Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Az amur feederes horgászata-3. rész

A legtöbb amur pontyozás közben, járulékhalként kerül horogvégre. Általában a ponty is felveszi azt a csalit, amit az amur, de ha kifejezetten a növényevők a célhalaink ki kell hagynunk a már megszokottá vált hallisztes pelleteket és etetőanyagokat a felhozatalból. Az alábbi kis áttekintés talán ad egy kis segítséget a csaliválasztáshoz!
A keménykukorica

Az amurozás során a legelterjedtebb csali a felfűzött keménykukorica. Ez érthető, mivel ez talán a legolcsóbb csali, az amuron kívül a ponty is felveszi, és a keszegek sem csipkedik le.Felfűzése történhet szilikon hajszálelőkére, vagy ha fonott előkével horgászunk, a horogkötésnél meghagyott zsinórvégre. A Stonfo szilikon hajszálelőke használata a legegyszerűbb, csak bojlifúró és fűzőtű kell hozzá és könnyedén készíthetünk akár lebegő kombinációkat is. Árulnak előre felfűzött, illetve lebegő kombinációkat elkészítve is. Szeretem a kukoricát áztatott búzával kombinálva felfűzni, nekem ez még jobban bejött eddig, mint a sima kukorica. Etetni természetesen áztatott, esetleg erjesztett szemes búzát és kukoricát használjunk.Ízesített, üveges kukoricák


Sokan horgásznak az üveges kukoricákkal is. Ezek közül két ízesítés vált be a leginkább számomra. Az első a mézes kukorica. A méz ízét valamiért szereti az amur, sokan esküsznek a mézes etetőanyagokra, ha amurról van szó. Olvastam olyan érvelést, hogy talán a zsenge nádhajtás ízére emlékezteti a halat a méz. Lehet mézes kukoricával amurt fogni, ezt tapasztaltam már saját „bőrömön” is, de találtam már nála fogósabb csalit is.

Olyan négy éve történt, új amuros csaliról beszéltek felénk az emberek, sokan próbálták titkolni, de pár napon belül eltűnt a boltok polcairól a kagylós ízesítésű Cukk kukorica. Nekem is jutott még belőle és tényleg bevált! Igaz több pontyot fogtam vele mint amurt, de hát annyira nem bántam, legalább volt kapás. Ki gondolná, hogy pont a kagylós kukorica vonzza az amurt, pedig több hat kiló körüli példányt is láttam, amit ezzel fogtak, egy-két 3-4 kilós nekem is összejött.Mega MaisEz a csali a méretével hívta fel magára az amurhorgászok figyelmét, ránézésre megrémülnek tőle a 40 centi alatti pontyok és a keszegek. Méretéből adódóan ezt is fűzni kell. Etetni ugyan költséges lenne vele, elég csak csalinak használni. Én nem fogtam még el vele a méretéhez illő amurt, de érdemes vele próbálkozni, mint már sokan leírták „nagy csali, nagy hal”.

PelletekTermészetesen a húsos, hallisztes pelletek kiesnek a csali-kollekcióból egy növényevő horgászata során. Az amuros pelletek terén a kukoricacsíra pelletet szeretem, talán ez volt a leghatékonyabb amurcsalim, segítségével egy könnyű úszós bottal felejthetetlen horgászatban volt részem egy augusztusi hajnalon. Etetni is ezzel kell, esetleg keverni szemesbúzával. Csaliként való felhasználása a Stonfo legkisebb pelletkarika segítségével lehetséges, 20 percenként cserélgetni kell, mert gyors oldódású, de ebbe a húsz percbe bizony beleférnek a kapások. Több kifejezetten amuros-pelleteket is gyárt, amelyek jóval lassabb oldódásúak, de a kukoricacsíra pellethez való hatékonyságot még nem tapasztaltam egyik „zöldséges” pelletnél sem...

Puffasztott rizs, gyöngykukoricaA kedvenc csalim nem maradhat otthon amurhorgászat esetén sem, a natúr rizs, vagy csemegekukoricával kombinálva elsőrendű amurcsali, mivel ráadásul lebeg is. A gyöngykukorica nagyobb méretű lebegő csali, régen miközben a rekordlistát olvastam a horgászújságokban láttam, hogy az Atkai-holtágban rengeteg kapitális amur vesztett rajta e csalin.

Lucernacsokor

Többnyire olyan vizeken eredményes, ahol lucernával rendszeresen etetik az amurokat, és főleg az etetési hely közvetlen közelében, mivel a hal már összekapcsolja a helyet a speciális táplálékkal, amihez a tó többi pontján nem jut hozzá. Főleg úszóval érdemes felkínálni a kis összekötött lucernacsokrot az etetőhely közvetlen közelében, közel a vízfelszínhez, de mivel ennek a feederezéshez már nincs köze, így ezzel részletesebben nem foglalkozunk.

Egyéb csalik

Élőcsalival sok amurt fognak főként tavasszal. Nem tudom mi lehet a biztos magyarázat, talán hogy az hogy ilyenkor még nem található elég növényi táplálék a vízben.

A lucernában, nádhajtásban én nem hiszek. Nem azért, mert még soha nem fogtak vele amurt, hanem mert jóval kevesebb kapásunk lesz. Azért az az egy-két nagyobb éjszakai ponty azértjólesik, mielőtt bealudna az ember a bot mellett, a lucernát meg biztos, hogy nem fogja felvenni, én nem hiszek az ilyen zöldség-csalikban

Az amur erős száját sem árt fertőtleníteni, talán könnyebben  elfelejti a csali ízét is:)
Az amur erős száját sem árt fertőtleníteni, talán könnyebben elfelejti a csali ízét is:)


Következő rész: etetőanyagok, etetés, helykiválasztás
AJÁNLOTT CIKKEK
Visszatérés Házirétre...

Visszatérés Házirétre...

2019. december 05. - Nagy Róbert
Dunakeszi hideg vízi szilvás (method)gombócok

Dunakeszi hideg vízi szilvás (method)gombócok

2019. december 02. - Hoffmann Feri
Puha pellettel bearanyozott method peca

Puha pellettel bearanyozott method peca

2019. november 21. - Hoffmann Feri
Moby Dickes MOJOlgatás

Moby Dickes MOJOlgatás

2019. november 14. - Hoffmann Feri
Közeli vizeken 1. rész (Házirét)

Közeli vizeken 1. rész (Házirét)

2019. november 13. - Nagy Róbert
Hogyan legyél faültető?  - interjú

Hogyan legyél faültető? - interjú

2019. november 08. - Horgász-Zóna
Őszi műcsali ajánló-újdonságok

Őszi műcsali ajánló-újdonságok

2019. november 03. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére