Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

(Szept) ember a Tiszán...

Nagy a víz… zavaros még, mondogattuk egész nyáron… majd ősszel jó lesz, meglátod… de, NEM! Az internetes vízállásjelentés napról napra keserített… Már szeptember elejét mutatta a naptár, mikor Apámmal lesz, ami lesz alapon lementünk a folyóra. Ember a parton alig, érthető okokból: plusz 100-as kisköre alsón mért vízállás fogadott, zavaros vízzel. Hát ez már tényleg nem lehet igaz, ilyen lehetetlen állapotokkal még a legtapasztaltabb Tiszai horgászok is régen találkoztak.
Nagy a víz… zavaros még, mondogattuk egész nyáron… majd ősszel jó lesz, meglátod… de, NEM! Az internetes vízállásjelentés napról napra keserített… Már szeptember elejét mutatta a naptár, mikor Apámmal lesz, ami lesz alapon lementünk a folyóra. Ember a parton alig, érthető okokból: plusz 100-as kisköre alsón mért vízállás fogadott, zavaros vízzel. Hát ez már tényleg nem lehet igaz, ilyen lehetetlen állapotokkal még a legtapasztaltabb Tiszai horgászok is régen találkoztak. Szeptemberben már legtöbbször lenyugodott, medrében pihenő Tisza szokta fogadni a partjára látogató horgászokat. A „nagyvíz” egyedülállóan csodálatos ívást és lehetőségeket teremtett valamennyi hal számára, amely hosszú időre megoldhatja a folyó halállományát, ha VIGYÁZUNK RÁ!

nagy víz…sok hal
nagy víz…sok hal


Horgász naplómból idézve elevenítem fel a történteket:

2010.09.05.

„Óvatosan ereszkedünk le az előző napokban sarasra ázott folyóparton. A tőlünk nem megszokott kevés felszerelés „furán áll” a kezünkben, úgy néz ki, mi is változunk. Csupán 2-2 bot, szék, vödör, pótszerkó és némi elemózsia volt az útitársunk aznap. A víz szélétől számított 30-40 cm-es saras földsáv, ami ma rendelkezésre áll ágasaink, felszereléseink és saját magunk számára. Csúszkálva, tapasztaltuk, hogy nem hazudtolta meg magát a Tisza, ami a „híres” vadregényét illeti…

szűk helyen
szűk helyen


Kedvenc „márnás” botomat „nagyhurkosra” kötöm és 3 szál nadállyal csalizom, a parttól nem túl messze egy „visszaforgó” széléhez lendítem kissé bizonytalanul. Az ötvengrammos tányérólom biztosan ül meg a megközelítőleg 3 méteres mederfenéken, a spicc lenyugodva figyeli a zavaros vizet. A másik botot kishallal „élesítem” és gyöngyön futó szerelékkel keresem a legjobb megoldást a ragadozók ellen. Botjaimat most is magasan feltámasztom, ez már megszokott számomra, ha folyóvízen horgászok. Apám az egyik feeder botjával szintén kishalazik, míg a másik a békésebb halak kíváncsiságát igyekszik felkelteni nagy reményekkel.
Szerencsére nem sokáig marad a nadályom érintetlen, komótos, de folyamatos kapás… ez harcsa lesz!? A bevágás ül, bár az ellenállás kissé csalódást okoz, botom hamar kezem ügyébe irányítja a harcsakölyköt. Gyönyörű, egészséges folyami hal! Csodáljuk, fotózzuk, aztán útjára engedjük, fröccsenve köszöni meg és hamar tovaúszik.


nadállyal csalizva
nadállyal csalizva„kisbajszi” a horgon
„kisbajszi” a horgonlehetnél nagyobb
lehetnél nagyobbgyere, had nézzelek meg közelebbről…
gyere, had nézzelek meg közelebbről…nőj nagyra!
nőj nagyra!egészséges példány
egészséges példányDe nézzük csak, valami érdeklődik a kishalam után, kopp-kopp a spicc rezdül, bevágok, de apró süllő a tettes. Ez megismétlődik még párszor, aztán úgy döntök, békén hagyom az apróságokat.

aprócska süllő
aprócska süllő


Nadályom közben el is fogyott, így másik botomra etetőkosaras szerelést készítek és célba veszem a békésebb halakat. Az etetőkosárba mézes kaja, némi ragasztóanyaggal keverve, csali rövid előkén midi techno pufi. Legtöbbször ezzel kezdek, ez azért (is) van, mert így hamar képet kapok a víz alatti békéshal aktivitásról. Az aprócska hungarocell gömböket a kíváncsi halak - amennyiben ott tartózkodnak – hamar csipkedni kezdik. Az optimálisra beállított felhősödő kaja most is jól csalja a halat. Keszegek jönnek leghamarabb, aztán kis ponty invázió következik… 15 centiméterestől egészen 25 cm-ig kizárólag pikkelyes példányok. Egy darabig reménykedek a nagyobbak megjelenésében, de a méret nem változik. Abbahagyom hát a „pecát” és nézem a rohanó vizet, elmosolyodok… mennyi hal, micsoda lehetőség a Tisza tartós regenerálódására és az elkövetkező évek halbőségének kulcsai újra a kezünkben. Apámnál hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy ő elmélkedés helyett, fogott gyorsan 2 darab méretes süllőt és pár szép kárászt…

biztató jövőkép…
biztató jövőkép…


Indulunk hát haza, egyik szemem sír a másik nevet… ha arra gondolok, hogy mennyi hal van a vízben, bizony rendkívül boldog vagyok. Viszont ha arra gondolok, hogy idén még alig-alig tudtunk horgászni a folyón, akkor szomorú a kép. Egy biztos, most mindenkinek türelmesnek kell lennie a folyóval szemben és óvni, vigyázni kell dédelgetett kincseit.”

Biztos, ami biztos, néhány oldalt fenntartok még a naplómból, bízva az őszi folyóban…Nagy Róbert

AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére