Horgász-Zóna menü

Keresés szűkítése

Keresés cikkekben is
Akciós szettek
Feeder botok, picker botok
Bojlis botok
Pergető botok
Speciális botok
Teleszkópos botok
Úszós botok
Orsók
Horgászszékek, ágyak és kiegészítőik
Feederes aprócikkek, kiegészítők
Pontyos aprócikkek, kiegészítők
Általános aprócikkek
Általános kiegészítők
Csalik, etetőanyagok
Csalizás, etetés kellékei
Előke zsinórok
Etetőkosarak
Felszerelés-tartó eszközök
Főzsinórok
Haltartók, merítőhálók
Horgok
Kapásjelzők
Műcsalik, ólmok és horgok
Ragadozó horgászat kiegészítői
Ólmok
Vízparti kényelem, megjelenés
Rod-pod, bottartó villa, fej
Úszós horgászat kiegészítői
Úszók

Kedvencek
Kosár
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:Regisztráció | Elfelejtett jelszó
  • Daiwa, Cormoran készletkisöprés
  • Master Class feeder
  • Bait-Tech Juice dumbells
  • Hanatu szuper távdobó kosár

Hölgyeim! Irány horgászni!

|

Hogy is kezdődött?

Évekkel ezelőtt elkísértem az unokabátyámat a Lakiteleki holt Tiszára pergetni.
Csónakba szálltunk és kajakos múltamra való tekintettel "megnyertem" az evezés lehetőségét. Gyönyörű látvány fogadott minket, hűvös szellő fújt, a parton már sárgultak a fák levelei. Teljesen magával ragadott ez a mérhetetlen nagy nyugodtság, természetesség és a béke, ami körbevett minket.

Már visszafele tartottunk, mikor cserét ajánlottam az unokabátyámnak, miszerint evezzen Ő és had próbáljam ki a pergetést én is. Nem tűnt bonyolultnak a dolog, csak bedobom és kitekerem… =) A nap már lefele kúszott, amikor megfeszült a zsinór. Nagyon megijedtem, szinte felsikoltottam. Mikor megállt a csónak, biztatást és segítő szavakat kaptam… A nagy izgalomban olyan gyorsan a kezemben akartam tudni a kis „zsákmányt”, hogy eltört a pergető bot spicce, a hal viszont a lábaim előtt hevert.

A mai napig emlékszem arra az érzésre: remegett kezem-lábam, iszonyatos adrenalin futott végig a testemben és csodálatos felszabadultságot éreztem… Egy pici, 20cm-es kis balint sikerült kipergetnem! A „drága” unokabátyám tekintete egyszerre ölt és ölelt.. Mikor már kezdtem volna mentegetőzni az eltört bot miatt, csak annyit kérdezett: milyen érzés volt?! ;)

Így kezdődött… Ezután, a kirándulás után beszereztem egy két kelléket és néha-néha vele tartottam bojlizni is. Az idő elteltével és a sikeresen eltöltött horgászatok után egyre nagyobb lett az érdeklődésem és a szenvedélyem a horgászat és a pontyok iránt. Szerencsém volt a Tatai derítőtavon elöltetni több hosszú hétvégét, megismerhettem a Bia Carp lake tó lakóit, megfordultam a gyönyörű partjával rendelkező Gyermelyi tavon és a nagy szerelmem lett a Préri tó.

smink, körömlakk, hal... :)
smink, körömlakk, hal... :)


Mindig tapasztalt horgászok társaságában voltam, így nekem csak ugranom kellett ha kapás volt. Mára már, sok mindenbe beleláttam és rájöttem, hogy ugyan szeretek horgászni, de nem nagyon tudok…. =( ezért elhatároztam, hogy megtanulok! Személy szerint a boljizás keltette fel az érdeklődésemet leginkább. Felszerelésemet is erre a technikára rendeztem hát be. Tavaly nyáron készítettünk házi boljlit is, mindenféle ízesítéssel és persze különböző méretekben. Rengeteg horgász fórumot, beszámolót olvasok, miként lehet a végszereléket és a csalit a legoptimálisabban elkészíteni, figyelembe véve a gubanc keletkezésének megakadályozását, a csali megfelelő távolságát a horogtól és sok más nagyon fontos tényezőt.

Legutóbb a Kóspallagi horgásztón volt szerencsém egy régi barátommal egy éjszakát áthorgászni. Kétfajta csalit vittünk, az egyik egy halibutos pellet a másik egy halliszt alapú rákos ízesítésű bojli kisebb és nagyobb változata volt. Én a halibutosra esküdtem, az büdösebb volt gondoltam ez lesz a nyerő… Sokáig szinte hajnalig nem történt semmi. Még az éjjel átszereltem a bojlira hátha majd az… A biztonság kedvéért még a horog mellé készítettem egy kis csomag PVA hálót is.

kóspallagi emlék: 3,5 kg.
kóspallagi emlék: 3,5 kg.


Kora reggel fél öt magasságában „pánikolni” kezdtem, hogy bizony eredménytelen lesz az elmúlt 12óra, és úgy döntöttem, kipróbálom a házilag készített bojlikat és az ajándékba kapott dobócsövem… Az első kör inkább vicces, mint hasznos volt, de hamar ráéreztem a technikára, és mint az „ágyú” úgy szórtam a szerelékem helyét, majd visszaültem és gyönyörködtem a mindennapoktól elzárt, ébredező, békés környezetben. Kb. fél óra múlva a takarómból kicsavarodva ugrottam a kapásjelzőm sípolására. Ismét, mint minden alkalommal a torkomban dobogott a szívem és újra éreztem azt, amit legeslegelőször, amiért megszerettem a horgászatot. Hamarosan sikerült megmeríteni egy 3,5 kilós egészséges pontyot. Fotó után nagy volt az örömöm…

A halőrtől megtudtuk, hogy erre a tóra nem nagyon járnak bojlizni, így a halaknak talán idegen lehet ez a fajta csali. Időközben megtanultam a csali megválasztása több dologtól is függ: az időjárás, hőmérséklet, a víz hőfoka, a tó mélysége, kialakulása, stb. mind-mind szerepet játszhat.

Ha tudjuk miként alakult ki egy tó, sejthetjük, milyen íz világ válhat be ott leginkább. Ha egy már meglévő felduzzasztott mesterséges tóról beszélünk, akkor a halnak a természetes táplálékához a legközelebbi ízesítésű csalit kell, hogy válasszuk. Mindenképp halliszt alapú legyen, hiszen ha már volt a tónak saját ökológiája, akkor biztosan található a tóban rák, kagyló, csiga… Ezeket a pontyok – mint tudjuk - nagyon szeretik… Sok mindenre oda kell figyelni, az etetés a szerelékek szempontjából is, a halvédelme szempontjából is, a környezet védelme szempontjából is.

Megtanultam azt , hogy nagyon sokat kell tanulnom, mind technikailag, mind lexikálisan, amit gyakorlatban majd kamatoztatni tudok. Próbálom rendszerbe szedni és minél jobban elsajátítani a horgászat különböző fortéjait, hogy idővel ne szoruljak segítségre és a jövőben, versenyképes bojlis horgász lehessek.

Munkám során hölgyek tucatja fordul meg kezeim alatt, és mindig mesélek az élményeimről, amiket áhítatva és csodálkozva hallgatnak, hogy hogyan is lehet a horgászat nekem ekkora szerelmem, mikor az olyan piszkos, büdös és milyen "szegény" az a „halacska”… Mosolygok, mert fogalmuk sincs, hogy milyen érzés ez, mindig próbálom a legnagyobb átéléssel elmondani, egyszer kell csak kipróbálni… Megvannak a megfelelő felszerelések, melyek hal védelmét szolgálják, ilyen például a pontymatrac, a szájfertőtlenítő, a horogkiszedő és sok más egyéb eszköz, melyek használata során a hal nem szenved sérülést…

botok a vízben, kényelem, fröccs...:)
botok a vízben, kényelem, fröccs...:)


Amint az első hal meggörbíti a botot onnantól kezdve a büdös már nem büdös, hanem illatos…Amikor kiszabadítjuk a merítő szákból és felkészülünk egy fotóra a koszos már nem koszos… De akadjon bármilyen kellemetlenség és nehézség, mindent kárpótol a visszaengedés pillanata, amikor lassan megszokva a vizet újra szabadon int búcsút az aprócska vagy épp egy nagyobb pikkelyes barátunk… Minden Kedves hölgytársat csak biztatni tudok, ha nem is horgászni, de a párját elkísérni, már az is nagy élményt és kikapcsolódást nyújthat kivétel nélkül mindenki számára. =)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:Minden jog fenntartva © 2017 - Horgász Zóna
Horgász-Zóna Ügyfélszolgálat elérhetőségek:
Telefonszám: 06 1 240 5454
Mobil: 06 70 362 7167 (hétköznap 8:00-18:00-ig, szombaton 9:00-12:00-ig)
Email: ugyfelszolgalat@horgasz-zona.hu
G+: Google+
Horgász-Zóna Buda bemutatóterem és horgászbolt: 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95., telefon: 06 1 2405454
Horgász-Zóna Pest horgászbolt: 1138 Budapest Gyöngyösi sétány 8., telefon: 06 1 2390373
Horgász webáruház | Feeder bot | Nevis szett | Shimano orsó | távdobó orsó