Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Feederezés természetes vizeken 5. rész (székek, ládák, fotelek)

Végre a vízparton vagyunk! Friss zsinórunk végén gondosan összeállított végszerelékünk várja a halak érkezését. Jó már az idő, hamar megtelik ilyenkor a vízpart. A horgászatra szánt értékes időt azonban nem árt kényelmesen és egészségesen (is) eltölteni. Ilyenkor vesszük igazán hasznát a különféle ülő alkalmatosságoknak. Vajon mi alapján válasszunk a széles választékból?
Végre a vízparton vagyunk! Friss zsinórunk végén gondosan összeállított végszerelékünk várja a halak érkezését. Jó már az idő, hamar megtelik ilyenkor a vízpart. A horgászatra szánt értékes időt azonban nem árt kényelmesen és egészségesen (is) eltölteni. Ilyenkor vesszük igazán hasznát a különféle ülő alkalmatosságoknak. Vajon mi alapján válasszunk a széles választékból? Napjainkban számtalan gyártó kínálja az egészen egyszerű és a „komolyabb” kivitelű termékeit. Régebben naphosszakat elücsörögtünk egy-egy arra alkalmas lapos kövön, vödrön vagy akár az „anyatermészet” lágy ölén. Ma már gondolnunk kell, és ami a lényeg tenni is tudunk az egészségünk prevenciójának érdekében! A választás azonban nem olyan egyszerű és nem minden esetben pusztán a pénz kérdése…

egyszerűen földön ülve…
egyszerűen földön ülve…


Ott van mindjárt a szállítás problémája, ugyanis azok a horgászok, akiknek nem áll módjukban autóval megközelíteni kedvenc horgászvizüket, bizony a „bicikli” kormányon vagy kismotoron nehezen szállítanak támlás horgász foteleket… Szép-szép a magazinok széles választéka, de a döntésnél mindenképp vegyük figyelembe a rendelkezésünkre álló szállítási hely nagyságát.

mindenki másképp csinálja
mindenki másképp csinálja


Aztán legyünk tisztában saját magunk fizikai „valójával” is, vagyis válasszunk testsúlyunknak megfelelő ülőalkalmatosságot. „Szakadtam” már bele én is a rongyosra használt összecsukható kempingszékembe és mit ne mondjak igen zajos sikert arattam, ami a haverok felől hangos (és őszinte) nevetés formájában érkezett… 

néha elég egy egyszerűbb kis szék
néha elég egy egyszerűbb kis szék


Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a megfelelő darab kiválasztásánál figyeljünk arra is, hogy kerüljük a rikító színeket. Talán sokak számára meglepő, de úgy gondolom, akkor járunk el helyesen, ha igyekszünk beleolvadni, egy kicsit valóban harmóniában lenni a minket körülvevő csodálatos természettel. A harsány színek a szabad strandra valók, épp úgy, mint a hangos rádió vagy beszéd.

A versenyhorgászok „eszköztárából” megismert és a feederesek által (is) „átcsalt” különböző ülő ládák a modern horgászat minden leleményességét és praktikumát kínálják. Lábtartó, bottartó, csali tartó, napernyő tartó és még folytatathatnám a sort mi minden megtalálható egy-egy komolyabb ülő ládán, ill. ládában. Az áruk azonban meglehetősen borsos és valljuk be, a szállításuk nem tartozik a legegyszerűbb mutatványok közé… Ami még a huzamosabb horgászatoknál az ilyen ládák nagy hátrány az a derekunk, hátunk és karunk megtámasztására szolgáló támaszok hiánya. Természetesen a rakós botos horgászathoz elengedhetetlen a használatuk.

ülő láda
ülő láda


nagy hátrány a háttámasz hiánya…
nagy hátrány a háttámasz hiánya…Én a magam részéről a tartósabb (több órát meghaladó) feederes horgászatokra mindenképp azokat a darabokat ajánlom, amelyeknek van karfája és a háttámlája is dönthető, így igazodni tudunk a magasságunkhoz is. A testsúlyunk az ilyen fotelekben egyenletesen eloszlik és a karunk a karfának köszönhetően nyugalmi helyzetben van. A vállunk sem feszül, a gerincünk optimális pozícióba kerül, ezért kényelmesen és egészségesen horgászhatunk. Ami a lábak kiképzését illeti, fontos kiemelni, hogy azok a jó megoldások ahol változtathatjuk azok hosszát, vagyis teleszkópos rendszerűek. A térdünk és a talaj legyen párhuzamos, ebben a pozícióban ülhetünk ugyanis a legkényelmesebben! Próbáljátok ki! Kellemes és egészséges horgászatot kívánok mindenkinek!


Nagy Róbert
Horgász-Zóna csapat
AJÁNLOTT CIKKEK
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2022. december 22. - Horgász-Zóna
Decemberi csukák a Tisza-tavon...

Decemberi csukák a Tisza-tavon...

2022. december 20. - Nagy Róbert
Őszi nagypontyok a Tiszán...

Őszi nagypontyok a Tiszán...

2022. november 10. - Nagy Róbert
Október végi horgászat a Tisza-tavon...

Október végi horgászat a Tisza-tavon...

2022. november 03. - Nagy Róbert
Ősz ha jön... a Tisza-tavon

Ősz ha jön... a Tisza-tavon

2022. szeptember 30. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére