Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Trendek, irányok a horgászatban 2015-ben – ahogy mi látjuk

Trendek, irányok a horgászatban 2015-ben – ahogy mi látjuk
Sok vásárlónk kérdezi egy-egy orsó vagy botvásárlásnál, hogy pl. műszaki tartalomban mit képvisel, modernnek számít-e, mennyi ideig lesz alkatrész? Mások az újdonságok rengetegében ’vesznek el’, azt kérdezve, hogy ez most tényleg egy új irányvonal része, valami innováció eredménye-e vagy csupán a gyártók fantáziája az árbevételük növelésére.
Sok vásárlónk kérdezi egy-egy orsó vagy botvásárlásnál, hogy pl. műszaki tartalomban mit képvisel, modernnek számít-e, mennyi ideig lesz alkatrész? Mások az újdonságok rengetegében ’vesznek el’, azt kérdezve, hogy ez most tényleg egy új irányvonal része, valami innováció eredménye-e vagy csupán a gyártók fantáziája az árbevételük növelésére.

Nehéz ezekre a kérdésekre felelősen válaszolni anélkül, hogy ne tekintsük át azokat a trendeket, irányvonalakat, amelyek a horgászat fejlődését befolyásolják a következő évben. Hosszú és képnélküli az írás, de reméljük, a téma megéri az olvasást!

Tekintsétek át ezt a kis összeállítást, amelyet azt mutatja be, mi – Horgász-Zónások – hogyan látjuk a jövőt. Az összefoglalónk azokból a tapasztalatokból és információkból táplálkozik, amelyeket a több mint 30 márkakapcsolatunk, a magyar és nemzetközi horgászkiállítások, külföldi vezető blogok és online újságok és természetesen a saját szemünkkel látott vízparti történések során gyűjtöttünk össze.

Sorvezetőként 3 témakört nevezünk meg, ezek: horgászvizek, horgászmódszerek, és csalik.

I. Hol horgászunk 2015-ben?

A horgászatot is szabályozó új halászati törvény legfontosabb vívmánya, hogy az üzleti célú halászatot száműzi a természetes vizekről. A MOHOSZ is új elnökséget kapott, maga az elnök egy politikából jött horgászember, aki egyébként a vonatkozó törvény „gazdája” is volt. Idén elindult és sikeresnek is bizonyult az ún. turista jegy (1 bottal 90 napra, vizsga nélkül), sokat fejlődött az online területi jegyeket értékesítő horgaszjegy.hu. Éltek, virultak a napijegyes tavak ügyesebbjei, kezdenek kialakulni specialitások is (pl. nagyhalas, method feederes, stb.).

Ami a természetes vizeket illeti, 2015-ben talán a legfontosabb fogási eredményt befolyásoló tényező lesz, hogy utolsó (szerintünk állomány leraboló) évüket töltik a jelenlegi (általában halászati) vízkezelők. Az új licenszeket 2016-tól kapják meg a horgászati célú pályázók. Ezek kilétére valószínűleg már lehet jó becsléseket adni majd félévtől, mindenesetre sokat elárul az a tény, hogy a MOHOSZ politikai hátteret kapott, valamint a kisebb egyesületeket is feltagosították. A tilalmakat és fogási darabszámot tekintve elsősorban a ponty irányába terelik a „horgásznépet”, míg más nemes halakból kevesebb ideig, kevesebb fogható. Ennek egyszerű oka van: míg az utóbbiakból jelenleg gyenge az állomány, pontyból könnyű beszerezni és telepíteni.

Nagy változást fog hozni az állami és területi jegyek új rendszere, sok fejlesztés kezdődött már el. Ilyen lesz a MOHOSZ által üzemeltetett szintén online jegyváltási rendszer, egy teljesen új, plasztik alapú tagsági kártya (amely a hűségkártyákhoz hasonlóan kedvezményeket is kínál, pl. Magyar Horgász előfizetés), de remélhetőleg úgy általában egyszerűsödni fog a jegyhez jutás. Mint minden változáshoz, bizonyára ezekhez is az első reakciók negatívak lesznek, de mi bízunk benne, hogy ezt a nem mindennapi lehetőséget úgy ragadják meg a döntéshozók, hogy a horgászoknak jobb lesz.

És mi lehet ennek az eredménye pár éven belül? Megvalósulhat az az „álom”, hogy lemész pl. a Tiszára és fogsz 6 kiló keszeget, 1 pontyot, 2 süllőt és még elmegy egy nagy halad, amit nem is láttál! Régi szép idők? Vagy szép új idők? Legyen az utóbbi!

Az intenzív tavak világa természetesen más. Itt elsősorban a pénz beszél, hiszen magáncégekről van szó, ahol a megtérülés elsőrendű szempont. Mire számíthatunk a következő évben?

Egyrészt a jegyárak drágulását hozhatja az infrastruktúra fejlesztése (sok helyen van már faház, beülő, stég, stb.), a konkurencia megszűnése, de az a tény is, hogy mind a NAV, mind a NÉBIH várhatóan jobban szemmel tartja majd ezeket a létesítményeket.


Másrészt megindult egyfajta specializálódás és „kulturálódás”. A horgászrendekben egyre gyakrabban találhatunk majd a sporthorgász szemléletnek megfelelő előírásokat. Eddig volt a pontymatrac, fertőtlenítő, nagy méretű kiemelő – mostantól következnek az előkezsinórokra, horogra, csalira, etetőanyagra, sőt horgászmódszerre vonatkozó szabályok is. Rájönnek a tógazdák, hogy a drágán beszerzett és életben tartott halak védelme most már az apróságoknál kezdődik! Ezt talán kellemetlen lesz a vízpartokon megélni, főleg annak a közönségnek, akik a horgászatra, mint kellemes társasági szabadidős tevékenységre gondolnak elsősorban, nem pedig a halak becserkészésére irányuló hobbira.

Egy-egy horgászmódszer annyira kinőtte magát, hogy még jobban be fog indulni a tavak specializálódása is. Ilyen pl. a pergetés vagy a method feeder módszer (a már létező bojlis vagy úszós tavak mellett). Már látszanak az első kezdeményezések! Ezeken a specializált tavakon majd csak egy bizonyos módon lehet horgászni, általában minden halat vissza kell engedni.

Egyre könnyebb lesz információkat találni a tavakról és az ottani fogásokról (facebook), de azzal továbbra is számolni kell, hogy a népszerű, ismert vizekre több napos pecára helyet foglalni már idén el kell kezdeni (vagy már késő is, pl. Harsány!). A víz alatti technika fejlődésével (radar, kamera) nagyszerű lehetőségek adódhatnak. Meglátásunk szerint közel az idő, amikor már pl. egy helyfoglaláskor a horgászhely előtti medertérképet is le lehet tölteni!

Nagy változásokat tehát 2015-re még nem várunk, de utána bizonyára kicsit megmozdul majd a föld. Az igazi földrengés pedig akkor kezdődhet, ha a természetes vizek konkurenciának tekintik majd az intenzív tavakat és megindul a verseny a horgászok kegyeiért! Mikor? Horgász-Zóna becslése: 2018.


II. Hogyan horgászunk 2015-ben?

A horgászmódszerek fejlődése mindig a vízparton kezdődik. A gyárban történő fejlesztések terepe az esetleges új anyagok vagy technológiai folyamat megjelenésével feltáruló új lehetőségek. Tehát tipikusan pl. a horgászbotok anyagánál a gyár hozza a lehetőségeket, míg pl. a wobbler alakjánál vagy egy orsó funkcionalitásánál a (teszt)horgász adja az ötletet.

Miért írjuk le mindezt? Ha csak ilyen termékfejlesztés lenne, akkor minden újdonságnál biztosak lehetnénk benne, hogy valóban innovációról van szó… Nem tudnánk mellé nyúlni a választáskor!


Van azonban egy olyan tendencia is, ami talán evolúciósnak is nevezhető... A gyár csinál sokfajta terméket és a piacra bízza a döntést, melyik lesz életképes. Ennek eredménye az is, hogy amikor bemész egy horgászboltba (vagy webáruházba), akkor elveszel pl. a közel egyforma orsók rengetegében. Itt az egyetlen segítség, ha a valóban hozzáértő, szakértő eladó vagy ügyfélszolgálat áll rendelkezésedre.

Fogyasztóként azzal is legyél tisztában, hogy a gyártó árbevétel növelési kényszerben van, és csupán azzal, hogy sok "újdonságot" dob be (amit megveszel, mert új), már el is érheti a célját - anélkül, hogy akár egyetlen olyan dolgot is kitalált volna, amit hosszú távon kínálatban tart!

A fő irányvonalak mellett (amelyek pl. Európában mennek), itthon vannak speciális irányok, amelyeket egy-egy tartalomgyártó készít és minden lehetséges csatornán (Fishing&Hunting, Sporthorgász, stb) terjeszt. Ezért van az, hogy ugyanazzal a témával találkozol egy videóban, majd egy cikkben, majd még egy online cikkben is... Ha csak az előbb felsorolt médiumokat nézed, követed, akkor tudd, hogy csak 2-3 cég üzeneteid hallgatod, bármennyi témát látsz is!
Mindenesetre nézzük azokat a legfontosabb trendeket, amelyek 2015-ben is meghatározzák a horgászstílusokat (a tengerrel nem foglalkozunk). Ezekről lehet majd a legtöbbet olvasni és a világmárkák kínálatában is hangsúlyosabb teret kapnak majd a hozzávaló termékek!

- finomszerelékes feederezés: angliai őshazájából indulva évek óta terjed az elsősorban rövidebb feeder botos (3 m; 3,3m esetleg 3,6m) vékony zsinóros feeder horgászat. Ennek lényege, hogy nem nagy távolságra nagy pontossággal tudj bedobni a medium karakterű botoddal. A legtöbb tavon bevethető, nagyon egyszerű módszer, a horgászat igazi varázsát adja. Minden hal és minden fárasztás óriási élmény, és a nap végén boldogan térsz haza a rengeteg élménnyel.

- harcsázás (elsősorban nagy folyókon): Nem műcsalis, hanem csalihalas, pelletes parti vagy csónakos letett botos horgászatról van szó. Az igény felismerve több cég is rámozdult erre (pl. CORMORAN BIG CAT, D.A.M. MAD CAT, stb.). Erős horgok, speciális előkék és végszerelékek, hibamentes erőátvitelek, izmot próbáló fárasztások világa, ahol a jutalom a 2 méteres „emberszabású”!

- rövidbotos peregetés: egy doboz műcsali a válladon, halkiemelő az öveden, kétméteres bot a kezedben – ennyi! A gyártás- és anyagtechnológia lehetővé teszi olyan speciális wobblerek és lágy csalik elkészítését, amellyel újra és újra be lehet csapni a ragadozókat. Minden műcsali külön világ, nagy a jelentősége a technikának, de szerencsére rengeteg videó, fórum és blog foglalkozik az egyes típusokkal. Rövid, pár órás peca és gazdagabb vagy megannyi élménnyel!

- Letisztult pontyozás: egyre inkább teret nyer az a fajta igényesség és letisztultság, ami a horgászhelyi megjelenésed és a magaddal vitt felszerelés és csalik mennyiségét érintik. Session bag-ek, leszűkített csalisdoboz, előke és szereléktartók, egy szék, egy ágy egy sátor. Sehol semmi szétdobálva, végiggondolt tárolókapacitások, a környezetbe elrejtőző tábor. A gyártók évek óta próbálkoznak jól eltalált kiegészítőkkel, eddig nem nagy sikerrel. De ma már látszik, hogy vannak megoldások, amelyek elnyerték az elegáns, letisztult horgászatot kedvelő pontyozók tetszését.

Hazai sajátosságok:


A fenti módszerek itthon is terjednek, de a hazai vonatkozásokkal kapcsolatban van egy-két érdekes kivétel. Ezek a fentebb leírt hazai horgászvíz sajátosságoknak és a hazai médiát domináló 2-3 piaci szereplő üzeneteiből fakadnak. Melyek ezek?

1. A "feeder" szó definíciója:A feeder módszer népszerűsége töretlen. Ha még nincs feeder botod, akkor gyorsan szerezz be egyet! De milyet?

A furcsaság Magyarországon az, hogy az extra/super heavy botok és a nagy, pontyozó orsók jelentik a feederezést. Olyan mintha a „régi” nagy dobósúlyú kétrészes vagy teleszkópos botokat egy feeder botra cserélték volna, de mindezzel a szerelék finomsága nem sokat változott! „Nemzetközi” értelemben nem ez a feederezés. Felelőtlenség volt, hogy itthon a médiában megjelenő szakértők ebbe az irányba vitték el a horgászkultúrát. Ezt a módszert a helyén kellett volna kezelni: azaz rezgőspicces nagyhalas módszernek nevezni és inkább a fűzött csalis pontyozással (bojlizással) egy lapon említeni. A feeder szót pedig meghagyni arra, amit valójában jelent.

A „Method forradalom” mozgalmat azért is hívtuk életre, hogy visszaállítsuk a feederezés definícióját. A method feeder módszer nemzetközileg egyáltalán nem számít már újdonságnak, de a bevonandó horgászok számát tekintve itthon mindenképp! Rövidebb, lágy botok, vékony főzsinór, előkezsinór és kicsi horgok adják e módszer lelkét. Az eredményességét pedig maga a method kosár és a belevaló csalogatóanyag.

2. Vedd elő a spiccbotot - komolyan!

Spiccbotos horgászat mindig is jelen volt, elsősorban a csalihal fogás eszközeként, illetve a 14 éven aluliaknál. De van egy terjedőben lévő divat, ami nem más, mint a spiccbotos pontyozás vagy rablóhalazás. Ehhez nem kell más, mint egy karbon spiccbot és megfelelő úszós készség. Kicsit a bolognai-s, kicsit a rakós botos módszerből vegyítve a tudást, olyan remek szórakozási lehetőséget teremthetsz magadnak, amelyre nem is kell vagyonokat áldozni! Gyakorlatilag majdnem minden vízen eredményes lehetsz!

3. Pergetés kivételekkel?

Meg kell emlékezni az itthon népszerű csónakból vontatott műcsalis horgászatról, vagy a szintén csónakos, csordogálós-műcsali emelgetős „pergetésről” is. Rengeteg hal (elsősorban harcsa) esett áldozatul ezeknek a módszereknek, a vízkezelők pedig elég sok helyen gyorsan be is tiltották őket. Hogy mit hoz a jövő, ki tudja?

Ennyit a trendi módszerekről, nézzük merre halad a horogravalók és etetőanyagok kínálata?

III. Mivel csalizunk 2015-ben?

Kosárba valók tekintetében a method feeder módszer terjedésével a method mix-ek kínálata fog várhatóan jelentősen bővülni. Jó hír ez, hiszen a method feederes eszköztárának fontos része a method mixek keverésével olyan receptet kitalálni, ami egy adott vízen az eredményesség kulcsa lehet. Azt várjuk, árban, színben, szagban komoly választék vár a polcokon.

Az illetékes hatóság (NÉBIH) komoly előírásokat szabott a halcsali gyártókra nézve is. Ez elhoz egyfajta minőségbiztosítást is, illetve bővebb tájékoztatást fogunk kapni a csomagolásokon is.
A világhírű csaligyártók kínálata várhatóan hazánkban is erősödni fog. Pl. a Dynamite Baits vagy Bait Tech élenjárnak a kész mixek előállításában.

A sima etetőkeverékek kínálatában 2015-ben mi a klasszikus ízek közül a pörkölt magos és ánizs vonalat várjuk előretörni (esetleg visszajön az eper), míg az egzotikus stílusban a citrom és általában a citrusos aromavilág jön fel.

A horogravalókra rátérve egyrészt az ízvilág, másrészt a forma és állag az, ami évről évre változhat.
Az újításokat az új alapanyagok, gyártástechnológiák inspirálják, ma már sok olyan dolog is megoldható, amely korábban probléma volt (pl. megfelelő puha pellet). Ugyanakkor erős korlátot jelentenek majd a NÉBIH előírásai, amely olyan adalékokat is betilthat, mint pl. a fluo folyadék vagy szín.
Mindenképp egy trend most már, hogy a gömb alak veszít népszerűségéből, míg az amorf vagy dumbell „alakok” pedig teret nyernek.

2015-re is várjuk az oldódó alapanyagok terjedését. A magára valamit is adó csaligyártók tudnak majd olyan puha pelletet is gyártani, amelyik horogálló (!), és természetesen a fúrást is simán bírják. A következő években várhatóan a csalibevonatok fognak még sokat fejlődni. Idén is többfajta bevonatos csali közül választhattunk, de ezek hatásossága még nem érte el a kívánt szintet (vagy pedig az áruk volt horribilis).

Az ízeket tekintve idén még a fűszer és az ananász vitte a prímet. Jövőre még várjuk az ananászt (működik!) és a fűszert :) Viccet félretéve: bizonyára sok gyártó sok ízzel fog kijönni, a korlátot az aromagyártók ügyessége jelenti csupán. Itt érezzük jövőre is a veszélyét az öncélú választékbővítésnek (értsd: hú, kell még 3 íz a palettára, legyen mondjuk a … ), de reméljük, a fogós újdonságok lesznek többségben. A tiszta ízek helyett véleményünk szerint a vegyes ízkombinációk lesznek előtérben (akár úgy is, hogy a külső réteg más, mint alatta).

A csalizási trendek egyébként nem is igazából az ízről, hanem sokkal inkább a felkínálási módról szólnak. Ebben is rengeteg újdonság várható. Azt várjuk, hogy 2015-ben már mindenfajta lebegést, süllyedést, oldódást és színvilágot beállíthatunk, amit csak akarunk, az alapanyag nem lehet probléma.

Röviden ennyit a trendekről. :)

Továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy érdemes néha időt szánni a saját horgász „mivoltunk” megismerésére, azaz mit élvezünk, mivel horgászunk, hogyan nézünk ki a vízparton, stb. A horgászsport folyamatosan fejlődik (gyakran igen nagy lépésekkel), van terület mindenkinek a továbblépésre, személyes gyarapodásra. És sok minden nem pénz kérdése!

A Horgász-Zóna online magazin hasábjain igyekszünk a cikkben leírtakkal kapcsolatosan év közben is folyamatosan foglalkozni. De addig is:

Kellemes Ünnepeket!
Zóna Lajos


AJÁNLOTT CIKKEK
OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

2024. április 19. - Balogh Gábor
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére