Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Tavaszi methodozás Stéges csalikkal

A tavasz a legtöbb horgász számára az egyik legszebb ünnep érkezését jelenti – végre vízpartra juthatunk, és csillapíthatjuk a tél során előbújt elvonási tüneteket. Végre „halszagú” lehet a kezünk, és újra hódolhatunk a szenvedélyünknek. Megmutatnám, hogy én a hideg vízben miként és mivel tudtam sikeresen megfogni a tavasz első halait…
Már nagyon vártam a tavaszt – mint bizonyára mindegyikünk. Vártam azt a pillanatot, amikor ismét lejutok a vízpartra. A téli – számomra – holtidőben az összes felszerelés karbantartását elvégeztem (2x is :) ), horgok felkötve, csalik beszerezve, rendbe rakva. Az orsókat szétszedtem kitisztítottam, újrazsíroztam, és vártam, hogy engedjen a tél, olvadjanak a tavak.

Mivel az olvadás után a vizek nagyon hidegek még, a halak nem nagyon mozognak, ezért olyan helyet választottam tavaszi kezdetnek, amely ilyenkor is jó eséllyel ad pár kapást. Ilyenkor a halat keresni kell, a helyismeret fokozottan felértékelődik.

Ezért a választásom a százhalombattai Benta Tavakra esett. Ez egy 7 tóból álló park, amely igyekszik mindenki kedvére tenni. Ősszel és télen előszeretettel keresik fel pergetők is – tekintélyes a ragadozó állománya is. Nagyon kulturált a környezet, és rengeteg hal van a vizeiben.Egy hideg februári reggelen érkeztem először a 2-es tóra. A tó területére a tavalyi évtől be lehet állni autóval! Ez jelentősen megkönnyíti a mindig sok cuccot cipelő horgász életét.
Sajnos a szemem elé kerülő látvány elkeserítő volt: A tó befagyva, kb. 2 cm jég fedte egyenletesen. Egy gyors kávé után Peti, a tógazda személyesen törte fel nekem a jeget az általa javasolt és kiválasztott helyen, hogy tudjak horgászni.Ezúton is köszönet jár érte
. Kipakolás után hamar bevetésre került a felszerelés (16-os főzsinór, 15 g method kosár, 0,06 előke, 12-es horog, 7mm csalitüske) – mivel az etetőanyagot szeretem otthon előző este bekeverni. Ekkorra minden szemcse átnedvesedik, és a fenéken marad. A helyszínen már csak spriccnivel nedvesítek, ha szükséges. És az sem utolsó szempont, hogy nem kell magammal cipelni a rostát, és a sok edényt.

Már régóta többféle etetőanyaggal készülök minden horgászatra. Általában fél-fél kilókat állítok össze, ami bőven elegendő néhány órára. Ha megmarad, minden esetben lefagyasztom. Nem tapasztaltam semmilyen állag vagy fogósság romlást emiatt. A mai napra is 2 kaja lett előkészítve: fele-fele arányban Stég ananász és Black Fish keveréke, valamint Stég Eper és Black Fish. Mindkettőt a saját (ananász ill. eper) aromával és vízzel kevertem be. Csapó Ákos barátom kísérletezte ki a pontos arányokat: 1 kg Stég method mix-hez 4,5 dl víz - folyadék - az ideális normál horgászathoz. Mélyebb vízben (5-8 m) a korai bontás elkerülése miatt 5 dl-t javasol. Érdemes megfogadni – többé nem tudjuk elrontani az állagot. Ezt a mennyiséget 2-3 lépcsőben keverjük az etetőanyaghoz. 30 perc után áttörve tökéletes lett.Ebből már kiderült, hogy kedvenc módszeremmel – a method feederrel fogok horgászni. Ez a módszer nem csak nyáron, a meleg vízben – ahogy sokan gondolják, hanem ilyenkor, felmelegedő, sőt hideg vízben is rendkívüli módon adja a halat.
Csalinak az idén már a piacon is megjelent újdonságokból válogattam: Stég oldódó lebegő pelletek eper, mézeskalács ízben és az azóta favorittá vált oldódó banán pellet és erdei gyümölcs. ilyenkor tavasszal leginkább az édes-gyümölcsös ízvilág működik jellemzően.Ezekről a csalikról érdemes néhány dolgot tudni: Az oldódó lebegő pelletek egy okos felismerésnek köszönhetően (melynek atyja Papi, a Stégfőnök J:) ) igazából kritikusan kiegyensúlyozottak inkább, mint lebegők. Abból a felismerésből indult, hogy a klasszikus pop-up-ok túl nagy felhajtó erővel rendelkeznek, ezért az esetek túlnyomó részében le kell súlyozni – ólom, ólompaszta, stb. Ezért a csali gyártásakor nagy hangsúly fordítottak arra, hogy a csali a kívánt módon viselkedjen. Tehát maga a csali megemelkedik, de a méretéhez passzoló horgot már NEM emeli fel, ezért ideális az elhelyezkedése. Én általában 10-es Guru QM1 horgot használok 10 mm csalitüskével. Evvel tökéletes az összhang. Ha túl kicsi horgot használunk, és ezt a horgot mégis megemeli, érdemes lecsípni a csaliból. Az állaga megengedi, hisz gumis, nem törik, nem reped, mint sajnos nagyon sok másik. Mindig érdemes a partszélen a vízben megnézni, hogy viselkedik a csalink. Fogásaink mennyisége fogja mindezt bizonyítani!

A csali vízbe érkezés után egy kocsonyás burkot képez
, amely kiválóan adja ki a benne rejlő ízeket, aromákat. Ha a hal nem veri le – akár többet is kifoghatunk egyetlen szemmel. Vízhőfoktól függően akár 2-3 órán át is oldódik, csalogatva a halakat. Ha úgy érezzük, hogy mindez kevés – szinte minden ízben van por és folyadék dip – amivel tovább fokozhatjuk a hatást. Használatával gyorsíthatjuk a kapást – hisz hamarabb a csali közelébe vonzza a halakat.Nem kellett sokat várnom
, a hideg víz (kb.3-4 fok) és a jégtáblák ellenére hamarosan megérkezett az év első hala – egy kárász. Szinte a jég alól kellett kiemelnem, vigyázva, hogy a vékony zsinórt ne sértse meg a jég. Az év első hala – kárász, nem kárász – megkapta a szezonkezdő puszit, és már mehetett is vissza.Ahogy melegedett, lassan olvadni kezdett a jég a tó felszínén, és éledeztek a halak is. A néhány órás horgászat alatt 4 szép ponty követte, élvezetessé téve az idei első vízparton töltött napomat. A hidegvízhez finomított szerelékkel a 2-3 kg-s halak fárasztása is igen jólesett a kiéhezett horgászembernek!A következő néhány alkalmat már a 7-es (VIP) tavon töltöttem
. Ennek azért van jelentősége, mert oda csak akkor mehetünk, ha a tulajdonos úgy ítéli meg, hogy kíméletesen bánunk a halakkal –matrac, kíméletes merítő, kis méretű, szakáll nélküli horog. És nem létidegen dolog a horgászat. :)A tógazda szerint napsütéses időben a tó hátsó fele megy igazán. A halak kihúzódnak a sekélybe, a gyorsabban melegedő vízbe. Megfogadva a tanácsát, igazán nagy „aratást” lehetett vágni – volt olyan alkalom, hogy 46 db ponty akadt közel 7 óra alatt (!)– egy 10 kg felettivel tetézve. Mindez március közepén. Sajna a tórekord mennyiség nem lett meg (54 db), mert idejekorán elfogyott a máskor 3 napra elegendő etetőkeverékem :).
Az idei év újdonságait használva sikerült elérnem ezt az eredményt – a favorit az oldódó banán 10mm pellet lett. A rövid tavasz alatt már a második dobozzal használom. Érdemes tudni, hogy 2015-ben a STÉG Product a finomszerelékes horgászat felé jelentős nyitást hajtott végre. Az eddig kizárólag a bojlis horgászok kegyeit kereső cég megjelent a piacon jó minőségű finomszerelékes csalikkal, etetőanyagokkal. Kisméretű -10,12 mm pelletek, popup-ok, íz- és színkavalkádjával.
Remélem, hamarosan a tó területén lévő büfében is megjelennek ezek a termékek. Mindenkinek javasolni tudom ezt a szép tórendszert, aki jól akarja érezni magát, halat akar fogni egy kulturált, fejlődő környezetben.STÉG Product az áruházban

Üdv,
Nagy Tibi
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére