Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Pontyhajó és a (horgász) álmok színpada…

Alapos előkészületek után, állandósuló horgásztársammal, Toman Áronnal szálltam autóba, hogy egy számomra, ezidáig még ismeretlen, Budapesttől igen távoli vízen vegyük üldözőbe a pontyokat. Barátom, már többször járt Nagycsepelyen, így az oda úton, folyamatosan ostromoltam a kérdéseimmel. Mivel? Hova? Hogyan? Csak úgy „daráltam” társam felé a mondataim egész sorát. Aztán, ahogy egyre csak fogyasztottuk a kilométereket, úgy fokozódott bennünk a „vadászösztön”. Sporttársam, az utolsó kilométereket, már egészen biztos, hogy „WRC Superally” szintidőn belül teljesítette…
Alapos előkészületek után, állandósuló horgásztársammal Toman Áronnal szálltam autóba, hogy egy számomra ezidáig még ismeretlen, Budapesttől igen távoli vízen vegyük üldözőbe a pontyokat. Barátom, már többször járt Nagycsepelyen, így az oda úton, folyamatosan ostromoltam a kérdéseimmel. Mivel? Hova? Hogyan? Csak úgy „daráltam” társam felé a mondataim egész sorát. Aztán, ahogy egyre csak fogyasztottuk a kilométereket, úgy fokozódott bennünk a „vadászösztön”. Sporttársam, az utolsó kilométereket, már egészen biztos, hogy „WRC Superally” szintidőn belül teljesítette…

Amikor megérkeztünk, és végre kikászálódtam az autóból, egy valóságos mesevilág tárult a szemem elé…

ha festő lennék, biztos, hogy azonnal ecsetet, vásznat készítettem volna ki, ha költő, akkor meg írószerszámot és papirost. De elsősorban horgász vagyok! Így barátommal, a cuccainkat bányásztuk ki az alaposan megpakolt autóból.

szemet, szívet gyönyörködtető víz...
szemet, szívet gyönyörködtető víz...


A tógazdával váltottunk a helyszínen pár szót és külön kiemelném, hogy mennyire emberséges, mennyire segítőkész embert ismerhettünk meg Nagy Ernő személyében! Aztán hamarosan, gyalogszerrel közelítettük meg azt az aprócska kis szigetet, amelyen horgászni szándékoztunk. A helyszín gyönyörű! Miközben a felszereléseinkkel megpakolva haladtunk a partján, a szememen keresztül, csak úgy simogatta lelkemet a környezet. Ez tehát Nagycsepely… sóhajtottam, de lépteimet azért szaporábbra vettem.

hangulatos fahídon át vitt az utunk...
hangulatos fahídon át vitt az utunk...


Alaposan kimelegedtünk, mire minden cuccunkat bevarázsoltuk, de nem lankadtunk, izgatottan kezdtük meg a szerelékek összeállítását! Talán még a szívem is hangosabban vert, amikor végre kicipzáraztam az általam most először használt PANAMA SPEEDY etetőhajó táskáját. Itt ragadnám meg a lehetőséget, hogy megköszönjem, Judák Barnabásnak a speciális lehetőséget! Ha bármilyen kérdésetek lenne az etetőhajó bérléssel kapcsolatban, akkor forduljatok hozzá bizalommal! Telefon szám: 06 20 299 13 94. www.etetohajokolcsonzes.hu

ízig vérig pontyhorgászoknak készült, profi darab...
ízig vérig pontyhorgászoknak készült, profi darab...


Modern darab, méregettem a szememmel, azonnal látszott rajta, hogy ízig, vérig pontyhorgászoknak lett kitalálva.

Egyszerű szerelékeket készítettem MAD pasztaólmokkal, kifejezetten a „hajós” üzemmódra hangolva. A csalogatóanyagokat (etető pelletek, darabolt és egész bojlik, valamint magfélék) és persze a felcsalizott végszerelékem, a hajó optimálisan megdöntött hátsó felében helyeztem el, majd „vízre szálltam”. Az irányító egység egyszerű használatával – na meg a SPEEDY gyorsaságával – nagyon gyorsan a túlpart előtti, víz alatti akadó sor előtt "találtam" a hajót! A rakomány kioldása csak egy mozdulat, majd „hasított” is vissza a gépezet a parthoz! Megy ez nekem… örömködtem!

használata egyszerű, könnyedén elsajátítható...
használata egyszerű, könnyedén elsajátítható...


Áron, eközben az általa már nagy precizitással összehangolt feeder készségeivel ostromolta a tavat! Hamarosan, az első kapást könyvelhette el, jól felkészült barátom és én a „segéd”, egy formás Amurt szákolhattam buzgó társamnak! Gratuláció után egy kicsit leültük, megreggeliztünk, majd a tóban gyönyörködtünk.

Áron első fogása, egy pofás Amur...
Áron első fogása, egy pofás Amur...


Káprázatos egy víz! Ligetes, bokrokkal és fákkal tarkított, zegzugos partja, szigettel megosztott területe, egy ámulatba ejtő, mesevilágba varázsolja az ide érkezőt.

A velünk szemközti rész ahová horgásztunk, egy domb, vízbe „szakadó” oldala, ahol akadók tarkítják a mederfeneket, remek búvóhelyet biztosítva ezzel az ott lakó halaknak. A tó gáti része, talán a „legegyhangúbb”… de ez a szó most, sok-sok idéző jelbe teendő, hisz az épp, a napokban zöldülő anyatermészet, minden atomjában festette, képeskönyvbe illővé a tájat.

a gáti rész is remek lehetőségeket tartogat...
a gáti rész is remek lehetőségeket tartogat...


Áronnak újabb kapás volt, miközben én még bőven a tájat figyeltem. Hala, azonban erősebbnek tűnt, így óvatos, de azért tempós fárasztás végén landolt a merítőben a duci tükrös! A mérésnél kiderült, hogy társam, a „nap halát”, egy 8,70 kg-os példányt fogott ki! Eredménytelenségem miatt, kezdtem kissé türelmemet veszteni, így egy újabb csalit fűztem a „hajszálra” és a hajóba is, egy vele harmonizáló fűszeres csalogatóanyagot tettem. A pop-up csalim – ténykedéseim következtében - ezúttal, hamarosan gazdára talált! Most már, amolyan BLACK CAP-es mosoly ült ki az arcomra, amikor a fényképező elé fordítottam a nyúlánk és csupa izom pontyot!

a bandanagy Áron kezében...
a bandanagy Áron kezében...


ha nincs kapás, érdemes variálni a csalizásunkon...
ha nincs kapás, érdemes variálni a csalizásunkon...


a márciusi napsugár, már lekérte a vastag pulcsit...
a márciusi napsugár, már lekérte a vastag pulcsit...


halaim egyike, amelyet a speedy szállított...
halaim egyike, amelyet a speedy szállított...


A hajót folyamatosan „járattam”, teszteltem, gyorsultam lassultam, kanyarodtam, minden porcikáját érezni akartam. Az akkumulátor töltöttségét is figyeltem, amivel különösen meg voltam elégedve.

A nap folyamán csak egyszer cseréltem az aksit, azt is pillanatok alatt, hisz a „pattintós tető” eltávolítása után, csak bele kell helyezni az újat és kész is! Nincs csavarhúzóra vagy bármi ilyesmire szükség… A hajó tartályának a csali kapacitása, tapasztalataim szerint, megközelítőleg másfél kilogramm körüli. Ez az a mennyiség, amit biztonságosan és nagy sebességgel képes fuvarozni a SPEEDY! A tartály kinyitása után - ami természetesen a vízszint felett van - a csalogatóanyaggal együtt ürül a szerelékünk. Egyszerű és nagyszerű, valamint igen hatásos megoldás ez!

kapásra várva...
kapásra várva...


Áronra rászálltak… na nem a bogarak, hanem a pontyok! :) Egymás után fogta a 2-4 kilogrammig a halakat! Én azonban kitartottam a "nagyobb csali - nagyobb hal" szindrómánál, és igyekeztem a hajóval bejárni az előttem elterülő terepet. Párszor meg is találtam a víz alatti akadókat, ami sajnos horogvesztéssel járt! Erre mondják: a tanulópénzt meg kell fizetni!

Black Cap stílus...
Black Cap stílus...


felelősséggel a jövőért!
felelősséggel a jövőért!


Pár hangulatos fotó elkészítése után az órámra pillantva tapasztaltam, hogy milyen gyorsan fogy a márciusi nap… Már a vastag pulcsit is felkérte „magára” az egyre halványodó napsugár…

Egyik botommal, az utolsó megmozdulásaim egyikén, egy távoli bedőlt fa takarásában helyeztem el a csalim. Nagy reményeket tápláltam hozzá, és bizony nagyon hiányzott nekem még egy ponty a "napból"… Aztán, fohászaim meghallgatásra találtattak és hamarosan egy pazar kapásra reagálhattam. Ez a hal iszonyatos erővel küzdött, alig- alig tudtam csak a parthoz szelídíteni, olyan erőben volt a pikkelyes "atléta". Amikor megmerítettük, először egy kisebb csalódottság - hisz nagyobbat reméltem - aztán a pontybölcsőbe helyezve, már hatalmas öröm járta át a testem. Ennek oka, hogy egy hihetetlenül hosszú, óriási farokuszonnyal rendelkező, nyurga szerű pontyot mérlegelhettem, egészen pontosan, 6,52 kg-os tömeggel!

ez a hal, bizonyára, sokáig emlékezetes marad a számomra...
ez a hal, bizonyára, sokáig emlékezetes marad a számomra...


Méltó befejezése volt ez a horgászatunknak, hiszen ezzel a hallal együtt, több mint tíz darab pontyot sikerült kifognunk, mi több, két darab amurt is vendégül láthattunk a kényelmes halbölcsőnkben...

Áronnak és nekem is sikerült egy-egy szebb példányt kifognunk a nap folyamán, ami véleményem szerint nem rossz teljesítmény március közepén! A fáradó sugarak "alatt", még ha fájó szívvel is, de megkezdtük a pakolást. Már az autópályán hasítottunk Pest felé, amikor a tapasztalatok átbeszélése után, furcsa csend telepedett mindkettőnkre. Nem kérdeztem, de szinte biztosan tudtam, hogy Áron is, már az újabb visszatérésre gondolt… igen ez egészen biztos… az álmok színpadára!

ide visszatérünk...
ide visszatérünk...
Nagy Róbert

AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére