Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Egészséges táplálkozás, halfogyasztás a mindennapokban

Így, Karácsony közeledtével - de általánosságban is - gondolva az otthon melegére és az ott elfogyasztott finom falatok sokaságára, bizonyára aktuálisak lehetnek a most következő sorok. A tudatos táplálkozás önálló tudományággá fejlődött és ma már - szerencsére - mindenki számára elérhetőek azok az információk, amelyek hozzásegíthetnek minket szervezetünk optimális „működtetéséhez”. De mi köze egy horgász portálnak mindehhez? Teheti fel magában a kedves olvasó a kérdést, már így az elején. Azt hiszem a zsákmányként kifogott halak egy bizonyos része nagyon is beépíthető és beépítendő a mindennapok étrendjébe.
Így, Karácsony közeledtével - de általánosságban is - gondolva az otthon melegére és az ott elfogyasztott finom falatok sokaságára, bizonyára aktuálisak lehetnek a most következő sorok. A tudatos táplálkozás önálló tudományággá fejlődött és ma már - szerencsére - mindenki számára elérhetőek azok az információk, amelyek hozzásegíthetnek minket szervezetünk optimális „működtetéséhez”. De mi köze egy horgász portálnak mindehhez? Teheti fel magában a kedves olvasó a kérdést, már így az elején. Azt hiszem a zsákmányként kifogott halak egy bizonyos része nagyon is beépíthető és beépítendő a mindennapok étrendjébe. „Eredeti” szakmám testnevelő tanár. Annak idején azért (is) választottam ezt az „örökmozgó tudományt”, mert, aktív sportolóként mindig is érdekelt az emberi szervezet belső és külső működése…

Ne álszenteskedjünk! Meggyőződésem, nem attól leszünk sporthorgászok vagy sztárhorgászok, hogy az összes kifogott halat visszahelyezünk a vízbe, hanem attól, hogy minden természetünkből adódó emberi mohóságunk ellenére, a természet nagy körforgásaként, mértékletesen élünk és tudatosan cselekszünk a mindenkori kifogott zsákmánnyal szemben. Mindenki szeretne egészségesen élni és táplálkozni, azonban konkrét tanácsok nélkül ez bizony nehezen sikerülhet, hiszen nem lehet mindenki képzett egészségügyi szakember. Először tekintsük át, miért is javasolják a táplálkozási tanácsadók a fokozott halfogyasztást.A halak húsa a disznóéhoz vagy a marháéhoz képest sokkal lazább szerkezetű, könnyen emészthető, magas a víztartalma. Kedvező energia- és zsír-, valamint átlagosan 15-20 százalékos fehérjetartalma révén a testtömeg-csökkentő étrendekbe is jól beilleszthető. A halolaj - főként a tengeri halak olajsavakban bővelkedő zsírszövetei - kisebb-nagyobb mértékben tartalmaznak olyan úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 zsírsavakat), melyek élettani szempontból rendkívül hasznosak. Ezek az anyagok gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsír szintet, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér-megbetegedések veszélyét; de az emberi szervezet képtelen az előállításukra, ezért csak táplálékaink révén juthatunk hozzájuk.

Magyarországon a halálesetek felének hátterében szív, vagy keringési betegség áll. Egy 1998-ban végzett tanulmányból kiderül, hogy azok között, akik hetente legalább egyszer ettek tengeri halat, 52 százalékkal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint azoknál, akik havonta csak egyszer fogyasztottak ebből a telítetlen zsírsavakban bővelkedő élelmiszerből.Most nézzük, milyen tanácsokat adnak a szakemberek az egészséges táplálkozáshoz. Ezeket 12 pontba szedve, tekintsük át az alábbiakban:

1. pont:

Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.

2. pont:

Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülő foglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást.

3. pont:

Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.

4. pont:

Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába - ha egyáltalán szükséges - inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.

5. pont:

Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.

6. pont:

Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.

7. pont:

Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett.

8. pont:

Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.

9. pont:

A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak.

10. pont:

A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya. Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor. Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

11. pont:

A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás.

12. pont:

A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.

És még egy érdekes érv a halfogyasztás mellett:

Hét fejlődő országban, mintegy 15 ezer idős emberrel elvégzett felmérés szerint a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata. Kínában, Indiában, Kubában, a Dominikai Köztársaságban, Mexikóban, Peruban és Venezuelában kérdeztek ki összesen 14 960, 65 év fölötti embert étkezési szokásaikról. A demencia (elbutulás) jelenléte 19 százalékkal valószínűbb volt a halat nagyon ritkán vagy soha nem fogyasztó emberek körében, mint azok között, akik akár minden nap ettek halat. Brit szakemberek az American Journal of Clinical Nutrition című szaklap augusztusi számában tették közzé megállapodásaikat. A felmérés egyszeri kikérdezésen alapult, ok-okozati összefüggést, hátteret nem vizsgált – hangsúlyozta az Emiliano Albanese által vezetett kutatócsoport, amelynek tagjai a londoni Kings College munkatársai voltak. „További érdemi bizonyítékokra van szükség” – írták tanulmányukban, hozzátéve, hogy a felmérésben részt vett emberek követéses vizsgálatát tervezik annak megállapítására, hogyan hat az agyműködésre a gyakori halfogyasztás. A kutatók úgy vélik: amennyiben a hal védő hatással bír az öregedő agyra, az előny az omega-3 zsírsavból származhat, amely bőséggel található az olyan halakban, mint a lazac, a makréla vagy a tonhal.Laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy az omega-3 zsírsavaknak vannak olyan tulajdonságaik, amelyek távol tarthatják az elbutulást: védik az idegsejteket, csökkentik a gyulladást és segítenek megelőzni az úgynevezett amiloid fehérjék összetapadását. Az utóbbi az Alzheimer-kóros páciensek agyában megfigyelt jelenség. A kutatók elemzésük során figyelembe vettek egyéb, az étkezésen kívüli tényezőket is, például a résztvevők jövedelmét, iskolázottságát, életmódját, esetleges dohányzását. Kiderült, hogy ezek a szociális-gazdasági változók nem magyarázzák meg teljesen a leépülésben tapasztalt eltéréseket.

Összegezve tehát a fentieket, megállapítható, hogy a fokozott halfogyasztásnak sok-sok előnye van, amit nem csupán érdemes, hanem szükségszerű is figyelembe venni! Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy az összes kifogott halat cipeljük haza, hanem - ahogy az elején is írtam - betartva a „mértékletesség erkölcsét”, csupán az elfogyasztásra szánt halakat dolgozzuk fel.

Kiegészítés:

A halpucolás „mestersége” nem egyszerű tudomány, legtöbbször apáról fiúra száll, nem sajátítható el pusztán könyvekből. Emlékszem, ahogy kisgyerekként ott kuporogtam apám mellett egy-egy hal pucolása közben, lestem a fogásokat, a pikkelyezéstől kezdve a nyúzásig minden fortélyt tudni akartam. Aztán később már, magam gyakorolgattam és sajátítottam el a mozdulatokat, azokat, amelyek talán már évezredek óta bennünk, emberekben élnek…

Nagy Róbert

(forrás: internet)
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére