Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Trendek, irányok a hazai horgászatban 2016-ban

Trendek, irányok a hazai horgászatban 2016-ban
Megint kísérletet teszünk, hogy megsejtsük mi lesz a "tuti" a következő évben, melyek azok a módszerek, technikák, amikre érdemes figyelni, egyáltalán: mivel tudod fejleszteni eszköztáradat 2016-ban?
Talán Te is emlékszel, tavaly év végén egy hasonló írásban megfogalmaztam jó pár jóslatot, trendet vagy sejtést azzal kapcsolatban, hogy hol, hogyan és mivel horgászunk majd 2015-ben? Itt az év vége, egy jó lehetőség, hogy lezárjuk az ideit és megnyissuk a következőt!

Kortyoltam egyet a bátrak poharából, hogy szembenézzek ezekkel a tavalyi állításaimmal, és ki is terjesztem őket 2016-ra! Nézzük együtt a trendeket, és az új évi lehetőségeket!

Igaz, nem feltétlenül a tettek mezejére lépve és a vízparton fagyoskodva (tisztelet a most is pecázó sporttársaknak!!!), hanem sokkal inkább fejben. Mit próbáljak ki az új évben? Mit ne változtassak? Sok horgásszal (sikeressel és nem sikeressel), gyártók mérnökeivel, marketingeseivel beszélgetve, nemzetközi horgászújságokat vagy éppen új katalógusokat olvasgatva összeállt egy kép, ami talán ötleteket adhat Neked is, akkor, amikor a fenti kérdésen gondolkozol.

Hol horgászunk 2016-ban?

1. A természetes vizekkel kapcsolatban ezt mondtam 2015-re: az üzleti célú halászat megszűnésével pár éven belül jelentős gyarapodásnak indul a halállomány, élmény lesz megint folyón, holtágban horgászni - és nem csak a kempingezés és bográcsozás miatt. Azt állítottam, 2018-ra változik meg szabad szemmel is látható módon a helyzet. Ekkora eljön az idő, hogy a természetes vizek konkurenciát jelentenek halállományban az intenzív vizeknek! Habár 2015-ben a rossz vízállás ellenére én már saját bőrömön tapasztaltam ennek jeleit (14 db 3-4 órás peca alatt egyszer sem nulláztam, sőt pontyot, harcsát is fogtam a Dunán), azért csúszásban és más irányban folynak az események. Úgy néz ki, a pályázatok kiírása híján a MOHOSZ einstandol mindent, ami egy dolog, de nem látszik a két kritikus sikertényező kibontakozása, nevezetesen: a halőrzés-ellenőrzés hatékonyságának kérdése, valamint a vízkezelés hozzáértő megvalósítása. De ugye, hol van még 2018?


2016-os jóslatokat nehéz tenni, hiszen talán a MOHOSZ sem látja... Mindenesetre a horgászati potenciál továbbra is hatalmas a természetes vizekben - akár csak az üzleti lehetőség. Mi horgászok is sokan vagyunk és ha sok horgásznak rossz a kedve, akkor a családjuknak is, és ennyi rossz kedvű ember ugyan kinek hiányzik? :))

2. A telepített tavakkal kapcsolatban ezt mondtam 2015-re: Intenzív vizek specializálódnak és a horgászatra vonatkozó szabályok szigorodnak (pl. a végszerelék tartalma) valamint a jegyek drágulása is benne van a pakliban. Ráadásul, az igazán jó tavakra nehéz lesz helyet foglalni, jóval a horgászat előtt le kell szervezni a foglalást! Lényegében ez többé-kevésbé így is van.

És hogy mi lesz 2016-ban? Azt gondolom, a trend változatlan. Kezdenek kiemelkedni olyan tavak, amelyek az elegendő tőke és jó menedzsment miatt tele vannak hallal, nagy halakkal - természetesen ezeken mindig tömeg is van. Nyílnak és mennek is tönkre folyamatosan mások, ennek legfőbb oka valójában a nem megfelelő tőkeellátottság. Véleményem szerint a jó pár év még az az állapot, ahol tőkeerős, cégszerűen működő tóüzemeltetők kínálnak több tavon is minőségi szolgáltatásokat.

Milyen módszereket érdemes kipróbálni 2016-ban? Milyen módszerben hozhat újat számodra ez az év?

2015-re ezeknek a módszereknek a terjedését vetítettem előre:

- finomszerelékes feederezés
- harcsázás
- rövidbotos pergetés
- letisztult pontyozás (egy szubkultúra, ahol minden a helyén van, semmi sem felesleges)


Tulajdonképpen mindezek a technikák futnak, terjednek. Nem lőttem mellé, bevallom, azért ez nem volt nagy atomfizika. A hazai vizek hallállománya kedvez ezeknek a módszereknek. A másik fontos hajtóerő pedig az (és ha sokat horgászol ,talán magadon is észrevetted), tulajdonképpen a horgászat genetikus sajátosságából adódik, azaz, fejlődésre sarkall. Nevezhetjük vadászösztönnek, vagy csak simán velünkszületett emberi tulajdonságnak, hogy mindig kicsit jobbat, többet akarunk: ezek a horgászmódszerek ennek a lefordításai a vízpartokon.

A legfontosabb kérdés valójában az, hogy konkrétan Neked, aki egy vagy több horgászvízen horgászol, milyen módszer, technika vagy akár csak egy végszerelék jelentene több fogást, azaz több élményt?

1) Élménymaximalizálás intenzív vizeken!
Ezek a tavak csak azért léteznek, hogy neked jó legyen - hát hozd ki belőle a maximumot! Az ilyen vizeken horgászóknak kötelező kipróbálni a method feeder technikát (aztán meg használni). Könyvet is írtunk erről (Method forradalom: bedobás kapás fárasztás - sokszor egymás után) - mégpedig azért, mert ez nem divat, nem valami hóbort, hanem a létező leghatékonyabb feeder végszerekék. Amellett, hogy mennyire hatékony, borzasztó egyszerű is, akár kész szereléket is lehet kapni az erre szakosodott boltokban. A gyártók közül most már csaknem mindenki felismerte ennek a módszernek az erejét és elkezdték felépíteni a saját method feeder eszköztárukat. Ennek a módszernek a lelke az etetőanyag. A csaligyártók közül az angolok járnak az élen, de egyértelmű trend az is, hogy aki sokat űzi a method feedert, előbb-utóbb saját keverékeknél köt ki. Te is ezek közé a methodisták közé tartozol? Van már saját keveréked? Ha bővebben érdekel ez a téma, olvasd el átfogó írásunkat "Trendek, irányok a pontyos etetőanyagoknál 2016-ban"!
Ha pedig nagyon megtetszik a method feederezés, rengeteg amatőr verseny vár, hogy próbára tedd magadat, a saját keverékedet! Évről évre nagyobb számú, jobban szervezett, jó hangulatú verseny születik - ez már a horgászSPORT!

2) Rázza a spiccet, viszi a botot: irány a folyóvíz!
Őseink is itt kezdtek el horgászni, ennyi kell hozzá: nehezék-horog-csali. Ősszel már cikkeztünk róla, hogy mennyire nem bonyolult folyóvízen horgászni (itt megtalálod őket) - ugyanakkor mekkora élményt ad az, hogy nem tudhatod, mi húzza a zsinór másik végét! Főleg az angol gyártók mutatják az irányt, de a legnagyobbak (pl. Shimano, Daiwa) is folyamatosan ráfejleszt a folyóvizes kínálatára. A sátrazás, bográcsozás ugyanúgy része ennek, mint az emberektől elvonulás (folyón nem divat átkiabálni a másiknak, csakúgy, mint leülni mellé 2 méterre). Végszerelék tekintetében kezdésnek a fent említett cikkekben bemutatottakat használhatod, de innen nem bonyolult továbblépni sem.
Itthon főleg feeder botokkal népszerűsítik az ismert horgászok ezt a módszert, de természetesen léteznek kifejezetten erre a feladatra készített horgászbotok (pl. ezek itt). Ha elkap a gépszíj, érdemes ebben gondolkodnod - és ezzel egyidőben elfelejtened a törött feeder spiccek utánpótlására tett fárasztó és kiábrándító kísérleteinek kínjait.
Mindenkinek ajánljuk a folyóvízi pecát, aki egy kicsit már ki akar mozdulni a megszokottból, belekóstolna a "nem tudom milyen halat fogok" érzésbe. Aki pedig már javában tolja, annak pedig azt a biztatást adjuk: arra mutat minden óra mutatója, hogy több hal lesz a vizeinkben!

3) Pergetés mindig, mindenhol!
Tavaly is a listán volt, idén is ott a helye. A világ legnépszerűbb módszere, de ha leszámítjuk a tengeri pecásokat, akkor is vitathatatlan a a vonzereje. Talán az is közrejátszik ebben, hogy nagyon passzol az általános időhiányhoz, hiszen akár 3-4 óra alatt is ki lehet élvezni a pergetésben a horgászat élményeit. A trendek (vagy inkább csillagok állása?) kedveznek a pergetés terepének: várhatóan egyre több tavon is bevezetik majd a pergetőjegyet, és remélhetőleg a természetes vizeinken pedig egyre több lesz megint a süllő, sügér és csuka.
A gyártók részéről folyamatos a műcsalidömping, újabbnál újabb botok, orsók, fonott zsinórok minden félévben - itt az a kihívás, hogyan igazodj el! Sajnos azt, hogyan is kéne húzni az egyes műcsalikat, vagy pontosan milyen tartós egy-egy fonott, netán egy orsót milyen nehéz műcsalikhoz használhatjuk nagyon ritkán derül ki a katalógusokból. Ez azonban ne tántorítson el! Mi például külön rovatot szentelünk a témának az online magazinunkban (itt megnézheted), de pl. a youtube is nagy segítséget nyújthat!4) Harmóniában a természettel: a "minimál bojlizás". A halakkal, természeti környezettel való maximális kíméletesség, mely együtt jár a hi-tech megoldásokkal, de mindenfajta feleslegesség nélkül, beleolvadva a vízpartba. Ott lenni a vízparton szemlélődőn, csendben a természet részeként, ugyanakkor teljes magabiztossággal, hogy bármekkora hal jön, ki tudod fogni, bármilyen idő jön, tűrhető komfortban fogod tölteni.


Akárcsak a hegymászók, akik nekiindulnak meghódítani egy-egy csúcsot, gyakran több időt töltenek felkészüléssel, a megfelelő felszerelések összeállításával. Sok bojlis horgász jut el erre a szintre, azt is mondanám, hogy ez a bojlis peca végállomása! A legnagyobb apostolok néha talán whiskey gőzű előadásaink kívül ajánlom Nagy Robi (Black Cap) irodalmi írásait (az online magazinunkban itt találod), amelyet ez a fajta elmélyülés ihletett. A bojlizással kapcsolatos technikákról, felszerelésekről, csalizásról, etetésről pedig sokat írtunk ebben a rovatban itt!

***

Remélem, ha idáig elolvastad, nem érezted hiábavalónak az erőfeszítésed, de talán kétkedve fogadod, nem megint csak "vakítás?"
Valóban, tele vannak a gyártók ígéretekkel, bizonyíték csak kevés helyen található. A Horgász-Zóna csapatának nevében azt mondhatom, legjobb tudásunkkal segítünk ebben az évben is, hogy kiszűrhesd az ígéreteket, és a költségvetésed valóban működő eszközökre, csalikra költsd.

Hiszen azt szeretném, hogy 2017 január legelején nyugodtan ihassak a bátrak poharából megint, szembenézve ezekkel az állításokkal.

Boldog Új Évet!

Nagy Lajos
Horgász-Zóna

AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére