Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Tavaszi methodozás Stéges csalikkal

A tavasz a legtöbb horgász számára az egyik legszebb ünnep érkezését jelenti – végre vízpartra juthatunk, és csillapíthatjuk a tél során előbújt elvonási tüneteket. Végre „halszagú” lehet a kezünk, és újra hódolhatunk a szenvedélyünknek. Megmutatnám, hogy én a hideg vízben miként és mivel tudtam sikeresen megfogni a tavasz első halait…
Már nagyon vártam a tavaszt – mint bizonyára mindegyikünk. Vártam azt a pillanatot, amikor ismét lejutok a vízpartra. A téli – számomra – holtidőben az összes felszerelés karbantartását elvégeztem (2x is :) ), horgok felkötve, csalik beszerezve, rendbe rakva. Az orsókat szétszedtem kitisztítottam, újrazsíroztam, és vártam, hogy engedjen a tél, olvadjanak a tavak.

Mivel az olvadás után a vizek nagyon hidegek még, a halak nem nagyon mozognak, ezért olyan helyet választottam tavaszi kezdetnek, amely ilyenkor is jó eséllyel ad pár kapást. Ilyenkor a halat keresni kell, a helyismeret fokozottan felértékelődik.

Ezért a választásom a százhalombattai Benta Tavakra esett. Ez egy 7 tóból álló park, amely igyekszik mindenki kedvére tenni. Ősszel és télen előszeretettel keresik fel pergetők is – tekintélyes a ragadozó állománya is. Nagyon kulturált a környezet, és rengeteg hal van a vizeiben.Egy hideg februári reggelen érkeztem először a 2-es tóra. A tó területére a tavalyi évtől be lehet állni autóval! Ez jelentősen megkönnyíti a mindig sok cuccot cipelő horgász életét.
Sajnos a szemem elé kerülő látvány elkeserítő volt: A tó befagyva, kb. 2 cm jég fedte egyenletesen. Egy gyors kávé után Peti, a tógazda személyesen törte fel nekem a jeget az általa javasolt és kiválasztott helyen, hogy tudjak horgászni.Ezúton is köszönet jár érte
. Kipakolás után hamar bevetésre került a felszerelés (16-os főzsinór, 15 g method kosár, 0,06 előke, 12-es horog, 7mm csalitüske) – mivel az etetőanyagot szeretem otthon előző este bekeverni. Ekkorra minden szemcse átnedvesedik, és a fenéken marad. A helyszínen már csak spriccnivel nedvesítek, ha szükséges. És az sem utolsó szempont, hogy nem kell magammal cipelni a rostát, és a sok edényt.

Már régóta többféle etetőanyaggal készülök minden horgászatra. Általában fél-fél kilókat állítok össze, ami bőven elegendő néhány órára. Ha megmarad, minden esetben lefagyasztom. Nem tapasztaltam semmilyen állag vagy fogósság romlást emiatt. A mai napra is 2 kaja lett előkészítve: fele-fele arányban Stég ananász és Black Fish keveréke, valamint Stég Eper és Black Fish. Mindkettőt a saját (ananász ill. eper) aromával és vízzel kevertem be. Csapó Ákos barátom kísérletezte ki a pontos arányokat: 1 kg Stég method mix-hez 4,5 dl víz - folyadék - az ideális normál horgászathoz. Mélyebb vízben (5-8 m) a korai bontás elkerülése miatt 5 dl-t javasol. Érdemes megfogadni – többé nem tudjuk elrontani az állagot. Ezt a mennyiséget 2-3 lépcsőben keverjük az etetőanyaghoz. 30 perc után áttörve tökéletes lett.Ebből már kiderült, hogy kedvenc módszeremmel – a method feederrel fogok horgászni. Ez a módszer nem csak nyáron, a meleg vízben – ahogy sokan gondolják, hanem ilyenkor, felmelegedő, sőt hideg vízben is rendkívüli módon adja a halat.
Csalinak az idén már a piacon is megjelent újdonságokból válogattam: Stég oldódó lebegő pelletek eper, mézeskalács ízben és az azóta favorittá vált oldódó banán pellet és erdei gyümölcs. ilyenkor tavasszal leginkább az édes-gyümölcsös ízvilág működik jellemzően.Ezekről a csalikról érdemes néhány dolgot tudni: Az oldódó lebegő pelletek egy okos felismerésnek köszönhetően (melynek atyja Papi, a Stégfőnök J:) ) igazából kritikusan kiegyensúlyozottak inkább, mint lebegők. Abból a felismerésből indult, hogy a klasszikus pop-up-ok túl nagy felhajtó erővel rendelkeznek, ezért az esetek túlnyomó részében le kell súlyozni – ólom, ólompaszta, stb. Ezért a csali gyártásakor nagy hangsúly fordítottak arra, hogy a csali a kívánt módon viselkedjen. Tehát maga a csali megemelkedik, de a méretéhez passzoló horgot már NEM emeli fel, ezért ideális az elhelyezkedése. Én általában 10-es Guru QM1 horgot használok 10 mm csalitüskével. Evvel tökéletes az összhang. Ha túl kicsi horgot használunk, és ezt a horgot mégis megemeli, érdemes lecsípni a csaliból. Az állaga megengedi, hisz gumis, nem törik, nem reped, mint sajnos nagyon sok másik. Mindig érdemes a partszélen a vízben megnézni, hogy viselkedik a csalink. Fogásaink mennyisége fogja mindezt bizonyítani!

A csali vízbe érkezés után egy kocsonyás burkot képez
, amely kiválóan adja ki a benne rejlő ízeket, aromákat. Ha a hal nem veri le – akár többet is kifoghatunk egyetlen szemmel. Vízhőfoktól függően akár 2-3 órán át is oldódik, csalogatva a halakat. Ha úgy érezzük, hogy mindez kevés – szinte minden ízben van por és folyadék dip – amivel tovább fokozhatjuk a hatást. Használatával gyorsíthatjuk a kapást – hisz hamarabb a csali közelébe vonzza a halakat.Nem kellett sokat várnom
, a hideg víz (kb.3-4 fok) és a jégtáblák ellenére hamarosan megérkezett az év első hala – egy kárász. Szinte a jég alól kellett kiemelnem, vigyázva, hogy a vékony zsinórt ne sértse meg a jég. Az év első hala – kárász, nem kárász – megkapta a szezonkezdő puszit, és már mehetett is vissza.Ahogy melegedett, lassan olvadni kezdett a jég a tó felszínén, és éledeztek a halak is. A néhány órás horgászat alatt 4 szép ponty követte, élvezetessé téve az idei első vízparton töltött napomat. A hidegvízhez finomított szerelékkel a 2-3 kg-s halak fárasztása is igen jólesett a kiéhezett horgászembernek!A következő néhány alkalmat már a 7-es (VIP) tavon töltöttem
. Ennek azért van jelentősége, mert oda csak akkor mehetünk, ha a tulajdonos úgy ítéli meg, hogy kíméletesen bánunk a halakkal –matrac, kíméletes merítő, kis méretű, szakáll nélküli horog. És nem létidegen dolog a horgászat. :)A tógazda szerint napsütéses időben a tó hátsó fele megy igazán. A halak kihúzódnak a sekélybe, a gyorsabban melegedő vízbe. Megfogadva a tanácsát, igazán nagy „aratást” lehetett vágni – volt olyan alkalom, hogy 46 db ponty akadt közel 7 óra alatt (!)– egy 10 kg felettivel tetézve. Mindez március közepén. Sajna a tórekord mennyiség nem lett meg (54 db), mert idejekorán elfogyott a máskor 3 napra elegendő etetőkeverékem :).
Az idei év újdonságait használva sikerült elérnem ezt az eredményt – a favorit az oldódó banán 10mm pellet lett. A rövid tavasz alatt már a második dobozzal használom. Érdemes tudni, hogy 2015-ben a STÉG Product a finomszerelékes horgászat felé jelentős nyitást hajtott végre. Az eddig kizárólag a bojlis horgászok kegyeit kereső cég megjelent a piacon jó minőségű finomszerelékes csalikkal, etetőanyagokkal. Kisméretű -10,12 mm pelletek, popup-ok, íz- és színkavalkádjával.
Remélem, hamarosan a tó területén lévő büfében is megjelennek ezek a termékek. Mindenkinek javasolni tudom ezt a szép tórendszert, aki jól akarja érezni magát, halat akar fogni egy kulturált, fejlődő környezetben.STÉG Product az áruházban

Üdv,
Nagy Tibi
AJÁNLOTT CIKKEK
Tokaj, Kovács tó - rapid őszi nagyhalazás

Tokaj, Kovács tó - rapid őszi nagyhalazás

2021. október 18. - Nagy Róbert
Veszélyben a természetes vizeink - terjed a busa

Veszélyben a természetes vizeink - terjed a busa

2021. szeptember 16. - Horgász-Zóna
Deeper esszenciák: radarkép értelmezési finomságok

Deeper esszenciák: radarkép értelmezési finomságok

2021. augusztus 17. - Horgász-Zóna
Tisza-tavi kalauz

Tisza-tavi kalauz

2021. augusztus 04. - Nagy Róbert
Fenntarthatóság és a horgászcikk gyártás - FIIISH

Fenntarthatóság és a horgászcikk gyártás - FIIISH

2021. július 08. - Horgász-Zóna
Etetés? Alap!

Etetés? Alap!

2021. június 22. - Nagy Róbert
Gyors pecán a Fish World horgásztavon

Gyors pecán a Fish World horgásztavon

2021. június 14. - Illés Zoltán

A hobbid a szakmánk! Tetejére