Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Milyen bottal jó horgászni folyóvízen?

Olvasgatva a papír alapú és online horgász 'szaksajtót', azt látjuk, mintha a folyóvízi horgászat újrafelfedezése zajlana. Eddig nem lett volna eszközünk az erősebb sodrású vizek meghorgászásához? Ezen jót mosolyoghatnak a tősgyökeres tiszai, dunai pecások... A feeder bot csak egy választási lehetőség, sőt évek óta találhatunk a márkák kínálatában nagy dobósúlyú rezgőspicces botokat. Egy izgalmasabb lehetőség folyóvízi horgászathoz a külföldön csak 'márnás' botoknak hívott bottípus, ami igazából egy speciálisan átalakított pontyozó (népszerűbb nevén bojlis) bothoz hasonlítható. Ezen kívül 2013-ban már széles választékban visszatérnek a márkák kínálatába a régen megszokott 3 méteres fenekező botok, amelyek szintén a bojlis botok lerövidített verziójaként képzelhetők el. A Horgász-Zónában kifejezetten szeretjük a folyóvízi pecát, érdemesnek találtuk összefoglalni ebben az összeállításban a jelenleg elérhető horgászbot kínálatot ezekben a kategóriákban.
Olvasgatva a papír alapú és online horgász "szaksajtót", azt látjuk, mintha a folyóvízi horgászat újrafelfedezése zajlana. Eddig nem lett volna eszközünk az erősebb sodrású vizek meghorgászásához? Ezen jót mosolyoghatnak a tősgyökeres tiszai, dunai pecások... A feeder bot csak egy választási lehetőség, sőt évek óta találhatunk a márkák kínálatában nagy dobósúlyú rezgőspicces botokat. Egy izgalmasabb lehetőség folyóvízi horgászathoz a külföldön csak "márnás" botoknak hívott bottípus, ami igazából egy speciálisan átalakított pontyozó (népszerűbb nevén bojlis) bothoz hasonlítható. Ezen kívül 2013-ban már széles választékban visszatérnek a márkák kínálatába a régen megszokott 3 méteres fenekező botok, amelyek szintén a bojlis botok lerövidített verziójaként képzelhetők el.

Klasszikus beállás
Klasszikus beállás


A Horgász-Zónában kifejezetten szeretjük a folyóvízi pecát, érdemesnek találtuk összefoglalni ebben az összeállításban a jelenleg elérhető horgászbot kínálatot ezekben a kategóriákban.

Feeder bottal folyóvízen

"Egy halad lesz, az is elmegy" - mondogatjuk sokszor viccesen a folyóvízi feeder botos pecásoknak. Valóban, a testesebb nyurgák, amúrok, márnák (esetleg harcsák) fárasztása sokszor csak asszisztálás a feeder botunkkal. Ha van a közelben akadó, el is köszönhetünk életünk halától, magunkban vagy hangosan szitkozódva.

Ez nem kapitális, de nagyobb harcsa is bejöhet...
Ez nem kapitális, de nagyobb harcsa is bejöhet...


Ezek azért szélsőséges esetek, foglalkozzunk egy kicsit a mindennaposakkal is. A feeder bot kétségtelen előnye, hogy a rugdalózó dévér, márna, kecsege kisebb eséllyel akad ki, botunk szépen leköveti a kirohanásokat. Egy 150, 180 vagy 200 gramm feletti jelölésű feeder bot már elbírja a sodrás erősségéhez szükséges súlyt, bár megnézve, hogy naponta hány telefont kapunk eltört feeder spicc pótlásával kapcsolatban, felhívjuk a figyelmet két dologra: 1) a feeder spiccekre nincs gyártói garancia és 2) éppen ezért addig terheljük csak a spiccet, amíg azt nem érezzük "küszködni".
Ettől eltekintve, a rezgőspiccek miatt a kapásérzékelés a feeder botoknál az igazi. Bár nem mindenhol tudjuk a vízzel párhuzamosan letenni a botot, sőt a legtöbbször fel kell támasztani merőlegesen a partra, ez nagyban támogatja az eredményességünket. A hosszabb feeder botok jól segítenek minket a fárasztásban is, hisz az egész bottest dolgozik.

Nézzünk egy pár típust, ami már régebb óta is elérhető a boltok kínálatában:

Eurostar Master Class Distance feeder 3,6m 150gr

Eurostar Master Class Distance feeder 3,6m 180gr

CORMORAN Feeder TS 180 - 3,6m / 180gr

CORMORAN Feeder TS 180 - 3,9m / 180gr

CORMORAN Feeder TS 230 - 3,6m / 230gr

CORMORAN Feeder TS 230 - 3,9m / 230gr

DAIWA Windcast Feeder - 3,6m / 150gr

DAIWA Windcast Feeder - 3,9m / 150gr


"Márnás" bottal folyóvízen

Ezek a botok általában 3,6 méter hosszúak, két részesek és 1,75lbs-től 2,25lbs-ig terjedő dobósúly tartományban készülnek. Különlegességük, hogy bár a botanyag és a felépítés nagyon hasonlít a bojlis botokéhoz, több és kisebb gyűrű található rajtuk. Ezeket a botokat vékony, akár 0,25mm-es átmérőjű damillal is lehet szerelni, összhangban lesznek egymással. A bot karaktere is nagyon speciális. A spiccrész érzékeny, gyakorlatilag kapásjelző nélkül, a spiccről lehet horgászni, csakúgy mint a feeder botoknál. Saját tapasztalat, hogy tenyeres keszeg felett már nincs gond azzal, mire vágjunk be - nem is beszélve a botgörbítős márna vagy pontykapásokról. Fontos itt megemlíteni, hogy a márnás botokra rá "lehet feszíteni", a spicc mégsem görbül nagyon be - nem úgy mint a feeder botoknál, ahol sokszor már zavaróan behajlított botvéggel kell horgásznunk.

Mikor görbül már le a vízig?
Mikor görbül már le a vízig?


A bot gerince erős, ez teszi lehetővé, hogy ne csak "figyeljük" a fárasztást, hanem aktív résztvevői is legyünk. A 3,6 méteres hossz és ez a fajta karakter segít minket abban, hogy kis távolságon belül is eredményesen és viszonylag gyorsan fáraszthassunk. Gondoljunk bele: ha húsz méterre horgászunk, akkor ezen a húsz méteren kell annyira lefárasztani a halat, hogy szákba terelhessük. Ha elengedjük a halat sodrásba, hirtelen lecsökkenek az esélyeink... Egyébként a bottest nagyon gyorsan képes lereagálni a fárasztás közbeni kirohanásokat, köszönhetően az érzékeny spiccrésznek.
Ezek a botok könnyűek is, elég rájuk egy 30-as, jó minőségű orsó. Összességében egy nagyon letisztult, könnyű és elegáns összeállítással tudunk így horgászni, amire akár a feeder botos végszerelék, akár a tiszai "helyiek" által használt klasszikus 'kosár és felé kötött horog' típusú vagy a 'nagyhurkos' szerelék is kerülhet.

Street fishing Budapesten
Street fishing Budapesten


Ennek a bottípusnak a különlegessége, hogy általában két darab (!) második taggal adják. A két tag pedig különbözik a teherbírásban! Így gyakorlatilag egy bot áráért kettőt kapunk, amelyek jól kihasználhatók akár ugyanazon orsó két dobjára tekercselt különböző vastagságú damillal. Ezeknek a botoknak más hasznos felhasználási területük is van! Egyrészt a süllők becserkészésére is kiválóan alkalmasak a bottest érzékenysége miatt. Élőhalas horgászatnál a csalinkat messzire dobhatjuk anélkül, hogy az leesne. De folytathatjuk a sort a tökleveles úszós pontyozással is, ahol ezek a botok szintén kitűnően teljesítenek: lehet 'tépni' anélkül, hogy leverné magát a halunk.

Élőhallal csukázni is jól beváltak
Élőhallal csukázni is jól beváltak


Ajánlott botok:

RON THOMPSON DESPERADO Barbel - 3,6m / 1,75lbs

30PLUS IQ Barbel twin tip - 3,6m

30PLUS Radar Barbel - 3.6m

Folyóvízi pontyozó botok

Ha tényleg nagyobb halra megyünk, folyóvízen is elkél a segítség... erős botok formájában! A megszokott bojlis botjaink is nyugodtan bevethetők, de erre a feladatra készültek a "stalker", azaz "cserkésző" becenévvel jelzett általában 3 méteres pontyozó botok.

Bevetésen a pajszerek
Bevetésen a pajszerek


Mit tudnak ezek? Majd kiderül, ha megérkeznek... lenne az első válasz :) Azért egy-két megállapítást tehetünk.

1) Rövidebbek, ezért könnyebbek mint a bojlis potok
2) Jobban kiegyensúlyozottak még az alsóbb árkategóriákban is, szintén a rövidségnek köszönhetően
3) Igazi harcos karakterük van, ami a fárasztáskor jön igazán jól
3+1) Könnyebben elférünk velük a folyóparton, elég a sima bottartó villa használata a bottartó állványok helyett

Ezekre a botokra már rákerülhet a 0,30mm-es, 0,35mm-es, de akár a 0,40mm-es közepes nyúlással bíró pontyozó zsinór is. Mivel a folyóvízen nem kell messzi dobálni, a lényeg, hogy 20-30 méteren belül mire képes a botunk. Egy harmonikus stalker bot-orsó-zsinór összeállítással nagy eséllyel fárasztjuk ki a "bármekkora" pontyot, amurt is.

Várunk ilyen botokat a D.A.M-tól, Shimano-tól és a Cormoran-tól, reméljük, minél hamarabb be tudjuk tenni az áruházunk kínálatába.

Betonba rajzszöget?

Látható, hogy rengeteg lehetőségünk van tehát a folyóvízi felszerelés kiválasztásánál. Talán kiderült a fenti összeállításból, hogy a mi kedvenceink a márnás botok - feltéve, ha nem keszegezni megyünk :) A feeder botok igazán jó 'mindenesek', de ahogy a mondás tartja: "ne nézz mindent szögnek, csak mert kalapácsod van"! A folyóvízi horgászat speciális követelményeihez jobban passzolnak az erősebb spiccel rendelkező botok, hasonlóan a nádi pontyozáshoz, amikor is nem a matchbotunkat visszük magunkkal!

Látva a 2013-as katalógusokat, reméljük minél hamarabb ki tudjuk szélesíteni ezen botok kínálatát az új 30PLUS, DAM, DAIWA és SHIMANO választékkal.

Lakóhajó 'érzés' a folyón - csak lesed és lesed...
Lakóhajó 'érzés' a folyón - csak lesed és lesed...


AJÁNLOTT CIKKEK
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert
Dobóelőke kötése

Dobóelőke kötése

2023. május 05. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

Horgász-Zóna üzletek húsvéti nyitvatartása

2023. április 04. - Horgász-Zóna
Boltos kollégát keresünk!

Boltos kollégát keresünk!

2023. március 07. - Horgász-Zóna
Bojlis botok ideális dobósúlya

Bojlis botok ideális dobósúlya

2023. január 13. - Horgász-Zóna
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2022. december 22. - Horgász-Zóna

A hobbid a szakmánk! Tetejére