Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Tökéletesítsük method kosarunkat

A method technika térnyerése és sikere a feederezésben megkérdőjelezhetetlen. Lehet számtalan módon feederezni, de ha a ponty megfogását tűztük ki magunk elé, akkor ezzel a módszerrel előbb-utóbb találkozni fogunk. Térnyerésének szerintem két fő összetevője van, mégpedig egyszerűsége és hatékonysága. Számtalan írás és videó taglalja a különböző kosarak és végszerelékek működését és használatát, így, ha megbocsátjátok, nem térnék ki rá. Célom nem egy horgász ABC kezdőknek, mivel aki feeder és method szavakat érti, az semmiképp nem tekinthető kezdőnek. E helyett megosztanék egy általam „fejlesztett” method kosár elkészítési módját...
Előző héten, mikor a Zónás srácokkal beszélgettünk a feeder versenyekről, felmerült, hogy megoszthatnánk néhány további trükköt, technikát. Talán tudunk újdonsággal szolgálni. Ez biztosan az lesz, mivel ez saját „találmány” :-)

A method technika térnyerése és sikere a feederezésben megkérdőjelezhetetlen. Lehet számtalan módon feederezni, de ha a ponty megfogását tűztük ki magunk elé, akkor ezzel a módszerrel előbb-utóbb találkozni fogunk. Térnyerésének szerintem két fő összetevője van, mégpedig egyszerűsége és hatékonysága. Számtalan írás és videó taglalja a különböző kosarak és végszerelékek működését és használatát, így, ha megbocsátjátok, nem térnék ki rá. Célom nem egy horgász ABC kezdőknek, mivel aki feeder és method szavakat érti, az semmiképp nem tekinthető kezdőnek. E helyett megosztanék egy általam „fejlesztett” method kosár elkészítési módját.
Az alap gondolatébresztő az volt, hogy a magyar piacon fellelhető kosaraknál kisebb nagyobb problémákkal szembesültem. Kezdeném a sokak által ismert „töltögetős kosárral”:Akváriumban tesztelve kiderült, hogy néhány esetben, ha túl mélyen van a horog, akkor az etetőanyag bontásánál a bordák közzé süllyed, néha bele is akad. Ha viszont a felszín közelében, vagy rajta van a felcsalizott horog, akkor szintén a bontásnál, le tud gurulni a dombocskáról. Ezzel legfőbb előnyét veszíti el a technika, hogy a csali az etetőanyagban rejtőzik.

Megjelenésekor nagy örömmel fogadtam a következő „kosarat”:Látszólag megoldással szolgál a korábbi két problémára. A horog nem tud beleakadni bordába, illetve a lapos kialakítás miatt nem gurul le a csali sem. Akváriumban ezt is leteszteltem, tökéletesen működött, rendeltem is belőle egy marékkal. A tóparton ért a kellemetlen meglepetés, hogy az egyenes oldalfal nem tartja meg az etetőanyagot dobás közben. 35 méternél nem tudtam messzebb dobni. Az alatt viszont jól működött, igaz nem fér bele túl sok etetőanyag.

A 3. kosár az általam legtöbbet használt magyar fejlesztésű és gyártású kanál feeder kosár:A középső drót már így ránézésre is útban van. Régebben volt, hogy lenyomtam a másik két drót szintjéig, vagy mostanában teljesen el is távolítom. A lenyomott drótba beleakadhat a horog, ha viszont teljesen eltávolítjuk, akkor erősen rá kell nyomni az etetőanyagot, hogy az bedobás közben biztosan a kosárban maradjon. Az erős préselés hatására nehezebben fog bontani a vízben a kaja, vagy ami még rosszabb, a behelyezett horgon lévő csali összenyomódik, leszakad.Tehát a probléma adott volt. Két téli hónapom ment rá, hogy kiokoskodjam a megoldást.
A kanál feeder kosarat választottam kiindulási alapnak variálhatósága és az ára miatt. Az ólom lap kontúrját szerettem volna körbevenni úgy, hogy az dobás közben stabilan megtartsa az etetőanyagot. A középső bordára egyértelműen nem volt szükségem, és mint utólag kiderült az összes többire sem. Több műanyagot és ragasztószalagot kipróbáltam sikertelenül. Sem a dobást sem a vizet nem bírták. Utólag sajnálom, hogy ennyi időm ráment, pedig a megoldás rém egyszerű, mondhatni végig a kezemben volt. Mindenki számára ismertek a fél literes gyümölcslevek, amelyek palackjának nagy a szája és ezáltal a kupakja is. Na ez kell nekünk!

A kupak
A kupak


Most kell egy kis kézügyesség, meg egy fúró vékony fúróheggyel. Fúrjuk ki a kupakot a képen látható módon:Próbáljuk a lyukat közvetlenül a kupak teteje alá fúrni:Érdemes a kupak szélét öngyújtóval egy pillanatra megmelegíteni, hogy eltűnjön a sorja,
valamint egy éles késsel vágjuk körbe a belső peremet, mert arra nem lesz szükségünk:Lapítsuk le egy fogóval az ólom lap kitüremkedéseit.Minden alkatrész kész, már csak össze kell rakni:A középső zsinórvezető cső fogja majd össze az egészet:Elkészült:A menetes belső rész fogja az etetőanyagunkat megtartani dobás közben:Ez a kupak a 30 grammos etetőkosárra tökéletes, de természetesen nem kell leragadnunk ennél. Az 5 literes ásványvizes palack kupakja tökéletes az 50 vagy 70 grammos kosárra:Felhasználhatjuk a palack nyakát is! Ezt a kivitelt iszaposabb terepre készítettem. A magasabb nyak miatt az iszap felé tud bontani az etetőanyag:Aki nem adta fel a cikk felénél, és eljutott idáig, annak elárulok még néhány előnyt, amit ez a kosár nyújt. A kupak szabályos alakja miatt nagyon jól dobható. A vízbe csapódáskor a perem megvédi még a laza szerkezetű etetőanyagot is az idő előtti nyitástól. A víz alatti áramlásoknál pedig nem hagyja elsodródni a szemcséket, mindig talál etetőt a hal benne.
Remélem hasznos dolgot sikerült bemutatnom, és többeknek megjön a kedve a kísérletezéshez, ötleteléshez!

Jó horgászatot!
Görbüljön!

Kurucz Dávid


AJÁNLOTT CIKKEK
OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

2024. április 19. - Balogh Gábor
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére