Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Interjú a ZÓNA Pontyfogó kupán, első helyezést elért csapattal

Ígéretünkhöz hűen, az alábbi sorokon keresztül, bemutatjuk az I. ZÓNA pontyfogó kupán első helyezést elért „ZÓNA csapatot”, kicsit közelebbről. Reményeink szerint, minden kedves érdeklődő, aki szán pár percet az olvasásra, talál magának valami értékes információt. Következzen tehát a „két Robi”, azaz Nagy Róbert és Csákó Róbert!
Ígéretünkhöz hűen, az alábbi sorokon keresztül, bemutatjuk az I. ZÓNA pontyfogó kupán első helyezést elért „ZÓNA csapatot”, kicsit közelebbről. Reményeink szerint, minden kedves érdeklődő, aki szán pár percet az olvasásra, talál magának valami értékes információt. Következzen tehát a „két Robi”, azaz Nagy Róbert és Csákó Róbert!

Horgász-Zóna: „Miért” indultatok a versenyen? Hogyan jött össze egyáltalán a Nagy Robi-Csákó Robi duó? Horgásztatok e már együtt a verseny előtt?

Nagy Robi.: A HORGÁSZ-ZÓNA első ilyen jellegű versenyét egész egyszerűen nem hagyhattuk ki! Csákó Robit már régebb óta ismertem Jászberényből. Elszánt, a pontyhorgászatban folytonosan a kihívásokat, új utakat kereső horgásznak tartom. Habár közös horgászatunk még ez idáig nem volt… azt gondolom, hogy ennél szebb „debütálást”, nemigen tudtam volna elképzelni magunknak.

Csákó Robi: Természetesen azért indultunk, hogy nyerjünk. Ez a duó már évek óta szerveződik, nem titok az sem, hogy több hónapos eszmecsere előzte meg a versenyt. Sajnos azelőtt, még nem volt lehetőségünk együtt horgászni.

Nagy Róbert és Csákó Róbert
Nagy Róbert és Csákó Róbert


H.-Z.: Milyen ismereteitek voltak a vízzel kapcsolatosan? Volt-e alkalmatok készülni, tréningezni a helyszínen a versenyt megelőzően?

N.R.: A PRÉRI tórendszer „bojlis” taván eddig kétszer voltam életemben. Az első alkalommal – mondhatom - parádésat horgásztam ott, akkor 9 darab nagytestű pontyot sikerült kifognom 110 kiló összsúlyban! Azonban a második alkalommal, ez év április elején „nulláztam”. Éppen ezért, felettébb vegyes érzelmekkel vártam a versenyt...

Cs.R.: Kettőnk közül csak Robi volt ezen a vízen… Közös horgászatra sem volt időnk.

mindvégig szép halakat fogott a zóna csapat...
mindvégig szép halakat fogott a zóna csapat...


H.-Z.: Milyen felfogásban válogattatok a verseny előtt a különböző csalik és csalogatóanyagok közül?

N.R.: A verseny időpontja április végén volt, véleményem alapján ez egy átmenetei időszak, ami a pontyok tartózkodási helyét és táplálkozási szokásait illeti. Ennek megfelelően, próbáltunk egy nagyon széles palettát magunkkal vinni a csalogató és csalizó anyagok közül. Alapozó etetésünk végül is, fűszeres és erjesztett íz világból tevődött össze. Ha pontyozásról van szó, mind a ketten maximalisták vagyunk Robival, alaposan felkészülünk a csalikból és a különböző csalogatóanyagokból. Nem bízzuk a véletlenre…

Cs.R.: A „bőségek” tárházából próbáltuk kiválasztani a lehető legjobbat, figyelembe véve az „épp hogy csak” felmelegedő vízhőmérsékletet, és az éledő természetet.

H.-Z.: Hogyan kezdtétek meg meg a versenyt? Véleményetek szerint mennyire volt befolyásoló tényezővel a kisorsolt, kiválasztott horgászhelyetek?

N.R.: Köztudott, hogy versenykörülmények között, a tavak szélei, öblei, a fás, a nádassal benőtt részek, mindig jobbak, mint a nyíltvízi szakaszok…ezért egy szerencsés sorszámot húzva, nem sokat gondolkodtunk azon, hogy hova üljünk le. Az egyes sorszámú, szélső helyet választottuk. A versenyt alapos (50 perces!!) etetéssel kezdtük, igyekeztünk két parthoz közelebbi, általunk szimpatikusnak tűnő támpontot megetetni.

Cs.R.: A versenyt fáradságos pakolás, illetve terepszemle előzte meg. Természetesen örültünk a kisorsolt, kiválasztott helyünknek, de ami ugyanilyen fontos: 100%-ban bíztunk is benne!

egységben...sikeresen...
egységben...sikeresen...


H.-Z.: Hogyan alakult számotokra a verseny első 8 órája? Mikor jött az első hal?

N.R.: Habár volt 3 kapásunk a reggeli időszakban, hatalmas meglepetésre és nem kis bosszúságunkra, az első kifogott halunkig délután fél négyig kellett várnunk… Eközben folyamatosan variáltunk, cserélgettük a csalikat és az etetőanyagunkat is megváltoztattuk menet közben párszor. Az első hal után, hatalmas „lelki” tehertől szabadultunk mindketten meg. Ezt követően futószalagon jöttek a szebbnél-szebb halak.

Cs.R.: A verseny első egy negyedében sajnos csak 3 elrontott kapást tudtunk felmutatni, ellenben a versenytársainkkal, akik már rég „otthagytak minket” az utolsó helyeken...

két Robi..szép ponty
két Robi..szép ponty


H.-Z.: Hogyan találtatok rá a „nyerő” csalira, csalikra? Milyen etetési szisztémát alkalmaztatok? Mennyire volt döntő az etetés?

N.R.: Nem csinálok belőle titkot, 150 különböző horogcsalit „hurcoltam” magammal a versenyre... Természetesen ezeket nem is lehetett volna mindet végig próbálni egy ilyen jellegű versenyen. Volt egy elképzelésem mi lesz a nyerő és persze előzetesen is tájékozódtam a prérin „ütős” ízekről. Meg kell említenem azt a meglepetés csalit is, ami végül számomra kiemelkedő fogásokat hozott. Azonban itt és most erről nem nyilatkoznék… legyen ez egy „ZÓNA-titok”... Véleményem szerint az etetés mindig és mindenhol kiemelkedő fontossággal bír! Ebből nem engedek, habár némely esetben megmosolyogják a parton, amit a a SPOMB-bal leművelek egy-egy pecámon. Aztán a mosoly addig tart, amíg ki nem fogom az első halam…majd szépen sorban a többit… Ezen a versenyen is döntő volt a két „közeli” etetés… bár teljesen csak az elcsendesedett esti órákban működtek számomra, de akkor nagyon!

Cs.R.: A nyerő csalit mindig nehéz megtalálni,és valójában nem is lehet azt mondani, hogy megtaláltuk,hiszen nem kifejezetten csak 1 termékkel fogtuk a halakat. Természetesen voltak ízek, amik kimagaslóan teljesítettek,mint például a kolbászos „csoda csali”, illetve - nem titok - még a halas-szilvás golyó sem. Az etetésnek a rövidebb távon bevetett végszerelékünknél volt hatalmas jelentősége. De bátran állítjuk, hogy a halain felét etetés nélkül fogtuk, keresve a halat.

a teljes csapat...Vilmossal és Martinnal
a teljes csapat...Vilmossal és Martinnal


H.-Z.: Hogyan alakult az éjszaka, milyen fogásokat könyvelhettetek el?

N.R.: Ahogy említettem, számomra a lenyugodott, elcsendesedett esti, valamint éjszakai órák hoztak szép halakat. Volt olyan periódusom, hogy egymás után fogtam ki 4 darab 10 kiló körüli pontyot egy helyről…

Cs.R.: Az éjszakától egy kicsit tartottunk, de mélyen bíztunk is benne, hogy az a sok hal, ami nappal a vízfelszínen ugrált, forgott, lemegy a fenékre és találkozik is a horgunkkal. Az éjszaka közepén is fogtunk szép halakat a rövidtávon bevetett végszerelékkel. Igaz, az érdem ekkor Nagy Robié volt… aki nulla perc alvással, mindvégig aktívan és eredményesen horgászott az „éj leple” alatt.

Csákó Robi esti hala...
Csákó Robi esti hala...


H.-Z.: Mi volt a legemlékezetesebb élményetek a ZÓNA kupáról?

N.R.: Számomra, az éjszaka órái hoztak, örökre kitörölhetetlen szép horgász "pillanatokat". Meg említenem a két segítőnket is, akikkel szintén hatalmas élmény volt végig horgászni ezt a 32 órát. Mészáros Martin és Di Giovanni Vilmos igazi jó baráttá avanzsált a szememben, ezúttal is köszönöm nekik, hogy ott voltak és segítettek! Ja, ki ne hagyjam: volt olyan szituáció, amikor a négy botból egyszerre hármon is kapás volt… hát ez a 3 botos fárasztás is, fantasztikus emlék marad a számunkra!

Cs.R.: Most hirtelen nem is tudnék mondani egy konkrét dolgot sem, ami emlékezetes lenne, mert az egész verseny, a társaság, a halak, a környezet mind-mind magába foglal egy tökéletes, felejthetetlen emléket!

Nagy Robi éjszakai vendége....10 feletti...
Nagy Robi éjszakai vendége....10 feletti...


H.-Z.: Mit csinálnátok másképp a versenyen?

N.R.: Nehéz kérdés…talán nem is sok mindent. Azt gondolom, a csapatunk által kifogott közel két és fél mázsa(!) ponty nem nagyon hagy kivetni valót maga után. Változtatni azonban mindig érdemes, és a tapasztalatokat következetesen "kell" átültetni a soron következő horgászatba. Azt vallom: ez a fejlődés egyetlen lehetséges útja!

Cs.R.: Semmit. Teljes mértékben megfeleltünk a saját elvárásainknak, és azt gondolom, kimagasló teljesítményt sikerült nyújtanunk. Tettük ezt az áhított győzelem és a kifogyhatatlan pontyhorgász vágyunk érdekében.

H.-Z.: Jövőre eljönnétek-e ismét a versenyre?

N.R.: Mindenképp! Igaz, ami igaz: a címvédés mindig a legnehezebb…

Cs.R.: Mi lennénk a legelső jelentkezők egy hasonló versenyen, ami akár lehetne hosszabb is, mint 32 óra…

a dobogó tetején...mindig felemelő érzés....
a dobogó tetején...mindig felemelő érzés....


H.Z.: Köszönjük a beszélgetést!

Horgász-Zóna
AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére