Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Wobbler kalauz - csuka

Wobbler kalauz - csuka
Lépjünk túl az előző részben bemutatott káoszon és nézzük, milyen wobblerekkel érdemes nekimenni a víznek, ha csukát szeretnénk zsákmányolni!
Ismerd meg ellenfeled!

Csuka a vizeink krokodil pofájú réme. Agresszivitása és mohósága miatt, kedvelt ragadozónk és versenyhalunk. Némi halismerettel, ha tudjuk, hogy mikor és hol keressük, agresszivitását kihasználva a megfelelő csalival könnyedén kapásra ingerelhetjük. Ám! A legszeszélyesebb halunk, amikor mi kómázunk a front miatt, ő alszik. Szinte kiismerhetetlen, nagy csali, néha csak a kicsi, gyors vagy pont a mozdulatlan…. Ezért szeretjük!

Rejtőzködő életmódot él, rejtekéről támad, ami lehet a part menti kövezés, hínár, tökleveles, nádfal, zátony, visszaforgók, szóval bárhol belefuthatunk ahol, el tud rejtőzni. Legyünk csendesek a vízparton, könnyen lehet, hogy a lábunk alatt állnak sorban a csukák a parti hínársáv mentén!


Hogyan egyszerűsítsük le a wobbler választást?

Ha az árszűrő szemüveggel tekintünk a piacra, akkor 3 árkategóriát lehet megkülönböztetni. Vannak a „koppintások”, 1.000 Ft körül, aztán jönnek azok a márkák, amelyek már fejlesztenek, tesztelnek, mindezt több éve, évtizede (2-3.000 Ft) és vannak a „japán” stílusú wobblerek, amelyeket gyakran nagy részben kézzel csinálnak, kis mennyiségben (5.000 Ft és felette). Ez utóbbiak sokszor a disztribúciós út miatt is megdrágulnak, hisz van egy megbízó (akinek a neve alatt megy), egy ügynök (aki összehozza a gyártót és megbízót), egy gyártó és egy disztribútor (vagy inkább kettő, egy a távol keleten, egy Európában) és ugye a kiskereskedő… Ez jó sok!

Személy szerint azon a véleményen vagyok, hogy többet ér egy 3.000 Ft-os wobbler, mint 3 db 1.000 Ft-os. Hacsak nincs kánaán, azaz olyan helyzet, hogy mindenre rabol a csuka, zabál, eszik, még a sárgarépát is… az utóbbiakkal sokszor csak az időnket pocsékoljuk! Ami fontos, hogy legyen minden vízmélységre megoldásod. A minimalista megoldás egy típusból és egy színes és egy természetes szín (igen! összesen 2 db!) valamelyik (a botodhoz grammban illő) wobblerből. Innen lehet továbbfejlődni, mind a méretekben, mind pedig a típusokban, színekben...


Összenézve a márkák kínálatát mi például azért választottuk a STORM-ot és RAPALA-t a nagyon széles és jól összerakott választék és évről évre történő fejlesztéseken kívül, mert saját gyáruk van, a logisztikai út rövid, így a bolti ára nincs elrugaszkodva a műcsali objektív, vízparti értékétől.

Nézzük, mely napszakokban, mit érdemes erőltetni!

Hajnali órákban a nap első sugaraitól kezdi meg a nagy zabálást. Ekkor én testesebb crankbaitekkel vagy 10 centi feletti csalikkal pergetek rá. Ilyenkor nincs szükség trükkökre, STORM Arashi Silent vagy a Rapala 11 centis Jointed vagy Original remekül működik.

Mint mondtam nincs trükk! Csak húzd! Lassan? Vagy gyorsan? Próbáld így is úgy is. A színeken hosszan lehet elmélkedni, de az örök klasszikusok az FT és a Red Head viszi a pálmát. Szóba jöhetnek a természetes színek is, leginkább tiszta vízben a természetes színek, koszos vízen az élénk, színes fajták a nyerőbbek.

Délelőtti órákban az étvágyuk már alább hagy, ilyenkor építsünk az agresszivitására a reflexszerű kapásokra. Az egyszerűségnél maradva, ehhez a legjobban a vízközt a megálló típusok a jók. Túldobok a kapászónán és bevontatom a vélt lelőhelyére. Ott megállítom, és onnan egészen apró pöcögtető mozdulatokkal életre keltem, néha egy-egy hosszabbat, mintha megriadna. Itt megjegyezném, hogy a természetes színeknek nagy jelentősége van. A csuka igen jó látással rendelkezik, és ennél a technikánál bőven van ideje szemrevételezni a csalinkat. Személyes kedvenceim azok a wobblerek, amelyekkel vízközt lehet játszani. Ezek jelölésileg a slow sinking, suspending vagy slow floating típusok, pl. a STORM So-Run Minnow vagy Arashi Minnow, de persze a RAPALA X-RAP 8cm is örök favorit!.


Másik megoldás persze a bosszantás :) azaz a csörgős wobblerek. STORM és a RAPALA komoly kutatásokat végeztek a hanghatások szerepéről. Két féle hangra építenek, az egyik a csoportosan táplálkozó kishalak által keltett hanghullámok, míg a másik a bosszantó, idegesítő, agresszivitásra biztató. Ilyenkor, ha nem megretten tőle, akkor oda mar neki csak halkuljon már el! Ilyenek a STORM Ripin-Rap, Arashi Rattling Flat, Arashi Rattling Deep, vagy pl. a DOYO Sosa.

Késő délutáni órákban rendezik estebédjüket, ennek idejét pontosan belőni lehetetlen, napról napra változik. Ami érdekes, hogy a nagyobb zsákmány nem vonzza őket, 4-8 centis feltűnőbb wobblerekkel, mint a Salmo Slider vagy a Frisky-vel szépen lehet fogni őket.

Sötétedés után, már szinte lehetetlen megfogni. Azt teszi amit nekünk is kéne, ha hajnalban újra együtt akarunk vadászni velük: pihennek!

Még egy apróság, hogy a sikerességet tovább fokozzuk: használjunk-e előkét és ha igen, milyet? Csukánál alap az előke, ezen jussunk is túl gyorsan (ellenkező esetben gyakori lesz a wobblervesztés!). Mivel én rengeteg lassú technikát használok, emiatt a drótelőke virítana a csalim orra előtt, tisztább vízben meg már többször beigazolódott, hogy kiszúrta és nem kellett neki. Emiatt kötök a bojlis horgászok által használt kagylóálló 0,50-es fluoro karbon előkét. Na, ezt harapd el, ha tudod! Nem tudja, és nem is látszik a víz alatt, ráadásul az a fajta merevség amit ez a zsinór tud, még a csalivezetést is egyenletesebbé teszi.

Remélem, előrébb vagy, mint a cikk olvasása előtt :)

Üdv,
Balogh Gabi


AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére