Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

A 3,9m 3,5lbs bojlis botok: Prologic C2 vs DAM D-Fender UK

A Sporthorgász májusi számában olvashattátok Yoko újabb történetét. Ezúttal bojlizni hívtuk el egy olyan tóra, ahol igen nagyokat kell dobálni a kapás kicsikarásához. Ebben a rövid bemutatóban két ismert távdobó botot hasonlítunk össze. Csupa olyan adat, ami nincs benne a gyári katalógusban, de segít a választásban!
MAD vs PROLOGIC
MAD vs PROLOGIC


Kezdjük talán azzal a kevésbé ismert ténnyel, hogy a PROLOGIC és a DAM márkát ugyanaz a cégcsoport, a SVENDSEN SPORT tulajdonolja. A DAM cég 2003-ban csatlakozott a SVENDSEN-hez, akit érdekel a DAM cég történetéről még pár info itt megtalálhatja (angolul): DAM history Majd itt klikk a Company history-ra.A cégcsoporthoz tartozik még például az OKUMA és a SAVAGE GEAR is, több kisebb márka mellett. Azért fontos ezt kiemelni, mivel ez magyarázza azt a választékbeli hasonlóságot, amit a DAM MAD pontyos és a PROLOGIC termékvonal között tapasztalhattok.

SVENDSEN
SVENDSEN


Miért tartja fenn a cég mind a két márkát? Azért mert a hasonlóság csak első ránézésre hasonlóság, a pontyozásban elmerült pecás számára a kis apró különbségek jelentik azt az élményt és tudatosságot, ami a vízparton csúcsosodik ki a cuccok használata során. A két márka termékfejlesztői a SVENDSEN anyacég csaknem korlátlan gyártási lehetőségeivel a hátuk mögött dolgozhatnak, de külön-külön kérik rajtuk számon az eladási számaikat. Így a MAD és PROLOGIC termékfejlesztői között óriási a rivalizálás - a horgászok legnagyobb örömére!

Nézzük most miben hasonlít és miben különbözik egymástól a Prologic C2 és a DAM MAD D-Fender UK dobóbotja! Ehhez készítettünk egy jól áttekinthető összehasonlító táblázatot, tessék:

Adatok
Adatok


Nézzük külön külön az egyes sorokat:

Nyéltag hossza az orsótartó közepéig: Ez az a távolság, ami dobáskor a két kézfejünk között van. A nagy dobótávolság eléréséhez szükséges, hogy kellően messzire tudjuk tenni a kezeinket, hisz e nélkül nem tudunk kellő erőátvitelt létrehozni.

Keverőgyűrű távolsága az orsótartótól: Ez azért fontos, mert a kellő távolságon lévő keverőgyűrű csökkenti a zsinór súrlódását dobáskor, mivel nem törik meg a keverőgyűrűn az orsóról lefutó damilunk. Nagy orsóknál (pl. 8000 vagy 10000-es) igen nagy lehet a lefutó damil távolsága a bottesttől, ekkor különösen fontos, hogy messze legyen a keverőgyűrű!

Keverőgyűrű mérete: A fenti okból kifolyólag magáért beszél a fontossága. Mind a két boton a jelenleg forgalomban lévő legnagyobb gyűrűk vannak. Nagyon fontos ezeknek a megfelelő védelme - egy ilyen gyűrű pótlása, amellett hogy több ezer forint, igen nehézkes is!

Nyéltag teljes hossza: Tájékoztatásul van itt, nincs különösebb jelentősége, mert mind a két bot nyele az orsótartóban végződik, tehát nincs az orsótartó felett még nyéltartó rész.

Gyűrűk száma: Ebben a dologban van igazán különbség a két bot között! A MAD boton 6 gyűrű található, ez van megfelelően szétosztva a bottesten. Kevesebb gyűrű, kisebb súrlódás. A C2-es gyűrűzése a pontyozó botoknál hagyományos érték, a 7 gyűrű pont egyel több zsinóralátámasztás, ami fárasztáskor jön jól.

A többi paraméterben (gyűrűk mérete, botanyag, súly) nagy a hasonlóság.

A használat közbeni tapasztalatok vásárlói beszámolóink alapján egységesek: mind a két bot jól dolgozik hal alatt, masszív, megbízható. Szerencsére anyaghibából következő törések sem fordultak elő, de itt is felhívjuk a figyelmet a megfelelő használatra! Hosszú nagy botokról van szó, semmi esetre se támasszuk kocsi oldalának, fának (szélben könnyen eldőlhet), hordjuk megfelelő botzsákban, hogy a kocsiban se essen baja. A halmerítés körüli pillanatokban inkább lépjünk párat hátra, minthogy magunk mögé húzva tartsuk a botot! Bedobáskor pedig mindig ellenőrizzük, nincs e rátekeredve a spiccre a zsinór!

Összefoglalva a fentieket:

Mikor válasszuk az egyiket és mikor a másikat? Kinek szól a DAM MAD D-FENDER UK és kinek a PROLOGIC C2?

A két bot igen közel van egymáshoz. Mind megjelenésben, mind a felhasznált anyagok minőségében hasonló a benyomásunk, valamint az áraik is ugyanezt tükrözik. Kategóriáját tekintve mind a kettő dobóbot. Visszautalva a termékfejlesztők közötti rivalizálásra és a kis apró különbségekre, azért ez is kitűnik a fenti adatsorból. A DAM MAD D-FENDER UK egy kicsit fiatalabb kiadás, ezért már a legmodernebb távdobó elképzeléseket tükrözi. Mindez egy jó pár méter távolságot adhat plusszban!. Ugyanakkor a PROLOGIC C2 egy általánosabb, klasszikus felépítésű összeállítás, amely fárasztáskor nagyon szépen viselkedik és a dobótávolságban is tudja a kötelezőt.

A DAM MAD D-Fender UK 3,9m 3,5 lbs adatlapjáért klikk ide:

DAM MAD D-FENDER 3,9m 3,5lbs


A PROLOGIC C2 3,9m 3,5lbs adatlapjáért klikk ide:

PROLOGIC C2 3,9m 3,5lbs


AJÁNLOTT CIKKEK
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert
Harcsák a Tisza-tavon

Harcsák a Tisza-tavon

2023. augusztus 17. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére