Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Téli method feeder megoldások - pörgesd fel!

Téli method feeder megoldások - pörgesd fel!
A téli method feederezés számos új kihívást és élményt tartogat! Lassan újra itt a tél, újra eljött a hideg vízi pecák ideje. Sokan már elteszik a felszerelést jövõre, azonban érdemes még kitartani! Napjainkban már minden beszerezhetõ, ami szükséges ahhoz, hogy a hidegebb napokon is komfortosan érezzük magunkat a vízparton.
Lassan újra itt a tél, újra eljött a hideg vízi pecák ideje. Sokan már elteszik a felszerelést jövőre, azonban érdemes még kitartani! Napjainkban már minden beszerezhető, ami szükséges ahhoz, hogy a hidegebb napokon is komfortosan érezzük magunkat a vízparton. A téli method feederezés pedig számos új kihívást és élményt tartogat nekünk.

Pörgesd fel-azt hiszem nyugodtan lehetne ez a téli methodozás jelmondata. A hideg vízben minden lelassul, esetünkben a halak táplálkozása és a method módszer hatásmechanizmusa az a két tényező, amit legfőképpen figyelembe kell vennünk, ha nem akarunk órákat ücsörögni két kapás között. Vegyük hát sorra, mivel érhetjük el hogy ilyenkor is pörögjön a halfogás:

1. Szereld fel!

Sokat szajkózott állítás a hideg víz és a finomított felszerelés kapcsolata. Ezt most csak megerősíteni fogom! A hatékony téli pecához kerülöm a heavy és extra heavy botok használatát, igaz ez a meghorgászandó távot úgy 70méterig korlátozza be. Cserébe látom a kapásokat, azok nem maradnak láthatatlanok és nem maradnak félbe. Ugye nem nehéz elhinni hogy ami a light feeder spiccén egy 5cm-es húzás, az a heavy-n vagy nem is látszik vagy azonnal elengedi a hal a csalit, amint megérzi a kemény spicc visszahúzását. Válasszunk light vagy medium feedereket lágy spiccekkel.

Az időjárás gyakori eleme ebben az időszakban az erős szél. Ez újabb kihívást tartogat nekünk, nehezebbé teszi a finomítást. A pontos dobáshoz és a kosár helyben tartásához nehezebb súlyú kosarakra lenne szükségünk. Meg kell őriznünk felszerelésünk érzékenységét, ezt én a képeken látható módon oldom meg a Middy Gripper kosár segítségével.


A 30grammos Middy Gripper kosarakat használom ilyenkor. A pontos dobás érdekében be is kell csövezni. Az átlagos gubancgátló csövek erre nem alkalmasak, túl vastagok. Az Eutostar Flat Method kosárból kivett csövet találtam alkalmasnak erre a célra, a csövezett Middy kosár elkészítését majd részletesen is bemutatom.


Ezeknek a talpon található kapaszkodóknak köszönhetően még viszonylag kis súlyú kosár is használható nagy szélben is, a kosár elmozdítása nélkül meg tudjuk feszíteni a zsinórt.
Ponty küzd a finomszereléken
Ponty küzd a finomszereléken


A kosár elé a lehető legkönnyebb gyorskapcsokat kötöm, hogy a halak ennek megemelésénél is a legkisebb ellenállással találkozzanak. Horognak kizárólag kis méretű, szakáll nélküli típusokat használok. A legfontosabb, hogy gyakorlatilag nem okoznak sérülést a halnak. Mindenki szörnyülködik, ha tépett szájú halat fog, de mindenki rengeteg halat szeretne fogni. Nincs más megoldás, ha szép, egészséges halakat szeretnénk a vizeinkben rá kell szokni ezeknek a horgoknak a használatára.


A Preston C1-ben találtam meg a legjobb szakáll nélküli versenyhorgot. Zsinórban három versenyen nem vesztettem vele halat, ezt még kedvenc szakállas horgaim se tudták!

2. Mozgasd meg!

Az etetőanyag bizony lényegesen lassabban nyit a hidegben, ráadásul a halak sem túrják már olyan aktívan. Érdemes felgyorsítani a folyamatot!


Elsőnek is mindenképpen javaslom egy-két csonti elhelyezését a horogra, míg a tüskére valami kikönnyített vagy lebegő csali kerüljön! Két csonti sokkal előbb széttúrja a kaját, mint a hideg víz kioldaná. Gyorsabb aktívabb csalifelkínálás=gyorsabb kapás!


A kaja oldódását csonti nélkül is gyorsíthatjuk ha víz helyett kólával vagy szénsavas energiaitallal keverjük be! A szénsav jelentősen meggyorsítja, látványosabbá teszi az etetőanyag bontását és a plusz édes "aroma" hatása srm hanyagolható el. Fontos viszont, hogy csak pár dobásra valót érdemes így előre keverni, mert különben elszáll a szénsav az anyagból.


3. Keresd meg!

Ahogy hűl a víz, a halak úgy mozognak egyre kevesebbet és egyre lassabban. Akármilyen jó is az etetésünk, már nem nagyon tudjuk kimozdítani őket beszűkült téli tartózkodási helyükről, útvonalukról. Érdemes negyedóránként újra dobva átfésülni a különböző távokat. Ahol jön a kapás több is lesz majd, ott akár a zsinórt is érdemes a klipszbe akasztani.


Nem ragaszkodhatunk egy általunk előre kitalált távhoz, a halakat meg kell keresni!

4. Aromázd túl!

A kereső horgászat során nagyon kis mennyiségű etetőanyagot juttatunk be. Újabb tapasztalataim egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a halak nagyon jól reagálnak ebben az időszakban az intenzív aromákra. Két keveréket is megosztanék veletek, melyek kiválóan bizonyítottak:

Az elsőnél Nagy Robi híres Black Cap mixét finom methodosítottuk:

- 0.5kg Bait-tech Special G Green
- 0.4kg Bait-tech Marine Halibut Method Mix
- 0.1kg Bait-tech Sticky Micro Method Pellet
- fél-háromnegyed flakon Bait-tech Krill & Tuna LiquidA hideg vízbe szánt kajánál ne spóroljunk az aromával!

A másik egy fűszeres keverék, melynek jó néhány kupát köszönhetünk:

- 0.5kg Bait-tech Special G Green
- 0.5kg Bait-tech Super method Mix Red
- 0.2kg Bait-tech Special G Pellet 2mm
- 200ml Bait-tech Bloodworm locsolóGyörgy Tamás barátom osztotta meg velem a hidegvizi fűszeres keverék receptjét, aminek már mindketten több kupát köszönhetünk. A Moby-Dick nagy versenytaván eddig 2 indulásból 2 szektorgyőzelem a mérlegem vele!


Más vízen is kipróbáltam, a tóalmási Sárkány-tavon is kupához segített a tomboló november végi szélben.

5. Csalizz fel!

Új tapasztalat számomra, hogy a lehűlt, letisztult vizekben több kapást érek el a visszafogottabb színű csalikkal. Míg nyáron csakis sárga vagy fehér csalikkal dolgozok, most a piros színárnyalatok voltak a nyerők. A keményebb csalikat én különböző aromákkal puhítom fel, erre általában nagyon jól reagálnak a halak. Kedvencem ilyenkor az apró dumbell csali krilles aromával felpuhítva, ez ritkán marad érintetlen.


Aromával puhítom meg kicsit az apró, kemény lebegő csalikat. A Bait-tech Krill & Tuna tökéletes e célra. Pár nappal a bevetés előtt néhány cseppet öntök a csalira, melyet az felszív. Ennek következtében egyrészt puhább állaga másrészt a belőle folyamatosan kiszivárgó aroma segít a gyorsabb kapások elérésében


Azt gondolnánk a szakáll nélküli horogról gyorsan lelép a csonti. A Preston C1, vagy GurunQM1 formája ebben is segít nekünk, ezen a horgon sokáig rajta maradnak a csontik.
Akár mennyi csalizó pellet, minibojli is lapul a táskánkban a csontit ne maradjon otthon! Pótolhatatlan örök klasszikus hideg vízi csali. Az aminosavakban gazdag, édes dipeket is érdemes magunkkal vinni és akár a csontit, akár a pelletet kezelni vele a kosárba préselés előtt.


6. Ne állj le!

Amíg az idő engedi, amíg nem a jégen koppan a kosár horgásszunk. A hideg vízi peca is rengeteg sikerélményt tartogat és a tavasz is hamarabb fog eljönni ha nem csak a meleg szobában bujkálunk. Inkább egy havas hátterű pontyos fotóra vágyom!


Üdv,
Szekeres Tibor
KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére