Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

A vizeink hőmérsékletének hűlésével a kisebb halak aktivitása alábbhagy ebben az időszakban, könnyebbé téve a pontyok szelektív horgászatát. Sötét, világos? Édes, büdös? Hallisztes, nem hallisztes? Átfogó útmutató a késő őszi, téli pontyhorgászathoz!

Őszi és téli pontyhorgászati technikák intenzíven telepített vizeken

A vízhőmérséklet csökkenésével a pontyhorgászat módszerei is alkalmazkodást igényelnek. Az intenzíven telepített tavakon (ahol nagy mennyiségű pontyot tartanak) ősszel és télen is eredményesen lehet horgászni, de a halak lelassult anyagcseréje és óvatos viselkedése miatt finomított taktikákra van szükség. Ebben az átfogó útmutatóban bemutatjuk a hideg vízi pontyhorgászat kulcselemeit – végszerelékek, csalik, aromák és etetési stratégiák –, külön kitérve a kezdők számára fontos alapokra és a haladóknak szóló finomhangolási tippekre.

Változó viselkedés ősszel és télen

Ősszel a víz lehűlésével a pontyok fokozatosan változtatják szokásaikat. Amíg a víz 15°C felett van, gyakran még a partközeli sekély részeken táplálkoznak, különösen napsütéses délutánokon. Ahogy 10°C alá csökken a hőmérséklet, egyre mélyebb, stabilabb hőmérsékletű részekre húzódnak vissza vermelni. Ilyenkor a halak kevesebbet mozognak és óvatosabban esznek, a kapások ritkulnak. Intenzíven telepített tavakon ugyanakkor a halállomány nagy sűrűsége miatt még hideg vízben is lehet aktivitás – néha az általános szabályok alól is vannak kivételek. Például egy-egy enyhébb téli napon vagy a halban gazdag tavakon előfordulhat, hogy a nyárra jellemzőbb csalik és etetőanyagok is működnek, akár hallisztes, világos keverék vagy nagyobb csali. Ám általánosságban elmondható, hogy hideg vízben a siker kulcsa a kevesebb, de attraktív etetés, a diszkrét végszerelék és a könnyen emészthető csali.

Fontos: A lehűlt vízben az apróhalak aktivitása is visszaesik, ami azt jelenti, hogy könnyebben horgászhatunk célzottan pontyra, mert a keszegek, kárászok nem fogják annyira zavarni a horgot. Ezt kihasználva olyan finom csalikhoz is nyúlhatunk (pl. csontkukac), amit nyáron hamar lerabolnának az apróságok.

Végszerelékek hideg vízben (Method feeder és bojlizás)

A hideg hónapokban a pontyok óvatosabbak, ezért a végszerelék megválasztása döntő fontosságú. Általános elv, hogy finomítsunk a szereléken: használjunk vékonyabb, láthatatlan előkezsinórt, kisebb horgot és egyszerű, letisztult felépítésű végszereléket. Hideg vízben gyakran a kevesebb több – minél kevésbé feltűnő a szerelék a hal számára, annál jobb. Az alábbiakban összefoglaltunk néhány bevált végszerelék-típust és azok hideg vízi alkalmazását:

Method feeder szerelék (rövid előke)
5–10 cm-es rövid előke lapos method kosárral. Kis méretű, éles horoggal (10–14) kínáljuk a csalit a kosár közelében. Ez a szerelék kis mennyiségű, de koncentrált etetést biztosít minden dobásnál. Hideg vízben ideális, mert pontosan a horog mellett kínálunk kevés, de attraktív falatot.

Hajszálelőkés alap szerelék
Egyszerű ólmos vagy ólomklipszes végszerék rövid (15–25 cm) előkével. Az alap hajszálelőke segítségével a horog mellett kínáljuk a csalikat (bojli, pellet, kukorica). Hidegben kis horogméret (8–10) és apró csali javasolt. A fluorocarbon előke anyag csökkenti a gyanakvást és ellenáll a hal kifújási kísérletének.

Kombi rig (fluorocarbon+fonott)
Kombinált előke: merev fluorocarbon előkerész lágy fonott hajszállal. Előnye, hogy dobáskor nem gubancolódik, a vízben pedig a merev rész megnehezíti a pontynak a csali kifújását, míg a hajszálon lévő csali természetesen viselkedik. Hideg vízben, óvatos halaknál hatásos, tipikusan 20–30 cm hosszban használják (dobáshoz rövidebbet, behúzáshoz hosszabbat).

Chod rig pop-up csalival
Speciális helikopter végszerelék merev, rövid (5–7 cm) előkével, amelyen lebegő bojlit kínálunk pár centivel a fenék felett. Ideális iszapos vagy lehullott levéllel borított fenékre, mert a csali mindig jól látható. A kíváncsi ponty egy élénk színű pop-upot könnyebben észrevesz és felszív, és a merev előke miatt nehezebben köpi ki. Téli időszakban gyakran használt horogméret ennél is 6-os körüli.

Zig rig (vízközt kínált csali)
Hosszú előkés szerelék, amelynél a lebegő csali a vízoszlop közepén vagy felső részén lebeg. Haladó módszer kora tavasszal vagy enyhébb téli napokon, ha a pontyok feljebb állnak a vízben. Kis, aromás pop-up (pl. ananász vagy mangó ízben) a horogelőke felső harmadán; mélységét érdemes kísérletezve változtatni. Sok horgász hajlamos kihagyni a zig riget télen, pedig hiba lenne teljesen mellőzni – néha ez ad halat a legnehezebb napokon.

A method feeder technika az egyik legjobb választás hideg vízben, mert egyszerre szolgál etetésül és csalifelkínálásul. A rövid előkével a horog közelében lévő method kosár biztosítja, hogy a ponty azonnal a horog közelében találja a falatnyi etetőanyagot és a csalit. Bojlis horgászatnál is érdemes rövidebb előkékkel próbálkozni a megszokottnál, hogy a ponty kapáskor hamarabb ütközzön az ólomba. Kisebb, könnyebb ólmokat (30–50 g) használhatunk, mert a halak óvatossága miatt finomabb kapásjelzés és kevesebb ellenállás sokszor kifizetődő.

Ne feledjük, hogy hideg vízben a ponty szája keményebb és a kapás óvatosabb, ezért a horog élessége és mérete kritikus. Használjunk apró, de erős horgokat (pl. 8–10-es méret methodhoz, 6–8-as bojlihoz), amelyek könnyen akadnak a ponty ajkába. A láthatatlanság érdekében a fonott előkéket cseréljük le vékony monofil vagy fluorocarbon előkékre, különösen tiszta vízben.

Csalizás: hideg vízben bevált csalik

A sikeres csaliválasztás kulcsa, hogy könnyen emészthető, természetes jellegű vagy kis méretű csalit kínáljunk a pontyoknak. Ősszel-télen a halak kerülik a nehezen emészthető táplálékot, ezért a nyári 20-24 mm-es nagy bojlik helyett sokkal jobbak a 10-16 mm-es kis csalik, vagy akár a természetes csaliféleségek. Nézzük a hideg vízben eredményes csalitípusokat és használatuk előnyeit:

Kisméretű bojli (10–15 mm)
A nagy nyári bojlik helyett télen kisebb méretűeket használjunk. Ezek gyorsabban kioldják az íz- és illatanyagokat a hideg vízben, és a ponty is szívesebben felszippantja őket. Nagy méretű (pl. 24 mm-es) bojlikkal könnyen kapás nélkül maradhatunk hidegben, míg a 14–16 mm-re csökkentett csali sokkal csábítóbb. Érdemes a bojlit akár félbevágva vagy faragva felkínálni, hogy még intenzívebben dolgozzon, és ne guruljon el a mederfenéken.

Popup bojli (lebegő)
Lebegő, általában élénk színű bojli, amely a fenék felett lebegve könnyebben észrevehető. Hideg vízben gyakran hatásos egy magasra emelkedő popup a horog felett pár centivel, mert a kíváncsi ponty könnyebben kiszúrja és felszívja. Kis méretek (8–12 mm) és rikító színek (fehér, sárga, pink) jól működnek, főleg single hookbait (magában felkínált egy szem csali) módszerrel.

Wafter (kritikusan kiegyensúlyozott)
Lassan süllyedő vagy lebegő-mérlegelt csali, mely épphogy ellensúlyozza a horog súlyát. Hideg vízben a ponty óvatosan szív, ezért egy kikönnyített csali könnyebben a szájába kerül. A henger (dumbell) formájú wafter külön előny: a ponty nem tudja egyenes vonalban kifújni, mert elfordul a vízben, így könnyebben akad a horog. Hóember kombinációban (egy süllyedő + egy lebegő csali együtt) is eredményes, mivel nehezebben tudja kiköpni a hal.

Kukorica (csemegekukorica)
Az aranyszabású klasszikus hideg vízben is. A konzervkukorica édes, puha és könnyen emészthető – a pontyok minden évszakban szívesen fogyasztják. Előnye, hogy olcsó és természetes; akár egy vagy több szemet tűzhetünk a horogra (kezdőknek is ideális), vagy hajszálelőkére fűzve is felkínálhatjuk. Hideg vízben különösen hatásos, mert az apróhalak nem zavarják úgy, és a pontyok ráállnak a kukoricára.

Csontkukac (élő vagy fojtott)
Hideg vízben az élő csalikkal meglepően jó eredményeket érhetünk el. A vörös vagy fehér színű csontkukac feltűnő a tiszta vízben, és a ponty szívesen felszedi. Mivel a keszegek ilyenkor kevésbé aktívak, bátran lehet használni akár több szál csontit is egy csomóban (maggot csokor) a horog mellett. Haladóként fojtott (leforrázott vagy fagyasztott) csontit is alkalmazhatunk PVA zacskóban vagy etetőanyagban, így a pontyokat odavonzza a csonti aroma anélkül, hogy szétszélednének.

Pellet (mikropellet, horogpellet)
A halas pellettel óvatosan kell bánni hideg vízben, de az intenzíven telepített tavak pontyai gyakran ezt ismerik meg táplálékként. Mikropelleteket (1-4 mm) keverhetünk az etetőanyagba vagy PVA csomagba, így kis mennyiségű, de magas tápanyagú falatokat kínálunk. Horogra tűzve kisebb (6–8 mm-es) pellettel próbálkozzunk, esetleg wafters/pellettölthető szilikongyűrű segítségével. A pellet olajtartalma miatt hideg vízben csak módjával adagoljuk, vagy válasszunk kifejezetten téli, alacsony olajtartalmú típust.

Tigrismogyoró
Egy természetes magcsali, amit a pontyok imádnak. Egész évben működhet, így őszi hideg vízben is. Előnye, hogy nagyon kemény (a törpeharcsa sem eszi meg könnyen) és édes, olajos beltartalmú, ami kis mennyiségben is táplálékként hat. Hideg vízben azonban csak 1-2 szemmel csalizzunk, és ne etessünk vele sokat – inkább a kíváncsiságra alapozunk vele. Hajszálelőkére fűzve kínáljuk, gyakran kikönnyítve egy pici lebegő műkukoricával.

Giliszta, szúnyoglárva
Természetes csaliféleségek, melyek a ponty számára mindig vonzóak. Egy földigiliszta vagy marék trágyagiliszta felkínálva (úszós vagy fenekező módszerrel) hideg vízben is adhat nagy pontyot, bár a kapások ritkábbak lehetnek. Szúnyoglárvát általában etetőanyagban használunk (pl. vörös szúnyoglárva), ez télen is remek étvágyfokozó, főleg keszegféléknek – pontyozásnál inkább kiegészítő, nem horogcsali.
A csemegekukoricát akár közvetlenül a horogra tűzve is felkínálhatjuk hideg vízben. A konzervkukorica egyszerű, édes csali, mely a tapasztalatok szerint az egyik legjobb választás kora tavasszal és télen. Mivel ilyenkor a kis halak nem aktívak, a kukoricaszemekkel könnyen szelektálhatjuk a pontyokat.

A csalik összeállításánál gondoljunk arra, hogy a pontyok hidegben kevesebbet esznek, ezért minőségi, intenzív falatokat kínáljunk, ne tömeget. Gyakran eredményes stratégia a “single bait” módszer: egy darab feltűnő csali önmagában, minimális etetéssel. Például egy élénk színű, illatos 10 mm-es pop-up bojli magában, PVA zacskónyi apró etetéssel – a ponty kíváncsiságból is felszippanthatja, még ha nem is éhes. A másik véglet a természetes felkínálás: például 2-3 szem édes kukorica a horgon vagy pár szem csonti kis horoggal (akár úszóval) – ez a módszer gyakran a passzív pontyot is rávétheti a csalira, mert nem kelt gyanút.

Tipp: Érdemes kísérletezni a csalik formájával és kombinációjával is. A hóember-kombináció (egy süllyedő bojli + egy kis lebegő bojli a hajszálon) nagyon hatékony lehet hideg vízben. Ennek oka, hogy a két különböző alakú csali együtt nehezebben távozik a ponty szájából, mint egy sima gömb alakú bojli. Ráadásul a hóember csali általában kikönnyített, így a ponty elsőként ezt fogja felszívni a fenékről.

Aromák és ízesítők hideg időben

Az ízek és illatok szerepe felértékelődik a hideg vízi horgászatban. Mivel keveset etetünk, erős aromákkal kell felkelteni a ponty érdeklődését. Általános szabály: minél hidegebb a víz, annál bátrabban nyúlhatunk az aromákhoz. Míg nyáron óvatosan adagoljuk a dipet vagy aromát, télen akár túl is aromázhatjuk a csalit és az etetőanyagot – a lényeg, hogy vízben oldódó, alkohol vagy glicerin bázisú aromát használjunk, mert a olaj alapú aromák a hideg vízben kevésbé terjednek. A pontyok szaglása és ízlelése kiváló, ezért a vízben terjedő legkisebb illatfelhő is odavonzhatja őket, ha elég vonzó.

Milyen aromák működnek jól? A tapasztalatok kicsit eltérhetnek, de több forrás szerint hideg vízben jobbak a fűszeres, “büdös” aromák, illetve bizonyos édes gyümölcsös illatok. Egyes vélemények szerint a halas-fűszeres ízek (pl. máj, fokhagyma, chili, bors) sokszor eredményesebbek, mint a nyári édes-gyümölcsös aromák. Ugyanakkor például a ananász vagy méz ízű csalik világszerte híresek a téli fogósságukról – valószínűleg azért, mert erős édes illatuk van és alkohol bázisú aromákkal készülnek. Az intenzíven telepített tavakon a pontyok hozzászokhattak bizonyos tápok ízéhez; például ha gyakran etetik őket hallisztes pellettel, egy fokhagymás-halibut pellet aroma is ismerős lehet számukra.

Őszi aroma-ízvilág javaslatok (15–10°C)

  • Gyümölcsös-édes: eper, szilva, scopex, vajkaramella;
  • Könnyű fűszeres: mézeskalács, fahéj, vanília-cukor

Átmeneti időszak, a halak még aktívak. Az édes aromák ilyenkor stabilan működhetnek, de már megjelennek a fűszeresebb keverékek is. A víz tisztul, ezért a túl erős halszagú aroma még nem szükséges, viszont a gyümölcsös illatok vonzók lehetnek.

Téli aroma-ízvilág javaslatok (10°C alatt)

  • Fűszeres-halasan büdös: fokhagyma, chili, bors, máj, tintahal;
  • Intenzív édes: ananász, banán, méz, csoki-narancs

Hideg vízben a ponty nehezebben talál rá a táplálékra, ezért az erőteljes illatok hasznosak. A fokhagyma-chili páros kifejezetten bevált téli aroma (sok modern csali kombinálja is). A halas jellegű illatok (májkivonat, tintahal) tele vannak aminosavakkal, amelyek természetes táplálékjelzők a pontynak. Ugyanakkor a rikító színű, édes ananász vagy méz aroma is adhat kapást, főleg ha single hookbait-ként kínáljuk. Fontos, hogy alkoholtartalmú aromákat használjunk (pl. CSL – corn steep liquor alapút), mert ezek terjednek jól a hideg vízben.

Melegebb nap télidőben
Kombinált, például édes-fűszeres keverékek, mint szilva-fokhagyma, méz-fokhagyma, vagy fűszeres gyümölcs (pl. tintahal-eper)
Egy-egy enyhébb, napsütéses napon a halak aktívabbak lehetnek. Ilyenkor bátrabban kísérletezhetünk szokatlan aromakeverékekkel is. 

Az aromázás módjai is számítanak. Hideg időben érdemes lehet minden dobás előtt beáztatni vagy bekenni a csalit valamilyen aromába. Használhatunk bojli dipet, sűrű aroma gélt vagy spray-t – a lényeg, hogy a csali körül kicsi, de tartós aromafelhő alakuljon ki. Például egy sűrű aroma gél (akár májas-fokhagymás) a kosár tartalmát és a csalit 10-15 percig is „körbelengi” a fenéken, így odacsalogatja a halat. A PVA zacskóba tett pelleteket, morzsát is locsoljuk meg aroma spray-vel, amely PVA-barát, vagyis nem oldja azt – így a bedobott csomag vonzóbb lesz.

Ne féljünk az „túlaromázástól” sem: a hideg vízben a hal étvágya kisebb, de az ingerküszöbe is alacsonyabb – inkább legyen túl illatos a csalink, mintsem észrevétlen. Fontos azonban, hogy ne keverjünk össze túl sokféle aromát egyszerre; 1-2 fajta jellegzetes illat (pl. fokhagyma+édes vagy halas+fűszeres) bőven elég. A szín is egyfajta attraktor: tiszta, lehűlt vízben a sötét tónusú etetőanyag rejtőzködőbb, de egy szem élénk fehér vagy sárga horogcsali keltette kontraszt néha pont kapásra ingerli a pontyot. Figyeljük meg, mire reagálnak a halak, és igazítsuk ehhez aroma-stratégiánkat.

Etetési stratégiák: mennyiség, gyakoriság, PVA, etetőanyagok

Talán a legfontosabb különbség a nyári horgászathoz képest az etetés módjában van. Hideg vízben a “kevesebb több” elvét kövessük: a pontyok keveset esznek, így az a cél, hogy épp csak helyben tartsuk őket, ne lakassuk jól. Ha túl sok etetőanyagot juttatunk be, a halak gyorsan jól laknak és nem lesz kapásunk. Ezért kis mennyiségű, de pontosan koncentrált etetés javasolt. Néhány irányelv az etetéshez hideg vízben:

  • Kis mennyiség, nagy minőség: Inkább egy marék válogatott finomság, mint fél vödör etetőanyag. Használjunk pár szem bojlit, pelletet, kukoricát, csontit – de csak annyit, ami felkelti a hal érdeklődését, nem telíti el.
  • Pontos etetés: Mindig próbáljuk ugyanoda juttatni a csalit és a kevesebb etetőanyagot. Fenekezésnél használjunk zsinórklipszet a dobások egységesítéséhez, úszózásnál zsinórjelölőt, hogy ugyanarra a helyre jussunk. Hideg vízben a halak kevesebbet mozognak, nekünk kell “kitalálni a szájuk elé”.
  • PVA használata: A PVA zacskók és hálók kiváló segítőtársak télen. Egy kis PVA tasakban pár szem apró pellet, törtfőtt bojli, esetleg csemegekukorica a horog mellé kötve biztosítja, hogy minden a horog köré koncentrálódjon. Így minden falat a csali körül van, növelve az esélyt, hogy a ponty a mi horgunkat szippantsa fel. PVA szalagra fűzhetünk 2-3 szem bojlit is a horog mellé (stringer), vagy készíthetünk PVA sticket aromázott etetőmorzsából – a lényeg a miniatűr terített asztal a horog körül. Ha nincs kéznél PVA, akár etetőgombóccal is dolgozhatunk (pl. finomra őrölt TTX-et tartalmazó keverékbe kukoricát gyúrva, amit a horog mellé gyúrunk a süllyesztett ólomra). A fenéken széteső etetőanyag kis kupaca odavonzza a pontyot, és a közelében ott lesz a mi csalink is. Ez a módszer főleg állóvízen működik jól, és ügyeljünk rá, hogy csak annyira nyomjuk össze a gombócot, hogy a fenékre érve lassan bomoljon.
  • Etetőanyag típusa: Kerüljük a magas olajtartalmú, nehéz kajákat. A halas, hallisztes keverékeket hideg vízben cseréljük könnyebb, szénhidrát alapú etetőanyagokra (kenyérmorzsa, édes kekszmorzsa, esetleg fekete kenyér alapú keverék). A víz tiszta, ezért a sötét színű etetőanyag előnyös (barna, fekete), mert nem riasztja a halat a fenéken. Jó választás például egy édes-fűszeres method mix kevés mikropellettel keverve. Fontos megjegyzés intenzíven telepített vizeknél: sok helyen a pontyok annyira ráálltak a pelletre, hogy nélküle nehéz nagy halat fogni – a finom etetőanyagot a fehérhalak gyorsan feleszik, mire a ponty odaérne. Ilyen esetben érdemes mikropelletet is bevetni a method kosárban.
  • Pellet és method mix kombinálása: Hideg vízben bevált trükk a “pellet panírozás”, vagyis a pellet és por alapú etetőanyag keverése. Ha csak pelletet szórunk, az laktató lehet, de ha összekeverjük egy kevés aromás method etetővel, akkor a kosár körül finom felhő keletkezik a felszálló szemcsékből, ami figyelemfelkeltőbb, mégsem telíti a halat. Egy másik módszer a rétegezés: a method kosárba alul micropelletet töltünk, és egy vékony réteg etetőanyag “sapkát” nyomunk rá. Ezzel a kosár fenékre érve azonnal kibocsát egy kis felhőt, de tartalmas pellet is marad ott a pontynak. Mindkét eljárás célja: kevés, de magas attraktivitású eledel.
  • Etetés gyakorisága: Télidőben nem kell gyakran ráetetni. Egy jól irányzott kezdeti etetés (pár szem mag, pár gombóc etető) akár órákra elég lehet, mivel a hal lassan eszik. Inkább várjunk türelemmel, minthogy 20 percenként újabb adagot dobjunk be. Ha mégis etetnénk, nagyon keveset: pl. egy-egy gombóc etetőanyag vagy pár szem mag óránként. Method feederrel horgászva minden újradobás egyben egy kis etetés is – ezért ha nincs hal, 30-40 percenként érdemes újratölteni a kosarat és kicsit arrébb dobni, kereső horgászat jelleggel. Ha viszont van aktivitás a helyen, ne változtassunk, csak akkor dobjunk újat, ha muszáj.
  • Mozgás, helykeresés: Mivel a halak hideg vízben sokszor egy helyben állnak, fontos lehet több helyet is megpróbálni. Ha 1 napos horgászaton vagyunk és 4-6 óráig semmi, érdemes egy másik állást, mélységet kipróbálni. A kereső peca során mindig csak minimális etetést vigyünk az új helyre, amolyan kóstolót, hogy kiderüljön, van-e ott hal. Intenzíven telepített tavon a halak néha csoportokban tartózkodnak; ha megtaláljuk őket, akár több kapásunk is lehet gyorsan, de üres részen hiába várnánk.
  • Hajszálelőkére fűzött kukorica szemek etetőgombócba ágyazva (ún. packbait módszer). A nedves etetőkeverékéből gyúrt gombóc lassan bomlik szét a fenéken, a benne lévő kukorica pedig ott marad a horog közelében. Ez a koncentrált etetési technika jelentősen növelheti az esélyünket a kapásra hideg vízben.

Összefoglalva az etetésnél: mennyiség helyett minőség legyen a jelszó. Inkább aromásabb, ízletesebb falatok kis dózisban, mint sok semleges kaja. Nem az a cél, hogy a hal jóllakjon, hanem hogy ízelítőt kapjon és keresse a további falatokat – ekkor fogja felszippantani a horgon felkínált csalit.

Kezdőknek: alapvető tippek hideg vízi pontyozáshoz

Ebben a részben olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek a kezdő horgászoknak is eredményesen pontyot fogni az őszi-téli időszakban, különösebb tapasztalat nélkül. A cél az, hogy egyszerű, könnyen megvalósítható módszerekkel is sikerélményt szerezz, és közben megtanuld a hideg vízi horgászat alapjait.

1. Válassz egyszerű, megbízható felszerelést: Hideg vízben nincs szükség ultrabonyolult szerelékekre. Kezdőként bátran használhatsz egy készre szerelt method feeder szettet, amit csak fel kell kötni a főzsinórra. Ez általában tartalmaz egy etetőkosarat, rövid előkét, horgot és csalitüskét vagy szilikongyűrűt. Ugyanígy egy hagyományos fenekező készség 40-60 g-os csúszó ólommal, 20 cm-es előkével és 8-as horoggal is megteszi. Erre fűzhetsz egyszerűen kukoricát vagy egy mini bojlit. A lényeg, hogy megbízható kötések legyenek és éles horog – ezen múlik a halfogás.

2. Kis csali, kis horog – több kapás: Kezdőként csábító lehet nagy csalival horgászni nagy hal reményében, de hideg vízben pont az ellenkezője működik jobban. Használj kisebb csalikat és horgokat, mert a ponty óvatos és keveset eszik. Például tegyél 2-3 szem csemegekukoricát a 8–10-es horogra, vagy egy 10 mm-es minibojlit csalitüskére. Ezeket a falatokat a ponty könnyebben felszippantja, mint egy 20 mm-es bojlit. Ráadásul a kisebb horog kevésbé feltűnő; nyugodtan használj vékony húsú horogmodellt, ami könnyen akad. Tipp: A csalit meg is “dipelheted” (beáztathatod aromába) pár percre dobás előtt, így még csábítóbb lesz.

3. Method feederrel próbálkozz elsőként: Az intenzíven telepített tavakon a method módszer az egyik legegyszerűbb út a halfogáshoz, és kezdőknek is ajánlott. Keverj be egy kevés téli etetőanyagot a csomagolás utasítása szerint (vagy használj kész mikropellet mixet), töltsd meg a kosarat, tegyél a horogra egy szem waftert vagy kukoricát, és dobd be oda, ahol sejted a halat (pl. törés élére vagy mélyebb részre). Nem kell nagy távolságra dobni kezdetben. Ülj le a bot mellé, állítsd be a féket lazára (hogy elvigye a hal, de ne rántsa be a botot), és várj türelemmel. A method feeder automatikusan etet a horog körül, így nem kell külön szórnod a magot. Ha fél-egy óra múlva sincs kapás, tekerd ki, töltsd újra a kosarat és dobd egy kicsit arrébb. Így előbb-utóbb megtalálod a halat.

4. Ne etess túl sokat: Kezdő hiba lehet, hogy a horgász nagy mennyiségű etetőanyagot, kukoricát szór be, “hogy oda vonzza a halat”. Hideg vízben ezzel inkább ártunk: a hal jóllakik és nem kell neki a horogcsali. Ehelyett ne etess vagy csak minimálisan az elején. Pár szem kukoricát dobhatsz be kézzel a úszó köré vagy pár gombóc diónyi etetőt a fenékre, de nem több. Inkább figyeld a kapásjelzőt, és ha egyszer jön egy hal, utána is csak óvatosan pótolj kevés etetőanyagot. Kezdetben jobb a method feeder kosárra hagyatkozni, és később, a halak jelzése alapján dönteni a további etetésről.

5. Légy türelmes és kitartó: Ősszel-télen a pontyhorgászat türelemjáték. Lehet, hogy órákig nem lesz kapásod – ez természetes. Ne csüggedj és főleg ne kezdj el össze-vissza variálni mindent 20 perc után. Válassz egy stratégiát (pl. method, kis csali) és adj neki időt, hogy működjön. Közben figyeld a vízfelszínt: látsz-e forduló halat, buborékot? Ha máshol mutatkozik hal, nyugodtan igazodhatsz hozzá (dobhatsz oda). Tipp: Hidegben gyakran a délelőtt és kora délután a nyerő időszak, amikor a napsütés kicsit felmelegíti a vizet. Nem kell hajnalban kint lenni a parton – inkább 10-11 óra felé érj oda, és maradj szürkületig.

6. Alkalmazkodj az időjáráshoz: Egy intenzíven telepített tavon is sokat számít, milyen az idő. Ha jön egy erős hidegfront széllel, havazással, a halak lemerevedhetnek a fenék közelében – ilyenkor keress a tó legmélyebb részén helyet. Ha viszont pár nap enyhébb idő volt és süt a nap, a pontyok kimerészkedhetnek a sekély vizekbe napozni – próbálkozhatsz a partközelben vagy egy nap által melegített öbölben is. Kezdőként figyeld az időt és tanulj belőle: jegyezd fel, milyen körülmények közt volt kapásod, hogy legközelebb okosabban válassz helyet és módszert.

7. Megfelelő öltözet és biztonság: Végül, bár nem technikai tipp, de nagyon fontos: öltözz melegen és vízhatlanul! A hideg hónapokban csak a fanatikusok vannak kint, de Te is lehetsz eredményes, ha kibírod a hideget. Vegyél fel rétegesen ruhát, legyen vízálló kabátod, nadrágod, meleg csizmád. Kesztyű és váltóruha sem árt. Vigyél magaddal forró teát vagy levest termoszban. Ha átázol vagy átfagysz, nem tudsz koncentrálni a horgászatra. Egy kényelmes horgászszék, esetleg egy kis sátor vagy ernyő szél ellen csodákat tesz a komfortoddal. A hideg vízi horgászatban a kitartás fél siker – sokszor a legelszántabb horgász fogja a halat, mert ő marad kint a leghosszabb ideig.

Haladóknak: finomhangolás és innovatív megközelítések

Az alábbi tippek azoknak szólnak, akik már rutinosabbak a pontyhorgászatban, és szeretnék tovább javítani eredményességüket az őszi-téli időszakban. Néhány apró trükk és új módszer bevetésével gyakran a legnehezebb napokon is kicsikarható a kapás.

1. Próbálj ki speciális hideg vízi rigeket: A tapasztalt horgász arzenáljában ott a helye olyan előke-kombinációknak, mint a combi rig, chod rig, Ronnie rig (spinner rig) vagy épp a maggot rig. Hideg vízre finomítsd ezeket: használj hosszabb előkét ott, ahol kell (pl. chod rig esetén hagyd kicsit tovább lebegni a csalit a helikopter szereléken, hogy könnyebben észrevegyék), vagy épp ellenkezőleg, nagyon rövid előkét egy inélinek szerelt ólommal a gyors akadásért. A Ronnie/Spinner rig lebegő bojlival alacsonyan lebegtetve a fenék felett szintén remek téli csapda: a forgó kapocs miatt a horog mindig optimális szögben áll a beszippantáshoz. Haladóként figyelj a horogelőke anyagára is: sokan esküsznek a teljes fluorocarbon előkére télen (láthatatlan és merev), mások a lágy fonott előke hívei a természetesebb mozgás miatt. Kipróbálhatod a kombinált előkét is (fluoro+fonott hajszál), ahogy fentebb említettük. Finomhangold a riget: télen gyakran rövidebb hajszálelőke kell, hogy a csali közel legyen a horoghoz, mert a ponty nem szív olyan erővel. Illetve érdemes csalitüskét használni hajszál helyett, ha nagyon kicsi a csali (pl. 8 mm pellet vagy minibojli), így közelebb rögzíthető a horoghoz.

2. Balance-olj és trükközz a csalikkal: A haladó horgász hideg vízben szinte művészi szintre fejleszti a csali felkínálást. Használj kritikusan kiegyensúlyozott csalit: faragd meg a bojlit, hogy alig legyen súlya, vagy kombináld fél pop-uppal. Az a ponty, amelyik csak “kóstolgat”, ezt a könnyített falatot sokkal könnyebben felszippantja. Készíts Maggot riget: ilyenkor a horog szárára húzol egy gumicsövet vagy speciális maggot klipet, amire 5-10 szál csontkukacot tűzöl. Ez a nyüzsgő csokor hideg vízben is felkelti a ponty érdeklődését, és mivel télen a kisebb halak nem zavarják, a nagy ponty is bátran felszívhatja. Ha a törpeharcsa nem gond, akár egy vastagabb horogra közvetlenül is tűzhetsz 1-2 gilisztát vagy csontit – meglepően hatásos tud lenni, amikor minden más csali kudarcot vall. Az ízlés változása miatt mindig legyen nálad többféle csali: édes, büdös, természetes. Figyeld meg, mire jön a hal és másnap azt erőltesd. Vezess “kapásnaplót”: írd fel, melyik csali-aroma kombináció, milyen előkével, melyik helyen adott halat – a hideg vízi rutin így évről évre finomítható.

3. Turbozd fel az etetésed attraktorokkal: A haladó etetési stratégia lényege, hogy minimális kajával maximális csalogatóhatást érjünk el. Ennek eszközei a különféle attraktorok – folyékony és por alakban. Például a bojlikat és pelleteket be lehet vonni egy extra réteggel: először locsold meg amino alapú folyadékkal (pl. CSL, májkivonat vagy épp édes likőr-aroma), majd forgasd meg por dipben (pl. máj-liver por, fűszeres halliszt, vagy épp egy édes tejpor alapú poraroma). Ezzel egy “bepanírozott” csalit kapsz, ami a vízbe érve kocsonyás bevonatot képez és folyamatosan oldja ki az aminosavakat, aromákat. Az óvatos pontyok sem tudnak ellenállni ennek, mert természetes táplálékjelző anyagok (aminosavak) jutnak a vízbe. Ugyanígy a method kosárba töltött kaját is tuningolhatod: keverj hozzá őrölt friss kendermagot vagy chiliport (fűszeresség), tegyél bele pár csepp koncentrált édesítőt (etil-maltolt vagy steviát, mert hidegben a halak imádják az édeset). Ha úgy érzed, a kajád nem elég ütős, nyugodtan önts rá a készre kevert method mixre még egy kupak aromát és keverd át – sokszor az átlagosnál erősebb illat ad csak halat.

4. Célzott PVA trükkök: A PVA anyagok használatát tovább lehet fejleszteni. Például készíthetsz pici PVA hálós csomagokat, amibe apróra tört bojlit, aqua pelletet, ezt nyakon öntöd pár csepp folyékony máj-kivonattal és megszórod chili porral. Ezt a csomagot akaszd a horogra vagy az ólom mellé. A vízben pár perc alatt feloldódik a PVA, és a horog körül egy tömény illatbomba felhő képződik tele természetes étvágyfokozókkal (aminosavakkal). Ez órákig dolgozik a fenéken, folyamatosan odavonzva a pontyot. A PVA szalagra felfűzött bojlikat is turbózhatod: használd a stringer csomót lazán, hogy a bojlik ne érjenek össze, és mielőtt bedobod, mártsd meg az egész fűzért PVA barát aroma dipben – extra felhőt ad. Egy másik haladó fogás: a PVA bag rig (PVA zacskós szerelék). Ilyenkor a horog és az előke bele van húzva egy PVA zacskóba a pellettel/etetővel együtt, így teljesen gubancmentes és az egész csomag a fenéken kiborulva kompakt etetést ad. Hideg vízben egy mini PVA zacskónyi aprómag-pellet keverék a horog körül verhetetlen tud lenni.

5. Használd a technikát a halak felkutatására: A haladó pontyhorgász nem “vakon” ül a vízpartra. Hideg időben különösen fontos megtalálni, hol tartózkodnak a pontyok. Használhatsz deeper okos szonárt vagy hagyományos halradart, ha engedélyezett, hogy felmérd a medret és a halmozgást. Egy egyszerű trükk is sokat segít: egy zsinórra kötött akváriumi hőmérőt bedobálva kitapogathatod, hol néhány tized fokkal melegebb a víz. Gyakran már 0,5°C különbség is sok halat jelent – a ponty ilyenkor csapatban áll az “átlagon felül meleg” gödrökben, törések tövében. Ha megtalálod ezt a részt, érdemes oda koncentrálni a horgászatot. Figyeld a vízfelszínt is: télen is előfordul, hogy a ponty fordul vagy buborékol. Ha mást nem, legalább a rásütő nap irányát vedd figyelembe: dél körül a napsütötte oldalon kicsit aktívabbak lehetnek. Több bottal horgászva (ha szabályok engedik) variáld a mélységet és a távolságot: az egyik szereléket tedd a partközelbe vagy sekély vízbe, a másikat mélyre. Így kifigyelve, hol jön kapás, utána már koncentrálhatsz oda. Akár azt is megteheted, hogy napon belül többször helyet váltasz, ha nincs eredmény – a kitartás fontos, de a helyváltoztatás is lehet a siker kulcsa, ha eredetileg rossz helyen voltál.

6. Időzíts és kombinálj: Gondolj a hideg vízi pontyozásra úgy, mint egy felderítő misszióra. A haladó horgász előre megtervezi a napját: például reggel a mély vízben kezdi a peca két bottal, dél körül a napos sekély víz felé vált. Ha van rá mód, etess be több helyet előre nagyon kevés maggal vagy etetővel, és járj körbe (stílusosan: stalking technika). 1-2 óránként nézz rá a helyekre, nincs-e mozgás. Ezzel a “cserkelő” módszerrel ráérezhetsz, hol tartózkodnak a halak és mikor esznek. Ha találsz egy akadót vagy tuskót a vízben, ami körül buborékokat látsz, gyaníthatóan ott vannak – dobd mellé a csalit azonnal, ne várj. A kapások ideje is tervezhető: általában kora délutánig bezárólag érdemes felfűzni a legjobb csalikat, mert ha utána már hideg este jön és lanyhul az aktivitás.

Végül egy mentális trükk haladóknak: hideg vízben minden kapás duplán ér. Készülj fel fejben arra, hogy nehezebb lesz halat fogni, de amikor sikerül, az a rutinod és leleményességed jutalma. Ne hagyd, hogy egy kudarc eltántorítson – a legjobb pontyhorgászok is gyakran nullázgatnak télen, aztán egy váratlan pillanatban megfogják életük halát, mert ők voltak kint egyedül a vízparton. A tapasztalat, amit ilyenkor szerzel, felbecsülhetetlen, és a szezon kezdetén (kora tavasszal) hatalmas előnyt jelent majd a többiekkel szemben.

Összegzés

Az őszi és téli pontyhorgászat az intenzíven telepített vizeken is tartogat kihívásokat, de megfelelő felkészüléssel és stratégiával eredményesek lehetünk a leghidegebb hónapokban is. Összefoglalva:

  • Végszerelékek: finom, diszkrét előkék, kis horgok, method feeder vagy ügyes bojlis végszerelékek használata a hideg vízben elengedhetetlen. Alkalmazzunk rövid előkés methodot a precíz etetésért, vagy trükkös előkéket (combi, chod) a gyanakvó halak ellen.
  • Csalik: kisebb, könnyebben emészthető csalik (kis bojlik, magvak, élő csalik) hozzák a legtöbb kapást. A pontyok lassú anyagcseréjét kímélve apró falatokkal dolgozzunk, és ne féljünk a különleges kombinációktól (hóember, dumbell, maggot csokor).
  • Aromák: merjünk erős, koncentrált aromákat használni – a fűszeres, halas illatok hideg vízben is csábítanak, az édes aromák pedig távolról is odavonzzák a halat, ha vízoldékony hordozóban vannak. Kerüljük a sok olajat, helyette CSL-t, alkoholos kivonatokat és aroma spray-ket v vessünk be.
  • Etetés: a mennyiséget minimalizáljuk, a minőséget maximalizáljuk. Pár marék jól megválasztott csali bőven elég – a PVA és a method feeder segít a koncentrált etetésben. Sötét, könnyű keverékeket használjunk, kevés mikropellettel. Pontos dobásokkal és türelmes várakozással dolgozzunk, a folyamatos nagy etetést mellőzzük.
  • Végül ne feledd: a hideg vízi horgászatban minden apró részlet számít, de a legfontosabb a kitartás és az alkalmazkodás. Figyeld a vizet, tanulj minden kapásból (vagy kapástalanságból), és élvezd a csendes, nyugodt téli horgászat különleges hangulatát. Ha így teszel, meg fogja hozni a gyümölcsét – hiszen a legzordabb napokon kifogott pontyok jelentik a legnagyobb büszkeséget minden horgász számára. Sok sikert és görbüljön a botod a hideg hónapokban is!

Források: A fenti tippek és technikák magyar és angol nyelvű források, szakértői cikkek felhasználásával készültek, beleértve a Horgász Horizont, Haldorádó, Horgász-Zóna magyar cikkeket és nemzetközi szakértők (pl. Casual Carper) tanácsait

E sokrétű szemlélet biztosítja, hogy a kezdőktől a profi pontyhorgászokig mindenki találjon hasznos útmutatást a hideg vízi pontyozáshoz. Görbüljön!

Horgász-Zóna

 

 

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK

A hobbid a szakmánk! Tetejére