Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Harsányi húsvét, ponty rekorddal…

Még alighogy a didergős márciust végre „átlapozhattuk” a naptáron, én máris új halas kihívásokat tervezgettem a barátaimmal. Most, mintha amúgy is mindenkin a cselekvési kényszer lenne úrrá, lázas telefonbeszélgetések, csetelések a neten, mindenki készül, pakol, szerel...
Még alighogy a didergős márciust végre „átlapozhattuk” a naptáron, én máris új halas kihívásokat tervezgettem a barátaimmal. Most, mintha amúgy is mindenkin a cselekvési kényszer lenne úrrá, lázas telefonbeszélgetések, hosszas „csetelések” a neten, mindenki készül, pakol, szerel. Ezen túl sokat nem is kell csodálkozni, hiszen az április, klasszikusan jó hónapnak számít a céltudatos pontyhorgászok előtt. „Tél-tábornok” majd három hónapos kényszer pihenője alapos türelmetlenséggel ruházta fel a horgászokat. Habár társaimmal már a mínuszokban megkezdtük a szezont – és fogtunk is szépen - erre a húsvét vasárnapra mindenképp horgászatot terveztünk…

„A tavasz a kedvenc évszakom… Már a neve is szép, ha valaki csak kimondja, hogy tavasz, már látja a virágokat, a szálló pillangókat, a húsvéthétfőt, de ha valaki azt mondja, „ősz” vagy tél, az mit lát?” (1.)

Persze hogy megint a Toman „húszplussz” Áron szállította a híreket Harsány felől… Úgy fest, miközben cimborám neve lassan beleolvadni látszik a tó sárguló krónikásfüzetének aranyoldalaiba, a gondolat, hogy végre én is ott lehetek a nagyhalak birodalmában, nekem is bekerült a vérkeringésembe. Áron „lelkesítő beszéde”, ezúttal is halakat sejtetett, amelyre részemről, csak egy határozott „igen” lehetett a válasz… Hosszú hétvége ide, kiürülő főváros oda, szombaton, a szaküzletünkben eltöltött délelőtti munkaórák után, délután Hoványi „papi” Attila barátommal gondosan összepakoltuk a másnapra szánt felszereléseinket.

Az indulás előtti koraesti magányomat kihasználva, végre magamba merülhettem és összegezhettem a gondolataimat. Rég volt már ilyen – sóhajtottam magam elé - majd kényelmesen, a nyugodt emberek minden higgadtságával, kinyitottam egy üveg bort, angyalföldi lakásom kényelmes „rejtekén”. Kibámultam az ablakon, ahonnét ráláttam a sétáló emberekre, a pórázon mellettük araszoló ebekre, és a felettük, a pattanó rügyek között trillázó madarakra. Ismét ráébredtem a horgászat nagyszerűségére, a természet és ember "ősi" viszonyára, valamint az "abba" folytonosan visszavágyakozó jellemem kiteljesedésére. Habár a naptár szerint erősen tavaszodik, az idő még szelektől volt hűvös, már-már őszies arcát mutogatta…

„Egy levél táncol már csak a levegőben. Egyre magasabbra emelkedik, spirálvonalban, mintha rá nem hatna a nehézségi erő és a logika, s olyasmiért nyúlna, ami elérhetetlen. Természetesen ez is leesik majd. Egyszer. De most még visszafojtott lélegzettel figyelem, és azt kívánom, bárcsak tovább szállna. Megvigasztal a küzdelme."(2)

Az újonnan bevezetett, napijegyes foglalási rendszernek köszönhetően, most már nyugodtan taposhattuk a gázpedált a hajnali autópályán. E nem várt nyugodtság oka, hogy Harsányban, újításként, most már tábla jelzi az előre(!) lefoglalható napijegyes helyeket 1-től 10-ig. Tisztaság, rend, praktikum… ez a jelszó, ez kell nekünk, na meg persze hal! Gyorsan „bebútorozunk” hát barátaimmal a helyeinkre, miközben az otthon előre összerakott "Harsány-specialista" felszerelésem a következőképpen festett:

- Botok: SHIMANO SPEEDCAST 4.47 m. 180 gramm (spicc: 6oz.)
- Orsók: SHIMANO AERO TECHNIUM 10.000 XSB MgS
- Fő-zsinór: SHIMANO "füstszürke" TECHNIUM 0.18 mm-es.
- Dobóelőke: 10 méter 0.19-es POWER PRO
- Kosarak: „HANATO BULL” 65 gr.
- Horog: GARDNER (Covert) MUGGA „8”-as
- Forgó: MAD standard swivel
- Előke zsinór: POWER PRO 0.19-es (10 cm.)
- Forgó védő: CARP A. „Shock beads”

botjaim a helyükön, a napsugarak adta reményben fürdenek...
botjaim a helyükön, a napsugarak adta reményben fürdenek...


Etetőkeverékem, amely a parádésan működő (számításaink szerint legalább plusz 10 méter adó) "hanato" kosárba került, örömmel mondom, kezd véglegesen „összeállni”. Márciusban a Bia tavon már bizonyító „BLACK CAP mix”, csak kisebb igazításon esett át, persze Harsányra „hangolódva”.

Íme a recept:

- BAIT-TECH SPECIAL „G” GREEN 1 kg.
- DYNAMITE BAITS AMINO BLACK 900 gr.
- BAIT-TECH LIQUID KRILL&TUNA 250 ml. (teljes flakon)
- 4 leveses kanál őrölt fekete bors
- BAIT-TECH Special „G” pellet 4 mm-es méretben (4 bő marék)

csalogató anyagaink egy része, amelyek meghozták a halakat...
csalogató anyagaink egy része, amelyek meghozták a halakat...


Végszerelékem mindkét botomon „tüskés” volt, ami nálam azt jelenti, hogy a „muggáim” alatt, egy-egy 15 mm-es tüske ágaskodott… A „fémekre”, ezúttal az egyik nagy kedvencemet, a tavaly debütáló DYNAMITE BAITS Washed-Out Sweet Tigernut Fluoro 15mm-es Dumbells csalikat húztam! Ez a sárga színű „édesség” igen jellegzetes tigrismogyoró illattal és zamattal bír!

kicsi, sárga, lebeg és édes...a csalim, amelyre elcsábult az óriás...
kicsi, sárga, lebeg és édes...a csalim, amelyre elcsábult az óriás...Barátaimmal nem reméltünk túl sok kapást aznapra, ami be is igazolódott. A „napijegyesen” most nem húzták a halat, itt-ott egy-egy bajszos mutatott csupán érdeklődést a bevetett csalétkek irányába. Az összevissza fújó szél, a percenként változó hőérzetünkkel párosulva, nem okozott túl nagy komfortérzést a parton. Attilával – előzetes terveinknek megfelelően - hamarosan „Spomb-os” etetést hajtottuk végre. A medium méretű „rakétába” az alábbi mix került:

- BAIT-TECH KRILL pellet 8 mm-es ¼ kg.
- BAIT-TECH KRILL pellet 12 mm-es ¼ kg.
- BAIT-TECH CARP PELLET FISHMEALS8 mm-es ¼ kg.
- BAIT-TECH SPECIAL „G” PELLET 6 mm-es ¼ kg.
- BAIT-TECH SUPER SEED CHILLI HEMP „konzerves”
- BAIT-TECH HOT CHILLI GROWLERS TIGER NUTS „konzerves”

Attila hamar a megfelelő röppályára állította a szerkezetet, így mintegy 120 méteres távolságban „alapoztunk”. Társam igen jó kondiban van, így e távolságot még a „be-bezavaró” szélben is jól dobta. Én töltöttem a műszert és el kell mondjam, nagyon bíztunk a BAIT-TECH anyagokban, ami hamar meg is adta nekünk visszajelzést… „Papinak” hamarosan elsült a jobbos botja és végre jó hallal küzdhetett a kitartó pontyhorgász! Görbült is kezében a 3.9-es kedvence! A MAD pálca szemet-szívet gyönyörködtető módon dolgozott… miközben hirtelen az én feeder spiccem görbesége hozott vissza a „való világba”! Beleemeltem a SPEEDCAST-ba és azonnal éreztem, hogy egy nagyon erős halat akasztottam a messze távolban! Mintegy 45 perces, izgalmaktól cseppet sem mentes fárasztás után, sikerült partközelbe hoznom a halat… Attila barátom közben már lemérte saját "vendégét", ami 12.50 kg-osnak bizonyult! Gyorsan segítségemre sietett, kezében a szákkal, és így szólt, amikor először meglátta a halam: „ez nagy lesz Robi!” Még egy méter… még fél méter… még 30 centi… még 15… és végre belebillent a hatalmas test a KORUM „fejbe”!

”Nagy erőt jelent az önmagamba vetett hit. Néha ezt a hitemet, nagyon megcsúfolja a vad, fékezhetetlen természet. A belső erő, azonban mégis éltet, folytonosan előre, előbbre visz. Soha nem hagy sem szellemi, sem fizikai tespedésben…”(3.)

A megdöbbentő méretű tükörpontyot ketten cipeltük a „bölcsőig”, ahol már Áron várt minket izgatottan. „Azonnal mérjük”, mondtam társaimnak hangosan, majd a monstrumot a MAD mérlegelő állványra akasztottuk a mérlegelővel együtt! A kitárázott műszer végül 23.32 kg-nál állt meg!

Új rekordom hatalmas mosolyt csalt az arcomra! Készítettünk pár képet, miközben a hideg futkosott a hátamon. A hal minden porcikájában lélegzetelállító méretekkel rendelkezett… Igyekeztem hamar visszaengedni, miközben még egy „utolsó és mély” pillantást vetettem az öreg harcosra. Ezt követően sorban fogadtam a gratulációkat a parton összegyűlt horgásztársaimtól. Az átélt élmény, úgy éreztem örökre beleivódik a gondolataimba, szabadnak, boldognak és büszkének éreztem magam…

ezen a horgászaton, eddigi, legnagyobb pontyomat sikerült horogvégre csalni...
ezen a horgászaton, eddigi, legnagyobb pontyomat sikerült horogvégre csalni...


”Minél közelebb van az ember a természethez, annál szabadabb és tisztább, mind a gondolataiban, mind pedig a cselekedeteiben.”(4.)

a 23,32 kg-os hal, minden pozitúrából különleges látványt nyújtott...
a 23,32 kg-os hal, minden pozitúrából különleges látványt nyújtott...


Csak miután újradobáltam, akkor közölték társaim, hogy Attilának a másik botja is „hozott egy tízpluszos halat”, miközben én fárasztottam a sajátomat… Gratuláltam is barátaimnak, valamint megköszöntem a segítséget! A délutánba hajló kósza fények között azonban nem akadt már több kapásunk. Hamarosan indulnunk kellett… ez az út, most más volt. A nagy hal okozta öröm és annak a tudata, hogy a befektetett munka és kitartás végre meghozta a gyümölcsét, nagyon boldoggá tett!

Attila barátom ezúttal két halat fogott, vele mindig szívesen horgászok együtt...
Attila barátom ezúttal két halat fogott, vele mindig szívesen horgászok együtt...


Kívánom minden horgásztársamnak, hogy hasonló élményekben legyen részük ebben a szezonban! E célok, valamint a vízparton eltöltött élménydús horgásznapok eléréséhez, remélem, hogy tudtam egy kis segítséget nyújtani az alábbi írásomban. Zárszóként, fogadjátok a fiatal amerikai író John Green szavait, akinek gondolatiságából én is erőt, olykor nagy igen nagy energiákat merítek:

”A Holland Tulipánember az óceán felé fordult:
- Összekötő, visszatérő, betegítő, rejtegető, leleplező! Nézd, ahogy apad, ahogy árad, és visz magával mindent!
- Mi az? Kérdeztem.
- A víz… felelte. Na meg az idő."


szabadnak, boldognak és büszkének éreztem magam...
szabadnak, boldognak és büszkének éreztem magam...
Üdvözlettel:

Nagy Róbert – BLACK CAP

Idézetek:

1. Marcello D’Orta
2. Libba Bray
3. Molnár Gábor
4. Jurij Ritheu
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére