Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Lépések egy szebb világ felé!

Mint ahogyan a címből is ki lehetett találni egy segítség csomagot szeretnék adni azoknak a szülőknek akik bár nem horgásznak, de a gyermekük rendkívüli érdeklődést mutat eme remek sport iránt. Mindenek előtt tegyük tisztába a dolgokat! ...
Mint ahogyan a címből is ki lehetett találni egy segítség csomagot szeretnék adni azoknak a szülőknek, akik bár nem horgásznak, de a gyermekük rendkívüli érdeklődést mutat eme remek sport iránt. Mindenekelőtt tegyük tisztába a dolgokat!
- Az első részben arról írok mi is az a horgászat.
- A második részben átvesszük, mi kell ahhoz, hogy valakiből horgász lehessen.
- A harmadikban leírom, milyen eszközökre lehet szüksége egy kezdő gyermekhorgásznak.
- A negyedikben megnézzük milyen szempontok alapján válasszunk horgászvizet.
- Az ötödikben megnézzük milyen anyagi vonzatai vannak.

Mi is az a horgászat?

Egyszerűbben fogalmazva ember és a halak közötti „csata” ahol mindig az győz aki furfangjával ki tudja cselezni az ellenfelét. Egy laikus szemével nézve csak azt látjuk, hogy ül valaki egy vízparton két bot mellett és közben fejben imádkozik, hogy az a két valami a zsinóron végre megmozduljon. Mi ebben az izgalmas? Hangozhat el a kérdés egy kívülálló szájából. Roppant egyszerű a válasz: Ebben semmi!
Abban viszont igen, hogy az ember akkor nem csak horgászik, hanem feltöltődik vagy más szóval kikapcsolódik. Egy igazi, természetet is kedvelő horgász nem csak azért megy le vízre eltölteni az időd, mert otthon nincs mit csinálni, vagy mert nem szeret otthon lenni, hanem azért, mert akkor végre kiszabadul a négy fal közül és a természetben van, ahol szebbnél szebb dolgok történhetnek az emberrel. A saját példámmal élve, amikor lent horgásztam egy csatorna partján motoszkálást hallottam a hátam mögött, amikor megfordultam egy őzet láttam miközben az etetésre szánt takarmánykukoricámat dézsmálja.

Őzek
Őzek


Amikor a gyerek idősebb lesz és már éjszakába nyúló horgászatra is be lehet nevezni - megdöbbentő mennyire képesek tűrni az éjszaka fáradalmait - találkozhatunk a természet többi csodájával.
Én ebből a szempontból is szerencsésnek mondhatom magam, mert a keresztszüleim minden évben eltöltöttek két hetet a Kiskunsági Nemzeti Parkban vadkempingezve. Gyerekkoromban végig velük voltam, de amikor az adózó állampolgárok népes táborába léptem ez az idő lecsökkent egy hétre, volt, hogy csak egy hétvégére is.
Egy éjszaka alatt találkozhatunk és megfigyelhetünk egy, vagy akár szerencsésebb esetben egy egész sün családot, miként próbálnak az általunk vélt szemétből élelmet kiszedni. Azon az estén jött a gondolat mi lenne, ha a maradékot (krumplihéj, répanyesedék, stb.) egy kisebb tálba raknánk és a megfigyelt útvonalukba helyeznénk el. Rendkívül aranyosak, ahogyan szerintük sikeresen rátaláltak a napi betevőjük legfőbb beszerzési helyére, ugyanis harmadik éjszaka elfelejtettük lerakni nekik, de ők megjelentek és csak a motoszkálásból sejtettük, hogy megérkeztek a kis tüskés barátaink, gyorsan leraktuk a tálkát és mihelyst elfogyasztották tovább álltak, de minden este visszatértek ugyanarra a helyre!

Süni Junior
Süni Junior


Vagy amikor az éjjeli bagoly „huhogását” hallgattuk és elhallgatása után tudtuk, hogy kiszemelte áldozatát. Egyszer volt szerencsém ezt végignézni. Inkább ezek a természetben fellelhető csodák foglalják le gyerekeinket, ne a számítógép, vagy a Play Station. Igen is örülni kell neki, ha gyermekünk szeretne a vízparton tölteni egy napot horgászbottal a kezében! A horgászat közben is meglehet tanulni pár dolgot pl.: halfajokat, mostanában egyre több vízben fogható a mesebeli aranyhal, amit lehet puszilgatni és visszaengedés után hármat is kívánhatunk. De komolyra fordítva a szót, ott vannak a madarak különböző mintái és színei, amitől könnyen tanulható a neve is. Legfeljebb a városi gyerek is megtanulja megkülönböztetni a házi kacsát a vadkacsától! Ez csak nem akkora tragédia egy szülőnek. Egy egyszerű növény és állathatározó segítségével még az is kiderülhet, hogy az állatok nevét még a szülő is rosszul tudta. Én is a parton láttam életemben először jégmadarat és utána már kerestem is! Tehát ez nem rossz dolog és nem szabad elfordítani a gyereket a természettől!

Tőkésréce
Tőkésréce


A mai rohanó világban az embereknek nincs idejük egymásra és sajnos az is előfordul, hogy nem töltenek elég időt a gyermekükkel. Egy kellemesen eltöltött horgásznap sokkal jobban összetartja esetenként a családot, mert a kicsik alig várják, hogy megint mehessenek a víz mellé megmutatni anyunak és apunak, hogy milyen remekül is horgásznak. Számomra nem elfogadható dolog az, hogy egy szülő ne tegyen semmit azért, hogy a fia, vagy lánya megtanulhasson horgászni. Egy-két vízparton eltöltött nap után még azt is megkockáztatom, hogy a kedves szülő is kedvet kap hozzá. Képzeljünk el egy kellemes nyári napot, amin a család ül egy pokrócon és a kis trónörököst, vagy hercegnőt figyelve, ahogy a víz mellett áll egy bottal a kezében és egyszer csak megfordul és felkiált:
- Nézzétek fogtam egy halat!
Nincs ennél szebb dolog a világon!

Itt máris felmerül a kérdés, hogy milyen halat is fogott valójában? Számtalan módon lehetne ezt a kérdést megválaszolni én egyet javasolnék ami szerintem a legkézenfekvőbb. Még indulás előtt rákeresünk az interneten az adott vízre és a jellemzésben leírtak alapján, fogható halak címszó alatt található halfajokhoz keresünk képeket a google segítségével. A horgászvíz kiválasztásáról egy későbbi cikkben olvashatunk bővebben.
Most amikor már erősen decembert írunk és nem tudunk kipróbálni semmit a gyerekkel, remek alkalom, hogy a jövő évre már felkészülten menjünk bele a tavaszi olvadó vizek csodás életjelenségeibe.

Vízpart
Vízpart


A következő részben átvesszük a horgászathoz szükséges papírok beszerzési módját és a leendő horgász felé intézendő első mondatokat.

Kreffly Csaba
Horgász-Zóna csapat
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére