Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Horgász-Zóna és Csakacsel S.E. gyermek hétvége 2014

Ezen a nyáron, június végén került megrendezésre a Csakacsel utánpótlás sportegyesület és a Horgász-Zóna kft. által „kitalált” és megvalósított „gyermek horgász-hétvége”. Az alábbi sorokon keresztül igyekszek beszámolni az ott történtekről. A hagyományteremtőnek szánt "szerveződés" megmutatta, hogy a fiatalokkal való foglalkozás, minden esetben közösségformáló és jellemépítő. Ha mindezt a horgászat keretein belül tesszük, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ezen céljainkat elérhetjük...sőt!
Az előszó…

A helyzet az, hogy a mai világban kevés az olyan jellegű összefogás, szerveződés, amelyben a haszonszerzés nélküli, önzetlen és tiszta elvek lennének az irányadóak... A fiatalok „mobilnetesítése” pedig az emberi civilizációnk értékrendi, szellemi drámájával fenyeget… Mit tehetünk? Több mindent is! A döntés, csupán rajtunk múlik…

Hogy is volt…

Ezen a nyáron, június végén került megrendezésre a zuglói székhelyű, Csakacsel utánpótlás sportegyesület és a Horgász-Zóna kft. által „kitalált” és megvalósított „gyermek horgász-hétvége”. A kora reggeli találkozónk helyszíne, a Préri tó-rendszer, úgynevezett „bojlis” részlegen volt. Szervezőtársaimmal, azért ezt a helyszínt szemeltük ki, mert a Budapesttől nem túl messzire levő komplexum, több olyan lényeges infrastruktúrával is bír, amely a sikeres „gyermekhorgásztatást” lehetővé teszi. Mindezek mellett, a legfőbb célunk, egy tartalmas és jókedvű hétvége keretein belül, a korszerű pontyhorgászat eszközeinek a megismertetése volt! Természetesen mindezt, izgalmasan, változatosan, kiszakadva civilizációból, az internet világából…

a csapatunk egy része a stég csomagokkal...egy páran később érkeztek...
a csapatunk egy része a stég csomagokkal...egy páran később érkeztek...


Ehhez tehát, egy olyan helyszínre volt szükségünk, ahol a résztvevő fiatalok, a gyakorlatban, mi több, sikeresen sajátíthatják el a különféle csalik alkalmazását, a szerelékek összeállítását és nem utolsó sorban a tábori élet egyéb fortélyaival is megismerkedhetnek…

A 3 „táborvezető”: Profanter Ádám, Simon Péter és Nagy Róbert a kora reggeli időpont ellenére is, nagy lelkesedéssel nyitották meg az első, de nem titkoltan, hagyományteremtőnek (is) szánt rendezvényt. Ádám, a megnyitó alkalmával, ismertette a tábori rendet és azt a speciális értékelési rendszert, ami alapján majd a végén, értékes díjak is kiosztásra kerültek.

táborvezetők...apukák a reggeli tea szünetben...:)
táborvezetők...apukák a reggeli tea szünetben...:)


Az iskoláskorú fiúkat, szép számmal kísérték el az apukáik is, akiknek szintén, egy egyedülálló lehetőség nyílt ezen a hétvégén, a célzott pontyhorgászatra. Ezúton is köszönet a hozzáállásukért és segítőkészségükért. Az időjárás – szerencsére - kedvezően fogadta kegyeibe a csapatunkat, így mindenki vidáman rendezkedhetett be a kisorsolt állásokon. Hamarosan felépültek a sátrak, bevetésre kerültek a botok, beindult az „élet”.

indulhat a pontyhorgászat...
indulhat a pontyhorgászat...


barátok, testvérek...mindenki jól érezte magát
barátok, testvérek...mindenki jól érezte magát


Ezúttal, mentorként, velünk tartottak Hoványi Attila és Szlanicska Milán barátaim is, akik nagyon sokat segítettek a gyerekeknek az etetőhajók használatában, vagy épp a különféle csalik alkalmazásában…

Attila barátom, a gyakorlatban is megmutatta a tudását...
Attila barátom, a gyakorlatban is megmutatta a tudását...


Simon Peti az „ételfelelős”, a „koszt” elkészítésekor szerzett nagy érdemeket és persze, rá oly jellemzően, gondoskodott a folyamatos jó hangulatról…:)

Ha Simon Peti főz...a jókedv tuti!
Ha Simon Peti főz...a jókedv tuti!


Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy külön megköszönjem a STÉG termékek „atyjának” Tóth László Krisztiánnak a támogatást. Laciék, a résztvevők számára, egy olyan bojlis csalikból álló csomagot biztosítottak, amelyből etetni és csalizni is remekül tudott mindenki.

A kifogott halak nagy része is, ezeken a STÉG bojlikon „veszett rajta”, így eredményességükre cseppet sem lehetett panasz! Köszönjük! Külön meglepetés volt, hogy az EUROSTAR kft. jóvoltából egy olyan „alap” bojlis kiegészítőkből álló kis összeállítást is átvehetett minden gyermek (fonott zsinór, horog, stopperek, stb.) amelyből el lehetett készíteni az igazán fogós végszerelékeket.

A délelőtt órái hamar elteltek, és itt-ott bizony már kifogásra kerültek az első pontyok is! Készültek a fotók és az újabb kötések, majd az izgatott várakozás percei következtek… A halakkal való kulturált, gondoskodó magatartást „gyakoroltattuk” minden gyerekkel. A pontybölcső, a sebfertőtlenítő használata és a kifogott hallal való megfelelő bánásmód szem előtt tartása volt a legfontosabb „tananyag”!

minden kifogott halnak nagyon örültünk...
minden kifogott halnak nagyon örültünk...


Úgy vélem, ha ezek a fiatalok, megértik ezeket „természet centrikus és halbarát” elveket, akkor már tettünk valamit a jövő… a jövőjük érdekében!

Az idő telt… így az ízletesre sikerült, „bográcsban” elkészített ebéd elfogyasztása után, újra mindenki nagy kedvel kezdte meg a pontyhorgászatot. A gyerekek hamar elsajátították a modern csalizási fortélyokat és hála a jó csaliknak, a délután is hozott szép fogásokat! Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kissé „nyomott” időjárás, nem tartozik (itt sem) a legjobb kapásidőszakok közé…

folyamatosan zajlott a tábori élet...itt épp a felnőtt szekció egy életképe...
folyamatosan zajlott a tábori élet...itt épp a felnőtt szekció egy életképe...


A kitartó ifjú horgászok azonban mindent elkövettek a siker érdekében. Élmény volt nézni a csillogó szemeket, ahogy valósággal „nyüzsögnek” az ifjú horgászok a parton...

sokan, itt fogták meg, életük eddigi legnagyobb halát...
sokan, itt fogták meg, életük eddigi legnagyobb halát...


minden halat gondosan lemértünk...ezek a pillanatok minden gyermeknek nagy élményt jelentettek!
minden halat gondosan lemértünk...ezek a pillanatok minden gyermeknek nagy élményt jelentettek!


A kora estébe hajló délután órái, szintén hoztak szép fogásokat, különösen Gazdik Balázs és Lendvai Máté jeleskedtek. Ezek a srácok, meglepő kitartással és ügyességgel bántak a felszerelésekkel és a halakkal!

Gazdik Balázs és csapata, végig ügyesen horgászott...
Gazdik Balázs és csapata, végig ügyesen horgászott...


Az este leszállt, a gyermeksereg elcsendesedett, így alaposan kifáradva tértek pihenőre a sátraikba. Mi felnőttek azonban, ekkor tudtunk kicsit „lazítani”. Előkerült pár palack finom bor és hosszas diskurálással múlattuk az időt. Jó volt kicsit beszélgetni a csillagos ég alatt, a halak amúgy sem zavartak meg minket túlságosan. Hoványi „Papi” Attila barátom azért mentve a renoménk, partra terelgetett 2 szép pontyot ebben az időszakban…

Másnap, mindenki frissen, tettre készen ébredt és egy finom reggeli elfogyasztása után, újra lendültek a botok, újra indultak a hajók a túlparti nádfal irányába. Az ebédig, újabb halak pontyok kerültek kifogásra. A délutáni zárásig, továbbra is megmaradt a jó hangulat, mindenki segítőkész volt a másikkal szemben. Ezen a délelőttön, a gyerekek ismét elsajátítottak pár fontos dolgot a pontyfogás fortélyaiból. Délután négy órakor, a vezetők „lefújták” a tábort. Ádám és Robi röviden összegezte az elmúlt két nap történéseit, majd kiosztásra kerültek a díjak. A legtöbb halat Gazdik Balázsék fogták, míg a legnagyobb hal kifogásáért járó elismerést Lendvai Máté érdemelte ki. A valódi "nyertesek" azonban a részvevők voltak...mindenki aki ott volt! A gyerekekkel együtt, kissé fáradtan de minden bizonnyal nagy élményekkel tért haza mindenki!

Utószó:

Ahogy ezt a rövid kis beszámolót írtam eszembe jutott egy már régen olvasott regény William Golding tollából…igen, ez a: „Legyek Ura” volt. Emlékszem, milyen nagy hatással volt rám ez az olvasmány akkoriban, mennyire elrettentett a szigeten „veszett” gyermeksereg „elfajulása”. Golding már 1954-ben, amikor kiadták ezt a művét, arra figyelmeztet minket, hogy ez a folyamat a civilizáció és a demokrácia szintjéről indul el kivédhetetlenül, amely a józan észt és a felelősségérzetet egyszerűen elsöpri. A cselekménysor így voltaképpen nem más, mint egyfajta visszafejlődési folyamat, a kultúra leépülése, a modern civilizációból a történelem előtti idők irányába…Azt azonban talán még Golding sem sejthette, hogy épp a kultúra és az emberi civilizációnk globális és extra sebességű fejlődése, a "zsebben elférő, érintőképernyős" világunk milyen beláthatatlan veszélyekkel fenyeget...ha nem cselekszünk!

Miért írom le itt most ezeket a sorokat? Mert, bízom benne és hiszem, hogy a gyerekek természetben való „nevelése”, az abban való célok, hasznos időtöltések „megtaláltatása”, a horgászaton keresztül is, ragyogóan megvalósíthatóak!

Nekünk felnőtteknek pedig, kötelességünk ekképp cselekedni...

Nagy Róbert
BLACK CAP

AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére