Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Faragj és Fogj!

Bizonyára minden horgásztársam által megtapasztalt az a szituáció, amikor eleinte még lelkesen, majd egyre "idegesebben" és végül már kissé talán csalódottan cserélgetjük a csalikat a „hajszálelőkénken…” Mindezt persze azért, mert egész egyszerűen nem jön a hal!
Bizonyára minden horgásztársam által megtapasztalt az a szituáció, amikor eleinte még lelkesen, majd egyre idegesebben és végül már kissé talán csalódottan cserélgetjük a csalikat a „hajszálelőkénken…” Mindezt persze azért, mert egész egyszerűen nem jön a hal! Előkerülnek sorban a „favoritok”, aztán kombinál az ember, majd szépen lassan magyarázkodik (légnyomás, front, szél, eső, stb, stb). Van azonban, némely praktika, amely ilyenkor is segíthet számunkra, a kapás elérésében.

Az alábbi kis trükköt, még akkor „eszeltem” ki, amikor már szinte minden csalimat végig próbáltam, egy szeles, borús, de legfőképp, kapástalan, „Harsányi-napon...” A csalis táskámban kutatva, a hagyományos csalijaim sorakoztak, amelyek gyári, „sablon”, legtöbbször szabályosan kerek (bojli) formájukban, nem adtak választ a „kérdéseimre…”

Gondolkoztam, majd egy egyszerű „sniccer” segítségével, elkezdtem farigcsálni ezeket az egyébként igen „fogós” csalikat! Ily módon „megnyitva” a golyókat, azok felszín rétegét lehámozva, hirtelen felszabadultak, azok a zamatok, illatok, amiket „kerestem”. A golyóformát, kezdtem egyre szögletesíteni, vagy épp hengeresíteni, szinte "amorf" darabokat gyártottam. Egy cél lebegett a szemem előtt: minél szabálytalanabb, a halak által ez idáig még nem tapasztalt formák kialakítása.

változtass a megszokotton, és a siker rád köszön...
változtass a megszokotton, és a siker rád köszön...


Az így elkészített csalik közepe, kellően kemény maradt ahhoz, hogy egy megfelelő fűzőtű segítségével, biztonságosan felfűzhessük őket a hajszálelőkére. Az így felkínált, porózus felületű „maradványokat”, én legtöbbször, "íz azonos" dippel is kezelem a bedobás előtt. Így történt azon a horgásznapon is... Ahol aztán a bedobást követően, kissé szaporább pulzussal, izgatottan vártam az "újítás" hatását! Az első „akcióm”, olyan hirtelen és váratlanul történ, hogy szinte el sem hittem! A "majd egész napos" csend után, a folyamatos, spiccgörbítős kapásra reagálhattam, immár fülig érő vigyorral! Bevált tehát az újításom! Azóta, főként a kapástalan időszakokban, mindig előveszem ezt a trükköt! Próbáljátok ki Ti is! Sok sikert, jó „farigcsálást"!

faragott csalinak köszönhettem...
faragott csalinak köszönhettem...


Üdvözlettel:

Nagy Róbert- Black Cap
AJÁNLOTT CIKKEK
Fonyódi csatornapeca - úszóval

Fonyódi csatornapeca - úszóval

2021. május 04. - Oláh Tamás
Tisza-tavi csónakom és története

Tisza-tavi csónakom és története

2021. április 27. - Nagy Róbert
Rapid pontyozás a Tisza tavon

Rapid pontyozás a Tisza tavon

2021. április 20. - Nagy Róbert
Bait-Tech 2021 - lehull a lepel

Bait-Tech 2021 - lehull a lepel

2021. március 16. - Horgász-Zóna
Bait-Tech 2021 - beharangozó

Bait-Tech 2021 - beharangozó

2021. március 12. - Horgász-Zóna
Ötletek előtét zsinórra

Ötletek előtét zsinórra

2021. március 11. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére