Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Folyóvizi pontyhorgászat a Tiszán I.

„Apám vitt le először a Tiszára, őt meg a nagyapám… emlékszem mezítlábas kisgyerekként rögtön éreztem: itthon vagyok. A kiszámíthatatlan, folyton változó, titokzatos folyó az évek során baráttá vált, akire - mégha nehezebb idők járnak is - számíthat az ember”
„Apám vitt le először a Tiszára, őt meg a nagyapám… emlékszem mezítlábas kisgyerekként rögtön éreztem: itthon vagyok. A kiszámíthatatlan, folyton változó, titokzatos folyó az évek során baráttá vált, akire - mégha nehezebb idők járnak is - számíthat az ember”

Bevezetés:

A Tisza ízig, vérig folyóvíz, nehéz terep: árad, apad, zavarosodik, majd letisztul, sokszor egyik napról a másikra válik meghorgászhatatlanná. Az előzetesen napokkal esetleg hetekkel eltervezett horgászat a helyszínre érve sokszor merőben más taktikára és horgászati stílusra késztet minket, pontyhorgászokat. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk a folyóvízi horgászatainkon alaposan fel kell készülnünk, elméletileg is. Ismernünk kell a víz, mint közeg tulajdonságait, az áramlás erősségét és fizikáját. Alapos tapasztalatokkal kell rendelkeznünk a meder változatosságairól, az áradások és apadások halakra gyakorolt hatásáról. Fontos tisztában lennünk a természetes és az emberi beavatkozások által létrehozott tereptárgyak vízre és halakra vonatkoztatott tulajdonságairól is. A halsűrűség olykor jelentős eltéréseket mutathat az egyes folyószakaszokon, gondoljunk csak az iparilag fejlett nagyvárosok alatti „haltalanabb” szakaszokra. Véleményem szerint rendkívül fontos a kiválasztott helyszín előzetes alapos vizsgálata. Én már közel húsz éve a Tisza halait „üldözöm” és gyűjtöm tapasztalataimat a pontyhorgászat területén. Számos etetési módszert, eszközt, végszereléket és horgászhelyet kipróbáltam, ezek alapján az öt legfontosabb tényezőnek a sikeres pontyfogás szempontjából (sorrend nélkül) az alábbiakat tartom:

1. helyismeret, helyszínválasztás: napi (!) vízállás szerint, víz hőfoka szerint, évszak szerint, a horgászatra szánt idő szerint, megközelíthetőség szerint, ideális haltartó helyek szerint, stb.)

2. módszer (bot, zsinór, végszerelék és egyéb eszközök célszerű megválasztása és annak az adott „helyre” való adaptálása)

3. csali (etetés kialakítása, csali választás és csali felkínálás, stb.)

4. gyakorlati felkészültség (felszerelések kiválasztása, végszerelék elkészítése, bedobás, fárasztás, stb.)


5. elhivatottság és kitartás (az eredménnyel kecsegtető kapásidőszakok meghorgászása, kényelmetlenségek vállalása, stb.)


Az első részben tekintsük át röviden a Tiszával, mint folyóval kapcsolatos alapvető tudnivalókat.


Hossz: 962 km

Vízhozam: 820 m3/s

Vízgyűjtő terület: 157.000km2

Forrás: Északkelet Kárpátok, Ukrajna

Torkolat: Duna, Szerbia

Országok, amelyen áthalad: Ukrajna, Románia, Magyarország, Szlovákia, SzerbiaA Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike. A Tisza vízgyűjtő területe mintegy 157 000 km2, vízállása erősen ingadozó. Átlagos vízhozama Szegednél 820 m3/s, de mértek már 3820 m3/s-t is.

gyors apadás után…
gyors apadás után…


itt már fogtunk pontyot!
itt már fogtunk pontyot!


kedvenc helyem!
kedvenc helyem!


A Tisza hossza valamikor 1419 km volt. Az Alföldön folyik keresztül, amely Közép-Európa legnagyobb síksága, s mint minden síkság, lelassítja a folyók futását. A Tisza is rengeteg kanyart és mellékágat alakított ki, így gyakoriak voltak az áradások. Több kisebb, sikertelen próbálkozás után gróf Széchenyi István szervezte meg a Tisza szabályozását, ami 1846. augusztus 27-én vette kezdetét. A szabályozás eredményeként a folyó új hossza 962 km lett, született 136 km új, épített meder, valamint kialakítottak 589 km holtágat. A folyó esése a kilométerenként 3,7 cm-ről 6 cm-re növekedett. A szabályozás előtt mintegy két hónap alatt ért le az ár a Szamostól Szegedig, ma mindehhez 1-2 hét elegendő. Az eddigi legnagyobb vízállást, amely 961 cm volt 1970. június 2-án. Ez 154 cm-rel több, mint az 1879-es árvíznél volt. (Ezt 2006. április 21-én sikerült "felülmúlnia" a folyónak: 1009 cm-es vízállást mértek 2006. május 23-án. A Tisza magyarországi szakasza 597 km hosszú. A Tisza két forrásból ered. A Fekete-Tisza és a Fehér-Tisza egymástól légvonalban 53 km-re található. A Tisza forrásának a Fekete-Tisza forrását tekintik, s innen mérik folyónk hosszát is. A Tisza magyarországi szakaszát is három – az előbbivel, azonos névvel illetett – részre tagolják. A Felső-Tisza az országhatár és Tokaj, a Közép-Tisza Tokaj és Tiszaug, az Alsó-Tisza megnevezés pedig, a Tiszaug és a déli országhatár közötti szakaszra vonatkozik. Tisza a Bereg Szatmári síkságon lépi át az országhatárt, s medrét heves árvizeivel töltögeti, bár közben kanyarog is. Azt mondhatjuk, kanyarogva feltöltő jellegű. A folyó a hasonlóan kanyarogva feltöltő Szamos betorkollásától a Tokajig terjedő szakaszon – mesterségesen megrövidített medrében – jelentős esésnövekedést nyert: itt már kanyarogva bevágódó jelleggel, élénkebben erodálja partjait. A kanyarulat képződés üteme e szakaszon eléri a Dunáét. A kis esésű Bodrog felvétele után a Tisza ismét módosítja szakaszjellegét, újra a feltöltő jellegű lesz egészen Kisköréig. Bár a szabályozásokkal hossza e szakaszon is jelentősen csökkent, esése pedig növekedett, a Sajó Hernád által szállított durvább hordalékot csak fokozatosan tudja feldolgozni. A kiskörei duzzasztómű eséstörő hatása tovább fokozza feltöltő tevékenységét. Kiskörétől lefelé Szegedig a Tisza újra kanyarogva bevágódó jellegű. Ez azért van, mert noha e szakaszon esése a jelentős rövidítések ellenére sem növekedett számottevően, egészen a Maros torkolatáig nem kap érdemi hordalék utánpótlást. A saját energiájával a mederből kitermelt anyag többnyire finomszemcsés, amelyet még a lassú folyású víz is könnyen magával visz.) Így medre itt fokozatosan kimélyül, és kis vízszintje is csökken (például Csongrádnál több mint 330 cm-rel). A Tisza 2850 km-es hosszán számos mellékfolyó vizével is gazdagodik.

ott, ahol a fák a vízre borulnak…
ott, ahol a fák a vízre borulnak…


Ezek a „száraz” adatok, tények, melyeket nem árt mindenkinek ismernie, aki e nagyszerű folyó partjára látogat. Ami a tények mögött van, és igazán megszerethetővé teszi a Tiszát, úgy gondolom minden e vízen már horgászó társamnak mélyen az emlékezetében van, és velem együtt újra várja az álom beteljesedését...A következő részben az ideális helyválasztásról lesz szó, ami talán a legdöntőbb tényező a sikeres Tiszai pontyhorgászatokon.

AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére