Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Halakkal álmodó…

Halakkal álmodó…
Hogyan kell halat fogni? Minek kell halat fogni? Miért jó halat fogni? Teszik, tesszük fel sokszor ezeket, és az ezekhez hasonló kérdéseket… Vajon ez lenne a legvégső „omegája” annak a nagyszerű sportnak, amit hétköznapi nyelven, „egyszerűen” csak horgászatnak nevezünk?
Hogyan kell halat fogni? Minek kell halat fogni? Miért jó halat fogni? Teszik, tesszük fel sokszor ezeket, és az ezekhez hasonló kérdéseket… Vajon ez lenne a legvégső „omegája” annak a nagyszerű sportnak, amit hétköznapi nyelven, „egyszerűen” csak horgászatnak nevezünk?

Az elmúlt években – valahol legbelül, azt hiszem, mindig is készültem erre - „tollat ragadtam” és írásaimban igyekeztem sajátos, rám jellemző hangvételben tolmácsolni a horgászkalandjaimról, tapasztalataimról megfogalmazottakat. Habár változnak az idők, az első meghatározó emlékeim, élményeim gyökerei, egészen a Körös folyóhoz, a Tisza folyóhoz, azok "mezítlábas" holtágaihoz, csatornáihoz, az oly sokszor kiszámíthatatlan vizeihez vezetnek, vezettek vissza… Mindezekért örök hálával tartozom apai nagyapámnak, apámnak és a sorsnak...

Persze nem tűntek el nyomtalanul, „szeretett jászberényi nevelő egyesületem”, kamasz és ifjú fejjel megélt horgászkalandjai sem! Sosem feledem el annak az időszaknak a feltolós úszós, valamint a majd 18 éve(!!) „hajszálra” fűzött kemény kukoricás pontyait, amurjait… A szabadban eltöltött csillagos éjszakákon, a természet neszeit hallgatva, mélyen belém ivódott a horgászat és a természet szeretete… Az akkori lakóhelyemhez közeli, vagyis egész pontosan az azon "átfolyó" Zagyva folyócska kisebb-nagyobb domolykói, csukái, kárászai is meg- mozgattak, még akkor is, ha épp csak pár órám volt a horgászatra. A mogyorófavesszőtől a szénszálas boton át a magnézium orsóig, a küsztől a harcsáig, minden lépcsőfokot „megmásztam”, és folyton folyvást a fejlődni vágytam… Ennek a fajta fokozatosságnak, csak mostanában kezdem megérteni az igazi értelmét és szükségszerűségét. Az "akkori világ" kevésbé rohanós, ám jobban kiszámíthatóbb mivolta, biztos alapokkal "építette fel" mai rajongásomat a halfogás és azt körülvevő "miliő" irányába.

A negatív gondolkodás határt szab a teljesítménynek. Ha viszont ezt megfordítjuk, akkor a lehetetlen hirtelen nagyon is elérhetővé válik...
A negatív gondolkodás határt szab a teljesítménynek. Ha viszont ezt megfordítjuk, akkor a lehetetlen hirtelen nagyon is elérhetővé válik...


Most, 34 évet magam mögött hagyva, már nyugodt lelkiismerettel formálok véleményt és örömmel nyugtázom, itt a magazinunkon (is) keresztül, írásaim sokszor találnak utat hozzád, kedves olvasó! Köszönet érte! De vissza a halakhoz! Mint minden olyan dologban az életben, amelyben valamilyen "teljesítményre" van szükség, hogy sikert érjünk el - és ilyen a halfogás is! - nem árt ha figyelembe vesszük Napoleon Hill szavait, aki többek között a pozitív lelki beállítottság elméletének megalkotójának számít és egy írásában így vélekedik:

“Ne várj, a legjobb alkalom soha nem fog elérkezni. Kezdj hozzá ott, ahol éppen most vagy, és használj bármilyen eszközt, ami csak a kezedbe kerül, hiszen a legjobb szerszámokat útközben úgyis meg fogod találni.”

Ebben az értékes gondolatban sok minden benne van... Gondolj csak egy-egy pénteki meteorológiai előrejelzést meghallgatása után lemondott másnapi horgászatra! Pedig... A halak utáni vágyakozásomban nekem mindig magától értendő volt a pozitív hozzáállás megléte! Már egészen korán, kamaszként, a grundok világában is éreztem magamban a hitet és erőt a dolgok pozitív kimeneteléhez. Később, sportolóként, majd testnevelő tanárként is alaposan megtapasztaltam, hogy mennyire fontos az a fajta lelki hozzáállás, amely egy megfelelő fizikai és mentális felkészültséggel párosulva, eredményes út lehet a sikerhez... Ahhoz az úthoz, amely a halak és a természet iránti felelősségteljes tisztelet köveiből lehet csak kirakva. A horgászatról horgászatra való fejlődés - véleményem szerint - elengedhetetlen tényező! Anne Morrow Lindbergh amerikai tanár és költő fogalmazott így a "fejlődésről":

“Talán különös dolog ilyet mondani, de egyedül a fejlődésben, az átalakulásban és a változásban találhatjuk meg az igazi biztonságot.”

Mindezeket egybevetve, én a horgászat összetettségét, a módszerek sokszínű izgalmas világát tartom a legfontosabbnak! Mindennél lényegesebb tehát, hogy kedvenc időtöltésünket örömmel éljük meg, hogy aztán újra és újra várjuk a visszatérést a vízpartokra... Ha már a gondolatokról beszélünk, akkor érdemes megfontolni Amby Burfoot szavait is, aki a 70-es évek, nagy maratoni futó bajnoka volt:

“A negatív gondolkodás határt szab a teljesítménynek. Ha viszont ezt megfordítjuk, akkor a lehetetlen hirtelen nagyon is elérhetővé válik.”

Na de hol is vannak itt a halak? Szerintem teljesen mindegy, hogy egy apró műcsali van a horog végén vagy épp bojli a "hajszálon"... egy kis patakban térdig a vízben állva, vagy egy kényelmes stégen hódolunk ennek a nagyszerű szenvedélynek. A lényeg a szívben van és a azokban a tettekben, amelyek megőrzik, ápolják és átadják ezt a folyamatot, amely az emberiséggel egyidős és a férfi ember ősi sajátja....

Véleményem szerint, a természet és ember csodálatos párhuzamában, felelősségteljes kötelességük megőrizni ezen örökségünk, tenni ezt abban a világban és időben, amely megadatott nekünk. Szó ami szó, én magam azt hiszem, így lettem az évek során: halakkal álmodó....

Ne felejtsétek el jelszavaim: "Természet - Kaland - Kihívás!" Ha elnyerték tetszésedet gondolataim, akkor kedveld oldalamat a facebook-on is, ahol további képek, információk és érdekességek várnak rád!

Black Cap facebook oldala

Üdvözlettel:

Nagy Róbert - BLACK CAP
Borítókép: http://www.wallpapermania.eu/wallpaper/dreaming-is-beautiful-hd-wallpaper


AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére