Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Puha pellettel bearanyozott method peca

Puha pellettel bearanyozott method peca

Kicsit elmozdulva a megszokott vizeinktől ezúttal egy számunkra viszonylag ismeretlen tavat néztünk ki és a hévízgyörki horgásztó felé vettük az irányt egy methodos pecára. Ennek a hangulatos kis víznek a pontyai egy különleges csalit igényeltek ezen a napon, ezt fogom megmutatni nektek ebben az írásban!

Korábban eddig egyszer jártam ezen a tavon, egy versenyen, amit sikerült is megnyernem (de ennek már legalább 5 éve...), de már akkor is nagyon tetszett ez a pici, angolos víz, nem is tudom, hogy következő itteni horgászatom miért is váratott magára egészen mostanáig. Nagy távolságokat egyáltalán nem kell dobálni, mert kb. 55 méter széles lehet a tó, ráadásul itt-ott nádszigetek és bedőlt fák színezik, amik bármikor jó haltartó helynek ígérkeznek.

Igazi angolos környezet
Igazi angolos környezet

Mivel semmilyen naprakész infom nem volt a tóról így indításnak több -féle etetőanyagot is kevertem, de leginkább az előző írásomban szereplő Bait-Tech Special G Dark és Mojo keveréke piszkálta a fantáziámat. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a Moby versenytava után hogy fog muzsikálni egy teljesen más jellegű vízen és azt kell mondjam, hogy továbbra is rendkívül elégedett vagyok vele. Most is úgy mixeltem, hogy a Special G Dark volt a több (2:1 arányban) és amikor elkészült az etetőanyagom, akkor rádobtam egy maréknyi feláztatott Bait-Tech Sticky Method Pelletet. Ennek a micropelletnek az elkészítése rém egyszerű: csak áztatni kell 2 percig, úgy hogy teljesen ellepje a víz, majd a vizet leönteni róla, ezután egy 15 percet hagyni kell állni és már töltheted is a kosárba, vagy mehet bele az etetőanyagodba. Itt kihangsúlyoznék egy fontos dolgot: a micropelleteket akkor is érdemes feláztatni, ha etetőanyaghoz teszitek hozzá, mert száraz állapotban nedvességet fog elvenni a kajátokból, ami így rendkívül hamar ki fog száradni!

Darkos Mojo egy kis pellettel fűszerezve
Darkos Mojo egy kis pellettel fűszerezve

Az első néhány dobás nem telt el túl pörgősen, elvétve sikerült 1-1 kárászt fogni a wafters csalikkal. A peca előtti napon pont azon gondolkodtam a boltban, hogy a hévízgyörki versenyemen végig soft pellettel csaliztam és minden halamat azzal fogtam. Régen volt ez már és a wafterek és vérző csalik megjelenésével ezek a pici, puha horogpelletek egyre inkább kimentek a divatból, én se nagyon nyúltam már ezekhez a pecáim során az utóbbi időben. Nézegettem a polcon a Special G Soft Pelleteket és a Gold valahogy megfogott... annyira nem tudom ezt megmagyarázni, tetszett az egyedi különleges szaga és a sárgás, arany színe. Természetesen nem bírtam ki, hogy ne kerüljön 1 dobozzal a csalis táskámba és mindenképp ki is szerettem volna próbálni már ezen a napon. 

Arany pellet
Arany pellet

Első dobásra először csak simán feltűztem egy 14-es Guru MWG-re. Elég puha kis csaliról van szó, de óvatosan gond nélkül fel lehet szúrni ilyen kisebb méretű horgokra. A sötét színű etetőanyagban rendkívül tetszetősen mutatott ez a picike aranyló pellet szem és ami engem is meglepett az addigi nem túl pörgős pecán: 50 másodpercig tudott csak eljutni a stopperem és szinte el kellett kapnom a botot, olyan hirtelen kapással jelentkezett az első pontyom!

Nagyon gyorsan megette
Nagyon gyorsan megette

Az első ponty után pedig egy hirtelen fordulatot vett a peca, és még jó néhány bajszost tudtam fogni a soft pellettel. Mivel a nap folyamán kaptam olyan visszajelzést a facebook posztomra, miszerint „ez a csali nem áll meg horgon, de még tüskén sem és nem jó semmire” tovább próbálgattam. Horgon már bizonyított, mert adta a halat szépen. Elővettem az előketartómból egy 7mm-es csalitüskével kötött Gamakatsu A1 Team Feeder Strong Carp horgot és a tüskére szúrt csalival ugyanúgy tudtam fogni a halat, ráadásul volt olyan, hogy a 9. percnél tekerte el a spiccemet... ezek után nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ez a soft pellet nekem megállt horgon is és csalitüskén is.

Csalitüskén is megáll
Csalitüskén is megáll

El tudok képzelni viszont olyan esetet, hogy a puha pelletet a gyártás során több aromával „löttyintették” meg vagy még túl friss és nedvesebb a kelleténél, anno én is jártam így más gyártó ilyen csalijával. Ez esetben sem kell azonnal a vízbe vagy a kukába dobnotok ezt a csalit... Érdemes egy napra vagy fél napra kirakni egy újságpapírra és pár óránként átmozgatni a pellet szemeket, ez így száradni fog, és ha elérte a számodra megfelelő keménységet/puhaságot, akkor mehet vissza a dobozába és irány vele a vízpart! A szárításnál érdemes árnyékos helyre rakni, ha a napon szárítod, akkor félő, hogy csak a szélét fogja megkapni a nap!

Szerintem mindenképp érdemes felvenni ezt a csalit a repertoárba, mert könnyen akadhatnak olyan napok, mikor a színes-ízes bogyók és dumbellek nem kellenek a halaknak és inkább valami puha finomságra vágynak, miközben ott úszkálnak a horgunk körül!

 

Hoffmann Feri

KAPCSOLODÓ TERMÉKEK
AJÁNLOTT CIKKEK
Horgász-Zóna outlet - bemutató

Horgász-Zóna outlet - bemutató

2022. január 21. - Horgász-Zóna
Jókívánságok 2022-re!

Jókívánságok 2022-re!

2021. december 31. - Horgász-Zóna
Év végi nyitvatartásunk

Év végi nyitvatartásunk

2021. december 19. - Horgász-Zóna
Csukázás a Tisza-tavon

Csukázás a Tisza-tavon

2021. december 01. - Nagy Róbert
Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

Novemberi pontyozás a Tisza-tavon

2021. november 20. - Nagy Róbert
Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz

2021. november 15. - Horgász-Zóna
Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

Hi-Tech offset horgok pergetéshez: Kína VS. Japán

2021. november 10. - Balogh Gábor
Októberi Tisza-tó

Októberi Tisza-tó

2021. november 03. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére