Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

A Körösök vízrendszerén érvényes régi és új szabályozás

A horgászat tulajdonképpen az egyik legősibb formája a táplálékszerzésnek. Nem kell hozzá egyéb az enciklopédia szerint, mint horgászbot, zsinór és horog. Célja a zsákmányállat, vagyis a hal kifogása. Mindenki, aki foglalkozik a horgászattal tudna még hozzátenni ehhez a definícióhoz, hiszen nemcsak eszközökre, de ügyességre és kitartásra is szükség van a cél eléréséhez. Mindamellett természetesen egy szabályozott tevékenységről van szó, amelynek alapjait az 1997. évi XLI. törvény határozza meg.
A horgászat tulajdonképpen az egyik legősibb formája a táplálékszerzésnek. Nem kell hozzá egyéb az enciklopédia szerint, mint horgászbot, zsinór és horog. Célja a zsákmányállat, vagyis a hal kifogása. Mindenki, aki foglalkozik a horgászattal tudna még hozzátenni ehhez a definícióhoz, hiszen nemcsak eszközökre, de ügyességre és kitartásra is szükség van a cél eléréséhez. Mindamellett természetesen egy szabályozott tevékenységről van szó, amelynek alapjait az 1997. évi XLI. törvény határozza meg. A horgászat megkezdéséhez igazoló dokumentumokra van szükségünk. Alapesetben horgászigazolvány, állami horgászjegy, területi engedély, fogási napló. Amelyek tovább szabályozzák lehetőségeinket.

A horgászokról sok minden állítható és sajnos sok esetben az állítás be is bizonyosodik. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy minden horgász mögött valójában egy „hétköznapi” ember rejtőzik, aki hajlamos lehet a bűnbeesésre, vagyis a szabályok áthágására. Véleményem szerint aki alapjában véve jól szocializálódott képes uralkodni önmagán és akár a beton között a mindennapokban, a természetben a hétvégéken is képes az alapvető normák betartására. Így nála ezen szabályok tulajdonképpen belső indíttatásból fakadnak. Vannak viszont akik nem ugyanebben a cipőben járnak és vagy érdektelenségből, vagy érdekből, esetleg csekélyebb képességeikből fakadóan, légyen bármi is az oka a horgászatra más szemmel tekintenek. Különösen ezen kategóriába eső horgásztársak figyelmébe ajánlom: érdemes átolvasni a már említett igazoló dokumentumokat. Ezek nem csak az országos horgászrendet tartalmazzák, a jogi szabályozást, hanem általános etikai és erkölcsi normákat is.
Mindannyiunk közös érdeke a vizeink védelme!

Ez a hobbi, vagy sportág ma már nem olcsó mulatság. Aki kényelmesen, vagy rövid idő alatt akar halat fogni annak a legtöbb esetben érdemes horgásztavakat választani az élővizek helyett. Itt fokozott az ellenőrzés és kevesebb a kihágás. Nem úgy az élővizeken, esetünkben a Körösökön. Lassan húsz éve horgászom és hivatalos ellenőrrel még csak egyszer volt szerencsém találkozni. Ezért is nehezedik a felelősség a horgásztársadalmat alkotó egyénekre, vagyis a horgászokra. Érdemes tehát mindenkinek jó mélyen magába néznie és egy kis lelkiismereti gyakorlatot végezni. Éppen ezért örülök annak, hogy az idei év további új változásokat hozott. Ami első olvasásra lehet ellenszenvet kelt, a sorok mögé nézve azonban kitűnik a végső cél nem más – ha közvetve is - mint maga a horgász. Az országos horgászrend mellett találunk egy környezet és vízvédelmi kisokost. Országos szövetségi, valamint a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok elérhetőségeit.
A Körösi Halász Szövetkezet felsővízi területi engedélyében az idén a halőrök már 5 telefonszámon elérhetőek a hathatósabb intézkedések érdekében. Szintén ezen belül külön figyelmeztetésként szerepel a nem őshonos halfajok vízbe való visszahelyezési tilalma. Az általunk kifogott és ezzel együtt szabályozottságunk által kötelezően pusztulásra ítélt halak a következőek: Ezüstkárász, törpeharcsa, fekete törpeharcsa és a naphal.
Az engedély a méretkorlátozott és tilalmi idővel védett halfajokból legfeljebb évi 120 kg elvitelére jogosítja fel a horgászt. Ezt a mennyiséget elérve a területi engedély érvénytelenné válik, horgászni kizárólag új területi engedély váltásával lehet.
Elvihető napi darabszám a MOHOSZ országos horgászrendje szerint, egyéb halfajokból napi 5 kg.
Az őshonos halállomány védelme érdekében 15 cm-es méretkorlátozás érvényes az alábbi halfajokra – természetesen ebből kifolyólag csalihalként sem használhatóak: domolykó, jászkeszeg, karikakeszeg, dévérkeszeg, lapos keszeg, bagolykeszeg, szilvaorrú keszeg, paduc, sügér.
A menyhal (Lota lota) legkisebb kifogható mérete 20 cm.
A Körösök vízrendszerén a harcsafogás december 1.-től március 1.-ig tilos.

Szemetes horgászhelyen továbbra is tilos horgászni és érdemes hangsúlyosan odafigyelni a fogási napló pontos vezetésére, ugyanis már a nem előírás szerinti vezetés is a területi engedély azonnali bevonásával jár! Mindennek megvalósíthatóságáért a horgász köteles magánál tartani legalább egy minimum 10 literes szemeteszsákot, halmérleget, mérőszalagot és golyóstollat.
AJÁNLOTT CIKKEK
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert
Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

2023. május 05. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

2023. április 04. - Horgász-Zóna
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2022. december 22. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére