Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Zsinórcsavarodás okai és mérséklésének módjai

Zsinórcsavarodás okai és mérséklésének módjai

A zsinórcsavarodás gyakori probléma mind a feederes mind a nagyhalas fenekező horgászatnál. A csavarodott zsinórnak köszönhetjük legtöbb esetben az orsó körül kialakult gubancot és ez az oka annak is, hogy a véggyűrűre tekeredik a zsinórunk. Ez valami olyan, amit nem tudunk elkerülni?

Mi okozza a zsinórcsavarodást?

A zsinórcsavarodási probléma csak a peremfutó orsóknál lép fel. Azért alakul ki, mert ahogyan a zsinór a dobról egyenesen megy le, addig feltekeréskor oldalt fordul. Mechanikailag lehetetlen, hogy a zsinór megfelelő pozícióban álljon csavarodás nélkül. Ez azt jelenti, hogy minden egyes tekeréskor a zsinóron lesz egy csavarodás. Szóval, ha a zsinórral megtöltjük a dobot, több száz csavarodás alakul ki. Kritikus, hogy az orsó segítse a csavarodás limitálását.

A zsinór fárasztás (lehúzás) közben is csavarodik, ez azt eredményezi, hogy minél több halat fogunk és fárasztunk, annál hamarabb alakul ki ez az állapot. Eléggé kritikus lehet a helyzet már pár ponty fékkel való fárasztása után is, ha azok jelentős távolságot húznak le a dobról. Ennek elkerülése érdekében néhány profi horgász nem a féket használja, hanem kikapcsolja a visszaforgásgátlót és maga engedi vissza a zsinórta hajtókar visszafelé tekerésévek (vagy kontrollált elengedésével), így adva teret a hal kirohanásának.

A zsinórcsavarodást lehet csökkenteni, de megszüntetni nem!

Hogyan lehet csökkenteni a csavarodást?

Három mód létezik a csavarodás kordában tartására:


1. Töltsük fel megfelelően a zsinórt a dobra
2. Használjunk nagy dobbal rendelkező orsót
3. Használjunk gyakran zsinórkipörgető ólmot

A dob helyes feltöltése

A dob megfelelő feltöltésével minimalizálhatjuk a zsinórcsavarodást. Első lépésként meg kell vizsgálni, hogy hogyan tekeri az orsó a zsinórt. 99,99% esetben normálisan, azaz óramutató járásával megegyezően! Azért ellenőrizd: nézd szemből az orsót, figyeld meg, hogy a felkapókar az óra járásának megfelelő irányba forog (ez az általános) vagy azzal ellentétesen?

És itt jön a lényeg: a felcsévélni kívánt új zsinórt a tekercséről úgy kell letekernünk, hogy az az óra járásával ellentétesen tekeredjen le a spulniról. Tehát mindig az orsó dobjának forgásával ellentétes irányban tekerjük az új zsinór spulnijáról a dobra a zsinórt. Ennyire kell figyelned. (Az általunk megvizsgált 10 fajta zsinórnál nem találtunk általános szabályt. Volt, amelyik akkor tekeredett lefelé az óra járásával ellentétes irányba, ha a címkével a föld felé fordítottuk és volt, amelyik akkor, ha a címkét az ég felé fordítottuk.)

Az alábbi ábrák a fentieket szemléltetik:Nagyhalas, nagydobú orsók

Azok az orsók, amelyeknek nagyobb a dobja kevesebb zsinórcsavarodást okoznak, mint a kisebb dobátmérővel rendelkezők. Ennek oka nagyon prózai: egyszerűen kevesebb tekeréssel tudják felcsévélni a zsinórt. Érdekesség, hogy a feeder módszerhez ajánlott széles dobú orsók is lényegében csökkentik a zsinórcsavarodást! A feeder módszernél ez különösen fontos, hiszen sok bedobással és kihúzással jár!

Zsinórkipörgetés

A zsinórkipörgető egy ólom típus, amelyik a zsinór visszacsavarításában segít nekünk (lásd a webáruházban). Használata egyszerű: ahogy visszahúzzuk a vízben az órajárással ellentétes csavarodást fog eredményezni. Bedobás, kihúzás után megszünteti a zsinórcsavarodást. Hányat kell dobni, hogy elérjük a kívánt eredményt? Nagyvonalú szabály, hogy ha megállítod a kipörgetőt nagyjából 120cm-re a bot végétől, akkor nem kellene túl sokat forognia már az órajárással ellentétesen. Ha még sokáig forog, akkor sok csavarodás maradt. Ha sokat pörög az órajárással megfelelő irányba, akkor túl sok lett a visszafelé csavarítás.
Egyébként jó ötlet, hogy annyira visszapörgetjük, hogy a nekünk káros (órajárással ellenkező) csavarodást teljesen kivesszük és még csavarunk a zsinóron. Így marad egy kis játékterünk és normál állapotba fog visszatérni, ha jópárszor fárasztunk. Ez azt fogja eredményezni, hogy a zsinórcsavarodási problémák később fognak újból jelentkezni.

Egyéb tényezők

Nem akarunk ismételni más szakírókat, de a teljesség kedvéért közöljük az egyéb befolyásoló tényezőket is, úgy mint:

  • zsinórvezető görgő és csapágyazás minősége (forog-e egyáltalán???)
  • zsinórvezető görgő profiljának kialakítása és a felkapókar görgőrészének állása a dobhoz viszonyítva (milyen szöget zár be a lefutó zsinór a dobbal). Ez alapvető fontosságú!
  • zsinór minősége


Forrás: http://www.carp-fishing-tactics.com (a szerző engedélyével)
Fordítás: Horgász-Zóna

 

 

AJÁNLOTT CIKKEK
Májusi pontyok, pelletes megoldások...

Májusi pontyok, pelletes megoldások...

2022. május 10. - Nagy Róbert
Pontyos délután a Tisza-tavon...

Pontyos délután a Tisza-tavon...

2022. május 02. - Nagy Róbert
Ébredező pontyok a Tisza-tavon...

Ébredező pontyok a Tisza-tavon...

2022. március 22. - Nagy Róbert
10 éves a DEEPER

10 éves a DEEPER

2022. március 21. - Horgász-Zóna
RAPALA pergetőbotok bemutatója

RAPALA pergetőbotok bemutatója

2022. február 28. - Balogh Gábor
Tél van a Kis-Tiszán...

Tél van a Kis-Tiszán...

2022. január 28. - Nagy Róbert
Horgász-Zóna outlet - bemutató

Horgász-Zóna outlet - bemutató

2022. január 21. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére