Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Tervezz, hogy nyerhess - Method akták 2.

Tervezz, hogy nyerhess - Method akták 2.
A Method akták sorozat második részében a felkészülésről lesz szó. Végigvesszük, melyek azok a szempontok, amelyek végig kell menned, ha versenyzésre adod a fejed. Tervezz,hogy nyerhess!
Egy horgászversenyre megfelelően felkészülni és fejben ott lenni legalább olyan fontos, mint a tuti etetőanyag, vagy a spéci csali. Bizony még az amatőr versenyeken is van bőven olyan erős mezőny, hogy megfelelő felkészülés nélkül csak a szerencsében bízhatunk. A method akták mostani részében végig járjuk azokat a tényezőket, amelyekre mindenképpen tekintettel kell lennünk.Sokszor láttam, hogy sokan úgy vágtak neki a versenynek, hogy kevertek egy édes, egy halas és egy fűszeres etetőanyagot, vittek hozzá vagy 25féle csalit, hogy valamit majd csak húz a hal. Egyéb tényezőket nem vettek figyelembe, csak abban bíztak, hogy majd megtalálják a nyerő kombinációt...Ez nem stratégia, ezzel a legritkább esetben lehet sikeres valaki...

A pálya ismerete:

Az első kulcs tényező megfelelőképpen felkészülni a horgászvízből, ahol a verseny majd zajlani fog. Próbáljunk olyan vizekre nevezni, ahol a pálya minél egyenletesebb, nem egy-egy helyen állnak össze a halak, hogy ne csupán a sorsoláson múljon a dolog.További fontos tényezők:

A) Halállomány:

A taktikánkat alapjaiban határozza meg milyen fajta és mekkora halakra kell számítani a pályán. Hogyan aránylik egymáshoz a pontyok és a kárászok, keszegek száma, milyen a nagy testű halak aránya. Egy logikus elgondolás, hogy abból tudsz legtöbbet fogni, amiből a legtöbb van a pályán. A szelektálás mindig rejt kockázatokat magában, de ha megtalálod a kulcsát, akkor könnyen jó hangulatba kerülhetsz :)


B) A vízterület mérete, meghorgászandó távolság:


Ez a tényező leginkább a felszerelésünk összeállítására és a megfelelő meghorgászandó távolság kiválasztására van hatással. Ha csak messzebbről0 lehet halat fogni, nincs sok választállsunk. Ha azonban közelebbről, jóval gyorsabban tudunk akár kicsit kisebb halakat fogni, ez akár versenyt eldöntő tényező is lehet.

C) Az adott vízre alkalmas etetőanyag kiválasztása:


Ha sokat horgászunk, versenyzünk egy adottvízen tudni fogjuk milyen keverékkel érdemes nekivágni a versenynek. Ha ismeretlen vízre megyünk, induljunk ki abból, hogy hasonló jellegű vizeken nekünk mi szokott működni, ezen túl persze érdemes további információkat is beszerezni ismerősöktől vagy az internetről.

D) A felszerelés összeállítása:

Az alaptételünk lehetne az, hogy mindig az az ideális felszerelés, amivel a lehető leghamarabb kapást elérve a megakasztott halat rövid időn belül szákba tudjuk terelni. Tehát a szereléket kellőképpen le tudjuk finomítani a gyors kapáshoz, a fárasztás is kellőképpen gyors, de a bot elég lágy ahhoz, hogy a fárasztás során a lehető legkevesebb halat veszítsük.

Fontos szempontok:

- szükséges dobótáv
- a halak várható mérete
- a felszerelés alkotóelemeinek összhangja
- saját stílusunk
- sebesség, azaz milyen gyorsan kellene dobni, húzni, fogni :)E) Legyen stratégiád!

Mint az elején elmondtam, lehetőleg kerüljük azt, hogy egy szituációt csak az etetőanyagok és csalik garmadájával próbáljunk kezelni. Ha valaki nyolc féle etetőanyagot 30csalival szeretne végig próbálni, az szinte törvényszerűen el fog bukni, mert egy versenyen erre nincs idő. Lássunk ezzel szemben egy stratégiát, amit sokan alkalmaznak:

A terv: kiakasztott klipsszel pontos etetés és annak meghorgászása
B terv: kereső horgászat az etetés külső vagy belső peremén túl
C terv: csúzlival folyamatosan etetni csemegekukoricával vagy pellettel egy közeli távot csendben és néha rápróbálni.Ez az egyszerű A-B-C terv máris sokkal jobb esélyekkel kecsegtet, minden kezdő versenyzőnek ajánlom, hogy kezdetben ezt próbálgassa!

Láss a pályán!

A sikerhez két irányban is fontos áttekintenünk a pályán folyó eseményeket:

A, A halak mozgása, árulkodó jelek:
Pikkelyes barátaink a legjobb stratégiát is felül írhatják éppen aznapi, átlagtól eltérő tartózkodási helyükkel, figyeljük az ugrásokat, halmozgásokat.

B, Az ellenfelek:
Semmiként nem osztom azt a nézetet, hogy csak a magunk horgászatára kellene figyelnünk. A taktika fontos része látni miként horgászik, mennyit fog más és valamilyen formában lereagálni.- Fontos, hogy jól becsüljük meg mennyit fog az ellenfél és mennyit mi. Ha ezt jól meg tudjuk becsülni az jó taktikai vàltásokhoz vezethet. Pl. Már csak nagytestű halak fogása segíthet rajtunk, vagy ellenkezőleg, nála megállt a nagyobb hal és akár kárászok folyamatos fogásával is beérhetjük.- Aztán néha érdemes másolni egyik-másik versenytárs eredményes dobástávját, etetési módszerét, vagy a sasszeműeknek akár a csaliját!

Kis lemaradásba kerültünk így gyorsan jön a következő rész is, addig is köszönöm a figyelmet!

Szekeres Tibor
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére