Felhasználónév: Jelszó:


Regisztráció Elfelejtett jelszó Kedvencek
Keresés
Vissza az áruházba
KARÁCSONYI HALÉTELEK –  Vajban sült harcsa halászlémártással
2011. december 18.
Fejes Szilvi

KARÁCSONYI HALÉTELEK – VAJBAN SÜLT HARCSA HALÁSZLÉMÁRTÁSSAL

Mielőtt bármiféle utalást tennék soron következő receptemre, leszögeznék valamit, ami talán sokatoknak eszébe jut, miközben figyelemmel kísértétek a cikksorozat eddigi részeit. Semmi bajom a halászlével és a rántott ponttyal! Nincs kifogásom sem egyik, sem másik ellen, sőt, kifejezetten szeretem ezeket az ételeket. Ugyanúgy, mint ahogy a többi kiváló, magyaros ételt. Egyszerűen csak nyitott vagyok az újdonságokra, a hagyományostól eltérő elkészítési módokra és nagyon kedvelem az olyan ételeket, melyeket egy már jól bevált régi receptből átgondolt újításokkal, változtatásokkal hoznak létre. Ez a főétel, melyet hamarosan megismerhettek, szintén egy ilyen, újragondolt étel, hiszen a hozzá tálalt mártás halászléből készül. Eredetijével a 2010. évben, Luxemburgban megrendezésre került kulináris világbajnokságon indult a Magyar Nemzeti Cukrász és Szakácsválogatott.
Karácsonyi halételek – Újratöltve A leves - Törpeharcsa leves
2011. december 14.
Fejes Szilvi

KARÁCSONYI HALÉTELEK – ÚJRATÖLTVE A LEVES - TÖRPEHARCSA LEVES

Az ünnepek közeledtével minden évben eluralkodik rajtam a receptkeresési láz, így általában már novemberben elkezdem bújni a meglévő és újonnan beszerzett szaklapokat, internetes oldalakat. Ilyenkor minden egyes receptet átolvasok, hátha valami begyűjtésre érdemeset találok. Nálam ez a „szertartás” legalább annyira hozzá tartozik az ünnepváráshoz, mint mondjuk a mézeskalács sütés. Tavaly, egy ilyen receptkereső túra alkalmával bukkantam rá egy sokat ígérő levesre, mely egyszerűségével, és egyúttal különlegességével fogott meg. Természetesen azonnal a GYŰJTEMÉNY részévé vált. Egyszerű azért, mert semmi különleges hozzávaló nem kell hozzá és az elkészítés módjában sincs semmi bonyolult, különleges pedig azért, mert nyomokban sem emlékeztet a jól megszokott, paprikás magyar halászlére. Valóban, hiszen ez egy pikánsra ízesített, zöldségekkel gazdagított tejszínes leves, amely, mint korábbi cikkemben már említettem, székely eredetű.
KARÁCSONYI HALÉTELEK- Csukakocsonya friss zöldségekkel
2011. december 12.
Fejes Szilvi

KARÁCSONYI HALÉTELEK- CSUKAKOCSONYA FRISS ZÖLDSÉGEKKEL

Mint azt az előző, bevezető cikkben olvashattátok, az elkövetkező hetekben sorozatban több, ünnepi jellegű és kiváló hazai halakból készült étel receptjét mutatom be nektek. A karácsony közelségére való tekintettel igyekszem a lehető leggyorsabban megosztani mindegyiket veletek, így még lesz idő a tanulmányozásukra és a hozzávalók beszerzésére.
Ígéretemhez híven első alkalommal egy előétel szerepel a sorban, a csukakocsonya friss zöldségekkel. Ez az étel egy nagyon mutatós és könnyű előétel, melyet akár szilveszteri bulira, összejövetelekre is kínálhatunk.
Karácsonyi halételek – újratöltve
2011. december 10.
Fejes Szilvi

KARÁCSONYI HALÉTELEK – ÚJRATÖLTVE

Az ünnepek közeledtével a legtöbb családban elkezdődik a lázas készülődés, melynek szerves részét képezi a karácsonyi vacsorához valók beszerzése. A piacok, hipermarketek megtelnek lelkes családanyákkal, háziasszonyokkal, akiknek kevésbé lelkes párjuk, férjük segít a csomagok cipelésében. Kígyózó sorok állnak a halpultok előtt, ilyenkor vásárolják meg legtöbben a hagyományos karácsonyi vacsorához a halat, az esetek többségében pontyot.
A szerencsésebbek (értem ezalatt a horgászó urakat és természetesen hölgyeket) előrelátó módon már év közben gondoskodnak a minőségi alapanyagokról, melyek aztán a fagyasztóban várják sorukat. A magyar alapvetően hagyománytisztelő ember, így ennek szellemében a családok nagy részénél még mindig a halászlé – rántott ponty páros a nyerő, persze ebben azért szerepet játszik a megszokás is, hiszen – valljuk be – egyszerűbb egy jól bevált receptet elkészíteni ilyenkor, mint egy ismeretlennel próbálkozni.
A Joker
2011. november 11.
Neubrand Antal

A JOKER

A horgásztó Budapesten a XXIII. kerületben, a Déli M0 környékén, Dunaharaszti magasságában található. Tudomásom szerint tömegközlekedéssel nem, csak autóval lehet megközelíteni. A terület teljes nagysága 15Ha, a vízterület nagysága 5,5Ha, a tó közepén egy másfél hektáros sziget található. A horgászvíz átlag mélysége 4 méter. Hirtelen mélyül így a parttól 10 méterre elérheti a 2,5-3 méteres mélységet is. Nagyrészt akadó mentes, de a part közelében vízben lévő fák és bokrok tövénél úszózva ott lehet hagyni a szereléket. A tó teljesen körbe van kerítve. Éjszakára ki van világítva, ami megkönnyíti az éjszakai horgászatot. A közepén, található szigeten is lehet horgászni. Ide csónakkal lehet bejutni.
A szürke.
2011. november 08.
Pikó Imre

A SZÜRKE.

- Ni! Gyün mán a fiú. – mondta az öreg.
- De hun a szürke? - kérdezte a horgász.
- Nem tán éhagyta azannyakeservit? – kérdezte az öreg.
- Azannyakeservit! Nem tán. – mondta a horgász.
A hobbid a szakmánk! Tetejére