Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Feederezés természetes vizeken (1. rész: lehűlő holtágak halai)

A késő őszi, tél eleji feederes horgászatok sok kérdést vetnek fel a zordabb körülmények között is szerencsét próbálók előtt. Felértékelődnek a részletek, a végszerelék összeállítása, a csali és a helyválasztás döntő jelentéssel bírnak. A természetes vizek partjára kilátogatók csodálatos természeti körülmények között búcsúztathatják az elmúlt horgászévet. Részesei lehetünk ilyenkor a növények és az élővilág méltóságteljes búcsújának, kiszakadva társadalmunk urbanizálódott világából újra átérezhetjük igazi emberi létünket…
A késő őszi, tél eleji feederes horgászatok sok kérdést vetnek fel a zordabb körülmények között is szerencsét próbálók előtt. Felértékelődnek a részletek, a végszerelék összeállítása, a csali és a helyválasztás döntő jelentéssel bírnak. A természetes vizek partjára kilátogatók csodálatos természeti körülmények között búcsúztathatják az elmúlt horgászévet. Részesei lehetünk ilyenkor a növények és az élővilág méltóságteljes búcsújának, kiszakadva társadalmunk urbanizálódott világából újra átérezhetjük igazi emberi létünket…


vízparton
vízparton
A nagy folyószabályozások idejében leválasztott holtágak ránk maradt találó elnevezése csak félig igaz. Az anya folyótól elválasztott kanyargó, legtöbbször félköríves alakú vízterület állóvá (holttá) változott ugyan, de az eredeti mederalakulatok továbbra is megmaradhattak. Ahol az emberi kéz még nem avatkozott drasztikusan be ott jó esély van a természet öngyógyító tevékenységének a nyomon követésére is. Ezért is mondhatjuk, hogy a holtágak valóban izgalmas, sporthorgászokhoz méltó kihívást jelentenek a mai kor horgászai számára. A múltban leválasztott vízterületek meghorgászásánál nem árt figyelembe venni a mederalakulatokat alakulását és a kanyarok íveit. Ha gondolkodva szemlélődünk szinte „láthatjuk” a belső ív mélyebb részeit és a szemközti laposokat is. Igaz ez akkor is, ha ezek a vizek a hosszú évek alatt sajnos feliszapolódtak, nagy részük teljesen feltöltődött. A halak azonban már a 10-20 cm-es különbségeket is megérzik és a hideg beköszöntével a mélyebb részek felé vándorolnak. Ha alkalmunk van rá, figyeljünk meg egy élő folyón található kanyart és adaptáljuk a vizuális tapasztalatokat a holtág horgászataink alkalmával. A kanyaroknak nekirontó folyóvíz állandó romboló hatásának következtében szakadékos bedőlt partfalak alakulnak ki, a szemközti lassan áramló feltöltődött részekkel szemben. A jó megfigyelőképesség mellett szükségünk van némi képzelő erőre is, hiszen a sok-sok évtized alatt végbemenő változások miatt szinte elképzelhetetlennek tűnik a mai ember számára, hogy az ilyen helyeken valamikor a holtágak helyén rohanó folyó kanyargott. A kanyarok mélyebb vizei mellett a vermelés kezdetéig a meder közepe is biztos haltartó helynek bizonyulhat. Keressük tehát a mélyebb részeket!

Speciális helyeken, ilyen a Tisza-tó is, külön fel kell készülnünk a régi holtágak megtalálására és meghorgászására. Segítenek nekünk a különböző horgász és turisztikai térképek az olyan helyek felkutatásában, ahol az egyébként egybefüggő vízterületek magukba foglalják a holtágakat. A felszínes szemlélő nem érti miért állnak a csónakok egymás „hegyén-hátán” egy-egy szűk helyen… Különösen igaz ez a téli vízleeresztés idején. A ragadozóhalak és békés halak szükségszerűen vonulnak vissza a mélyebb holtág medrekbe vagy kubik gödrökbe. Jó eséllyel pályázhatunk tehát a megfogásukra. Hátrány a Tisza tavon, hogy legtöbbször csupán csónakkal közelíthetőek meg az igazán jó helyek és bizony ez nem a kevesebb szabadidővel rendelkező horgászoknak kedvez.

A végszerelékem lényege ilyenkor az egyszerűség! Minden nem létfontosságú elemet ki kell iktatni belőle, hogy a legkisebb gyanút is eloszlassuk az óvatosan táplálkozó halakban. Nekem csupán a kosár és horog meghagyása jelenti ezt a fajta „kreativitást” és az ily módon „lebutított” methood szerelékem így is ragyogóan működik. A zsinór és előkezsinór ebben az időszakban már fluorocarbon, amit a lehűlt vizek letisztulása is fokozottan indokol. A horogelőke szintén „láthatatlan” zsinór, hosszát többször variálom a horgászat alkalmával 3 cm –től az 50 cm-ig. Figyelem! Vannak vizek, ahol az iszapréteg miatt szinte csak a felső horgos szerelékekkel tudunk kapást kicsikarni. A szerelék elkészítése történhet in-line rendszerű etetőkosarakkal, valamint a rácsos hengeres alakú feeder kosarak bevetése is eredményes, hála a gyors kioldódási tulajdonságának. A kajába óvatosan visszanyomott felcsalizott horog 100 %-ban gubancolódás mentes bedobást eredményez. A horogválasztás kényes része a szerelék összeállításának. Helyesen járunk el, ha fekete színű vékony húsú típusokból válogatunk, számomra a kerek öblű két szem csemegekukoricát is megtartó fajták bizonyultak eredményesnek.

Mi kerüljön a kosárba? Különösen a gyümölcsös illatú finoman túlaromázott pergősre bekevert kaják eredményeztek jó fogási eredményeket. Minden esetben a helyszínen gyúrom az anyagot, ennek több előnyét tapasztaltam, mint a keverési idő „megspórolásásából” adódható időnyereség. Ebben az időszakban jól működnek a csemege+csonti, technopufi+csonti kombinációk valamint a trágyagiliszta is sokszor igen fogós. Én általában egy bottal feederezek, de ebben az időszakban a kevesebb kapás miatt egy második botot is bevethetünk. Ha ügyelünk a pontos dobásokra, akkor hamarosan jól beetetett területet horgászhatunk köszönhetően a kosárból hamar kioldódó etetőanyagnak. Nem javaslom a zsinórunk Clippbe való rögzítését, inkább a gyakorlásra fektetem a hangsúlyt és törekszek a helyes dobótechnika kialakítására. A legeredményesebb időszak a nap középső órái lehetőleg az előbújó napsugár hathatós közreműködésével. A zordabb napokon az apró feeder gyűrűk hamar befagyhatnak és ellehetetlenítik a horgászatot. Én a nagyobb gyűrűátmérővel rendelkező rezgőspicces ( például: barbel special, carp feeder...) botokat részesítem ilyenkor előnyben és ezzel nemcsak kitolom a lefagyás idejét, hanem növelhetem a dobástávolságot is.

A bot mellet ücsörgés meleg ruházatot és lábbelit is igényel, keressük a modern anyagokat és ne kockáztassunk („ááá ma úgyse esik…”) kijelentésekkel. Ülő alkalmatosságnak válasszunk a háttámlás, karfás(!) típusok közül. Minél kevesebb izom feszül a testünkben annál kényelmesebben és egészségesebben élvezhetjük a horgászatra szánt időnket. A gyártók számtalan botállványt kínálnak és megjelentek az ún. feeder-padok is. Én mégis a horgászbotjaink külön ágasra helyezését javaslom, több okból. Az első és legfontosabb a stabilitás, aztán a gyors beállítás és szállíthatóság valamint a helyváltoztatások könnyebbsége is jelentős szerepet játszhat. Mint minden évszaknak, ennek az időszaknak is megvannak a maga természeti szépségei, igyekezzünk megérteni, befogadni a természet csodáit és óvjuk, szeressük ezeket a nagyszerű vizeket.

Nagy Róbert
Horgász-Zóna csapat

AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére