Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Feederezés természetes vizeken 4. rész (bottartó, rod-pod, tripod)

A vízparton való ideális botelhelyezés fontosságáról gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Sokszor „málhás szamárként” leizzadva, kimerülve érkezünk meg a folyópartra és ott derül ki, hogy a két leghosszabb ágasunk valahogy mégis otthon maradt… Vannak tőlünk független vízparti tényezők (a hely nagysága, növényzet, stb.), amikre azért nem árt, ha idejében felkészülünk és számolunk is velük a bepakolásnál.
A vízparton való ideális botelhelyezés fontosságáról gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Sokszor „málhás szamárként” leizzadva, kimerülve érkezünk meg a folyópartra és ott derül ki, hogy a két leghosszabb ágasunk valahogy mégis otthon maradt… Vannak tőlünk független vízparti tényezők (a hely nagysága, növényzet, stb.), amikre azért nem árt, ha idejében felkészülünk és számolunk is velük a bepakolásnál. Érdemes megfigyelni horgásztársainkat a vízparton, hiszen mindenki más és más technikát alkalmaz. Vannak, akik nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a botjaik elhelyezésére és mégis fognak halat! Hogy is van ez? Egy biztos a „stílus maga az ember.” Vannak rendkívül egyszerű módszerek, ilyen például a leszúrt fadarabra helyezett horgászbot. Aztán vannak a rod-podos, tri-podos horgászok, akik szeretik botjaikat megfelelő, számukra vizuálisan is tetszetős formában elhelyezni a vízparton, néha kissé feleslegesen túlbonyolítva a dolgokat. Egy biztos, valahol az arany középút örök érvényű törvénye számunkra is tanulságos lehet. Mindig tartsuk szem előtt a célt. Vagyis folyóvízen elég lehet két darab hosszú ágas, nekem személy szerint ez az egyszerű módszer vált be leginkább a tiszai horgászataim alatt.

folyóvízen a hosszú ágasok váltak be
folyóvízen a hosszú ágasok váltak be


Jó pár éve járom a folyópartokat és sokfajta megoldást kipróbáltam, de ma már szinte kizárólag magasra támasztott botokkal horgászok. A teleszkópos rendszerű nyeleim valójában napernyőhöz kapható menetes kivitelűek, egy jó kezű jászberényi horgász barátomtól, Lenzsér Tibortól kaptam pár éve. Ezekhez kiváló minőségű, közepes nagyságú dönthető „pillangó” fejeket használok. A legfontosabb feladatuk a botok stabilan tartása mellett a zsinórunk minél nagyobb részének a levegőben tartása a rohanó folyó felett. Így viszonylag jól védekezhetünk a víz zsinórunkba „kapaszkodása” ellen. A vízhez közeli spiccekkel ugyanis megnövelnénk a folyóvíz zsinórunkra negatívan ható sodró hatását és ez feedereink spiccét (is) túlságosan megterhelné, begörbítené. Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy így lényegesen bentebb horgászhatunk a mederben anélkül, hogy a sodrás túlságosan „bezavarna”. Tudom, sokszor fárasztó, „nyaktörő” felfelé nézni a spiccek irányába, főleg ha szemből süt a nap… de a leírt érvek miatt mégis ezt alkalmazást javaslom a folyón. Amikor nagy a sár és a botjaim nyelét sem akarom „összekenni”, akkor két egyszerű ágassal alul a nyeleket is megtámasztom, éppen elemelve a tapadós agyagtól és sártól. Egy tiszai horgászat alkalmával ehhez a „művelethez” két darab a földön talált villás fadarabot használtam. Főző Peti feltaláló és igen kreatív horgász barátom - két termetes dévér közt - erre rögtön megjegyezte: „feltaláltad a BIO rod-podot?” „Nem tudom”, válaszoltam bizonytalanul, de néha a legegyszerűbb megoldások a legsikeresebbek. Ide kapcsolódó tipp, hogy ha folyóparton vagy más „vadvízen” helyi horgászok által otthagyott ágasokat találunk leszúrva a vízparton, érdemes nekünk is ugyanott próbálkozni, hiszen valószínűleg így elkerüljük a vízben lévő akadókat, és ha szerencsénk van, akkor igen eredményes helyet találunk.
Igen fontosnak tartom még megjegyezni, hogy „értékes” meder részeket horgászhatunk meg feederünkkel termetes, kizárólag a meder középső részén megfogható folyóvízi halak reményében, ha sikerül megteremteni azt az összhangot, ami a megfelelő botelhelyezést is magába foglalja. Botjainkkal egy kissé folyásiránynak lefelé elhelyezkedve tovább közelíthetünk az ideális állapotokhoz. Kipróbáltam a tengerparti horgászatokon alkalmazott állványrendszereket, amelyekkel igen magasra emelhetem (szinte függőlegesen) botjaim és a hagyományos rod-podokat is „ízlelgettem” már, de nem igazán tudtam az egyébkén más helyszíneken tökéletesen kihasználható pozitív tulajdonságaikat sikerre váltani a folyóparton.


„ősi” megoldás: leszúrt fadarab
„ősi” megoldás: leszúrt fadarab


jó megoldás a folyón: „telós” ágas
jó megoldás a folyón: „telós” ágas


 kis folyókon horgásszunk célszerűen
kis folyókon horgásszunk célszerűen


egyszerű folyóvízi pontyos „beállás”
egyszerű folyóvízi pontyos „beállás”


sokan „pillangóznak” elöl hátul.
sokan „pillangóznak” elöl hátul.


Az állóvíz persze teljesen más „tészta”, jöhetnek a különböző botállványok! De ne tévesszük szem előtt itt sem a célt, ami nem

tri-podal növényzet felett
tri-podal növényzet felett


biztos, hogy a bonyolultság felé visz el minket! Én itt legtöbbször (ha két bottal feederezek) összesen négy darab teleszkópos, menetes rendszerű leszúrót használok és hozzájuk illő fejeket. A két első bottámaszhoz pillangó vagy ahhoz hasonló kialakítású fejet, míg a két hátsóra egyszerű U alakú ágas fejet alkalmazok. Kissé egyszerűnek tűnik, de így rendkívül stabilan rögzíthetjük botjainkat, és ha a jobbos boton van szép kapásunk, akkor sem fog a bal oldali bot is remegni, „bemozdulni”… ami az egy állványon történő rögzítési módozatoknál gyakran előfordulhat. Amennyiben vízi növényzet vagy bármi egyéb indokolja, szívesen használok tri-podot vagy rod-podot, amelyekkel kellő szögben meg tudom emelni a botokat, ezzel eltartva a zsinórt a nemkívánatos növényzettől.
Ebben a rövid kis írásban igyekeztem pár apróságra felhívni a figyelmeteket, amik reményeim szerint eredményesebbé teszik a horgászatotokat! Ne felejtsétek végre itt a március! A megemlékezés „koszorúi” mellé egy-két pontyot is helyezzetek el majd a matracon egy szép fotó erejéig! Ehhez kívánok jó időt és szerencsét!

Üdvözlettel: Nagy Róbert
Horgász-Zóna csapat


AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére