Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Wobbler kalauz - balin

Wobbler kalauz - balin
Balinozni nagyon izgalmas, mert nehéz becsapni és keményen küzd a horgon. Többféle módon horgászhatunk rá, most azt nézzük át, hogy milyen wobblerrel érdemes próbálkozni?
Mint ahogy nevezni szokták: vizeink hangos ragadozója. Intelligencia, ravaszság, gyorsaság és látványos rablások jellemzik a balint.

Vadászati stílusa egyedül álló. Csapatban vadásznak. Többször megfigyeltem, hogy a csapat egyes tagjai széles ívben összeterelik a küszrajokat, míg a többiek szemből és alulról rontanak a megriadt küszök közé. Olykor lehet látni egy-egy kósza példányt, de nem jellemző, ahol egy van, ott vannak a többiek is.
Intelligenciájának fejlődéséhez mi is, sporthorgászok is hozzá tettünk. Nem véletlen, hogy a régebben bevált csalik hatástalanok, vagy a lépre csalt balin visszaengedése után a teljes raj, odébb áll.


Egy pár szót a felszerelésről: Támadása gyors és agresszív, emiatt rugalmasabb botot javasolnék, ami a hirtelen és vehemens támadást kidolgozza, de bőven maradjon benne erőtartalék a bevágáshoz. Én egy 2,70-es D.A.M. X-zibit spint használok. Igen 2,70m! Parti horgászként ez alap hossz.


A hosszú bot előnyei:

- Távolság tartás a parttól, jó szemű prédánk nem tud kiszúrni.
- Part menti pergetésnél, teljesen párhuzamosan tudjuk meghorgászni a kapászónát.
- Nagytávolságú dobások.
- Igen tudom, hogy nem tudsz bemenni a fák és bokrok alá vele, de ha arrébb mész, be tudsz dobni alá, és nagyobb eséllyel fogsz onnan halat, mint amikor becsörtetsz alá.

Vékony jó minőségű fonott zsinór, 0,06mm vagy 0,08mm, ami elé 0,30as fluorocarbont kötök. Prédánk a leggyorsabb ragadozónk, nem tudod olyan gyorsan húzni, hogy ne ússza körbe a csalidat, így megteszek mindent, hogy a gyanakvását elaltassam.

Balinra első sorban felszínen vagy felszín közelében horgászok, lekövetve a küszrajokat, így a csali arzenálom is ilyen. Mikor és hol? Csak a küszöket figyeld, ha kint mozognak, akkor kint, ha bent akkor beljebb.

Az alap wobbler a 7 centis Salmo Thrill. Itt nincs más dolgod, mint kihasználni a 15grammos súlyát és a legnagyobb távolságot megdobni vele. És a nagyon gyors tempóban bevontatni, amikor azt hiszed, hogy gyorsan húzod, akkor kapcsolj még rá egy kicsit. Sokszor érdemes a fej fölé emelni a botot és teljes erőből tekerni!!!
Ez a módszer a vadászösztönre épít, „- ne hogy már azt hidd, hogy meg tudsz szökni”. Ekkor a rávágások gyorsak és erősek, vagy egyszerűen megtolja. Ekkor jön jól a rugalmasabb pálca, ugyanis kirúgja magát a bot és nem maradunk le a kapásról.
Thrill wobblerek az áruházban


Másik balingyilkos a Rapala Original. A megfelelő színe vízfüggő, Balatonon és a Velencei tavon a kék hátút (B) részesítik előnyben, míg a Dunán az ezüstöset (S). Szürkületi órákban nyugodtan váltsunk a GFR színre, de ne lepődjünk meg, ha egy koppintással egy sülci a vendégünk. Ezek könnyebb wobblerek és a merülésük is csekély, kiválóan alkalmasak part menti vagy sekély vízben való pergetéshez. Rapala original wobblerek az áruházban.

Májusban, amikor véget ér az ívási időszakuk, megkezdődik a bogarak inváziója is. Egészen finom felszereléssel, apró bogár utánzatokkal és mini wobblerekkel a legóvatosabb balinokat is lépre lehet csalni.

Persze a klasszikus shad és crank, az az „allround” wobblerek itt is sok sikert hozhatnak, ilyen a STORM smash shad (Storm Smash Shad wobblerek az áruházban)
vagy a Lurefans Cunning Cup 50-60 (CC wobblerek az áruházban)


Személyes kedvenceim a „top water” wobblerek. Nem a legkönnyebb és nem is a leghatékonyabb módszer, de az eredménye überel mindent. Leglátványosabb kapások, mellévágások, kipöckölések kísérik útját. Mint ha egy aknamezőre tévedne a csalink. Célzottan a küszrajokra dobom, de inkább túldobok rajtuk, és onnan „rángatom” be. Valószínűleg a legkönnyebb célpontot jelenti a számukra, és itt jön a DE! Könnyen kiszúrhatják a csapdát, néha, mint ha csak szórakoznának velünk, hatalmas robbanás kíséretében kiütik a csalit a vízből és ott is hagyják.

Szín? A választásnál egy dologra figyelj, ez igaz az összes TopWater csalira: a hasa és az oldal színezete számít, a többi neked készül.
Popperek az áruházban


Balinra fel!

Üdv,
Balogh Gabi


AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére