Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Váltásom története

Váltásom története
Method horgászatokon szeretjük a pelleteket használni, egyszerű elkészíteni, nem lesz tőle mocskos az ember és a felszerelése. A halat is hozza, általában... Egy method pecám tanulságait foglalom össze a következő cikkemben.
Pecáim során mindent megteszek a halfogás érdekében. Próbálgatom az etetőanyagokat az előke hosszát, vagy éppen a csalit és a tálalást. Legtöbb esetben, ha semmi sem segít, akkor odébb költözök egy másik horgászhelyre.

Nyár elején a Barina horgásztó helyeit foglaltuk le a baráti társasággal. Mivel nem volt annyi szabad hely a félszigeten, így a tó nagy placcán ültünk le. Nem sok reménnyel pakoltam ki, nem láttam igazán, hogy lennének előttünk haltartó helyek. Ám pakolászás közben a többiek már elkezdték fogni a pontyokat!

A többiek jól bekezdtek...
A többiek jól bekezdtek...


Lassan elkészültem. A mai nap a Bait Tech és a Dynamite Baits pelleteiből alakítottam ki etetést a szokásos method módszeremmel. A pellet mixem ezekből állt: Marine Halibut 3mm, Red Krill 3mm, Special G Green 2mm. Elsőnek 5-6 dobással, majd kb. 10 percenként rádobással alakítottam ki az etetést. Közben mindenki nagyon szépen fogott, kicsiket, nagyokat, sokat, szépet.

Itt is...
Itt is...


ott is...
ott is...


szépen jöttek..
szépen jöttek..


a szebbnél, szebb pontyok!
a szebbnél, szebb pontyok!


A pelletes etetésnek sok időt hagytam és folyamatosan dobáltam, elfogyott kb. 1 kg pellet (2 boton, L-es kosarakban). Methodos pecások tudják, mi munka ez :) Fogtam is egy pontyot és pár dévért 4 óra hossza alatt. Közben folyamatosan húzta mindenki :)

Egyértelmű volt: valamit váltani kell. A legegyszerűbben gondolkoztam, hogy átmegyek a szigetre, de ez annyira antiszociális lépésnek tűnt, hogy most ezt nem vállaltam be... Bekevertem egy XM11-et, Ákost megkértem, hogy csináljon egy Bait tech Spec G Green és Gold keveréket. Bedobtam az XM-et és 5 percen belül 2-es ponty, majd kb. 15 percenként ponty, dévér vegyesen húzta el. Ezzel a bottal a pelletes etetés környékén tudtam horgászni. A másik botomat visszább kellett dobnom, mert lepakoltak velem szemben. A Spec G etetésnek kellett kb. 1 óra mire beért (teljesen új helyen) és nem csináltam alapozót, csak kb. 10 percenként dobáltam. Hasonló módon 10-15 percenként fogtam egy halat, DE sokkal nagyobb arányban fogtam pontyot.

Végül, ez volt a jellemző bottartás
Végül, ez volt a jellemző bottartás


ez meg a haltartás :)
ez meg a haltartás :)


Annyira működött a két etetésem, hogy a peca alatt fogtam 3db 8-10 kiló körüli, 4db 4-6kg körülit, 20-30db 1-2 kiló körülit és jó pár dévért. A barátaimnak köszönöm a szurkolást! :), szívmelengető érzés ezek hallani: "Még elmehet!", "Nem akarod kihúzni!", "Ne szarakodj már!" :)

Persze, csak az első halhoz kértem segítséget, a többit megoldottam magam. Pedig ráértek volna, mert délután a csapat többi tagja már alig fogott...

Tanulságos nap volt!
Tanulságos nap volt!


Tapasztalataim:

- Váltás pelletről, etetőanyagra óriási különbséget hozott most (legtöbb esetben a pellet is működik)
- Jó minőségű kajákra viszonylag gyorsan beálltak a halak
- XM-re jobban jött a dévér, a Bait Tech Spec G mix inkább pontyokat adott

Eredményben:
- 4 óra pelletes peca kb. 3 kiló halat adott (1 ponty és dévérek)
- 6 óra etetőanyagos peca jóval 50 kg feletti összfogást hozott

Ne legyél Te se rest, váltsál, találd meg az aznapi nyerő megoldást!

Oláh Zoli
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére