Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Az amur feederes horgászata. 1.rész

Az amur horgászatának egy sor jellegzetessége van, amely azért jelentősen eltér a pontyozástól. Ezek a jellegzetességek az amur pontytól különböző életmódjából, étrendjéből adódnak. Persze pontyozás közben is foghatunk amurt, de jónéhány praktika van, amit érdemes betartanunk, ha céltudatosan amurt szeretnénk fogni. Az amur nagyra nő és nagyon erős, tehát egy finomabb feederrel legyőzni egy komolyabb példányt talán életre szóló élmény lehet.
Az amur horgászatának egy sor jellegzetessége van, amely azért jelentősen eltér a pontyozástól. Ezek a jellegzetességek az amur pontytól különböző életmódjából, étrendjéből adódnak. Persze pontyozás közben is foghatunk amurt, de jónéhány praktika van, amit érdemes betartanunk, ha céltudatosan amurt szeretnénk fogni. Az amur nagyra nő és nagyon erős, tehát egy finomabb feederrel legyőzni egy komolyabb példányt talán életre szóló élmény lehet. A melegedő vízben egyre inkább van esélyünk horogra kerítésére, ezért szentelek a témának egy hosszabb cikksorozatot. Az első részben, az amurt, mint halat, fő jellegzetességeit és tartózkodási helyeit mutatom be.

Az amur (Ctenopharyngodon idella) növényevő hal, amely a Távol-Keletről származik. A múlt század hatvanas-hetvenes éveiben telepítették be a hazai vizekben. A terv az lett volna, hogy a sekély, tápanyagokban gazdag vizekben túlburjánzó növényzetet megritkítsa. Néhol ez túl jól sikerült, nem csak a hínárt, hanem a sok őshonos hal élőhelyéül szolgáló nádasokat is megritkítottak, eltüntettek. Ennek következményeként a természetes vizekben már tilos amurt telepíteni. A magánkezelésben, illetve horgászegyesületek kezelésében lévő nem természetes vizekben azonban napjainkban is folyik az amurok telepítése.

Az amur

Amur
Amur


Az amur teste hosszúkás és hengeres, pikkelyei nagyok. Jellegzetessége a felső állású szája ami a szemével egy vonalban, vagy még a felett helyezkedik el. Igen gyors növekedésű, 4 évesen már eléri a 70 centis hosszt. Maximális testnagysága 30-40 kiló között van, ekkora példányokat többnyire természetes vizekben, folyókban találhatunk, amelyek még az első telepítésekből származnak.

Domolykó
Domolykó


A kisebb amurok könnyen összekeverhetők a domolykókkal, de ha jobban megfigyeljük, a domolykó szája a szeme vonalától lejjebb található és pikkelyei kisebbek, és általában élőhelyük sem azonos.

Az amur táplálkozása

Az amur igazi növényevő, étrendje részét képezik a hínárfélék, moszatok, nád, sás. Táplálkozási szokásaira jól utal a szája, ami rendkívül erős, kemény, mivel ezzel rágja le a nádat, egyéb növényeket. Garatfoga tekintélyes, ezzel őrli szét a táplálékot, ha mélyre nyel ezzel bizony az előkénket is elvágja. Ezért a horogválasztásnál nagyon körültekintőnek kell lennünk, csakis jó minőségű, vastagabb húsú horgokat használjunk, a nevesebb bojlis horgok kisebb darabjai megfelelőek lehetnek az amur feederes horgászatára.

A hírhedten kemény száj
A hírhedten kemény száj


Az amurhorgászat jellegzetességei, tipikus tartózkodási helyei

-Az amur tipikusan a nyár hala, eredeti élőhelyén magasabb a vizek átlaghőmérséklete, mint nálunk, de a hazai viszonyokhoz is sikeresen alkalmazkodott. Akkor kezd erőteljesen táplálkozni, ha a víz hőmérséklete meghaladja a 18 fokot, 30 fokos vízben a leggyorsabb az emésztése. Ezek az időszakok nálunk július-augusztusra esnek leginkább, bár májustól már van esélyünk amurfogásra.

-napszak: az amur elméletileg minden napszakban táplálkozik, azonban békés növényevőként szereti a nyugalmat, ezért az éjszaka az amurozás igazi ideje. A forró nyári nappalokat követő kellemesen meleg éjszakák kecsegtetnek a legtöbb kapással.

-Az amur tartózkodási helyei: Az amur többnyire vízközt mozog 5-20 fős csoportokban, táplálkozni leúsznak a fenékre is és a csapat ekkor porszívóként szedi fel a bő etetést is. Felső állású szája megnehezíti számára a táplálkozást a fenékről, de valahogy megoldják ezt. Előnyös, ha kb. 10 centire meglebegtetett csalival amurozunk

Nyáron a meleg vízfelszínen is cirkálnak
Nyáron a meleg vízfelszínen is cirkálnak


Az amurok szeretnek a víz fölé hajló fák vízbe lógó leveleiből csemegézni, érdemes ilyen gallyak alá etetnünk. A másik kedvelt tartózkodási helye a vízbe dőlt fák, akadók környéke, az akadókra tapadó moszatok, hínárfélék a kedvenc csemegéi, nem probléma ha sekély vízben van az akadó, a sekély víz gyorsabban melegszik, gyorsabban beindul a vegetáció és előbb jut táplálékhoz az amur.

-az amur viselkedése a horgon: Alapvetően két viselkedéssel találkoztam eddig. Az amur kapás után engedelmesen közeledik a part felé. Sokszor láttam már hogy ez a bárgyú viselkedése a szákig kitart és már csak a parton kezd eszeveszett ugrálásba. A legtöbb esetben az engedelmes közeledésből a parttól 5-10 méterre erőteljes kitörésbe vált át. Ha nincs jól beállítva a fékünk bizony ez a búcsú pillanata…. Ha amurunk egyszer visszatör azt bizony még jónéhányszor meg fogja tenni. Óriási erő lakik izmos testükben, nem halmoznak fel zsírt mint a pontyok és hasonló nagyságnál bizony majd kétszer olyan erősek is. Én az amur fárasztását szeretem a legjobban, egy négy kilós bizony már komoly erőpróba egy medium-feeder számára. A szákolást soha ne kapkodjuk el, nagyon hajlamos kiugrani vagy szétrúgni a szákot.

-a kifogott amurral bánjunk körültekintően, ha vissza szándékozzuk engedni(én egyéb esetben sem szeretem kínozni a halakat). Ha rögtön megszákoljuk ugrálással kárt tehet magában, várjuk meg míg megnyugszik, csak akkor akasszuk ki a horgot és engedjük vissza. Ha sokáig küzd épp ellenkezőleg, visszaengedésnél várjuk meg míg magához tér, és csak utána engedjük útjára, ne lebegjen magatehetetlenül a vízben.

Amur és a gasztronómia

Az amur húsa száraz, sokkal kevésbé zsíros mint a pontyé. Szerintem erősen érződik rajta a zöldségíz, de sokan esküsznek rá hogy jól eltudják készíteni. Én nem szeretem a húsát(ez szubjektív) ezért ha tehetem visszaengedem őket. Tisztelem bennük az őserejű harcost, aki képes lehúzni 10-20 méter zsinórt pillanatok alatt.

A folytatásban megnézzük hogy milyen csalikkal, etetőanyagokkal, felszerelésekkel amurozzunk, hogy válasszuk ki a helyet, megmutatok pár kifogott amurt akció közben (remélhetőleg :) ) . Egyszóval megírok mindent amit tudok e halfaj feederes horgászatáról…

Az egyik legszebb amúrom
Az egyik legszebb amúrom

AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére