Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Hogyan csinálj PVA barát szemesanyag mixet?

A vegyes magmix hosszú ideje a horgászok jól bevált csalogatóanyaga, legyen szó bármilyen módszerről. Ebben a cikkben a Dynamite Baits példáján azt mutatjuk be, hogyan lehet a mezei magmixből PVA-ban dobálható csalogatóanyagot varázsolni
A vegyes magmix hosszú ideje a horgászok jól bevált csalogatóanyaga, legyen szó bármilyen módszerről. A Dynamite Baits FRENZIED magmix családja számos módon bevethető, akár magában etetőrakétázva vagy etetőanyaghoz keverve, de a PVA hálóban nem lehet használni – kivéve, ha egy kicsit megvariáljuk.

Minden hal kedvence
Minden hal kedvence


A Frenzied magmix család kizárólag főzött magokat tartalmaz, hozzáadott tartósítószerek nélkül, így nem PVA barát termék. Ez azért van, mert a doboz a magokat és a saját levüket tartalmazza, ami épp oly annyira csalogató hatású a halak számára, mint amennyire gyorsan oldja a PVA hálót. A PVA egy olyan anyag, amely víz hatására feloldódik, de vannak olajok és folyadékok, amelyekre megtartja az állagát. A magmixek vízben áznak, mielőtt megfőzik őket, így utána ugyan egy csalogatóanyagban gazdag, de PVA-ban használhatatlan lében úszó magmixet kapunk.

Több módja van, hogyan tudunk vizes magmixből PVA barát anyagot csinálni. Az egyik, hogy sót adunk hozzá, a másik, hogy PVA barát folyadékban áztatjuk.

PVA barátosítás: ON
PVA barátosítás: ON


Mind a kettő módszer kis erőfeszítéssel megoldható. Első lépés, hogy teljesen lecsurgatjuk a magokon lévő levet. Ez nem veszteség, sőt! Kiváló anyag száraz bojlikat vagy etetőanyagot felnedvesíteni. Ezen kívül nem kell mást csinálnod, csak hozzáadni sót vagy PVA barát folyadékot és pár percig állni hagyni a mixet! A hozzáadandó mennyiség elsősorban a magmix összetételétől és nedvességtartalmától függ. Itt is igaz, hogy óvatosan adagoljunk, hisz hozzáadni még lehet, de elvenni már nem!

Másik módja a magmix PVA baráttá tételére, hogyha etetőanyagot, pelletet vagy összetört bojlit adunk hozzá, annyit, amennyi még épp felszárítja a felesleges nedvességet. A stick mix hozzáadása szintén egy jó megoldás!
A fenti opciók közül a PVA barát folyadék hozzáadása a legpraktikusabb annyiban, hogy a PVA zacsikat előre meg lehet még otthon is csinálni és ugyanabban az edényben tárolni, így azok nem száradnak ki. A magok többet áznak a folyadékban, ezért többet fel tudnak belőle szívni, ami aztán a mederben hosszabban tartó csalogató hatást jelent.

Minél többet ázik, annál tovább csalogat
Minél többet ázik, annál tovább csalogat


A Dynamite Carp palettáján szereplő összes folyadék és dip PVA barát, így ezeket bármilyen magmix-szel lehet vegyíteni. Gyakran beválik, ha ellentétes ízeket variálunk, pl. az édes kukoricához és tigrismogyoróhoz egy halas folyadékot keverünk. Ez olyan helyeken működik jól, ahol a halak már láttak külön édeset, büdöset, és rámozdulnak az ismeretlen vegyes kombinációra…

Vannak olyan folyadékok, amelyek a magmix színét is megváltoztatják. Például a Robin Red mély sötétpiros színt és fűszeres ízt ad a magoknak, a Sardine & Anchovy pedig egy homályos zöld színt, ami pont olyan, mint a gazdag madárvilággal rendelkező tavak színe. Más folyadékok, mint pl. a CSL vagy a Tigrismogyoró felhősítő hatásúak, amelyek az egész vízoszlopot bemozogják.

A CSL valószínűleg a legnépszerűbb folyadék, amelyet a magok felöntésére használnak, mivel ez is magból készül, nevezetesen a kukoricaszemek erjesztéséből. Sok cég csinál ilyen folyadékot, ezek között azért vannak apró különbségek. A Dynamite Baits CSL természetesen gazdag aminosavakban és proteinben, készítésénél a kukoricaszemeket addig erjesztik, amíg a cukrok és enzimek elkezdenek lebomlani.

A kezdet és a vég: CSL
A kezdet és a vég: CSL


Ne legyünk hát restek, bátran kísérletezzünk, hiszen a lehetőségek tárháza csaknem korlátlan!

Forrás: Coarse Fishing Tips 2014. 07.16
AJÁNLOTT CIKKEK
Novemberi útravaló

Novemberi útravaló

2020. november 17. - Nagy Róbert
Keszegezés a Hárosi-öbölben

Keszegezés a Hárosi-öbölben

2020. november 16. - Oláh Tamás
Novemberben pontyra

Novemberben pontyra

2020. november 06. - Nagy Róbert
Minden rendeléshez egy 20 százalékos kupon!

Minden rendeléshez egy 20 százalékos kupon!

2020. november 03. - Horgász-Zóna
Methoddal Maróton

Methoddal Maróton

2020. október 26. - Oláh Tamás
Megfűszerezett pontyozás - Sikeres váltások

Megfűszerezett pontyozás - Sikeres váltások

2020. október 21. - Tanács Jani
Esős horgásznap

Esős horgásznap

2020. október 15. - Nagy Róbert
Feederbotos portya a Tisza-tavon

Feederbotos portya a Tisza-tavon

2020. október 06. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére