Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Extrem Method egy amatőr horgász kezében!- első rész.

Gyermekkorom horgászélményeit követően, egészen az elmúlt 2 évig csak ímmel-ámmal kerültem horgászat közelébe. Évente 1-2 alkalommal, a bátyám révén próbálkoztam itt-ott a halak kergetésével. Mindig is fenekezve próbáltam horogvégre csalni a halakat, mivel nem szeretem bámulni a vízen az úszót. Egy jól sikerült baráti körben eltöltött horgászhétvége nyitotta fel a szemem, hogy én ezt a horgászat dolgot nagyon tudom élvezni. Nosza, akkor bele a közepébe!
Előzmények:

Gyermekkorom horgászélményeit követően, egészen az elmúlt 2 évig csak ímmel-ámmal kerültem horgászat közelébe. Évente 1-2 alkalommal, a bátyám révén próbálkoztam itt-ott a halak kergetésével. Mindig is fenekezve próbáltam horogvégre csalni a halakat, mivel nem szeretem bámulni a vízen az úszót. Egy jól sikerült baráti körben eltöltött horgászhétvége nyitotta fel a szemem, hogy én ezt a horgászat dolgot nagyon tudom élvezni. Nosza, akkor bele a közepébe! Ami már meg volt hozzá:
- Nagyapámtól örökölt 45 éves 2,4 méteres Úttörő üvegbot (muzeális darab) + Shina friends 900st orsó (ez sem most volt serdülő)- Ajándékba kapott Mitchell premium 2 spin (2,4m) + 40-es hátsó-fékes Carp academy orsó

Látom már az olvasó szemét, ahogy kerekedik, de tulajdonképpen én ezzel a felszereléssel gyakorlatilag évekig a rezgőspicces horgászatot műveltem! (tessék csak kinevetni, én is mosolygok ezen az időszakon), de hihetetlen nagy élményeket szereztem. A botok spicce olyan érzékeny, hogy egy közepes kárász is olyat művel vele, hogy azt hinné az ember, kapitális ponty rángatja. Persze nyeletőfék híján néha a nád fogta meg a botot. Ez a könnyű kis felszerelés szerettette meg velem a rezgőspicces horgászatot, és a mai napig csak ezt művelem.
Azóta mind a felszerelésemet, mind az ismereteimet megpróbáltam felturbózni (több-kevesebb sikerrel). Gazdagabb lettem néhány „igazi” feeder bottal, és jó minőségű orsóval. Az elmúlt évben szabadidőm nagyja arról szólt, hogy ismereteimet gyarapítsam. Mindent elolvastam, megnéztem, amit lehetett (neten, újságban, könyvben, videón), és tapasztalataimat a tóparton teszteltem, amennyire az időm engedte.

Úgy érzem sokat fejlődtem, azonban egy dologgal soha nem tudtam megbarátkozni, illetve megismerni vagy kiismerni: ez pedig a mai horgászat etetési módszerei. Irdatlan mennyiségű ismeretanyag lelhető fel erről, talán ezzel foglalkoznak legtöbbet a szakírók, de valahogy nekem nem áll össze a kép. Lássuk, mik okoznak nekem problémát:
- A sok információ között sok az egymásnak ellentmondó vélemény (édes, sós, halas, fűszeres, ködös, fluo…)
- Minden etető anyag csodaszer, mindegyik „fogós”,
- de mindegyikhez, ha adunk még hozzá aromát, kiegészítőt, stb. akkor még-még jobb lesz,
- persze, ezáltal az erre felhasznált „kredit” is jelentősen nő
- A neves szakemberek egy-egy horgászat során hihetetlen mennyiségű etetőanyagot használnak el, ami egy verseny során talán érthető, de nekem egyszerű kis horgásznak hihetetlen és elérhetetlen
- Olyan ízeket, aromákat használnak teljesen természetesen, amely túlnő a család házi konyháján, de még a híresebb vendéglőkén is.

Elhiszem, hogy bonyolult dolog ez, de én inkább a pénz „aromáját” látom ebben, amit a gyártók ízlelgetnek. Nézegetem a márkaneves pólókban a szakértőket, akik mindig az aktuális (ugyanazon márkaneves) etetőanyaggal fogják ki tömegesen a halakat. Erről mindig a következő jut eszembe:
A legjobb vevő a friss szülő, és az, akinek hobbyja van, mert kedvencére számolatlanul képes költeni!

Kezdetben én is elindultam többféle irányba: édes tavasszal, halas nyáron…., majd fordítsuk meg. Különbséget bevallom nem nagyon találtam. Tóparti sikereimet és kudarcaimat nem nagyon tudtam az etetőanyaghoz kötni. Hát akkor most mi legyen? Kell valami kapaszkodó, ami alapján legalább elindulhatok. Egy elmélet, egy stratégia, amit legalább letesztelhetek. Nem baj, ha nem sikerül, de legalább elmondhatom, hogy tartok valamerre. És akkor felfigyeltem valamire!

Emlékszem, ezekben az időkben épp a töltögetős method horgászatot próbálgattam, így ezekről kerestem anyagot. Felfigyeltem egy etetőanyagra, melyről a PecaVilág magazinban (Pecavilág április, Polyák Csaba: „Ha kell egy kis energia” című írása) olvastam. Nem is az az érdekes, hogy egy újabb csodaszert mutattak be, hanem az, hogy az elv, mely szerint az etetőanyag elkészült merőben más volt, mint amit eddig megszoktam a szaklapokban. Ez érdekes, és merőben újszerű volt, így jutottam el az XM etetőanyaghoz.Itt most megállnék egy pillanatra: Ki kell jelentenem, hogy teljesen független vagyok a gyártótól, sőt független vagyok az összes létező kereskedő cégtől, horgászújságtól, vagy weblaptól. Egyetlen-egy cél vezérel, hogy megtaláljam a megfelelő etetőanyagot, mellyel amatőr horgászataim során megfelelő ár-érték arányban maximalizáljam a horgászat által elérhető élményeket. (húú, ez jó mondat: lényege, hogy adott idő alatt minél több és szebb halat fogjak, de a költségek elfogadhatóak legyenek) Másodsorban azért írok cikket, mert ki szeretném próbálni magam ebben a megnyilvánulási formában is. Hátha valakinek tetszeni fog és megjelenteti.

Visszatérve az etetőanyaghoz. Az XM adott nekem egy lehetőséget, hogy kiismerjem magam ezen a téren. A logika az, ami megfogott, és ha működik, akkor úgy érzem, hogy megtaláltam, amit keresek.
Nem akarok nagyon belebonyolódni a működésébe, ezt ők úgy is leírják kellő részletességgel itt: http://www.extremmethod.hu/.

Na de kell ide bizonyíték is! Nekem nem elég, amit leírnak (sokan írnak sok mindent). Úgyhogy elhatároztam, hogy beszerzek néhány kilót ebből az anyagból, és majd meglátjuk. A fejlesztőt el tudtam érni, és személyesen tőle rendeltem. Kértem mindhárom fajtából (XM11, XM12, XM Energy), mivel kora tavasz volt, bármelyikre szükségem lehet a horgászatok során. Izgalommal vártam a postát, amely néhány napon belül meg is hozta a csomagot. Sajnos a kipróbálásra még egy keveset várnom kellett.

Mi van a csomagban?

Az ízléses csomagolás jó minőségű, erős anyagból készült, így nem kell túlzottan vigyázni, hogy ki ne szakadjon. A zacskót gyors-zárral látták el, hogy a maradékot kényelmesen lefagyaszthassuk. És igen, maradni fog, ez a tesztek során kiderült. A címke tartalmazza a bekeveréshez szükséges instrukciókat, és figyelmeztet, hogy ne használjunk hozzá egyéb adalékanyagot és aromát.

Kinyitva azonnali a megdöbbenésem: hihetetlen finomságú, legfinomabb liszt minőségű por ez az etetőanyag. (fajtától függően erős vörös, vagy natúr földes-zöld színben) Jellegzetes halas illata (vagy szaga) azonnal megcsapja az ember orrát.

És amit rejt a csomagoló anyag
És amit rejt a csomagoló anyag


Pontosan betartva az utasításokat a javasolt vízmennyiséggel elkeverve az etetőanyagot egy meglepő híg állagot kapunk, mely a korábbi tapasztalataim alapján tökéletesen alkalmatlan bármiféle etető módszerhez. A pihentetés 20 perce után az anyag összeállt egy tömbé, melyet kézzel szétmorzsolni is nehéz. Az apró lyukú rostán áttörés kifejezetten erős fizikai megterhelést jelent a kezemnek. Véleményem szerint ez nem is rostálás, hanem az anyag lereszelése. Az eredmény azonban megdöbbentő. A keletkezett töret laza, levegős, és omlós szerkezetű, mely jól formázható és tömöríthető. (későbbiek tapasztalata, hogy ezt az állagot a fagyasztás után is megtartja) Tökéletesen alkalmas a töltögetős method módszerhez. A kosáron keletkezett gumó kellően masszív, jól tűri a dobásokat. Gyors egymás utáni dobásoknál időnként marad a kosárban egy kevés anyag az alján. Érdekessége még, hogy kézhez nem tapad, így nem gányoljuk össze a felszerelést. Valamint úgy lehet tölteni a kosarat, hogy a kosárból nem esik mellé semmi.

XM 11 és 12 por alakban,
XM 11 és 12 por alakban,


valamint felhasználásra készen
valamint felhasználásra készenEtetőanyag tesztelés alatt

A tesztek első köre arra irányult, hogy kiderüljön, hogy az általam eddig használt „olcsóbb”, hagyományos feederes, felturbózott etetőanyagokkal szemben milyen eredményt tudok elérni az XM-el. Ezek az etetőanyagok nem rosszak, azonban nem sikerült velük elérni a stabil fogást. (néha egy-egy betlibe beleszaladtam, melynek okát nem sikerült kiismernem). Ha ezeknél jobb hatásfokkal dolgozik, akkor már megéri a tesztelés.

Előkék csatasorban
Előkék csatasorban1. alkalom:

Először élesben sajnos csak május elején tudtam kipróbálni az XM-et, és egy kisebb tesztet végrehajtani. A körülmények nem feltétlenül voltak ideálisak, inkább kellemesnek mondhatóak. Baráti körömmel Kaposgyarmaton töltöttünk egy „horgász-hétvégét”. Az idézőjel jelentősége itt nagy, mivel a horgász jelző feltételez némi tudást is, mellyel azért nem mindenki rendelkezett (én is csak hobby szinten művelem ezt a sportot). Nagyobb fontossággal bírt a ritkán összegyűlő társaságnak a közösen eltöltött idő! (beszélgetés, sörözés, ulti, póker, stb.). Na, de legalább kipróbálhattam! Végül is 2 fél napot sikerült horgászattal eltölteni.

A környezet több mint ideális!
A környezet több mint ideális!


A hely: Az erdő közepén a világtól messze gyönyörű völgyben várja a vendégeit egy vadászház, mely előtt egy kb. 1,5 hektáros tó segíti a fáradt vadászok pihenését. A tó nincs rendszeresen horgászva, csak nagyritkán kerül a partjára horgászni szerető vadász. Azonban méretéhez képest dicséretes mennyiségű ponty található benne, melyek nem nagyon ismerik a mai aromásított etetőanyagokat, fejlettebb csalikat (pellet, bojli).

A szállás és a kiszolgálás minden igényt kielégít
A szállás és a kiszolgálás minden igényt kielégít


Érkezésünk az ívási időszakra esett, így fel tudtuk mérni, hogy milyen gazdag a ponty állomány. Érzésemre többet foglalkoztak az ívással, mint a táplálkozással.

Időjárás: rendkívül változékony esős, szeles időszakban 2 napos napsütéses jó idő, átlag 20 C° hőmérséklet, víz: 15 C°. Kicsit meg is tréfált engem az idő. A piros XM12-vel készültem a jelentős fronthatások miatt, azonban az időjárás erre a két napra elég stabillá vált (így a zöldet is ki kellett volna próbálnom tesztelve az időjárást is)

Ellenfél:
Lantos mix: Hagyományos feeder etetőanyag + fözött kukorica + hidegvizi Ponty aroma (Haldoradó) + élő csali (csonti). Módszer: 30-40 méteres távolságban feeder-kosaras előetetéssel, stabil pontos meghorgászása az etetésnek.

XM: szintén 30-40 méteres távolság pontos meghorgászása, csak előetetés nélkül.

Csali: csonti, csemegekukorica, fokhagymás kukorica (cukk), soft mézes pellet. A legeredményesebb a nálam hagyományos csonti+csemegekukorica szendvics volt.

Eredmény 3:3 méretes ponty (kapások: 4:4, súly 10:10kg) – döntetlen!Bár nagyobb sikerre számítottam az XM részéről, azért nem voltam csalódott. Számos körülmény befolyásolja az eredményt.
- Több más etetőanyag is ki lett próbálva a vízen (én is próbálgattam egy epres method mixet). A tapasztalatok azt mutatták, hogy az itt élő pontyok nem reagálnak az etetőanyagra, vagy az adott időszakban nem reagáltak. Ha megtaláltad a vonulási útjukat, vagy a jobb haltartó részeket, akkor előbb vagy utóbb lett kapás függetlenül az etetőanyagtól. Voltak teljesen üres területek, ahova nem lehetett odacsalni a halat semmivel.
- Azon helyek, melyeken nagyobb halmozgások mutatkoztak nem lehetett halat fogni, az éppen ott locsogó, ívó halak abszolút nem reagáltak az etetőanyagra, csalira
- Volt egy előetetett hely, melyet társaim horgásztak meg, ami adott egy-két halat (Ez az előetetés száraz kukorica volt). Előnyt itt sem élvezett az etetőanyag használata. Ha kukoricával meghorgászta valaki, akkor ki lehetett ülni egy kapást.
- Érdemes lett volna kipróbálni valamely más XM-et, hogy reagálnak-e rá a pontyok.

Azért a halak minősége és a rendkívüli ereje csodára méltó ebben a tóban. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a világtól elbújtatott kicsiny szigetet. A hely és a kiszolgálás kitűnő, és a horgászat rejtette örömökben sem fog senki csalódni!

2. alkalom:

Forráskút, Május 22. (hétköznap délután, 4 óra horgászat)Végre ki tudtam jutni a kedvenc tavamra. Hogy miért kedvenc? Egyrészt elérhető közelségben van, másrészt a 3,5 hektár számomra már elég nagy a változatos horgászatra, valamint a halsűrűség is van olyan jelentős, hogy a magamfajta hobbyhorgász megkapja a kívánt izgalmakat. És negyedrészt nagy számban élnek a tóban nagytestű pontyok (10+), melyek fárasztása feeder felszereléssel komoly kihívást és sikerélményt jelent. Tesztjeimet nagy részben itt fogom elkövetni. A tó ismereteim szerint TSZ viztározó volt korábban, és jelenleg magán kezelésben áll, a gazdák intenzíven telepítik.

Szeretek hétköznapokon horgászni (bár időm ritkán engedi), mert a népszerűbb horgászvizek nincsenek túlzsúfolva. Általában ilyenkor Forráskúton kb. 5-10 horgász van kint, míg egy nyári vasárnapon szinte nincs szabad horgász-állás. (én szeretem a nád melletti feeder horgászatot, így erre csúcsidőben nem nagyon van lehetőségem.)

Időjárás: erősen felmelegedő, napos időszak, átlag 25C°, víz: 16-18C°

Használt XM: XM11

Ellenfél: Maros Mix Feeder Ponty special + csemege kukorica + vegyes édes pellet + amino syrup (squid). Módszer: parttól 15 méterre (nyárfás-nádas partszakasz előtt) előetetést létrehozva, pontos meghorgászással (mélység 2,5-3m). Könnyű fedder-kosaras horgászattal. Ezen a helyen gyakran horgászom, így ismerem is eléggé. A parton van 4-5 nagy nyárfa, melyek közeit bokros nádas fal tölt ki. Úgy 15m-e a parttól van egy törés, mely kb. 2m-ről indul, és 3m-ig tart.
XM: Előetetés nélküli horgászat 50-60m-re a parttól (mélység kb.4m) method módszerrel. Itt is van egy törés, ahol a viszonylag egyenletes 3m-es meder megtörik, és süllyed úgy 4m-ig. Gyakori dobásokkal horgászok meg egy pár négyzetméteres területet.
Csali: Csonti, csemegekukorica, fokhagymás kukorica (cukk), puha pellet

Versenyben az etetőanyagok!
Versenyben az etetőanyagok!


Eredmény: 1:3 ponty (kapások: 2:6, Súly 5,2:10,5) XM javára. Na, itt már érezhető volt némi XM fölény. Az elő-etetés nélküli rész és az XM jobban adta a halat, és onnan jött a legnagyobb is (7kg). Egy ilyen tesztnél soha nem lehet elvetni az időjárás és egyéb tényezőket, én mégis úgy éreztem végig ezen horgászat alatt, hogy a fő különbség a két bot eredményessége között az XM miatt volt. Pedig a nádas előtti rész ezen a tavon a kedvenc horgászhelyem, és mindig ez adta a legtöbb halat a horgászataim során.Akad néha nagyobbacska is ebben a tóban, amit megfogni feederrel  nagy élvezet! (7kg)
Akad néha nagyobbacska is ebben a tóban, amit megfogni feederrel nagy élvezet! (7kg)


Itt most már kitérnék a zsebbe nyúlós kérdésekre is!

- A „hagyományos” előetetés és horgászat költségei: etetőanyag 1kg: 400 Ft, csemege kukorica: 200 Ft, vegyes édes pellet: 300 Ft, amino syrup: 200 Ft. Összesen etetésre 1100 Ft ment el.
- XM: 1 botos használattal 4 óra alatt kb. 20% fogyott, a többit lefagyasztottam. (A maradék alig fért vissza a zacskójába). Így az 1990 Ft-os költség 20%, azaz 398 Ft fogyott el ennél a módszernél.

Most még a tesztek elején tartok, de az „olcsó vs. drága” etetőanyag kérdésre már kezdem kapizsgálni a választ. Korábban nem tartottam olyan nagy jelentőségűnek az etetőanyagot. Mivel nem ismertem ki magam, így inkább csak marketingfogásnak tekintettem az ezer féle ízt, és elvetettem a csodaszer létezését. Ez a horgászat azonban rávilágított arra, hogy jobban oda kell figyelnem az etetőanyagra és még több időt kell szentelnem erre a kérdésre. Megkérdőjeleződött bennem a drága és olcsó etetőanyag viszonya is. Rá kellett jönnöm, hogy a drága nem feltétlenül kerül többe, sőt!folytatása következik
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére