Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Zsinórcsavarodás okai és mérséklésének módjai

A zsinórcsavarodás gyakori probléma mind a feederes mind a nagyhalas fenekező horgászatnál. Ez valami olyan, amit nem tudunk elkerülni. A csavarodott zsinórnak köszönhetjük legtöbb esetben az orsó körül kialakult gubancot és ez az oka annak is, hogy a véggyűrűre tekeredik a zsinórunk.

Horgász-Zóna megjegyzés a témához: Sokan sok mindent írtak már a témáról, azt gondoljuk, ezek csak részben fedték le az igazságot. Ebben a cikkben szeretnénk a zsinórcsavarodás alap kiváltó okát felfedni és mutatni pár megoldást, ennek kivédésére. Ahogy látni fogjuk, MINDIG csavarodni fog a zsinórunk, a kérdés csak az, mennyire és hogyan befolyásolja ez a horgászatunkat.
A zsinórcsavarodás gyakori probléma mind a feederes mind a nagyhalas fenekező horgászatnál. Ez valami olyan, amit nem tudunk elkerülni. A csavarodott zsinórnak köszönhetjük legtöbb esetben az orsó körül kialakult gubancot és ez az oka annak is, hogy a véggyűrűre tekeredik a zsinórunk.

Horgász-Zóna megjegyzés a témához:
Sokan sok mindent írtak már a témáról, azt gondoljuk, ezek csak részben fedték le az igazságot. Ebben a cikkben szeretnénk a zsinórcsavarodás alap kiváltó okát felfedni és mutatni pár megoldást, ennek kivédésére. Ahogy látni fogjuk, MINDIG csavarodni fog a zsinórunk, a kérdés csak az, mennyire és hogyan befolyásolja ez a horgászatunkat.

Mi okozza a zsinórcsavarodást?
A zsinórcsavarodási probléma csak a peremfutó orsóknál lép fel. Azért alakul ki, mert ahogyan a zsinór a dobról egyenesen megy le, addig feltekeréskor oldalt fordul. Mechanikailag lehetetlen, hogy a zsinór megfelelő pozícióban álljon csavarodás nélkül. Ez azt jelenti, hogy minden egyes tekeréskor a zsinóron lesz egy csavarodás. Szóval, ha a zsinórral megtöltjük a dobot, több száz csavarodás alakul ki. Kritikus, hogy az orsó segítse a csavarodás limitálását.

A zsinór fárasztás (lehúzás) közben is csavarodik, ez azt eredményezi, hogy minél több halat fogunk és fárasztunk, annál hamarabb alakul ki ez az állapot. Eléggé kritikus lehet a helyzet már pár ponty fárasztása után is, ha azok jelentős távolságot húznak le a dobról. Ennek elkerülése érdekében néhány profi horgász nem a féket használja, hanem kikapcsolja a visszaforgásgátlót és maga tekeri vissza a zsinórt, így adva teret a hal kirohanásának.

A zsinórcsavarodást lehet csökkenteni, de megszüntetni nem!

Hogyan lehet csökkenteni a csavarodást?

Három mód létezik a csavarodás kordában tartására:
1. Töltsük fel megfelelően a zsinórt a dobra
2. Használjunk nagy dobbal rendelkező orsót
3. Használjunk gyakran zsinórkipörgető ólmot

A dob helyes feltöltése
A dob megfelelő feltöltésével minimalizálhatjuk a zsinórcsavarodást. Első lépésként meg kell vizsgálni, hogy hogyan tekeri az orsó a zsinórt. Nézd szemből az orsót, figyeld meg, hogy a felkapókar az óra járásának megfelelő irányba forog (ez az általános) vagy azzal ellentétesen. A felcsévélni kívánt új zsinórt a tekercséről úgy kell letekernünk, hogy az-az óra járásával ellentétesen tekeredjen le a spulniról. A lényeg, hogy mindig ellentétes irányban tekerjük az új zsinór spulnijáról a dobra a zsinórt. Az általunk megvizsgált 10 fajta zsinórnál nem találtunk általános szabályt. Volt, amelyik akkor tekeredett lefelé az óra járásával ellentétes irányba, ha a címkével a föld felé fordítottuk és volt, amelyik akkor, ha a címkét az ég felé fordítottuk.

Az alábbi ábra is szemlélteti az ellentétes irányokat:Nagyhalas, nagydobú orsók
Azok az orsók, amelyeknek nagyobb a dobja kevesebb zsinórcsavarodást okoznak, mint a kisebb dobátmérővel rendelkezők. Ennek oka nagyon prózai: egyszerűen kevesebb tekeréssel tudják felcsévélni a zsinórt.

Zsinórkipörgetés
A zsinórkipörgető egy ólom típus, amelyik a zsinór visszacsavarításában segít nekünk (lásd a webáruházban). Használata egyszerű: ahogy visszahúzzuk a vízben az órajárással ellentétes csavarodást fog eredményezni. Bedobás, kihúzás után megszünteti a zsinórcsavarodást. Hányat kell dobni, hogy elérjük a kívánt eredményt? Nagyvonalú szabály, hogy ha megállítod a kipörgetőt nagyjából 120cm-re a bot végétől, akkor nem kellene túl sokat forognia már az órajárással ellentétesen. Ha még sokáig forog, akkor sok csavarodás maradt. Ha sokat pörög az órajárással megfelelő irányba, akkor túl sok lett a visszafelé csavarítás.
Egyébként jó ötlet, hogy annyira visszapörgetjük, hogy a nekünk káros (órajárással ellenkező) csavarodást teljesen kivesszük és még csavarunk a zsinóron. Így marad egy kis játékterünk és normál állapotba fog visszatérni, ha jópárszor fárasztunk. Ez azt fogja eredményezni, hogy a zsinórcsavarodási problémák később fognak újból jelentkezni.

Egyéb tényezők
Nem akarunk ismételni más szakírókat, de a teljesség kedvéért közöljük az egyéb befolyásoló tényezőket is, úgy mint:
• zsinórvezető görgő és csapágyazás minősége (forog-e egyáltalán???)
• zsinórvezető görgő profiljának kialakítása és a felkapókar görgőrészének állása a dobhoz viszonyítva (milyen szöget zár be a lefutó zsinór a dobbal)
• zsinór minősége

Forrás: http://www.carp-fishing-tactics.com (a szerző engedélyével)
Fordítás: Horgász-Zóna
AJÁNLOTT CIKKEK
Téli álmodozás...

Téli álmodozás...

2020. január 24. - Tanács Jani
Spinner rig-gel hatékonyan

Spinner rig-gel hatékonyan

2020. január 15. - Nagy Róbert
FreeStyle - pergetőfelszerelés városlakóknak!

FreeStyle - pergetőfelszerelés városlakóknak!

2019. december 19. - Balogh Gábor
Pontyos december

Pontyos december

2019. december 18. - Nagy Róbert
Arany vasárnapi nyitvatartás a pesti üzletünkben!

Arany vasárnapi nyitvatartás a pesti üzletünkben!

2019. december 17. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére