2011. december 21.
Horváth Ádám
Az idei december megmutatja, hogy ki is az úr valójában. Minél hidegebbek a nappalok és az éjszakák, a csillagok is fényesebben látszanak az égen. És persze leesik az első hó is. Ez rányomja bélyegét a horgászat szezonjának a végére. Innen már csak a legelvetemültebb sporttársak riogatják, az így is hibernált jószágot. Minden megáll, megpihen egy kis időre, aztán újból beindul a körforgás, ami megállíthatatlan. De addig is álmodozunk, nagy harcsákról, ahogy rabolt a nádas szélén, és kuttyantott egyet. Vagy egy kárász sütkérezik a sekély vízben, vagy netán egy aranytégla túrja éppen az iszapot az orrunk előtt...
2011. december 18.
Fejes Szilvi
Mielőtt bármiféle utalást tennék soron következő receptemre, leszögeznék valamit, ami talán sokatoknak eszébe jut, miközben figyelemmel kísértétek a cikksorozat eddigi részeit.
Semmi bajom a halászlével és a rántott ponttyal!
Nincs kifogásom sem egyik, sem másik ellen, sőt, kifejezetten szeretem ezeket az ételeket. Ugyanúgy, mint ahogy a többi kiváló, magyaros ételt. Egyszerűen csak nyitott vagyok az újdonságokra, a hagyományostól eltérő elkészítési módokra és nagyon kedvelem az olyan ételeket, melyeket egy már jól bevált régi receptből átgondolt újításokkal, változtatásokkal hoznak létre. Ez a főétel, melyet hamarosan megismerhettek, szintén egy ilyen, újragondolt étel, hiszen a hozzá tálalt mártás halászléből készül. Eredetijével a 2010. évben, Luxemburgban megrendezésre került kulináris világbajnokságon indult a Magyar Nemzeti Cukrász és Szakácsválogatott.
2011. december 16.
Horgász-Zóna
A zsinórcsavarodás gyakori probléma mind a feederes mind a nagyhalas fenekező horgászatnál. A csavarodott zsinórnak köszönhetjük legtöbb esetben az orsó körül kialakult gubancot és ez az oka annak is, hogy a véggyűrűre tekeredik a zsinórunk. Ez valami olyan, amit nem tudunk elkerülni?
2011. december 15.
Horgász-Zóna
Az előző részben láthattuk, hogy damilunk kis polimer golyócskák képében kezdik életüket. A monofil horgászzsinórok használati értéke sok tulajdonsága összességének eredménye. Egy horgászat során sok minden történik damilunkkal: vágjuk, kötjük, nyújtjuk, rántjuk, tekerjük, csavarjuk, kitesszük napfények, víznek, stb. Talán a legnagyobb igénybevételnek van kitéve a felszerelésünket alkotó dolgokból. Arra keressük a választ, milyen tulajdonságoktól lesz damilunk olyan amilyen és hogyan tudunk ezek alapján jó döntést hozni a beszerzéseink során?
2011. december 14.
Fejes Szilvi
Az ünnepek közeledtével minden évben eluralkodik rajtam a receptkeresési láz, így általában már novemberben elkezdem bújni a meglévő és újonnan beszerzett szaklapokat, internetes oldalakat. Ilyenkor minden egyes receptet átolvasok, hátha valami begyűjtésre érdemeset találok. Nálam ez a „szertartás” legalább annyira hozzá tartozik az ünnepváráshoz, mint mondjuk a mézeskalács sütés. Tavaly, egy ilyen receptkereső túra alkalmával bukkantam rá egy sokat ígérő levesre, mely egyszerűségével, és egyúttal különlegességével fogott meg. Természetesen azonnal a GYŰJTEMÉNY részévé vált. Egyszerű azért, mert semmi különleges hozzávaló nem kell hozzá és az elkészítés módjában sincs semmi bonyolult, különleges pedig azért, mert nyomokban sem emlékeztet a jól megszokott, paprikás magyar halászlére. Valóban, hiszen ez egy pikánsra ízesített, zöldségekkel gazdagított tejszínes leves, amely, mint korábbi cikkemben már említettem, székely eredetű.
2011. december 12.
Fejes Szilvi
Mint azt az előző, bevezető cikkben olvashattátok, az elkövetkező hetekben sorozatban több, ünnepi jellegű és kiváló hazai halakból készült étel receptjét mutatom be nektek. A karácsony közelségére való tekintettel igyekszem a lehető leggyorsabban megosztani mindegyiket veletek, így még lesz idő a tanulmányozásukra és a hozzávalók beszerzésére.
Ígéretemhez híven első alkalommal egy előétel szerepel a sorban, a csukakocsonya friss zöldségekkel. Ez az étel egy nagyon mutatós és könnyű előétel, melyet akár szilveszteri bulira, összejövetelekre is kínálhatunk.