogy egy adott bizonyos napokon pl. csak a fokhagymás ízt ették a halak – lehetett az fehér, zöld, vagy bármilyen színű…

Álljunk meg egy szóra egyből! Az illat nem egyenlő az ízzel... egyszer vedd a bátorságot és kóstold meg valamelyik csalit. Jó eséllyel mást fogsz tapasztalni, mint amit az illata alapján vártál! Elsősorban ez az olcsóbb kivitelekre igaz, amelyek a horgászorrnak szóló aromával készültek. Amiben "van anyag", ott valódi íz is van.

A józan ész azt is mondaná, hogy az íz terjedési képessége is kell, hogy számítson, hiszen ez jelenti a csalogató hatást. Mennyire attraktív, és mennyire tartós – és milyen mértékben képes megnövelni a csalink „hatótávolságát” a kiáramló attraktor vagy aroma. Ez teljes mértékben a csali alapanyagain és a gyártási technológián múlik. Sajnos azt is tapasztaltam, hogy "olcsó húsnak, híg a leve", ami itt szó szerint is jelentheti, hogy nincs akkora csalogató hatása.

Vannak bizonyos ízek, amelyek évszakokhoz köthetőek? Kijelenthető, hogy ekkor és ekkor csak bizonyos ízek működnek? Szerintem NEM. De járjunk utána annak, hogy bizonyos ízvilág miért működik és miért nem az adott időszakban.

Miért működnek nyáron a büdös ízek? Tudni kell, hogy a pontyok javarészt a mederfenéken táplálkoznak. Turkálnak az iszapban – akár 10 cm-es mélységből is kitúrják az élelmet. Az iszapba rengeteg szerves anyag kerül – etetőanyagok, elpusztult növényi és állati részek, kagylók, csigák, elpusztult kishalak, plankton, stb. Ezek a melegben bomlásnak indulnak és bizony elég szagos körülmények között bomlanak le. Természetes körülmények között ez a halak alaptápláléka. A bomló növényi és állati részek, a különféle férgek,lárvák, kagylók, stb… A halak ezt a szagot a táplálékkal asszociálják, ezért keresik az ilyen helyeket, mert ott táplálékot találnak. Ezért a büdös-halas jellegű csali a legtöbb esetben működik.

Megdőlni látszik az a régi szemlélet is, hogy hidegben csak az édes, melegben csak a büdös-halas ízek a fogósak. Bizonyára valamennyien tudunk rá példákat, hogy ez a szemlélet hibás. És talán ennek az oka a kíváncsiság, ami a halak részéről jelentkezik. Kíváncsiak az új dolgokra, az eddig nem látott és szagolt idegen anyagokra. És mivel nincs kezük, hogy megtapogassák azokat – szájba véve ízlelgetik, vizsgálgatják – hasznos-e számukra az elfogyasztása, vagy sem…

Alapvetően a halak végtelenül kíváncsi állatok. Mindent – amivel eddig nem találkoztak, megvizsgálnak, és ha ehető – fel is falják. Viszont, ha már elterjed ez az íz világ – és többször kifogják vele a halakat – utána nagyon óvatosak lesznek – és nem veszik fel olyan könnyedén… Ezért nagyon fontos a sikeres horgászathoz az állandó, folyamatos kísérletezés. És aki ezt jól csinálja – rengeteg halat fog.

Mivel a Catch & Release szemlélet elterjedőben van – és a törvény is kezdi követni a példát (pl. a maximális kifogható halméret), így egyre több hal kerül vissza a vízbe kifogás után. Így a halak lehetőséget kapnak arra, hogy tanuljanak – és a túlélés ösztöne miatt egyre óvatosabbak lesznek. Nem véletlen, hogy az igazi nagy öreg halakat nem nagyon lehet megfogni. Ahhoz, hogy ez mégis sikerüljön, mindig újabb és újabb megoldásokat kell találnunk. Új csali típusok, új színek, ízek, formák, stb. És itt visszatérek az általam folyamatosan hangoztatott kijelentéshez: Folyamatosan kísérletezni, variálni, és változtatni kell a sikeres horgászatokhoz, nem ülhetünk a babérjainkon. Tanulnak a halak, ezért nekünk is folyamatosan ezt kell tennünk.

Ahogy a bojlis horgász látja

Nagy Róbert (Horgász Zóna Carp Team): "Na, ez az a téma amit egyszerűen sosem tudok megunni. Verseny és hétköznapi tapasztalataimra is támaszkodva, mondhatom nyugodtan, nagyon is nagy jelentőséget tulajdonítok a mindenkori csalim és csalogatóanyagaim színének, ízének és amit még kiemelten fontosank tartok a formájának, valamint felhajtóerejének is. Első lépésben azonban mindig tájékozódom az adott vízen való horgászati és tógazda szokásokról, ezt most úgy értem, hogy konkrétan mivel etetnek a legtöbbet. Sosem szabad elfelejtenünk, hogy a pontyok ezen a területen igen ragaszkodóak tudnak lenni. Gondolj itt a különböző nevelőtápokkal etetett tavakra... Aztán ott van persze az íz és a szín! Itt ma már szárnyalhat a fantázia, ám egy új tavon például, amivel azonnal becsalizok az a sárga, a narancssárga és a bordó színű kedvenceim (dumbell-sek, plasztik csalik, kisebb méretű bojlik). Ízben nagy kedvenceim, a karakteresen fűszeres és persze a fanyaran édes ízek. Szinte percek alatt képes vagyok egy koromfekete halibut pelletre váltani, valamely élénk pop up kíséretében, ha éppen úgy látom jónak. Mániákusan ragaszkodom például az egymástól határozottan színben elütő csaliprezentációkhoz. A ponty szerintem egy kíváncsi élőlény, ezt sose feledjük... Sok halat köszönhettem már ezen elképzeléseim megvalósításának. Aztán ott van még a forma és a csalinagyság kérdése, kiegészülve a felhajtóerővel... ugye izgalmas a téma!? De ez már egy másik írás tartalma lesz..."

***

 

Te mit gondolsz?

Horgász-Zóna

 

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert
Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

2023. május 05. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

2023. április 04. - Horgász-Zóna
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére