Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Az úszósoknak fenntartott terület

A legtöbb horgász úszós készséggel kezdi el kergetni a halakat és sokan az első snecik, keszegek megfogása után sem szakadnak el ettől a módszertől. A kapás látványa külön élmény, a könnyű úszót kiemelő, vagy azzal gyorsan oldalra eliramodó és víz alá húzó hal megfogása bizony jobban megmarad az emberben, mintha alig észrevehető kis húzásokkal felakasztja magát a fenekező szerelék jókora horgára...
A legtöbb horgász úszós készséggel kezdi el kergetni a halakat és sokan az első snecik, keszegek megfogása után sem szakadnak el ettől a módszertől. A kapás látványa külön élmény, a könnyű úszót kiemelő, vagy azzal gyorsan oldalra eliramodó és víz alá húzó hal megfogása bizony jobban megmarad az emberben, mintha alig észrevehető kis húzásokkal felakasztja magát a fenekező szerelék jókora horgára.

Úszótípusok
Úszótípusok


Az úszós horgászati mód régi hagyományokra tekint vissza, bizony már a középkorban is megjelentek korai formái. A múlt században elindult fejlődés következményeként ez a módszer vált a legkifinomultabbá, nem véletlenül lehet csak úszóval horgászni a világbajnokságokon, országos bajnokságokon és az egyéb hivatalos versenyeken. A 3 órás versenyidő alatt a profi versenyzők hihetetlen fogásokra képesek az úszós felszerelésekkel.

Megpróbálom egymástól elhatárolni az úszós horgászat egyes formáit:

A. Békés halak úszós horgászata:

a. Nagytestű halak horgászata erős felszereléssel
Ilyennek tekinthetjük a nádi pontyozást, ill. ha bedőlt fákkal tarkított akadós vízterületet kell meghorgásznunk. Az ilyen helyeken keményen kell bánni a megakasztott hallal, ezért a felszerelés minden elemének erősnek kell lennie és az úszó sem lehet túl sérülékeny.

b. Finomszerelékes technikák: tulajdonképpen ezeket alkalmazzák a versenyhorgászatban, rendkívül hatásosak, mindegyiknek megvan a maga sajátos előnye a többihez képest, ha tudja a horgász, hogy melyiket mikor és hol kell alkalmazni.

- matchbotos módszer: többnyire nagyobb méretű, önsúlyos waggler úszok használatához, nagyobb távolságokra. Az úszós felszerelések közül ezzel tudunk a legmesszebbre horgászni, a bot 3.6-4.5m hosszú, sűrű gyűrűzésű, ezért esős időben is jól használható.

Matchbotos horgász
Matchbotos horgász


- bolognai bot: folyóvízi körülmények között a hosszú bolognai bot a megoldás, ha nagy vízmélységet fix úszóval kell meghorgászni. A bot 5-8méter hosszú, általában teleszkópos rendszerű, a gyűrűzése jóval ritkább, mint a matchboté. Hosszúsága ellenére nem lehet vele olyan messze horgászni, mint a matchekkel, de a gyorsan mélyülő folyómedrekben erre általában nincs is szükség.

A bolognai bot
A bolognai bot


- spiccbot: a legegyszerűbb, orsónélküli technika, a behatárolt zsinórhossz segíti, hogy mindig azonos távolságban horgásszunk, igen érzékeny szerelékkel. Alapvetően 3 fő irányzata létezik:
• snecizés: rövid 2-4méteres botokkal, a lehető legfinomabb szerelékekkel
• tűspicces, tömör karbonspicces botok: a botok rugalmassága segít a nagyobb halak legyőzésében, hosszuk egészen 8 méteres hosszig terjed.
• csőspicces, gumizott spiccbotok: a gumizott spicctag segítségével a 2-3 kilós halak is megfoghatók, a bot itt nem hosszabb 5-6 méternél, mivel a kinyúlt gumival nem lehetne megszákolni a halat ennél nagyobb hossz esetében.

minőségi tűspicces bot
minőségi tűspicces bot


- rakósbot: a legpontosabb horgászati mód, amivel a lehető legfinomabb szerelék juttatható be mindig ugyanarra a pontra, koncentrált etetés hozható létre, a több tagos gumizás pedig nagyobb halak kifogását is lehetővé teszi. A bot hossza általában 13 méter körüli, súlya azonban 800-900gramm körül van, ennek azért megvan az ára is.

A rakós bot a versenyzők első számú fegyvere
A rakós bot a versenyzők első számú fegyvereB. A ragadozó halak úszós horgászata pedig külön témakör tárgyát fogja képezni.

Az Úszós-Zóna területe is hatalmas témakört ölel fel, megpróbáljuk a fenti témák szerint csoportosítva, áttekinthető formában összegyűjteni az írásokat, hogy mindenki kedvére böngészhesse kedvenc módszere titkait!
AJÁNLOTT CIKKEK
OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

OKUMA horgászbot és- orsó bemutató nyílt hét

2024. április 19. - Balogh Gábor
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére