Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

Egy cikksorozatott készítek legendás wobblerekről, márkákról és emberekről. Lehet, hogy szentimentális vagyok, de szeretem, ha van története, sztorija egy műcsalinak vagy egy horgászbotnak, és ez gyakran hozzásegít, hogy hogyan lehetek vele eredményesebb.


Ha megnézzük az idők során kifejlesztett csalik tízezreit, nagyon kevés vált kultikus legendává, mint például a Rapala Floating Minnow, a Heddon Zara Spook vagy a Jim Bagley Balsa B-je, ezek örökre bevésték magukat a történelembe.
És ebből a Top 10-es listából nem hiányozhat a Storm Wiggle Wart, ami ugyan egy kicsit fiatalabb, mint a többiek, de egyértelműen ott a helye.
Sajnos sok fantasztikus wobbler karrierje tört ketté azzal, hogy felvásárolták a céget, vegyük például a Balsa B-t vagy a süllyedőváltozatát 70-es 80-as évekből, ezek a csalik úgymond terrorizálták a vizeket, amíg Jim Bagley birtokolta a céget. Aztán Jim 1988-ban eladta a céget, a gyártást megváltoztatták, és lám a Bagley már nem jelentett veszélyt semmire, és elég gyorsan feledésbe is merült.
Ugyanez mondható el az Smithwick RB1200 Rattlin' Rogue-ról vagy azok a wobblerek, amiket még Milton Poe faragott cédrus fából.

És elérkeztünk a Storm Wiggle Wart –hoz, még az elött, hogy Storm testvérek 1999-ben eladták volna Rapalának.

A Storm Lure volt az a cég, ahol az igazi varázslat történt.
A céget a 60-as évek közepén alapította Gary és Bill Storm. Egy garázsból indultak Norman Oklahomában. Idővel a harmadik testvérük is csatlakozott a csoporthoz. A Storm fivérek tulajdonában volt egy helyi műanyaggyártó cég, és műanyagipari ismeretüket használták csalik gyártásához. Természetesen a formákat is saját maguk készítették.
A három testvér között két fizikus és egy gépészmérnök volt – minden tudás birtokában voltak, amire szükségük lehetett. Nem csak faragtak egy csalit, amit „bemákoltak” amiből siker csali lett, hanem tényleg tudták, hogy mit csinálnak és miért. Értették a műanyagot és annak fizikáját valamint a hidrodinamikát szóval mindenük megvolt a sikeres csalihoz.
A Wiggle Wartot több mint 20 évig a Storm gyártotta ugyanúgy – ugyanazokkal a formákkal, ugyanazzal a műanyaggal és ugyanazzal a súlyrendszerrel. Konkrétan a sikeres peca kulcsa lett ez a wobbler, nem csak Amerikában, hanem szerte a világon. Aztán jött a Rapala - egy olyan cég, amely az iparág egyik legjobb csalijainak gyártásáról ismert, megvásárolta a Stormot, és onnan minden lefelé ment.
Rapala új formákat készített, más alap műanyagot használt, és megjelent az "új és továbbfejlesztett" Wiggle Wart. Sajnos az "új és továbbfejlesztett" változat nem hogy nem hozta az eredményeket, semmilyen eredményeket nem produkált.


Ezt követően a horgászok brutális költekezésbe kezdtek, felvásárolták az összes eredeti Storm Wobblert, nem csak a Wiggle Wartot ha nem mindent, amit még a testvérek készítettek. Horgászok felkutatták a legeldugottabb horgászboltokat és megvettek mindent, ami Storm. Aztán jött az eBay, ahol még egy durva használt is azonnal elkelt. Az eredeti Wiggle Wart ára 60 és 300 dollár között mozog, ami az állapot, csomagolás és szín függvénye.Sose fogom megérteni, hogy miért vásárolnak meg sikeres vállalatokat és teszik tönkre a befektetéseiket? Itt gondolom bejátszott az arrogancia és a gyors nyereségvágy. Arrogánsan azt gondolják, hogy még jobbá tudják tenni, és nyereségvágyból olcsóbb silányabb anyagokat használnak.

Persze a sztorinak itt még nincs vége, 2021-ben a Rapala előhalászta a régi formákat és az eredetihez hasonló anyagot, kapásokat és a fogásokat tekintve jelentősen javult a helyzet, de az eladások a padlón voltak. A bizalmukat vesztett horgászokat már nem tudták visszacsábítani a feltüntetett „Original” jelzővel sem. Így sajnos az utolsó darabok 2023-ban eltűntek a boltok polcairól és végérvényesen lekerült a gyártó sorokról.
Az eredeti STORM Wiggle Wart-hoz használt műanyag sűrűbb volt, a megállított wobbler sokkal lassabban jött fel a felszínre, így tovább is maradt a kapászónában, mint a Rapala által gyártottak.
Az eredeti STORM Wiggle Wart-ban lévő golyó ólomból van, nem csörög, nem koppan, ha nem puffan sokkal közelebb áll ez a hang a rákok által keltett kopogáshoz, mint a Rapala acélgolyói a vékonyabb anyaggal találkozva.


És hogy TE, kedves olvasó, hogy miről ismered fel az eredeti Pre Rapala Storm Wiggle Wartot?  Elég könnyen, akár szemrevételezéssel is:

- Az első, ami szembetűnő, hogy a terelőnyelven, vagy a hasán Wiggle Wart felirat van, az újakon STORM felirat.
- A második pedig az illesztés, az eredeti két részből áll és kimondottan csúnya a ragasztás, míg az új verziónál gyönyörű, Rapala minőségű az illesztés. Ez leginkább a terelőnyelven látszik, sőt van olyan évjárat ahol egy darabból van.
- A harmadik már szóba került, az a wobbler hangja.
Sajnos nem sajnos, olyan már sosem lesz, mert az eredti műanyagot 2010 környékén betiltották és magára valamit is adó wobbler gyártó cégek, teljesen száműzték az ólmot; „LEAD FREE”!
És igen, ez mozgásban is nagyon látványos különbséget jelent. Hiába ugyan az az öntő forma, méret, súly: 10,5g. A mozgás mégis más: Mivel sokkal sűrűbb, nehezebb volt a test így könnyebb súly is elég volt a wobbler működéséhez. Ettől lett a mozgása szabálytalan és kiszámíthatatlan. Ebben az anyagban kopogó puha ólom golyó hangja pedig teljesen más.
Az új testhez használt műanyag jelentősen könnyebb, nagyobb súlyokat kellett használni, hogy meglegyen a 10,5 gramm. És ez a nagyobb mennyiségű belső súlytól lett teljesen szabályos a mozgása, (mint a legtöbb modern wobblernek) és még így is gyorsabban jön fel a felszínre.


Hogy megéri-e beszerezni az újabb Wiggle Wartot? Úgy gondolom, hogy igen, még így is egy kiváló minőségű wobbler, amire jó pár tavaszi süllő és harcsa fennakad.

Például versenykörülmények között is megállta a helyét, sőt!:  A cikkhez kattints ide!
Én magam is sokat használom felmelegedő vízben, olyan helyeken ahol van folyami rák vagy tavi rák ott az egyik legeredményesebb wobbler áprilisban és májusban.

Még egy gondolat a végére, személyes vélemény az eredetiség mellett:
igazából kifejteném, hogy ÉN miért utasítom el a kínai másolatokat az olcsó Alis wobblereket.
Ahhoz, hogy egy olyan wobblert tudj megvásárolni, amivel kimész és halat fogsz, mint például a RAPALA Shadow RAP, hogy ne térjek el a márkától, de most mondhatnám a DUEL L-BASS Jerkbait-t is. Ahhoz rengeteg tapasztalat kell, mérnöki tudás különböző területekről és idő, hogy teszteljék a mozgást a dobhatóságot, az eredményességet és igen, az a wobbler többször visszakerül a tervező asztalra, mert 0,1gramm súly pluszba vagy mínuszba? Vagy csak toljam el a súlyokat középre? Vagy nehezebb/könnyebb anyagot használjak? Meg számtalan tényező van még, de ezek egyszerűen zabálják az időt, igaz ma már a nagy gyártók rendelkeznek olyan számítógépes programokkal-szimulátorokkal, amikbe feltöltik a tervezett műcsalit, anyagokat, súlyt és nagyjából megmutatja, hogy mi fog történni a vízben. De így is egy – két év, mire azt mondják, hogy mehet a gyártás.
Erre jön a távolkeleti brigád az olcsó másolatokkal, ami lehet, hogy megszólalásig ugyan az, de a vízben már nem lesz ugyan az. Mert nem abból készül, nem ugyan azt a súlyt fogja használni stb. stb. Vagy láttam már olyat is, hogy az eredeti ARASHI wobblereket darabokban lopták ki az üzemből és Clear vagy Naked címszó alatt árulták.
Szerintem, a fentieket összegezve nem drága 5-6-7000 Forintért egy wobbler, mert tudom mekkora az út, hogy én azzal sikeresen horgászhassak. Ellenben a másolat, amiben az a legnagyobb munka, hogy egy megvásárolt darabról öntőformát készítsenek, és silány anyagokból szerelvényezzenek, na az a drága. Véleményem szerint megéri támogatni a gyártókat, hogy több sikeres wobbler készülhessen, olyan bemutató videókkal, ami alapján eltudom dönteni, hogy szükségem van e rá ,és hogy hogyan használjam.

Köszönöm, hogy elolvastad
Gábor

AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert
Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

Visszatérés a Tokaji Kovács tóra...

2023. június 12. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére