Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba

Tippek és szerelékek fekete sügér horgászatához (és máshoz...)

Tippek és szerelékek fekete sügér horgászatához (és máshoz...)

Érdekelnek a speciális pergető végszerelékek? Ebben az egyedülálló összeállításban nagyon hatékony módszereket mutatunk be, melyeket elsősorban fekete sügérhez ajánlunk, de természetesen a hasonló habitusú ragadozók (sügér, csuka, süllő) is eredményesen üldözhetők velük!

Más édesvízi ragadozó fajokhoz képest a fekete sügér a legszeszélyesebb, így horgászata is a legváltozatosabb. Ebből kifolyólag a technikák száma, amelyeket egy kezdő horgásznak meg kell tanulnia, egy kicsit ijesztőnek hathat. Repertoárunk a 40 centis swimbait-től a 2,5 centis kreatúrákig terjed és ezek felkínálási módjának csak a képzeletünk szab határokat, bevetünk mindent, hogy a vadászösztöneiket előcsaljuk...

Ezt egy afféle szakszótárnak terveztem, ami tartalmazza az élvonalbeli technikákat, titkokat és tippeket egészen az alapoktól. Ám nemcsak kezdőknek szántam, remélem, a pergetésben jártasabb kollégák is találnak hasznos adalékokat az eredményes feketesügér-horgászathoz!

Nem fogom minden egyes módszernél külön-külön leírni, hogy a fonott zsinórod végére köss be 1m fluorocarbont, mert ez alap! Tiszta vízi faj és valószínűleg a legélesebb látású is, amit megspékel még a gyanakvással, is némi fűszernek meg a pofátlanságot sem rest alkalmazni. Az Fc kötésekről már ITT írtam, tanuld meg a Palomar és az Albirght kötést és nem a kötéseid lesznek a gyenge pontok.

Végszerelékek

A most bemutatásra kerülő technikák sokkal óvatosabb ragadozóra vannak kifejlesztve, mint a csuka vagy a süllő, így bátran nyúljunk ezekhez a szerelékekhez, ha a cseburaska vagy a jig csődöt mond.

1. Texas-rig valószínűleg a legnépszerűbb szerelék a sügérhorgászok körében.
Népszerűségét az egyszerűségének, hatékonyságának köszönheti és hogy szinte lehetetlen elakadni vele. A töltény ólom egyszerűen utat fúr magának vagy kisiklik az akadóból, persze semmi sem lehetetlen.

Texas-rig-nek rengeteg változata van, hogy melyik az eredeti vagy az alap, hát passz… amit, mi alapnak gondolunk és használunk is az így néz ki: Töltény ólmot fűzd fel a zsinórra, utána mehet egyből az üveggyöngy és végül bekötjük az Offset horgot.Egyből jöhetnek is a variációk:
A gyöngy funkciója, hogy egy koppanó hangot hallasson amikor összekoccan a töltény ólommal. Ez olyasmi hanghatást generál, mint ha egy rák kopogtatna az aljzaton. Az üveggyöngynek éles hangja van, a műanyagnak tompa, hogy melyik a jobb? Há-hááá mikor, melyik, de hogy ne legyen ilyen egyszerű, el is hanyagolhatjuk, mert zavarólag is hathat a kopogás.
A Töltény ólom súlyát a szituáció határozza meg, a legszebb ezekben a módszerekben, hogy extrém súlynál se lesz érzéketlen a szerelék, mert teljesen inline, a legkisebb csipegetést is megérezzük a boton anélkül, hogy a prédánk az ólmot rángatná. Az, hogy a Bullet(töltény) most ólom, réz vagy Tungstein mondhatnám, hogy mindegy, de nem! Az ólom matt, így nem csillog az aljzaton viszont puha így a hangja is tompa, a sárgaréz jó kemény így éles hangja van és nagyon jól visszaadja az infót az aljzatról, ellenben csillog, mint a veszedelem. Emiatt rengeteg fantom kapással találkozhatsz, mert a kishalak keményebben ütik verik, mint Rocky Balboa a boksz zsákot. És a Tungsten. A legprofibb megoldás! Kemény, mint a vídia, kétszer sűrűbb az ólomnál, így ugyan abban a súlyban, mint az ólom fele akkora, így jobban süllyed jobban kopog nem csillog... cserébe tudni kell, hogy drágább.

Ha azt hiszed, hogy nem lehet tovább bonyolítani, akkor tévedsz :D ezeket a horgokat használjuk, használhatjuk:


O’Shaugnessy ez egy egyenes szárú horog, végeredményében, mint egy klasszik süllőző, csak ezeknek a szemnél vannak a tüskék, hogy ne csússzon le a csali. Egyszerű és olcsó, de csak kis keresztmetszetű csaliknál használhatjuk és bevágásnál kettészakíthatja a gumit.
Offset worm (wide gap) horog a legelterjedtebb, jó nagy öble van, jól tartja a halat. A formákban és a méretekben van némi eltérés, a gyártók valahogy nem tudtak megegyezni, hogy mi a sztenderd méret. A forma és az anyag meg már márka specifikus, kinek mi…
O’Shaugnessy Offset worm hook, vagy Slim offset, valahogy nincs általános neve, sőt van olyan márka, aki ezt a horgot hívja Wide Gap-nek. Kifejezetten szűk keresztmetszetű csalikhoz alkották, mint a Dinger vagy a Christie Critter. Személy szerint nem kedvelem, de van, aki esküszik rá. Nekem kevesebb volt vele a sikeres akasztás és azonnal szakította a gumit.
Na! Már majdnem kész is vagyunk, ha kitaláltad magadnak a megfelelő kombinációt, akkor még 2 apróság.

ZónaTipp: Sok üveggyönggyel az a baj, hogy éles, így folyamatosan nyírja a zsinórt, aminek szakadás a vége, a műanyag hangja meg… Na de, van az a pici csörgő kapszula, amit elrejthetünk a gumi testében és mindenki boldog. A másik pedig, hogy ha könnyebb ólommal horgászol, mint a gumicsali, akkor dobásnál 2-3 méterre is felcsúszhat a bullet, ami nagyon nem jó, de ha egy szűk gumistoppert felteszel úgy 40-50 centire akkor ezzel kiküszöbölőd a felcsúszást.Vezetése: Mivel rengeteg csalifajtával használhatjuk, így nincs kőbe vésett mozdulatsor. Alapvetően nem kereső pecára találták ki, hanem lassabb, csábító felkínálásra. Tehát ha úgy tetszik, bedob és kihúz, ami kifejezetten előnyös akadós helyen. Viszont, ha szeretnénk kihasználni a módszer adta előnyöket és felkínálást, akkor egy kicsit lassuljunk le: Vízszintesen tartott bottal felvesszük a kontaktot, egy gyors mozdulattal beleemelünk, 'libbentünk' (kb. 60 fokos szögig emelve a botot) kivárunk 2-3 másodpercet és újra. Víz alatt ez úgy fog kinézni, hogy nyugalmi állapotban fekszik a csali, beleemelésnél elindul felfelé a „szerelék”, a holtpontnál viszont az feljebb csúszik az ólom és visszazuhan a csali meg szépen lassan utána lelebeg, és újra és újra. Minden beleemelésnél csattan össze a gyöngy és az ólom. Minél hosszabban emelünk bele, annál jobban meglebegtethetjük a csalit, rövid pöcögtetéssel egy kicsit gyorsabb kopogós pecát alakíthatunk.


Szín: Általánosságban nagyon nem beszélnék színekről, míg a többség a Green Pumpkint isteníti addig nekem a Morning dawn és a VirgoBlue a kedvencem. Annyiban igazuk van, hogy világ szinten az egyik legkedveltebb szín, viszont a kéknek sokkal komolyabb a kontrasztja. Néha szükség van az olyan extrém színekre is, mint a Bublegum.

2. Carolina-rig lényegében ugyanaz, mint a fenti Texas-rig, csak itt van egy előkénk, így sokkal jobban meg tudjuk lebegtetni a csalit vagy ott tartani. Tehát elkezdjük szépen építeni a szereléket: zsinór-bullet-gyöngy-és nem egy horgot kötünk be, ha nem egy 8-as forgókapcsot, aminek a másik végébe pedig egy 40-50centi hosszú 0,25-0,30as Fluorocarbont, na és ennek a végébe kötjük be a horgot.


Vezetése: Na ez tényleg nem egy bedobom és kitekerem módszer. Két verzió van, az egyszerűbbik, ha úgy emelgeted mint a Texas-t csak nagyobb szüneteket tarts, hogy a csali jó sokáig tudjon lebegni.
A másik lehetőség pedig egy konkrét helyzetre nyújt megoldást: meg van az a szitu, amikor szarok rá stílusban, bambán úszkálnak a sügérek? Ugye milyen bosszantó tud lenni? Ha sikerült már a mozgással lelassulni, akkor itt a következő kihívás, ugyanis akkor csinálod jól, ha azt látják kívülről, mint ha le lennél szedálva. Fogj egy CrawBugot, vagy CrawPapit, mindkét rák alapból lebegő, de ez nekünk most kevés. Mind kettőnek van egy „zsebe”, amiben pont elfér egy polifoam kocka, így már elég felhajtóerővel fognak rendelkezni, hogy a teljes előkénket kiemelje. Tehát lesz egy pofátlan rákunk, ami aljas módon pont az orruk előtt fog kalimpálni az ollóival. Sőt, ha a YUM aromájával ezt megspékeljük…. Na vissza a leszedált vezetéshez, néha szépen lassan csak bele kell húzni, hogy az álmatag sügérünknek legyen ideje rászánnia magát a kapásra. Ha közben te is elálmosodnál, akkor testmozgásnak pattogtasd egy kicsit, hogy kopogjon az ólom és a gyöngy. Lényeg, hogy kicsiket, ne kapkodj, ez nem az a peca.
ZónaTipp: ha a forgókapcsot kihagyod és egy szuperszűk gumistopperrel helyettesíted, akkor lesz egy állítható méretű előkéd, sőt, azonnal Texas-rig-é alakíthatod, ha lehúzod teljesen. Azért nem mindegy, hogy milyen stoppert használsz, mert a többi már dobásközben lecsúszik, semmit nem érnek, nem tudják megtartani az ólmot.


3. Florida-rig
a kakukktojás, igazából nem teljesen idevaló. De akkor már zárjuk le így az amerikai városokat. :) A Florida-rig az valójában egy speciális töltényólom rugóval. Normálisan felfűzöd a zsinórra az ólmot és bekötsz egy szimpatikus Offset horgot. Ha kezedbe akadna egy gyöngy, akkor azt laza csuklómozdulattal bal váll felett rakd el, arra most nincs szükség. A horogra tedd fel a kiválasztott csalit és itt jön a trükk; tekerd bele az ólmot a csaliba, ezért van rajta a rugó. Csalifüggetlen módszer és tutira bokorugró, egy frankó rejtett horgos jigezés, jobb névvel, na meg skippelhető.

ZónaTipp: Fent a Texasnál írtam, hogy használj szilikon stoppert, hogy ne csússzon fel az ólmod, ha viszont lehúzod teljesen kész is a Florida-rig.

4. Wacky rig a legegyszerűbb szerelék az összes közül. Nagyon jó, lassú és természetes csalifelkínálás. Fogj egy Wacky horgot és kösd be a zsinór végére, majd szúrj fel egy Dingert keresztbe. És Tadaaaam! Gyenge pontja a módszernek, hogy rosszul dobható, kis súly és a nagy ellenállás miatt rövid távra dobható. Viszont egyedülálló módon lehet felkínálni a csalit vízközt. A YUM Dingert vagy a Mighty worm-t azért javaslom, mert brutálisan jó a felhajtó ereje és rugalmas, tehát iszonyat lassan süllyed, bele-bele pöccintve jobban remeg, mint én a reggeli kávéért.
Persze leleményes horgászok ezt a módszert egyesítették a Texas és Carolina-riggel, hogy sokkal nagyobb távolságokat tudjanak vele dobálni. Na most, hogy wacky horgot használunk és keresztbe tűzzük meg a csalit, de Texas vagy Carolina készségen használjuk, attól, hogy hívhatjuk e wacky-rig -nek? NEM! Az Texas marad keresztbe tűzött csalival.


ZónaTipp: A keresztbe szúrt férgek, nagy eséllyel kapásonként szakad, ha nem is, de mindenképpen sérül, szóval nem egy csali kímélő módszer. DE! egy ’O’ gyűrűvel mind ez kivédhető. Egy klasszik vízvezetékes „O” gyűrűt felhúzol a féregre és abba akasztod a horgot. 1.Nem szurkálod össze a gumit, így nem adsz esélyt a szakadásra. 2.Bevágásnál, egyszerűen felcsúszik a gyűrűnél fogva a csali, tehát még fárasztás közben sem tudja megcsócsálni szétmorzsolni.

És akkor a kedvencem:
5. Neko-rig
. Mint írtam a Wacky-ról, hogy egy igen eredményes, súlynélküli csalifelkínálás minden előnyével és hátrányával. Nincs is más dolgunk, mint a fentiek alapján elkészített felcsalizott Wacky-riget súllyal látjuk el. Mégpedig a gumi végébe egy ólom tüskét szúrunk, ezek általában 1,5-2gr súlyúak. Ez pont elég is! Amitől pikk-pakkra a te kedvenced is lehet: fogj egy YUM (mert brutál nagy a felhajtó ereje) férget vagy rákot, húz rá egy „O” gyűrűt kb. a közepére. Az aljába vagy amit szeretnél, hogy lent legyen szúrd bele a súlyt. A horgot pedig akaszd a gyűrűbe úgy, hogy felfelé nézzen! És ha mindent jól csináltál, akkor a következő fog történni: lassan, tekeregve süllyed és puhán fog megérkezni, és ha van hínár nem süllyed bele hiszen szinte súlytalan. Csalink merőlegesen fog kiállni a talajból, egy féreg, ami éppen be akarja fúrni magát a talajba, egy rák amelyik vízibolhával tömi a fejét vagy egy kishal, ami a talajról csipeget…. Amikor belehúzol a szerelékbe kiflibe hajlik mert középen van rögzítve viszont ahogy megáll kirúgja magát, mint egy íj, lökés hullámot generálva. Gumihalnál is jól működik a technika, mert bele húzásnál a fura póz ellenére is veret a farka.


ZónaTipp:
Sajnos még beszerezhetetlen az igazi Neko súly, így trükkhöz folyamodok, ha nem elég a 2 gramm. Egy 2-3 grammos gömbólmot vagy csebut ellapítok és összeragasztom az ólomtüskével, és voala'! kész a Neko súly.
Az igazi nyári nagyágyú az a Mightyworm, gyenge 26 centijével igen figyelemfelkeltő és minden egyes ugrással egy lökéshullámot generál a farka.


Aki a kisebb csalikat kedveli vagy egy kicsit gyorsabb pecát azoknak a Wooly Bug, CrawPapi, Crawbug csalikat tudom javasolni. Itt kisebb mozdulatokkal az aljzaton ugráltatva, néha jobban meglibbentve kínáljuk fel a rákot. Látványa olyan lesz, mint egy araszoló rák. Sőt! Ha egy csörgő kapszulával is megspékeled, akkor lesz tökéletes a rák.
6. Drop-shot
. Na ez az a technika, amiről még a pontyhorgászok is hallottak és egy különálló cikket is megérdemelne. Azt viszont kevesen tudják, hogy valójában ez egy vertikális módszer, ami 3-4 méteren belül mutatja meg igazán, hogy mitől is lett ennyire népszerű. Nagyon lassú módszer, tehát nem kereső peca. A szerelék és a bot is azt segíti, hogy a lehető legtovább tudjuk a csalit egy helyben tartani és ott táncoltatni, különböző magasságokban.
A szerelék: vízmélység függő, hogy milyen hosszú FC-t kötünk be. Maradjunk most az alap 1 méter FC-nél, pont a közepére bekötünk egy drop-shot horgot és a legvégére felcsíptetünk egy Drop-shot ólmot. Csali a közhiedelmektől eltérően bármi lehet, akár korong farkú gumihal vagy keresztbe megtűzött Dinger is. Amit kifejezetten dropi csaliként ismerünk, azok a villásfarkú szilikoncsodák, mint a Lunkerhunt Bento vagy a Westin Mega Teez. Itt nincs szükség rejtett horogra, mert ha jól kötötted meg akkor a Fluorocarbon védi a horgot.
Dobd be a célterületre, a botot felfelé tartsd úgy fél-11óra irányban. ugyanis a csali így lesz durván 40-50 centire a talajtól. Itt jön képbe a Drop-shot bot, ezek a tűspicces botok, legalábbis amik Európában terjedtek el, Amerikában és a Svédeknél csak spiccakciós. Tehát felfelé tartott bottal felvesszük a kontaktot és pici mozdulatokkal bele lazítunk megfeszítjük, egyhelyben remegtetjük a csalit. Ha nincs eredmény akkor a csiptetős ólmot feljebb húzzuk, azaz lejjebb keressük a halakat. Balatoni csónak kikötőkben a csónakok között lehet, hogy 1 méternyi Fc kevés is, mert csak a horog és az ólom közötti távolságnak kell annyinak lennie, mert ott vannak a halak.

Tudom sokan nem értenek egyet azzal a kijelentésemmel, hogy ez egy kifejezetten rövidhatótávú peca. Pedig az. Ha eldobjuk 20-25 méter távolságra, már teljesen mindegy, hogy milyen távolságra van a horog az ólomtól, mert a meder fenéken lesz: mértan némi ismeretével azonnal kiszámolhatjuk, hogy a beesési szög annyira lapos lesz, hogy a csali a mederfenéken fog remegni. De akkor miért is használják mégis nagyobb távolságra? Mert ha nagy felhajtó erejű a csali, akkor a csali merőlegesen fog állni a talajhoz képest, feltűnő lesz. Ezt a hatást egyszerűbben is elérhetjük, mondjuk a következő szerelékkel.

7. Jika-rig: Az előző módszerekkel ellentétben ez Japánból származik. Ha jól tudom, a Tube csalikhoz fejlesztették, de nagyon jól működik bármivel.

Jika-rig lényegében egy rém egyszerű gumicsalis pergető szerelék, a működése meg nagyszerű; lassú bevontatásnál eltartja a talajtól a gumit és sokkal kapásérzékenyebbé teszi a szereléket a klasszikus jig-el és a cseburaskával szemben. Ráadásul ezel a szerelékkel sokkal könnyebbé válik a horogcsere vagy a súly cseréje is. 

A meder könnyebben lekövethető vele, mind ezt úgy hogy a gumink semmit nem veszít csáberejéből.

Lehet készen is venni, de jobb összeszerelni és pofon egyszerű, na meg teljesen testre-csalira szabható. Egy karbinerre felrakjuk a kiválasztott méretű jika ólmot utána jöhet az offset horog a csali és mehet a peca. Van, aki ezt kulcskarikára fűzi, de az a szerelék fix és nehezen variálható. Sokkal lazább, jobb a csali felkínálása, és sokkal érzékenyebb, mint a cseburaska esetében.ZónaTipp
: Külön vezetési technikája nincs, a súllyal viszont érdemes játszani, mert a nagyobb, nehezebb ólommal a világból kidobhatsz és nagyobb területen fésülhetted át aljzatot akár folyóban is, úgy hogy nem veszítesz az érzékenységből! Kisebb súllyal viszont nagyon jól meglehet lebegtetni a csalit.


8. Tokyo-rig a japán titkos fegyvernek is becézik. Nagyon leegyszerűsítve Jika módosítása. Annyi a módosítás, hogy egy töltény ólom van egy 8-10 centis drótszáron és az van a horog alatt.


Annyira jó a módszer, hogy pl. a VMC és más gyártók is már készen is kínálják a szereléket. Én továbbra is azt mondom: "csináld magad".


9. Flipping és a Pitching inkább dobástechnika, mint szerelék, de mindenképpen itt a helye, mert az alap fegyvertárunk része. Kifejezetten sűrű hínáros, tökleveles sekélyvizek horgászatára lett kitalálva. Pontosabban a vízinövények közötti kisebb tisztásokat célozzuk vele. Megjegyezném, hogy ez csónakból működik igazán.
Szerelék egyszerű, fogunk egy szoknyás jiget amit direktbe kötünk, nem kapoccsal, mert az összeszedi a hínárt is. Erre felteszünk egy penge csalit, mondjuk egy Christie Crawt vagy Badmamát. (mindenképpen bokorugró verzió legyen a jig, különben egyből elakadsz). Kettes számú szerelék a fent már említett Florida rig.
Flipping módszer a következő: felemeljük a botot és leengedjük a csalit úgy a térdünkig. Orsót békén is hagyhatjuk. Ez így furának tűnhet, de ez a hatótávunk, szabad kezünkkel a zsinórt kihúzzuk és alulról belendítjük a csalit. Hagyjuk lehullani és ki is húzzuk. Majd ismét és ismét.
A Pitching technikája annyiban tér el a fentitől, hogy a csali a kezünkből indul és az orsóval adagoljuk már a zsinórt. A Flipping nagyobb távolságú verziója.
Nagyon fontos, hogy alulról lendíts, mert így lesz a legkisebb a csobbanás és sokkal pontosabb a dobás vagy ejtés, ahogy tetszik :)


Így hirtelen nekifutásnak most ennyi, biztos eszembe fog jutni a megjelenés után egy csomó dolog, amit leírhattam volna még. Most úgy gondolom, hogy első nekifutásra ennyi pont elég lesz.

Görbüljön!

Balogh Gabi

AJÁNLOTT CIKKEK
Horgászat és mentális egészség?

Horgászat és mentális egészség?

2024. március 14. - Horgász-Zóna
Az a bizonyos crankbait

Az a bizonyos crankbait

2024. február 06. - Balogh Gábor
Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

Horgász-Zóna év végi nyitvatartás

2023. december 23. - Horgász-Zóna
SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

SUPER NATURAL csalogatóanyagokkal decemberben...

2023. december 15. - Nagy Róbert
STORM Wiggle Wart sztori

STORM Wiggle Wart sztori

2023. december 05. - Balogh Gábor
SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

SUPER NATURAL baráti kupa Hévízgyörk

2023. november 08. - Nagy Róbert

A hobbid a szakmánk! Tetejére