Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Tél van a Kis-Tiszán...

Tél van a Kis-Tiszán...

A késő őszi pontyozásokba belefeledkezvén, már alaposan átcsúsztunk a decemberbe, amikor végre jó híreket kaptam a Kis-Tiszáról! Igaz, minden évben járunk oda a vízleengedés után, de a nyári zsúfoltságot, manapság a téli tömeg váltja, szóval nem árt ide időben érkezni. Igen, igaz ez még karácsonykor is...

Van a Tisza-tónak egy télen is igen közkedvelt része, amit a leghidegebb hónapokban is sokan látogatnak, egészen a vizek befagyásáig. Akik ide járnak, azok jól tudják, hogy nyáron is telve a part Sarud és Poroszló között, de a vízleengedés után, a Kis-Tisza elnevezésű rész - köszönhetően a mélyebb medrében összegyűlő halaknak - általában jó fogási eséllyel kecsegtet. Igaz, minden év más... Van, például, hogy több a kárász, vagy épp a pontyok más egyedsúlyú példányai a jellemzőbbek, és olyan is van, hogy jobban benntmarad vizében a csuka és a süllő... Az okokat pontosan nem tudni, de ritkán van két hasonló év az biztos. Egy jó ideje már annak, hogy horgászataimról feljegyzéseket készítek, amolyan naplószerűen, olvasmányosan. Így nemcsak a mindenkori körülmények (vízállás, légnyomás, szélerősség, frontok, stb) rögzítését jelenti ez számomra, hanem legtöbbször a képi anyagok megőrzését is. Ennek hála, az év bármely szakában, hitelesen tudok visszatekinti, összefüggéseket keresni, és persze, szokásomhoz hűen, beszámolni nektek, egy-egy horgászatomról, valahogy így:

December 23.: "Mint annyiszor már, a karácsony előtti rohanást, a folyton ideges és türelmetlen tömeget az utakon és üzletekben, már messziről kerüljük apámmal, és inkább a Tisza-tó felé vesszük az irányt horgászfelszereléseinkkel. Tény, hogy erre is sokan vannak ezidőtájt, de legalább a jó levegőn és horgászok között vagyunk, védekezünk konokul a háziasszonyok marasztalása ellen! Az idő most tiszta, de a gátra felkanyarodva, a víz felé pillantva, azért azonnal szembetűnik: Nagyon tél van!

A horgászhely megközelítése itt, némely esetben kisebb facsoportokon vezet át...
A horgászhely megközelítése itt, némely esetben kisebb facsoportokon vezet át...

A kényelmesebben elérhető helyeken már ülnek, ez már messziről látszik a gát szélén leparkolt kocsik számából. Ez a látvány már nem zavar minket, mert tudjuk, hogy mire is készülhetünk, és nemsokára, találunk is magunknak egy szabad placcot. Thermo ruháinkat a megszokott módon a helyszínen vesszük csak magunkra, hogy ne a kocsiban, az úton melegedjünk meg benne.  Jó is végre belebújni a meleg, de pille könnyű csizmáinkba, és megközelteni, a sártenger mögött levő vizet. A Kis-Tisza klasszikus téli pálya, de észen kell lenni, ha ezidőtájt szeretnénk itt eredményesek lenni. Speciális szabályok vonatkoznak például a horgászat időbeni lehetőségeire (Decemberben és januárban reggel 7 órától, délután 5 óráig engedélyezett itt a horgászat...) és a módszerekre, így ha ide látogatsz, akkor minden esetben javaslom az ide vonatkozó horgászrend alapos ismeretét! Ragadozó halara horgászhatunk itt fenekezve vagy úszóval, de tilos például a pergetés vagy a három ágú horog használata! Békés halra, könnyű feederek vagy inkább már picker bot az, ami kell, vékonyabb zsinór és kisebb horog. A csalogatóanyagink legyenek a körülményeknek leginkább passzoló termékek. Nekem nagyon jól beváltak a Horgász-Zóna forgalmazásában levő SUPER NATURAL sötét színű, halas termékei, amelyekhez finom epres aroma is került "gyárilag", a kellő hatásfok érdekében. Szereti a tiszai hal az biztos! Előkészített anyagomhoz, ezúttal kevéske csemege kukoricát is kevertem, bízva a pontyban!

Mi az a Kis-Tisza? Gyakorlatilag, egy részben természetes vízfolyás, ami már a Tisza-tó kialakítása előtt is jelen volt a területen. Erről tanuskodnak, például a csupán a téli kisvizes időszakban láthatóvá váló, az egykor partján álló fák maradványai, azaz az ilyenkor felszínre kerülő tuskók... Az Északi-középhegység és a Bükk déli lejtői- ről érkező kisebb vízfolyások is, a Kis-Tisza elnevezésű 26 km hosszú ágába torkollnak.

A Téli Kis-Tisza kanyarogva halad a medrében...
A Téli Kis-Tisza kanyarogva halad a medrében...

A hol napos, hol felhős, de mindesetre csípős hideg idő megadta a horgászathoz az alaphangot. A part széle előttünk, tiszta sár volt - nyilván ezért sem választotta magának senki, a korábban érkezők közül -  köszönhetően mindez, az elmúlt napok enyhébb időjárásának. Nem csoda hát, hogy alaposan cuppog a csizmánk alatt a sár, és én a botok végét is "nagyon" sajnálom ilyenkor összekenni, ezért  magas ágasokat készítek a nyelek alá, előre és hátra. Apám erre, csak csóválja a fejét...

Ha enyhül az idő, akkor bizony sártenger vár a parton...
Ha enyhül az idő, akkor bizony sártenger vár a parton...

Végre berendezkedünk és előkerül az a sokat megélt termosz, amelyből bitang erős kávét szürcsölünk. Éppen, hogy csak átjárja testem a koffein, amikor a jobbos spiccem jelez, úgy tűnik nem lesz a mai peca  "fekete leves", mondom is hangosan, amikor óvatosan ráemelek a finom pecára. Heves védekezés, majd egy jellegzetes kontúr kezd kirajzolódni a vízben előttem: hoppá egy szép ezüstkárász! Visszadobni ezt a fajta halat tilos mostanság a Tisza-tavon, így fogásunk szákba kerül. Jó lesz majd sütve, persze azért jobb lenne egy ponty, vitatjuk meg a dolgot apámmal...

Jó minőségű anyag kell, és ügyesen felkínált csali... ez lesz a megoldás.
Jó minőségű anyag kell, és ügyesen felkínált csali... ez lesz a megoldás.

Ha tél van, akkor nálunk biztos, hogy benn van legalább két csukázó bot! Ez egy régi beidegződés, ami bizton mondhatom: családunkban, apáról fiúra száll... Ez ezúttal sem volt másképp, ám a gyanús decemberi csendben, már-már művészi pozícióban helyezkedtek el karika jelzőink a fenekező botjaink alatt. Semmi remegés, semmi mozgás rajtuk, ám éppen az a letett botos csukás-süllős módszernek az egyik szépsége, hogy bármelyik pillanatban emelkedhet a jelző, vagyis érkezhet a kapás!

Gyakori vendégünk ilyenkor az ezüstkárász is...
Gyakori vendégünk ilyenkor az ezüstkárász is...

A finom rezgőspicces botjainkkal félóránként biztos, hogy történik valami, ami, így ugyan nem egy kapkodós horgászat, de az érkező, darabos kárászok, azért  remekül elszórakoztatnak minket. Beszélgetünk a szomszédokkal, majd elfogyasztunk egy-egy édesanyám féle, igen kalóriadús "izmos szendvicset", később frissítjük a csukázókat is. Ezen a helyen, én ilyenkor, igyekszem a meder közepét meghorgászni, ahol a legmélyebb a víz. Az egyik kapásba furán "állok bele", mert nagyobb súlyt érzek odalenntről...csak nem? Hát de! Egy formás töves érkezik, amely ezúttal bekönyvelésre kerül a fogási naplómba, méghozzá 3 kilogrammos versenyzői testsúllyal!

Ki ne örülne télen egy ilyen potykának!?
Ki ne örülne télen egy ilyen potykának!?

Jön még pár kárász, de a kishalas botjaink lassan elcsomagolásra kerülnek, hisz úgy bizonyul, hogy  a csukák és süllők nem aktivizálják magukat. Ezt követően, hamarosan, mi is összecihelődünk, és megvallva az őszintét, jól is esett a fűtött kocsiba beszállni. A hazaúton, szokásunkhoz hűen, kielemezzük a tapasztalatokat, majd szóba jön a karácsony is, "naná" hogy már a két ünnep közti, pecás tervekkel...

Üdvözlettel:

Nagy Róbert

 

 

 

 

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére