Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Több tagból álló horgászbotok összeillesztése

Több tagból álló horgászbotok összeillesztése

Ebben a cikkben bemutatjuk a több tagból álló horgászbotok összeillesztési megoldásait és a szükséges tudnivalókat!

Horgászbotok összeillesztésésre kétféle megoldást dolgoztak ki a horgászbot gyártó cégek. Az időben korábbit rácsúsztatós megoldásnak, míg a másikat úgynevezett toldós megoldásnak hívjuk. Nézzük őket sorban!

Rácsúsztatós megoldás

Ez a pofonegyszerű megoldás: az alsó tagot rátoljuk a másikra, úgy hogy az alsó tagba csúszik bele a felső. Mivel az egész bottest kúpszerű, így a felső tag rászorul annyira az alsó tagra, hogy bedobásnál és úgy általában használat közben nem lazul meg, nem csúszik le. Az illeszkedés hossza változhat, de eléri a legalább 4 centimétert. Előnye az egyszerűség (leginkább a gyártónak), hátránya, hogy egy idő uán a használat miatt az alsó tag érintett része megkopik, így egyrészt gyengül, másrészt könnyebben szétcsúszik akár bedobásnál, harmadrészt pedig jobban belecsúszik a felső tagba, ami viszont azt eredményezheti, hogy nem fekszik egymásra a két felület - értsd erőhatás alatt egy ponton megnyomhatja az alsó a felsőt bottörést eredményezve.

Rácsúsztatós alsó és felső tag
Rácsúsztatós alsó és felső tag

Összecsúsztatott tagok
Összecsúsztatott tagok

 Toldós megoldás

A toldós megoldás lényege, hogy az alsó és felső tag közé egy toldó kerül. Ez a tagok belsejébe csúszik be, ez fogja az alsó és felső tagot egyben tartani. Ez a toldó az alsó tagba van ragasztva legalább 4cm hosszban. Amikor a felső tagba becsúsztatjuk a toldó részt, akkor az fekszik fel a tag falára, itt is igaz a legalább 4-5 centiméter. A szemnek furcsa egyébként (sokan hibának is gondolják), hogy a toldót nem "fedi le" teljesen a felső tag, azaz a megfelelő összerakáskor kimarad 1-2 cm. Ez NEM BAJ! SŐT! Ennek pont ott van jelentősége, ami az előző megoldás hátránya: kopásnál a tagok nem sérülnek, csak ez a kis rés fog szűkülni! Így a botunk élettartama jelentősen meghosszabodik. Ennélfogva ez a megoldás modernebbnek számít, nem véletlen, hogy a nagy gyártók 99%-ban már csak ilyen megoldást alkalmaznak.
Fontos, hogy ez miatt a botunk szállítási hossza megnövekszik, mégpedig a toldó hosszával! Ezt a botzsák választásánál vedd figyelembe, azaz hagyj rá bojlis és feeder botoknál legalább 7-8 cm-t!

Toldós alsó és felső tag
Toldós alsó és felső tag

Összetoldott tagok
Összetoldott tagok

***

Mind a két megoldásnál nagyon fontos, hogy mindig ellenőrizd az összecsúsztatás illeszkedését. Erre egy jó módszer, hogy kézbeveszed a nyelénél az összerakott botot és lágyan megrázod. A kezedben (ill. rossz esetben a füleddel is) érezni fogod, hogyha "kotyog", azaz az illeszkedés nem tökéletes és valamilyen ponton az alsó tag vagy a toldó nem fekszik a felső tag falára 100%-ban. Ekkor ellenőrizd az összerakás szorosságát, azaz hogy megfelelő erővel tetted-e azt meg. Fontos, hogy nem izomból kell összenyomni a tagokat, hanem "érzéssel", azaz kellő erővel, de nem túl erősen.
Ha nem szűnik meg a kotyogás, akkor megnézheted, nincs e valamilyen szennyeződés a tagok végein. Ha ez sincs, akkor sajnos gyártási tökéletlenség, ne használd a botot, kérd a vásárlás helyen a probléma megoldását! A bolt el fogja küldeni a szervízbe és meg fog oldódni a probléma.

Ezt az ellenőrzést MINDEN összerakásnál végezd el, sosem lehet tudni... Ha esetleg új tagot kell a botodhoz venni, mindig célszerű a megmaradt tagodat bevinni és rápróbálni az új tagot.

Reméljük, segíthettünk megóvni a horgászbotjaid épségét.

Horgász-Zóna

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére