Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Házi szemes...

Megint a netet bújtam, amikor számomra érdekes dolgot láttam. Két horgász úgy ért el kimagasló eredményt egy versenyen, hogy saját készítésű szemes mix-szel horgásztak. A történetből nekem csak pár dolog tetszett, így neki is láttam elkészíteni a saját magmixemet. A sztori úgy szól, hogy állítólag a potyka szereti a csicseriborsót és a köményt! Legyen! - gondoltam, és megbeszéltem barátommal egy kis főzést nálam.
Megint a netet bújtam, amikor számomra érdekes dolgot láttam. Két horgász úgy ért el kimagasló eredményt egy versenyen, hogy saját készítésű szemes mix-szel horgásztak. A történetből nekem csak pár dolog tetszett, így neki is láttam elkészíteni a saját magmixemet. A sztori úgy szól, hogy állítólag a potyka szereti a csicseriborsót és a köményt! Legyen! - gondoltam, és megbeszéltem barátommal egy kis főzést nálam. Kalandor típus vagyok, ezért mindenféleképpen ”magam” szerettem volna végrehajtani ezt a feladatot. Amúgy is kérdés volt előttem, hogy vajon megeszi-e a potyka a csicseriborsót? Érdekes dolog ez a horgászat, de a lényeg ezeken túl mutat: ez egy olyan dolog, amire egy emberöltő is kevés. Szerintem.

Előkészületek
Leosztottuk a lapokat, hogy ki mit hozzon. Nekem a kukorica és a tigrismogyoró volt a feladatom, a cimbi pedig csicseriborsót és búzát hozott. Nem volt nehéz elintéznem a hozzávalókat, ugyanis Nagyapám törzsgyökeres vidéki, és az ő kertecskéjében minden megtalálható. A legtutibb bio zöldségei neki vannak. Kaptam kukoricát vagy tíz kilót, tigrismogyorót a közeli kedvenc horgászboltomban vettem. Minden megvolt, nem volt más hátra, csak a főzés. A magokat megmostam forró víz alatt, és külön-külön tárolóedényekbe raktam előző este - persze beáztatva. Másnap este a csicserivel kezdtük a főzést, hamar (kb. ¾-ed óra alatt) meg is volt. A búzának több idő kellett, fél órával tovább főztük. Hatalmas diszperzites vödröt hozott barátom a szemesnek, és már repült is bele a búza és a csicseri. Előzetes egyeztetés után megbeszéltük, hogy a levével óvatosan bánunk: csak keveset rakunk mellé, inkább majd a finom kukorica leve legyen az alap. Kemény dolog ez a főzés! Három óra elteltével kezdett alakulni a kukorica, és addigra már a tigrismogyoró is magába szívta a vizet és a héja szépen kifeszült. Meglett a „tengeri” is (a vödör teljesen megtelt), kristálysóval megszórtuk ízlés szerint és kiporcióztuk őket kiselejtezett edényekbe.Tapasztalatok

Nem véletlenül mondják, hogy csak tiszta edénybe tároljuk a magokat! Ide jön egy sztori kicsit lejjebb... Az a doboz, amit főzés után rakunk el, kevésbé lesz romlandó és akár 3-4 hónapot is kibír, de jól záró edénybe kell rakni. Nem árt szólni a párunknak, így legalább tisztában lesz a ténnyel, hogy milyen állapotban fogja várni a konyha...

Nyáron a melegebb hónapokban megint szükség volt a főzésre, mert elfogyott a csodamix. Nekiláttam, úgy ahogy fent leírtam az előbb, de nagy meglepetésemre, kicsit büdös lett a tigrismogyoró. A legnagyobb hiba abban volt, hogy elkezdtük megfőzni ezt a dolgot (éreztük, hogy hiba lesz megfőzni, de a drága alapanyagot nem volt szívünk kidobni). Nem egészen egy óra múlva, amikor már forrt a cucc, elkezdett terjedni a lakásban valami leírhatatlan bűz. Mire azonosítottuk, mi csinálja ezt, már teljesen dőlt ki a lakásból a dögszag! Azonnal bele a vödörbe (3. hiba :) ), onnan a kuka volt a pozíció. Felfelé a lépcsőn csak úgy húztuk magunk után ezt a „jellegzetes” szagot. Felérve nem akartam bemenni a lakásba, de nem volt jó sehol. Irány befelé, domestos elő, fertőtlenítés és takarítás. Nem telt el egy óra és megjött a párom!!!!!! Nem örült neki, de a vége úgy is röhögés lett, hála a pozitív hozzáállásának, hogy hagyta a horgászt fejlődni.

Ötleteim
Ezen túl csak „friss” alapanyagokkal fogok dolgozni!
Az egész magmixhez, ami kb. 10kg, hozzáöntöttünk egy kis folyékony aromát, hogy ez által is jobb íze legyen. Sokan sokféle módon horgásznak, ezért mások máshogyan ízesítenek, de mi csak édeskukorica aromát használunk a szemeshez, mert nekünk ez vált be. Az aromából nem adagoltunk sokat, csak amennyitől átvesz, egy kis illatot - persze átmozgatom a vödörben, hogy minél jobban összeérjenek az ízek. Az aromázás előtt azonban külön levettem egy adagra valót, amit köménnyel ízesítettem, mert ugye ez is szerepelt az elején. Nyáron a nagy melegben fogtam ezzel e kombinációval halat, míg cimborámnak egy kapása sem jött össze - persze ö nem akarta kipróbálni, inkább saját csalijait próbálgatta eredménytelenül.A magok így is -úgy is..
Használat a mindennapokban

Horgászatok alatt hajlamos voltam elfelejteni azt a tényt, hogy ezzel etettem... Kevés kapásom volt, ami nem véletlen, hiszen mindig más csalit raktam fel, mint amivel etettem és ezzel szerintem megzavartam a halakat. A kukorica stimmelt, de az ízvilág már kevésbé. Amikor váltottam akkor már volt kapásom is, halam is. Ez már többször volt így más tavakon is. Tehát érdemes otthon szenvedi és átélni felejthetetlen dolgokat a konyhában. Persze ezek mellett, amikor a parton a "házira" jön a hal, a többi csodacsalira meg semmi, az nem rossz érzés.A kérdésemre a válasz: igen szereti!
Arányok
½ Kg csicseriborsó
½ Kg tigrismogyoró
2 kg kukorica
1 kg búza
Az arányok változóak voltak idén, függően attól mennyi mag kellett a pecához. A fenti arány az utolsó főzésünk receptje, amely főzés után még kapott 150 ml édeskukorica aromát.

Írta: Varga Dávid
Fotók: Varga Dávid
AJÁNLOTT CIKKEK
Methoddal Maróton

Methoddal Maróton

2020. október 26. - Oláh Tamás
Megfűszerezett pontyozás - Sikeres váltások

Megfűszerezett pontyozás - Sikeres váltások

2020. október 21. - Tanács Jani
Esős horgásznap

Esős horgásznap

2020. október 15. - Nagy Róbert
Feederbotos portya a Tisza-tavon

Feederbotos portya a Tisza-tavon

2020. október 06. - Nagy Róbert
Rapid Pontyozás a Háziréti tavon

Rapid Pontyozás a Háziréti tavon

2020. szeptember 28. - Nagy Róbert
Matek, vírus, óriássüllő

Matek, vírus, óriássüllő

2020. szeptember 25. - Szily László
Pontyozás egyszerűen - a Sticky, a Worm és a Pro feeder

Pontyozás egyszerűen - a Sticky, a Worm és a Pro feeder

2020. szeptember 22. - Illés Zoltán
Rapid pontyozás a LUPA tavon

Rapid pontyozás a LUPA tavon

2020. szeptember 04. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére