Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Hogyan csinálj PVA barát szemesanyag mixet?

A vegyes magmix hosszú ideje a horgászok jól bevált csalogatóanyaga, legyen szó bármilyen módszerről. Ebben a cikkben a Dynamite Baits példáján azt mutatjuk be, hogyan lehet a mezei magmixből PVA-ban dobálható csalogatóanyagot varázsolni
A vegyes magmix hosszú ideje a horgászok jól bevált csalogatóanyaga, legyen szó bármilyen módszerről. A Dynamite Baits FRENZIED magmix családja számos módon bevethető, akár magában etetőrakétázva vagy etetőanyaghoz keverve, de a PVA hálóban nem lehet használni – kivéve, ha egy kicsit megvariáljuk.

Minden hal kedvence
Minden hal kedvence


A Frenzied magmix család kizárólag főzött magokat tartalmaz, hozzáadott tartósítószerek nélkül, így nem PVA barát termék. Ez azért van, mert a doboz a magokat és a saját levüket tartalmazza, ami épp oly annyira csalogató hatású a halak számára, mint amennyire gyorsan oldja a PVA hálót. A PVA egy olyan anyag, amely víz hatására feloldódik, de vannak olajok és folyadékok, amelyekre megtartja az állagát. A magmixek vízben áznak, mielőtt megfőzik őket, így utána ugyan egy csalogatóanyagban gazdag, de PVA-ban használhatatlan lében úszó magmixet kapunk.

Több módja van, hogyan tudunk vizes magmixből PVA barát anyagot csinálni. Az egyik, hogy sót adunk hozzá, a másik, hogy PVA barát folyadékban áztatjuk.

PVA barátosítás: ON
PVA barátosítás: ON


Mind a kettő módszer kis erőfeszítéssel megoldható. Első lépés, hogy teljesen lecsurgatjuk a magokon lévő levet. Ez nem veszteség, sőt! Kiváló anyag száraz bojlikat vagy etetőanyagot felnedvesíteni. Ezen kívül nem kell mást csinálnod, csak hozzáadni sót vagy PVA barát folyadékot és pár percig állni hagyni a mixet! A hozzáadandó mennyiség elsősorban a magmix összetételétől és nedvességtartalmától függ. Itt is igaz, hogy óvatosan adagoljunk, hisz hozzáadni még lehet, de elvenni már nem!

Másik módja a magmix PVA baráttá tételére, hogyha etetőanyagot, pelletet vagy összetört bojlit adunk hozzá, annyit, amennyi még épp felszárítja a felesleges nedvességet. A stick mix hozzáadása szintén egy jó megoldás!
A fenti opciók közül a PVA barát folyadék hozzáadása a legpraktikusabb annyiban, hogy a PVA zacsikat előre meg lehet még otthon is csinálni és ugyanabban az edényben tárolni, így azok nem száradnak ki. A magok többet áznak a folyadékban, ezért többet fel tudnak belőle szívni, ami aztán a mederben hosszabban tartó csalogató hatást jelent.

Minél többet ázik, annál tovább csalogat
Minél többet ázik, annál tovább csalogat


A Dynamite Carp palettáján szereplő összes folyadék és dip PVA barát, így ezeket bármilyen magmix-szel lehet vegyíteni. Gyakran beválik, ha ellentétes ízeket variálunk, pl. az édes kukoricához és tigrismogyoróhoz egy halas folyadékot keverünk. Ez olyan helyeken működik jól, ahol a halak már láttak külön édeset, büdöset, és rámozdulnak az ismeretlen vegyes kombinációra…

Vannak olyan folyadékok, amelyek a magmix színét is megváltoztatják. Például a Robin Red mély sötétpiros színt és fűszeres ízt ad a magoknak, a Sardine & Anchovy pedig egy homályos zöld színt, ami pont olyan, mint a gazdag madárvilággal rendelkező tavak színe. Más folyadékok, mint pl. a CSL vagy a Tigrismogyoró felhősítő hatásúak, amelyek az egész vízoszlopot bemozogják.

A CSL valószínűleg a legnépszerűbb folyadék, amelyet a magok felöntésére használnak, mivel ez is magból készül, nevezetesen a kukoricaszemek erjesztéséből. Sok cég csinál ilyen folyadékot, ezek között azért vannak apró különbségek. A Dynamite Baits CSL természetesen gazdag aminosavakban és proteinben, készítésénél a kukoricaszemeket addig erjesztik, amíg a cukrok és enzimek elkezdenek lebomlani.

A kezdet és a vég: CSL
A kezdet és a vég: CSL


Ne legyünk hát restek, bátran kísérletezzünk, hiszen a lehetőségek tárháza csaknem korlátlan!

Forrás: Coarse Fishing Tips 2014. 07.16
AJÁNLOTT CIKKEK
Benta tavi feeder horgász verseny-beszámoló

Benta tavi feeder horgász verseny-beszámoló

2019. április 10. - Illés Zoltán
Feeder horgász verseny beszámoló - Moby Dick

Feeder horgász verseny beszámoló - Moby Dick

2019. április 10. - Bittó Zoltán
Tőzegtavi kalandok... mert április a legjobb!

Tőzegtavi kalandok... mert április a legjobb!

2019. április 09. - Nagy Róbert
Pergető Akadémia 2019 május

Pergető Akadémia 2019 május

2019. április 08. - Balogh Gábor
Csak azt ne mondd, hogy teszt!

Csak azt ne mondd, hogy teszt!

2019. március 29. - Bittó Zoltán
Egy tavaszi wobblerezés tanulságai

Egy tavaszi wobblerezés tanulságai

2019. március 28. - Balogh Gábor

A hobbid a szakmánk! Tetejére