Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Tisza-tavi kalauz

Tisza-tavi kalauz

Ebben a rendhagyó rövid cikkben egy kis múlt idézésre hívlak, ahol saját, ifjú korban kialakuló kötődésiről, emlékeiről lesz szó, nameg a nem is oly rég startoló facebook csoportomról, amelynek fő témája a: Tisza-tó! Tehát ha érdekel Magyarország második legnagyobb, ám véleményem szerint legizgalmasabb vízterülete és az, miért ragadott meg engem annyira, akkor ígérhetem: a "Kalauz" pont neked való lesz!

Miért? Napjainkban, a közösségi oldalak információáradatában nem könnyű a figyelmünket, sokszor fárasztóan megosztva, szemezgetni a ránk zúduló hatalmas média áradatból. A különböző tematikus oldalak vagy csoportok követésével azonban, kedvünk szerint csemegézhetünk a minket leginkább érdeklő izgalmas tartalmakból. Én magam, főként személyes indíttatásból és persze a közösség formáló, informatív tevékenység miatt is kezdtem el a Tisza-tavi kalauz csoport működtetését. Igaz, ami igaz, azt mindig pontosan "megkapjuk" az idősebb horgászoktól, hogy már semmi sem olyan mint régen, és vizeink mesés halbősége és vadregénye már bizony a múlté... Ezt én is pontosan tudom! Azonban azt vallom, hogy minden kor emberének meg kell ragadnia a jelen szépségét, élményét, és vigyázva , megóvva továbbadni azt majd az utókornak... Mindezt annyival megtoldva még, hogy a mi generációnk már szerencsére könnyedén tud egyfajta média tárat, gyűjteményt létrehozni a felhalmazott információkból!

Mikor? 2021 januárjában útjára indítottam a Tisza-tavi kalauzt a facebookon, és arra gondoltam, hogy egy aktív csoportot létrehozva, nemcsak hasznos információkat, tartalmakat kaphatunk, hanem gyorsan és könnyedén adhatunk is egymásnak! Ez véleméynem szerint legalább olyan fontos ahhoz, hogy valóban életképes, tartós és szerethető csoport alakulhasson ki.

Személyes emlékek... A 80'-as évek végén és a 90'-es ével elején, azaz gyermekkorom egyre messzebbre tűnő mesés világából sokszor elő törő nyarakra emlékszem, amikor anyai nagyszüleimnél, Tiszaföldvárról jártuk be a környéket, vagyis a Tisza és a Körösök vadregényes világát. Köszönhetően mindezt édesapámnak, aki nemcsak remek horgász, hanem már akkor is a természetes vízterületek szeretetére tanítgatott minket a bátyámmal. Az akkori és ottani halbő vizek, beleértve a környékbeli csatornák, kamasz fejjel megélt izgalmas világát, akkor még nem is sejtett, hosszútávú rajongást ültetett el bennem a horgászat és a természet iránt. A bukdácsoló, kézzel faragott színes parafa úszó látványa, a mohó csuka jellegzetes rablása, vagy épp egy aranylóan szép kárász kifogása, egyszerűen megunhatatlan volt számomra és egyúttal kimeríthetetlenné is tette ezirányú érdeklődésemet.

Ezer titok és lehetőség igen ez a Tisza-tó!
Ezer titok és lehetőség igen ez a Tisza-tó!

Később... Egészen a 20-as éveim végéig, Szolnok megyében, pontosabban Jászbrényben laktunk, és apai nagyapám folyton halszagú felszerelései közt olthattam ki kíváncsiságom. Róla sajnos kevés emlékem maradt, de még most előttem az akkori, kiskörei alvíz halbő világa és vele együtt, nagyapám képe, ahogy termetes pontyokkal küzd a sodrásban... Még később, a 2000-es évektő kezdve modernebb készségekkel, rendületlenül jártuk a folyó Tiszát apámmal és egyre többször kirándultunk el, az akkor éppen turisztikai fénykorát élő Tisza-tóra is. Napjaink rohanó világában jópár kereszteződés és goromba zsákutca után, most újra visszakanyorodtam, hogy nemcsak gyermeki, ifjúkori rajongásom, sosem elkopó álmait éljem újra, de szakmai ismereteimet is folytonosan bővítve járjam e vízterületet, mitöbb tapasztalataimat is át tudjam adni az érdeklődőknek...

Jobban fókuszálva... Maga a Tisza-tó területe 127 km², melyen mozaikosan váltakoznak a nyílt vízfelületek, szigetek, holtágak, sekély csatornák. Hossza 27 km, átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontján 17 méter. 43 km²-nyi sziget található benne. A Tisza-tó megközelítőleg ötször nagyobb, mint a Velencei-tó és ötször kisebb, mint a Balaton. 1973-ban építették fel a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása végett. Feltöltése az 1990-es években fejeződött be. A tónak mára kialakult az ökológiája, madárrezervátum is működik benne. 1999 óta a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként az UNESCO Világörökség része.

Nemcsak horgászat... Terveim szerint, ezen a fórumon teret kaphat bármilyen a Tisza-tóval és a folyó Tiszával kapcsolatos gondolat, tapasztalat és vélemény. Ha felkeltette érdeklődésdet a csoport, akkor Téged is várunk: kattints ide és csatlakozz a Kalauzhoz!

Üdvözlettel:

Nagy Róbert

 

AJÁNLOTT CIKKEK
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert
Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

2023. május 05. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

2023. április 04. - Horgász-Zóna
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2022. december 22. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére