Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Zsinórcsavarodás okai és mérséklésének módjai

Zsinórcsavarodás okai és mérséklésének módjai

A zsinórcsavarodás gyakori probléma mind a feederes mind a nagyhalas fenekező horgászatnál. A csavarodott zsinórnak köszönhetjük legtöbb esetben az orsó körül kialakult gubancot és ez az oka annak is, hogy a véggyűrűre tekeredik a zsinórunk. Ez valami olyan, amit nem tudunk elkerülni?

Mi okozza a zsinórcsavarodást?

A zsinórcsavarodási probléma csak a peremfutó orsóknál lép fel. Azért alakul ki, mert ahogyan a zsinór a dobról egyenesen megy le, addig feltekeréskor oldalt fordul. Mechanikailag lehetetlen, hogy a zsinór megfelelő pozícióban álljon csavarodás nélkül. Ez azt jelenti, hogy minden egyes tekeréskor a zsinóron lesz egy csavarodás. Szóval, ha a zsinórral megtöltjük a dobot, több száz csavarodás alakul ki. Kritikus, hogy az orsó segítse a csavarodás limitálását.

A zsinór fárasztás (lehúzás) közben is csavarodik, ez azt eredményezi, hogy minél több halat fogunk és fárasztunk, annál hamarabb alakul ki ez az állapot. Eléggé kritikus lehet a helyzet már pár ponty fékkel való fárasztása után is, ha azok jelentős távolságot húznak le a dobról. Ennek elkerülése érdekében néhány profi horgász nem a féket használja, hanem kikapcsolja a visszaforgásgátlót és maga engedi vissza a zsinórta hajtókar visszafelé tekerésévek (vagy kontrollált elengedésével), így adva teret a hal kirohanásának.

A zsinórcsavarodást lehet csökkenteni, de megszüntetni nem!

Hogyan lehet csökkenteni a csavarodást?

Három mód létezik a csavarodás kordában tartására:


1. Töltsük fel megfelelően a zsinórt a dobra
2. Használjunk nagy dobbal rendelkező orsót
3. Használjunk gyakran zsinórkipörgető ólmot

A dob helyes feltöltése

A dob megfelelő feltöltésével minimalizálhatjuk a zsinórcsavarodást. Első lépésként meg kell vizsgálni, hogy hogyan tekeri az orsó a zsinórt. 99,99% esetben normálisan, azaz óramutató járásával megegyezően! Azért ellenőrizd: nézd szemből az orsót, figyeld meg, hogy a felkapókar az óra járásának megfelelő irányba forog (ez az általános) vagy azzal ellentétesen?

És itt jön a lényeg: a felcsévélni kívánt új zsinórt a tekercséről úgy kell letekernünk, hogy az az óra járásával ellentétesen tekeredjen le a spulniról. Tehát mindig az orsó dobjának forgásával ellentétes irányban tekerjük az új zsinór spulnijáról a dobra a zsinórt. Ennyire kell figyelned. (Az általunk megvizsgált 10 fajta zsinórnál nem találtunk általános szabályt. Volt, amelyik akkor tekeredett lefelé az óra járásával ellentétes irányba, ha a címkével a föld felé fordítottuk és volt, amelyik akkor, ha a címkét az ég felé fordítottuk.)

Az alábbi ábrák a fentieket szemléltetik:Nagyhalas, nagydobú orsók

Azok az orsók, amelyeknek nagyobb a dobja kevesebb zsinórcsavarodást okoznak, mint a kisebb dobátmérővel rendelkezők. Ennek oka nagyon prózai: egyszerűen kevesebb tekeréssel tudják felcsévélni a zsinórt. Érdekesség, hogy a feeder módszerhez ajánlott széles dobú orsók is lényegében csökkentik a zsinórcsavarodást! A feeder módszernél ez különösen fontos, hiszen sok bedobással és kihúzással jár!

Zsinórkipörgetés

A zsinórkipörgető egy ólom típus, amelyik a zsinór visszacsavarításában segít nekünk (lásd a webáruházban). Használata egyszerű: ahogy visszahúzzuk a vízben az órajárással ellentétes csavarodást fog eredményezni. Bedobás, kihúzás után megszünteti a zsinórcsavarodást. Hányat kell dobni, hogy elérjük a kívánt eredményt? Nagyvonalú szabály, hogy ha megállítod a kipörgetőt nagyjából 120cm-re a bot végétől, akkor nem kellene túl sokat forognia már az órajárással ellentétesen. Ha még sokáig forog, akkor sok csavarodás maradt. Ha sokat pörög az órajárással megfelelő irányba, akkor túl sok lett a visszafelé csavarítás.
Egyébként jó ötlet, hogy annyira visszapörgetjük, hogy a nekünk káros (órajárással ellenkező) csavarodást teljesen kivesszük és még csavarunk a zsinóron. Így marad egy kis játékterünk és normál állapotba fog visszatérni, ha jópárszor fárasztunk. Ez azt fogja eredményezni, hogy a zsinórcsavarodási problémák később fognak újból jelentkezni.

Egyéb tényezők

Nem akarunk ismételni más szakírókat, de a teljesség kedvéért közöljük az egyéb befolyásoló tényezőket is, úgy mint:

  • zsinórvezető görgő és csapágyazás minősége (forog-e egyáltalán???)
  • zsinórvezető görgő profiljának kialakítása és a felkapókar görgőrészének állása a dobhoz viszonyítva (milyen szöget zár be a lefutó zsinór a dobbal). Ez alapvető fontosságú!
  • zsinór minősége


Forrás: http://www.carp-fishing-tactics.com (a szerző engedélyével)
Fordítás: Horgász-Zóna

 

 

AJÁNLOTT CIKKEK
Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

2021. november 20. - Nagy Róbert
Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

2021. november 15. - Horgász-Zóna
Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

2021. november 10. - Balogh Gábor
Októberi Tisza-tó

Októberi Tisza-tó

2021. november 03. - Nagy Róbert
Rakós botos márnázás a Tiszán

Rakós botos márnázás a Tiszán

2021. október 28. - Horgász-Zóna
Tokaj, Kovács tó - rapid őszi nagyhalazás

Tokaj, Kovács tó - rapid őszi nagyhalazás

2021. október 18. - Nagy Róbert
Veszélyben a természetes vizeink - terjed a busa

Veszélyben a természetes vizeink - terjed a busa

2021. szeptember 16. - Horgász-Zóna
Deeper esszenciák: radarkép értelmezési finomságok

Deeper esszenciák: radarkép értelmezési finomságok

2021. augusztus 17. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére