Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Kezdjük el!

Kezdjük el!
Egy kezdet sosem könnyű, pláne akkor nem, ha az ember, fejben még be sem fejezte igazán az előző szezont. Türelmetlenül számolni a napokat, várni, hogy olvadjon a jégpáncél, felszereléseket karban tartani, újdonságokat beszerezni és még sorolhatnám... ugye ismerős!?
Egy kezdet sosem könnyű, pláne akkor nem, ha az ember, fejben még be sem fejezte igazán az "elmúlt" szezont. Türelmetlenül számolni a napokat, várni, hogy olvadjon a jégpáncél, felszereléseket karban tartani, újdonságokat beszerezni és még sorolhatnám... ugye ismerős!?

Valahogy így vagyok ezzel most én is, mégis az idő múlásával egyre izgatottabbá válok, pont ugyanúgy, ahogyan már hosszú évek óta mindig ilyentájt. Aztán végre... mintegy 39 napos "pause" után, újra biztató hírek érkeznek: olvadnak a tavakat borító "jégmezők"! Két barátommal együtt, szokásunkhoz hűen, egy, a fővároshoz nem túl messzire található tavat vettünk célba a klasszikus "nyitányhoz"...

Szerencsémre nem én vagyok most a sofőr, így fejemet az ülésre hajtva, van időm kicsit gondolataimba merülni az indulás reggelén. Sötét van még odakinn, de legalább, "metsző hideg" már nincs, ezt társaimmal, azért örömmel nyugtázzuk. A december 30-án megejtett utolsó horgászatunk történései cikáznak a fejemben - erről egy korábbi írásomban már olvashattatok - ami mondhatni, felettébb pazar zárása volt a 2015-ös esztendőnek. Fogynak a kilométerek "alattunk" és mi csendben ülünk odabent - mint egy távoli planéta felé száguldó űrhajó utasai - miközben szinte hallom a "fogaskerekek kattogó zaját" a fejekből...

"Az idő sohasem vár, szigorúan halad tovább. De nemcsak az idő halad, vele együtt az életünk is telik, ugyanazon a pályán. Ha valamit elrontottunk, nem fordulhatunk vissza, hogy újra próbálkozzunk vele. Az idő nem ismeri a második esély fogalmát..." (1.)

Megérkezünk. A tó viszonylag csendes, csupán pár, végletekig elszánt horgász gubbaszt a fűtött faházakban, valamint ismerős pergető srácokkal találkozunk még kora reggel a parton. Február legeleje van, így szinte "üres" a tó - kedvünkre válogathatunk - gyorsan el is foglaljuk az egyik, nekünk szimpatikus helyet. Felesleges mozdulatok nélkül, hamar kész az állásunk, Gyula a balos, én a jobb oldalt lakom be, míg Attila barátom most közülünk a "középcsatár". Lugosi Gyula - aki vállalkozásunkban egyébiránt a közvetlen kollégám - a pontyhorgászat szakértő megszállottja, az alábbi készségekkel kezdte meg a szeles, de többnyire napos idővel ránk köszöntő évadnyitót:

Gyula is nagy erőkkel kezdte meg a tó vallatását...
Gyula is nagy erőkkel kezdte meg a tó vallatását...


>>Rod-pod: FOX RANGER pod
>>Botok: SHIMANO TRIBAL VELOCITY 3,6m., 3 lbs.
>>Orsók: SHIMANO MEDIUM BAITRUNNER XT-A LONG CAST
>>Főzsinór: ASSO ULTRA CAST 0,26 mm.
>>E.jelzők: C.A. SENSOR WDX
>>Swingerek: D.A.M MAD
>>Horog: GARDNER MUGGA 8-as
>>Kosár: HANATO 65 gramm.
>>H.előke zs.: POWER PRO 0,13 mm.

A HANATO kosarak alapjaiban változtatják meg a dobásaink nagyságát és pontosságát...
A HANATO kosarak alapjaiban változtatják meg a dobásaink nagyságát és pontosságát...


Ahogy látjátok, hozzám hasonlóan, ő is a HANATO sorozatból a 65 grammos, "original" verzióját alkalmazta, "félig csúszóra" szerelve. Az "igen jó kezű", és alaposan felkészült társam - bízott a jó minőségű főzsinórjában - ezúttal, dobóelőke nélkül horgászott (hozzáteszem zsinórszakadás nélkül). Én az alábbi montázst raktam össze, erre az alkalomra:

>>Rod-pod: FOX SKY pod
>>Botok: SHIMANO TRIBAL XS1 INTENSITY 3,9m., 3,75 lbs.
>>Orsók: SHIMANO AERO TECHNIUM MgS 10000XSB
>>Főzsinór: ASSO ULTRA CAST 0,24 mm. (dobó e.: 0,35 SUFIX mono)
>>E.jelzők: 30PLUS KODEX ALARM
>>Swingerek: FOX MK3 "BLACK"
>>Horog: PB PRODUCTS JUNGLE HOOK 6-os
>>Kosár: HANATO 65 gramm.
>>H.előke zs.: POWER PRO 0,15 mm.

Felszereléseim és csalijaim, ezúttal sem hagytak cserben...
Felszereléseim és csalijaim, ezúttal sem hagytak cserben...


Felszereléseink lelkét tehát - ahogy említettem - a már időközben sokatok által megismert és sikeresen használt Zóna HANATO kosarak alkották. Ezek az eszközök, speciális kiképzésüknek köszönhetően, viharos szélben is jól és pontosan dobhatóak. "Belevalónak" a BAIT-TECH cég széles palettájáról, választásunk ezúttal, több okból is, az ENVY GREEN elnevezésű, igen izgalmas, 2 kilogrammos kiszerelésben elérhető keverékére esett... Ez az anyag ugyanis, bőven tartalmaz kiváló minőségű őrölt halibut pelletet és kendermagot. Ez az ütős "kombó", valamint a hozzáadott prémium minőségű halliszt, hal olaj és a további "aminok-nak" köszönhetően, egy igazán tartalmas és bizalomgerjesztő etetőanyagot kapunk kézhez - természetesen - a törőszitán való áttörés után.

Itt jegyezném meg, hogy "tervezői", az ENVY GREEN-t, eredetileg klasszikus method mix-nek szánták, ám sikeressége, igen hamar meggyőzte használatáról, a tudatos "bordás" kosár rajongókat is Európa szerte... Gyulával, ehhez az anyaghoz, 1 kilogrammhoz számítva, 3 marék BAIT-TECH MARINE HALIBUT 3 mm-es pelletet is adagoltunk, valamint, a szinte elmaradhatatlan, negyed flakon BAIT-TECH KRILL&TUNA LIQUID sem maradhatott ki... Ugye, hogy nem hangzik rosszul?

"Elmúlhatunk, de cselekedeteink nem tűnnek el nyomtalanul, örökké élnek az örökké tartó eredményekben és következményekben. Vándorok vagyunk, de lépteink nyomát nem fújja el a szél, semmi sem történhet, ami nem a múlt következése lenne, hiszen a jövő is csak a múlt folytatása..." (2.)

Takaros februári ponty... neki is ízlett a POLONI!
Takaros februári ponty... neki is ízlett a POLONI!


A szél nem csendesedett, ami nagyban megnehezítette a pontos dobások kivitelezését, azonban hála a HANATO kosaraink középpontos plusz ólmozásának, ezzel a problémával sem volt gondunk... A halak, szinte azonnal reagáltak a keverékünkre, míg a csalik terén ezúttal a fűszeresebb ízvilágú BAIT-TECH POLONI POP UP 14 mm-es változata és a szinte mindig halat adó, BAIT-TECH FLUORO POP UP PINEAPPLE&SQUID "golyók" dolgoztak jól. Engem ugyan ez nem lepett meg, de igaz ami igaz, a mohó kárászok gyakran már túl aktívnak bizonyultak a nap folyamán. Pontyok terén, jó pár kisebb példány között, (1-3 kilogrammig) Gyula bő ötös tövese és az én általam kifogott, 7 kilogrammos tükörponty emelkedett ki a nap folyamán.

Minden a képen... azt hiszem jó úton járunk!
Minden a képen... azt hiszem jó úton járunk!


"A múltat is teremteni kell... egy korszak attól lesz múlt, hogy megírják... Valamirevaló múlt megteremtéséhez néha nagyobb erő kell, mint a jövőéhez: mindent pontosan a helyére kell tenni. A rosszul elrendezett múlt feltámad, visszajár, állandóan zavarja az embert. A megíratlan idő meg agyszerűen el sem megy, ködszerűen üli meg a tájat és az elmét..." (3.)

Kezdjük el!
Kezdjük el!


A rövidke horgászidőnk hamar eltelt. Mind a hárman aktívan horgásztuk le a napot és a titkon remélt első pontyok is kifogásra kerültek. Reményeim szerint, valamennyi horgásztársam talált ebben a kis írásban valami számára használható információt vagy érdekességet! Mindenkinek, legalább hasonlóan eredményes szezonkezdést kívánok! Kezdjük el!

Üdvözlettel:

Nagy Róbert - BLACK CAP

Kedveljétek oldalamat a facebook-on, ahol további képeket és érdekességeket találtok kalandjaimról!

Black Cap facebook oldala

Idézetek:

1. Tendzin Gjaco
2. Jules Verne
3. Illyés Gyula


AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére