Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba
Tanácsok, receptek hidegvízi pontyozáshoz
Horgász-Zóna

TANÁCSOK, RECEPTEK HIDEGVÍZI PONTYOZÁSHOZ

A vizeink hőmérsékletének hűlésével a kisebb halak aktivitása alábbhagy ebben az időszakban, könnyebbé téve a pontyok szelektív horgászatát. Milyen szerelékkel? Sötét, világos etetés? Édes, büdös? Hallisztes, nem hallisztes? Átfogó útmutató a késő őszi, téli pontyhorgászathoz!

Zsinórcsavarodás okai és mérséklésének módjai
Horgász-Zóna

ZSINÓRCSAVARODÁS OKAI ÉS MÉRSÉKLÉSÉNEK MÓDJAI

A zsinórcsavarodás gyakori probléma mind a feederes mind a nagyhalas fenekező horgászatnál. A csavarodott zsinórnak köszönhetjük legtöbb esetben az orsó körül kialakult gubancot és ez az oka annak is, hogy a véggyűrűre tekeredik a zsinórunk. Ez valami olyan, amit nem tudunk elkerülni?

Összegabalyodva – Monofil Kisokos II. rész
Horgász-Zóna

ÖSSZEGABALYODVA – MONOFIL KISOKOS II. RÉSZ

Az előző részben láthattuk, hogy damilunk kis polimer golyócskák képében kezdik életüket. A monofil horgászzsinórok használati értéke sok tulajdonsága összességének eredménye. Egy horgászat során sok minden történik damilunkkal: vágjuk, kötjük, nyújtjuk, rántjuk, tekerjük, csavarjuk, kitesszük napfények, víznek, stb. Talán a legnagyobb igénybevételnek van kitéve a felszerelésünket alkotó dolgokból. Arra keressük a választ, milyen tulajdonságoktól lesz damilunk olyan amilyen és hogyan tudunk ezek alapján jó döntést hozni a beszerzéseink során?
Karácsonyi halételek – Újratöltve A leves - Törpeharcsa leves
Fejes Szilvi

KARÁCSONYI HALÉTELEK – ÚJRATÖLTVE A LEVES - TÖRPEHARCSA LEVES

Az ünnepek közeledtével minden évben eluralkodik rajtam a receptkeresési láz, így általában már novemberben elkezdem bújni a meglévő és újonnan beszerzett szaklapokat, internetes oldalakat. Ilyenkor minden egyes receptet átolvasok, hátha valami begyűjtésre érdemeset találok. Nálam ez a „szertartás” legalább annyira hozzá tartozik az ünnepváráshoz, mint mondjuk a mézeskalács sütés. Tavaly, egy ilyen receptkereső túra alkalmával bukkantam rá egy sokat ígérő levesre, mely egyszerűségével, és egyúttal különlegességével fogott meg. Természetesen azonnal a GYŰJTEMÉNY részévé vált. Egyszerű azért, mert semmi különleges hozzávaló nem kell hozzá és az elkészítés módjában sincs semmi bonyolult, különleges pedig azért, mert nyomokban sem emlékeztet a jól megszokott, paprikás magyar halászlére. Valóban, hiszen ez egy pikánsra ízesített, zöldségekkel gazdagított tejszínes leves, amely, mint korábbi cikkemben már említettem, székely eredetű.
KARÁCSONYI HALÉTELEK- Csukakocsonya friss zöldségekkel
Fejes Szilvi

KARÁCSONYI HALÉTELEK- CSUKAKOCSONYA FRISS ZÖLDSÉGEKKEL

Mint azt az előző, bevezető cikkben olvashattátok, az elkövetkező hetekben sorozatban több, ünnepi jellegű és kiváló hazai halakból készült étel receptjét mutatom be nektek. A karácsony közelségére való tekintettel igyekszem a lehető leggyorsabban megosztani mindegyiket veletek, így még lesz idő a tanulmányozásukra és a hozzávalók beszerzésére.
Ígéretemhez híven első alkalommal egy előétel szerepel a sorban, a csukakocsonya friss zöldségekkel. Ez az étel egy nagyon mutatós és könnyű előétel, melyet akár szilveszteri bulira, összejövetelekre is kínálhatunk.
Karácsonyi halételek – újratöltve
Fejes Szilvi

KARÁCSONYI HALÉTELEK – ÚJRATÖLTVE

Az ünnepek közeledtével a legtöbb családban elkezdődik a lázas készülődés, melynek szerves részét képezi a karácsonyi vacsorához valók beszerzése. A piacok, hipermarketek megtelnek lelkes családanyákkal, háziasszonyokkal, akiknek kevésbé lelkes párjuk, férjük segít a csomagok cipelésében. Kígyózó sorok állnak a halpultok előtt, ilyenkor vásárolják meg legtöbben a hagyományos karácsonyi vacsorához a halat, az esetek többségében pontyot.
A szerencsésebbek (értem ezalatt a horgászó urakat és természetesen hölgyeket) előrelátó módon már év közben gondoskodnak a minőségi alapanyagokról, melyek aztán a fagyasztóban várják sorukat. A magyar alapvetően hagyománytisztelő ember, így ennek szellemében a családok nagy részénél még mindig a halászlé – rántott ponty páros a nyerő, persze ebben azért szerepet játszik a megszokás is, hiszen – valljuk be – egyszerűbb egy jól bevált receptet elkészíteni ilyenkor, mint egy ismeretlennel próbálkozni.
„Súlyos” választások, avagy a pontyozó botok tesztgörbéje
Horgász-Zóna

„SÚLYOS” VÁLASZTÁSOK, AVAGY A PONTYOZÓ BOTOK TESZTGÖRBÉJE

A pontyozó botok karakterét vagy teszt görbéjét a ráírt lb (font) mennyiséggel jelölik. Azt mutatja, hogy mekkora súly alatt (a véggyűrűre kötve vagy azon átvezetve a zsinórt) hajlik meg 90 fokig a bottest.
Tehát e szerint a definíció szerint egy 3 lb-ás bojlis bot, (figyelembe véve, hogy 1 lb=0,4536 kg) 1,36 kg-nál hajlik meg derékszögben. Ha van egy saccra 3 lb-s botunk, akkor elkezdhetjük a mérést pl. 2 lb-vel, majd ezt fokozatosan növelve juthatunk el a valós értékhez. Ez lenne a hivatalos mérési mód. Azért választották ezt, mert ez egyszerű és egyértelmű. Vagy mégsem?
A hobbid a szakmánk! Tetejére