Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Télvíz idején...

Télvíz idején...
Az alábbi írásban, Pop Attila kalauzolja el a kedves olvasót, egy téli pecára! Attila barátunk, ezúttal is kedvenc módszerének hódolt, így a method technikával, na meg az új kedvenc Bait-Tech csalijaival igyekezett pár halat kivarázsolni a jéghideg vízből...
Az alábbi írásban, Pop Attila kalauzolja el a kedves olvasót, egy téli pecára! Attila barátunk, ezúttal is kedvenc módszerének hódolt, így a method technikával, na meg az új kedvenc BAIT-TECH csalijaival igyekezett pár halat kivarázsolni a jéghideg vízből...

„Horgászidő van ma, korán útra kelek, szeretik a halak a hajnalcsendéletet...”

Akár a fenti a gondolattal is kezdhetném a mostani beszámolómat, amit a Kána horgásztó fagyos vizén "ejtettem" meg, így télvíz idején… Korán érkeztem és mivel nem jártam még korábban itt, gondoltam körbenézek és felmérem az esélyesebbnek vélt horgász helyeket. Nem jöttem azért teljesen felkészületlenül, előző nap ugyanis már kiválasztottam az etetőanyagot és a csalikat, valamint megérdeklődtem néhány „kollégától", hogy a tó melyik részén érdemes egyáltalán próbálkozni. E vízterületről, néhány szóban annyit tudnék most leírni nektek, hogy ez egy háromhektáros tó Budapest határában, amit a hosszú réti patak duzzasztásával értek el. A halfauna igen változatos, pontyon kívül, amur, csuka és harcsa is megtalálható a tóban.

A Kána tó, ideális adottságokkal rendelkezik, egy korai horgászatra...
A Kána tó, ideális adottságokkal rendelkezik, egy korai horgászatra...


Két ígéretes horgászhelyet is kiszemeltem magamnak, de végül egy harmadik mellett döntöttem, aminek helyességét a tógazda íz előző napi fogások említésével, alá is támasztott nekem. Rögtönzött „baráti találkozó” is kerekedett még a korai órákban, ami engem arra engedett következtetni, hogy nem egyedüliként gondoltam a horgászatra aznap… Minden bizonnyal, egy egész jó kis beszélgetős peca van kialakulóban, gondoltam magamban. Miután elfoglaltuk a helyeket, gyors anyagbekeverés, botok összerakása és az első csobbanások hangja zavarta meg az addig nyugodt vizet.

Kedvenc feeder botjaimmal és persze, method technikával nyitottam...
Kedvenc feeder botjaimmal és persze, method technikával nyitottam...


Erre a horgászatra, szakmai megfontolásom alapján - és persze a tavaly év végi sikeres pelletes horgászatok után - kerestem egy olyan anyagot ami a számomra már sokszor bizonyító pellet őrleményt, és első osztályú hallisztet is tartalmazott. Ennem tükrében, az idehaza talán még kevésbé ismert BAIT-TECH F1­­-et terméket választottam. Tény, hogy az angolok már egy ideje - versenyeken is - ezzel „nyomják”, de alapjaiban a cég háza táján is újdonságnak számító keverékről van szó. Az F1 mindenképp a prémium minőségű anyagok közé tartozik, komoly beltartalommal bír, példának említeném itt meg, hogy expander pellet-et, és a nagyon tiszta hallisztet is tartalmaz, megbolondítva egy kis édes ízanyaggal… A bekeverése igen egyszerű volt: negyed kiló F1 etetőanyag, nagyon kevés víz, persze érzéssel adagolva. Rendkívül gyorsan felvette a vizet, de ezt már megszoktam a BAIT-TECH anyagoknál. Ennek köszönhetően, a „kaja” pillanatok alatt kész a használatra, én egyébként, átszitálni ilyenkor, amikor hideg a víz, nem szoktam, mert anélkül is nagyon gyorsan nyit odalent...

Az F1-es keverék, igen meggyőző paraméterekkel bír, csak ajánlani tudom...
Az F1-es keverék, igen meggyőző paraméterekkel bír, csak ajánlani tudom...


Kevertem még egy másik mix-et is, ami a tavalyi megmaradt etető és pellet kombiból állt össze. Ezt most egy koncentrált etetésre szántam, amit a parttól, mintegy 15 m alakítottam ki. Csalinak, egy „siker várományos” terméket választottam. Még napokkal a peca előtt, bent a Zónában, BLACK CAP Robi ajánlotta figyelmembe, a BAIT- TECH cég által forgalmazott, INCREDIBLE EDIBLES néven futó, édes kókuszos ízű, pop up csalit. Ezek a fehér színű, kukorica formájú kis falatok, annyira finom illattal rendelkeznek, hogy olykor, kedvem támadna szinte megkóstolni, de akkor mi marad a halaknak… :)

A csali, amiről még sokat fogunk hallani...
A csali, amiről még sokat fogunk hallani...


Színe, íze, illata és formája, páratlan lehetőségeket biztosít számunkra...
Színe, íze, illata és formája, páratlan lehetőségeket biztosít számunkra...


Kukoricaformájú, édes kókuszos ízesítésű csalim, az F1 anyag tetején...ugye, hogy csábító!?
Kukoricaformájú, édes kókuszos ízesítésű csalim, az F1 anyag tetején...ugye, hogy csábító!?


Az egyik botommal az etetésemet horgásztam, a másikkal viszont egy „keresgélős pecát játszottam” a tó lefolyó felőli oldalán. Ez kevesebb sikert hozott, így aztán úgy döntöttem, inkább az etetéstől néhány méterre a patak meder szélét célzom meg. Ez lett a jó döntés! Az első kapás úgy jó fél óra elteltével jelentkezett, de sajnos leakadt... A második halvesztésemnél már gyanakodtam, hogy valami nem teljesen úgy működik, ahogyan azt megszoktam és a csali tüskében találtam meg a megoldást, ugyanis a tüském, túl közel volt a horog öbléhez, ezáltal a csali is túl közel került a horoghoz. Az előke csere, a jó csali és etetőanyag, végül meghozta az első pontyot, mintegy másfél kilogrammos hal formájában.

Taktikám jól működött, sikeres napot könyvelhettem el...
Taktikám jól működött, sikeres napot könyvelhettem el...


A szél felerősödött és ráadásul szembe is fújt és megmondom őszintén, a melegedő időből semmit nem vettem észre, sőt mintha egyre hidegebb is lett volna. Hamarosan elnéztem a szomszédokhoz - beszélgettünk egy kicsit - ezzel is kellemesebben és hasznosabban eltöltve az időt. Így fogalmaztam ez meg magamban:

"Lassan megy az idő, de türelmesen várok,
Néha megszólítanak a pecás jó barátok:
"Láttál-e már halat, vagy csak konzervdobozban?"
Efféle viccekkel ostromolnak sorban.
Megbeszéljük együtt a régi emlékeket,
Így múlatjuk békésen az órákat, perceket...”


Sokan befejezték az "önkínzást" és úgy döntöttek, hogy elindulnak a meleg otthonuk irányába. Engem viszont, egy keszeg még maradásra bírt és behúzódva az ernyőm alá a szél elől, vártam a következő pontyot, ami meg is jött délutánra! Összességében, két ponty és két szép keszeg lett a zsákmányom a gyorsan eltelő nap folyamán, amit a körülöttem ülő horgászok tanulságait is levonva, a jól megválasztott etetőanyagnak és a koncentrált etetésemnek is köszönhetek. Egy biztos: ezek az etetőanyagok és csalik, ezután már nem fognak hiányozni a táskámból!

Ha elnyerte tetszésetek ez a kis beszámoló, akkor figyeljétek írásaim, horgászataimat, kalandjaim, itt a Zóna magazin hasábjain!

Üdvözlettel:
Pop AttilaA hobbid a szakmánk! Tetejére